Už jste někdy zkusili, pro své blízké, připravit recepty z římského hrnce?
Jídla, na která použijete tento jedinečný kuchyňský kousek hliněného nádobí budou zcela jistě chutným a zdravým zpestřením vašeho jídelníčku.
V tomto článku najdete mnoho zajímavých receptů, které vás příjemně překvapí. Hlavně konečnou chutí uvařených jídel.
Kuře se zeleninou v římském hrnci
Výborný a chutný oběd pro celou rodinu. Příjemná obměna přípravy kuřete se zeleninou. Tak jen do toho.
Ingredience
- celé kuře
- 6-8 malých brambor, nakrájené na poloviny
- 4-6 stroužků česneku, oloupaných a nepokrájených
- 4 středně velké mrkve
- 2 větší cibule, nakrájená na ⅛
- 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
- 2-3 větvičky čerstvé šalvěje
- 2-3 větvičky čerstvého oregana
- sůl a pepř
Postup
- Horní a spodní část hliněného hrnce zcela ponořte do vody a před vařením namáčejte 30 minut.
- Umyjte a osušte kuře. Před vložením do trouby by mělo mít kuře pokojovou teplotu.
- Do hliněného hrnce vložte zeleninu a bylinky, na vrch položte kuře.
- Posypete solí a pepřem. Dle chuti.
- Umístěte hliněný hrnec do studené trouby a poté zahřejte na teplotu 230°C.
- Pečte zakryté po dobu 1½ hodiny nebo dokud kůže nezhnědne a nebude kuře měkké.
- Vyjměte hrnec z trouby a odložte jej na korkové nebo dřevěné podložky.
- Před podáváním nechte 15 minut odstát.

Sháníte novou nebo lepší pánev na pečení? Mrkněte se na tyto nejlepší elektrické pánve, ze kterých si určitě vyberete tu pravou.
Objevte podobné tipy
Kari kuře z římského hrnce
Výrazná chuť kari s kombinací různých druhů zeleniny vám zůstane na jazyku ještě dlouho po snědení. Nenechte si tento vydatný pokrm ujít.
Ingredience
- 450g kuřecích stehen bez kůže, vykostěná
- ¼ lžička soli
- špetka bílého pepře
- 1 čajová lžička jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 malých nových brambor nakrájených na plátky
- 1 malá mrkev, oloupaná, nakrájená na plátky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, přejeté přes lisovač
- 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce kari koření
- 1 středně velké rajče, nakrájené na měsíčky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 čajová lžička cukru krystal
- 1 stonek jarní cibulky, nakrájené na kolečka
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a do trouby vložte hliněné hrnce.
- Ořízněte tuk z kuřete a nakrájejte kuře na kostky.
- V misce smíchejte sůl, bílý pepř, zázvor, kukuřičný škrob.
- Kuřecí kousky namočte do směsi, pořádně promíchejte a nechte stranou.
- V hrnci přiveďte dva hrnky vody k varu.
- Do hrnce přidejte brambory a mrkev, přykryjte a vařte 5 minut. Následně vodu slejte.
- Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem na rozžhavenou plotýnku a přidejte rostlinný olej.
- Poté, až bude olej rozpálený, přidejte kuře a osmažte jej, dokud maso lehce nezhnědne. Asi 2 minuty.
- Přidejte česnek, cibuli, kari a rajče a restujte další 1 minutu.
- Přidejte brambory, mrkev, sojovou omáčku a cukr a řádně míchejte, dokud není vše pořádně promícháno.
- Vypněte oheň a směs přeneste do předehřátého římského hrnce. Římský hrnec zakryjte a vraťte na 15 až 20 minut do zahřáté trouby.
- Těsně před podáváním promíchejte směs s jarní cibulkou.

Pečené brambory z hliněného hrnce
Velmi zdravé občerstvení s baby bramborami! K pečeným bramborám si můžete připravit i vlastní dip, dle vaší chuti.
Ingredience
- 500g menších nových brambor
- 1 hlava česneku, oloupaného
- hrst čerstvého rozmarýnu
- 5 šálků vlažné vody
Postup
- Nové brambory opláchněte a vložte do mělké hliněné nádoby. Ujistěte se, že se všechny brambory dotýkají dna nádoby.
- K bramborám nalijte do římského hrnce vodu a přiveďte ji k varu na vysokou teplotu.
- Pokud v hrnci zbývá málo vody, snižte teplotu na nejnižší možnou teplotu a vařte, dokud nezmizí veškerá voda.
- Následně přihoďte čerstvý rozmarýn a celé stroužky česneku.
- Brambory pečeme v nezakrytém hliněném hrnci, dokud nejsou ze všech stran hnědé. V případě potřeby je otočte.
- Nakonec vyjměte z trouby, odložte na dřevěné či korkové podložky a můžete podávat.

