Ricotta

Ricotta s všestranným použitím

Jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky – tekutiny, která vzniká při výrobě sýra. Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z buvolího mléka.

Její konzistence je měkká a zrnitá se svěží sladkou mléčnou a čerstvou chutí. Právě pro svou čerstvost je velmi choulostivým výrobkem, který by se měl spotřebovat během několika dnů. 

Jaké významné látky obsahuje ricotta ?

  • proteiny s vysokou biologickou hodnotou
  • vápník, sodík, draslík a fosfor
  • vitamíny B1, B2, B3 a A

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýru
Kalorie Tuk Bílkoviny
Ricotta 519 kJ 8 g 6 g
Camembert 1 213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1 463 kJ 36 g 6 g
Balkánský sýr
976 kJ 20 g 11 g
Mozarella
947 kJ 17 g 18 g
Cottage
497 kJ 7 g 11 g

Jaké účinky má ricotta na lidské zdraví ?

  • nezatěžuje trávicí trakt, je lehce stravitelná
  • syrovátkové proteiny obsažené v ricottě mají dobrý vliv na krevní tlak a cévy
  • Má nízký obsah tuků, doporučuje se proto při redukčních dietách

Jak můžeme ricottu v kuchyni ?

Vzhledem k jemné chuti se používá především do sladkých moučníků, krémů a dezertů, ale i naslano v palačinkách. Dostatečně ochucený solí a kořením se využívá i jako náplň slaných koláčů, k těstovinám, k toustům nebo na pizzu.

Ricotta

zdroj : bethdunham.ca

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00