Ricotta s všestranným použitím
Jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky – tekutiny, která vzniká při výrobě sýra. Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z buvolího mléka.
Její konzistence je měkká a zrnitá se svěží sladkou mléčnou a čerstvou chutí. Právě pro svou čerstvost je velmi choulostivým výrobkem, který by se měl spotřebovat během několika dnů.
Jaké významné látky obsahuje ricotta ?
- proteiny s vysokou biologickou hodnotou
- vápník, sodík, draslík a fosfor
- vitamíny B1, B2, B3 a A
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru |
Kalorie | Tuk | Bílkoviny | |
Ricotta | 519 kJ | 8 g | 6 g | |
Camembert | 1 213 kJ | 24 g | 18 g | |
Mascarpone | 1 463 kJ | 36 g | 6 g | |
Balkánský sýr |
976 kJ | 20 g | 11 g | |
Mozarella |
947 kJ | 17 g | 18 g | |
Cottage |
497 kJ | 7 g | 11 g |
Jaké účinky má ricotta na lidské zdraví ?
-
nezatěžuje trávicí trakt, je lehce stravitelná
-
syrovátkové proteiny obsažené v ricottě mají dobrý vliv na krevní tlak a cévy
-
Má nízký obsah tuků, doporučuje se proto při redukčních dietách
Jak můžeme ricottu v kuchyni ?
Vzhledem k jemné chuti se používá především do sladkých moučníků, krémů a dezertů, ale i naslano v palačinkách. Dostatečně ochucený solí a kořením se využívá i jako náplň slaných koláčů, k těstovinám, k toustům nebo na pizzu.
zdroj : bethdunham.ca