Pakliže nejste zrovna skvělí improvizátoři při přípravě přílohových omáček, můžete nakouknout hned na několik druhů dipů.
Kváskový chléb v římském hrnci
Nenáročný domácí chléb z hliněného hrnce pro každého. Je teplý, křupavý a chutný nejen na snídani, ale i na brunch.
Ingredience
- 4 šálky mouky dle volby (obvyklá směs je 2 šálky chlebové mouky a 2 šálky hladké mouky)
- 2 šálky teplé vody
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, česnek, atd.)
Postup
- Ve velké míse smíchejte droždí s vodou.
- Za častého míchání přidávejte mouku a sůl s vámi zvoleným druhem bylinek.
- Po dokončení by mělo být těsto chlupaté.
- Zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout po dobu 8 až 18 hodin (nejlépe přes noc)
- Následující den těsto přendejte do pomoučené misky a lehce poprašte moukou. Nechejte těsto odpočinout další hodinu.
- Naplňte dřez vlažnou vodou. Ponořte do ní hliněný hrnec a namáčejte 15 minut.
- Poté hliněný hrnec vyjměte z vody a osušte jej.
- Vyložte hrnec pečícím papírem a těsto z mísy přendejte.
- Zakrytý hliněný hrnec vložte do trouby a pečte na 200°C po dobu 30 minut.
- Opatrně sejměte víko a nechejte chléb zapéct dalších 10 minut.
- Vyjměte z trouby a hliněný hrnec odložte na korkové či dřevěné podložky.
- Nechte jej vychladnout a před krájením počkejte 15 minut.

Kachna v římském hrnci
Tento lahodný pokrm, kde hlavní roli hraje dušená kachna, určitě stojí za zmínku.
Ingredience
- 1 velká divoká kachna nebo malá husa
- 1 dlouhá mrkev
- 3 větší cibule
- pár hlaviček brokolice
- 250ml hovězího vývaru
- šálek červeného vinného octa
- 1 polévková lžíce kachní omáčky nebo povidel
- sůl, pepř
- 1 polévková lžíce vody
- ½ polévkové lžíce mouky
Postup
- Obě poloviny hliněného hrnce namočte na 20 až 30 minut do studené vody.
- Celou kachnu potřete vinným octem a posypte ji zevnitř i zvenčí solí a pepřem.
- Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
- Mrkev a cibuli vložte do dna hrnce.
- Kachnu položte nahoru včetně pár kousků brokolice.
- Zbytek červeného vinného octa smíchejte s hovězím vývarem a poté ním zalijte kachní prsa.
- Umístěte horní část hliněného hrnce přes spodní část a vložte do středu trouby.
- Zapněte oheň na 200°C stupňů a vařte 1 hodinu.
- Poté opatrně otevřete hrnec.
- Opatrně vyjměte kachnu a položte ji na servírovací talíř včetně hotové zeleniny okolo .
- Šťávu přelijte do hrnce. Zahustíte ji na mírném ohni trochou mouky.
- Následně přimícháme kachní omáčku nebo lžíci povidel.
- Omáčkou přelijte kachnu a podávejte s nadýchanou rýží.

Rizoto s lilkem z hliněného hrnce
Pakliže prahnete po něčem bezmasém, nejlépe s kouskem dobré zeleniny, pak je tento pokrm s rýží a lilkem právě pro vás.
Ingredience
- 160g jasmínové rýže
- 1 polévková lžíce rajčatové omáčky
- 1 polévková lžíce lehké sojové omáčky
- ½ lžičky cukru krystal
- ½ lžičky sezamového oleje
- 150ml vody
- 1 velký lilek, nakrájený na 4 cm kostky
- 3 sušené houby shiitake (mohou být i české, sušené houby)
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
- kousek zázvoru (velikost palce), jemně nakrájený na kostičky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- rostlinný olej
Postup
- V noci před plánovaným podáváním jídla vložte houby shiitake do misky se studenou vodou, aby se rehydratovaly.
- Následujícího dne houby sceďte, nakrájejte na jemné plátky.
- Rýži dobře promyjte 3 až 4 krát, abyste se zbavili co největšího množství škrobu – rýže bude ve výsledku nadýchaná než lepkavá. Proplachujte přes síto.
- Smíchejte rajčatovou omáčku se sojovou, cukrem a sezamovým olejem v misce a odložte stranou.
- Rýži a vodu vložte do hliněného hrnce a přikryjte víkem.
- Vodu přiveďte k varu na středním ohni, stáhněte ji na minimum a duste 15 minut, aniž byste otevřeli víko hrnce.
- Zatímco se rýže vaří, vložte lilek do pánve, přidejte 1 lžící rostlinného oleje a smažte na horké pánvi, dokud není směs lehce opečená ze všech stran.
- Následně do pánve přidejte česnek, zázvor a smažte další dvě minuty, dokud směs nezačne vonět.
- Zvyšte teplotu a přidejte nakrájené houby, smažte ještě několik minut.
- Poté přidejte směs omáček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
- Poté, co je rýže v hliněném hrnci uvařená, otevřete víko a na rýži nasypete vařenou směs lilku a hub.
- Aby se chutě propojily, nechte rýži se zeleninou v hliněném hrnci 3 až 4 minuty odstát. Poté je pokrm připraven ke konzumaci.

Jestli jste nespotřebovali všechen lilek a nebo jen nevíte co s ním, nechte se inspirovat těmito recepty na zapečený lilek.
A proč zrovna římský hrnec?
Římský hrnec je hliněná nádoba, ve které můžete připravit šťavnaté delikatesy.
Pokrmy se v hliněném hrnci dusí v páře, bez tuku a v jídle tak zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitamíny a minerály.
Římský hrnec se hodí především k zapékání a pečení všech druhů potravin, které chcete připravit. Kuchaři si nejčastěji pochvalují dokonalé rozložení teploty uvnitř hrnce. Pokrmy jsou tak rovnoměrně a důkladně propečené a maso si zachovává šťávu.
Obvykle se využívá pro pečení masa, brambor a zeleniny.
Ale dejte si při používání pozor na náhlé změny teplot. Důležité je hrnec namáčet a dávat ho do studených trub. Naopak když vyndaváte horký hrnec z trouby, vždy jej pokládejte buď na dřevěné nebo korkové podložky.