Už jste někdy zkusili, pro své blízké, připravit recepty z římského hrnce?
Jídla, na která použijete tento jedinečný kuchyňský kousek hliněného nádobí budou zcela jistě chutným a zdravým zpestřením vašeho jídelníčku.
V tomto článku najdete mnoho zajímavých receptů, které vás příjemně překvapí. Hlavně konečnou chutí uvařených jídel.
Kuře se zeleninou v římském hrnci
Výborný a chutný oběd pro celou rodinu. Příjemná obměna přípravy kuřete se zeleninou. Tak jen do toho.
Ingredience
- celé kuře
- 6-8 malých brambor, nakrájené na poloviny
- 4-6 stroužků česneku, oloupaných a nepokrájených
- 4 středně velké mrkve
- 2 větší cibule, nakrájená na ⅛
- 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
- 2-3 větvičky čerstvé šalvěje
- 2-3 větvičky čerstvého oregana
- sůl a pepř
Postup
- Horní a spodní část hliněného hrnce zcela ponořte do vody a před vařením namáčejte 30 minut.
- Umyjte a osušte kuře. Před vložením do trouby by mělo mít kuře pokojovou teplotu.
- Do hliněného hrnce vložte zeleninu a bylinky, na vrch položte kuře.
- Posypete solí a pepřem. Dle chuti.
- Umístěte hliněný hrnec do studené trouby a poté zahřejte na teplotu 230°C.
- Pečte zakryté po dobu 1½ hodiny nebo dokud kůže nezhnědne a nebude kuře měkké.
- Vyjměte hrnec z trouby a odložte jej na korkové nebo dřevěné podložky.
- Před podáváním nechte 15 minut odstát.

Sháníte novou nebo lepší pánev na pečení? Mrkněte se na tyto nejlepší elektrické pánve, ze kterých si určitě vyberete tu pravou.
Kari kuře z římského hrnce
Výrazná chuť kari s kombinací různých druhů zeleniny vám zůstane na jazyku ještě dlouho po snědení. Nenechte si tento vydatný pokrm ujít.
Ingredience
- 450g kuřecích stehen bez kůže, vykostěná
- ¼ lžička soli
- špetka bílého pepře
- 1 čajová lžička jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 malých nových brambor nakrájených na plátky
- 1 malá mrkev, oloupaná, nakrájená na plátky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, přejeté přes lisovač
- 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce kari koření
- 1 středně velké rajče, nakrájené na měsíčky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 čajová lžička cukru krystal
- 1 stonek jarní cibulky, nakrájené na kolečka
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a do trouby vložte hliněné hrnce.
- Ořízněte tuk z kuřete a nakrájejte kuře na kostky.
- V misce smíchejte sůl, bílý pepř, zázvor, kukuřičný škrob.
- Kuřecí kousky namočte do směsi, pořádně promíchejte a nechte stranou.
- V hrnci přiveďte dva hrnky vody k varu.
- Do hrnce přidejte brambory a mrkev, přykryjte a vařte 5 minut. Následně vodu slejte.
- Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem na rozžhavenou plotýnku a přidejte rostlinný olej.
- Poté, až bude olej rozpálený, přidejte kuře a osmažte jej, dokud maso lehce nezhnědne. Asi 2 minuty.
- Přidejte česnek, cibuli, kari a rajče a restujte další 1 minutu.
- Přidejte brambory, mrkev, sojovou omáčku a cukr a řádně míchejte, dokud není vše pořádně promícháno.
- Vypněte oheň a směs přeneste do předehřátého římského hrnce. Římský hrnec zakryjte a vraťte na 15 až 20 minut do zahřáté trouby.
- Těsně před podáváním promíchejte směs s jarní cibulkou.

Pečené brambory z hliněného hrnce
Velmi zdravé občerstvení s baby bramborami! K pečeným bramborám si můžete připravit i vlastní dip, dle vaší chuti.
Ingredience
- 500g menších nových brambor
- 1 hlava česneku, oloupaného
- hrst čerstvého rozmarýnu
- 5 šálků vlažné vody
Postup
- Nové brambory opláchněte a vložte do mělké hliněné nádoby. Ujistěte se, že se všechny brambory dotýkají dna nádoby.
- K bramborám nalijte do římského hrnce vodu a přiveďte ji k varu na vysokou teplotu.
- Pokud v hrnci zbývá málo vody, snižte teplotu na nejnižší možnou teplotu a vařte, dokud nezmizí veškerá voda.
- Následně přihoďte čerstvý rozmarýn a celé stroužky česneku.
- Brambory pečeme v nezakrytém hliněném hrnci, dokud nejsou ze všech stran hnědé. V případě potřeby je otočte.
- Nakonec vyjměte z trouby, odložte na dřevěné či korkové podložky a můžete podávat.

Pakliže nejste zrovna skvělí improvizátoři při přípravě přílohových omáček, můžete nakouknout hned na několik druhů dipů.
Objevte podobné tipy
Kváskový chléb v římském hrnci
Nenáročný domácí chléb z hliněného hrnce pro každého. Je teplý, křupavý a chutný nejen na snídani, ale i na brunch.
Ingredience
- 4 šálky mouky dle volby (obvyklá směs je 2 šálky chlebové mouky a 2 šálky hladké mouky)
- 2 šálky teplé vody
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, česnek, atd.)
Postup
- Ve velké míse smíchejte droždí s vodou.
- Za častého míchání přidávejte mouku a sůl s vámi zvoleným druhem bylinek.
- Po dokončení by mělo být těsto chlupaté.
- Zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout po dobu 8 až 18 hodin (nejlépe přes noc)
- Následující den těsto přendejte do pomoučené misky a lehce poprašte moukou. Nechejte těsto odpočinout další hodinu.
- Naplňte dřez vlažnou vodou. Ponořte do ní hliněný hrnec a namáčejte 15 minut.
- Poté hliněný hrnec vyjměte z vody a osušte jej.
- Vyložte hrnec pečícím papírem a těsto z mísy přendejte.
- Zakrytý hliněný hrnec vložte do trouby a pečte na 200°C po dobu 30 minut.
- Opatrně sejměte víko a nechejte chléb zapéct dalších 10 minut.
- Vyjměte z trouby a hliněný hrnec odložte na korkové či dřevěné podložky.
- Nechte jej vychladnout a před krájením počkejte 15 minut.

Kachna v římském hrnci
Tento lahodný pokrm, kde hlavní roli hraje dušená kachna, určitě stojí za zmínku.
Ingredience
- 1 velká divoká kachna nebo malá husa
- 1 dlouhá mrkev
- 3 větší cibule
- pár hlaviček brokolice
- 250ml hovězího vývaru
- šálek červeného vinného octa
- 1 polévková lžíce kachní omáčky nebo povidel
- sůl, pepř
- 1 polévková lžíce vody
- ½ polévkové lžíce mouky
Postup
- Obě poloviny hliněného hrnce namočte na 20 až 30 minut do studené vody.
- Celou kachnu potřete vinným octem a posypte ji zevnitř i zvenčí solí a pepřem.
- Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
- Mrkev a cibuli vložte do dna hrnce.
- Kachnu položte nahoru včetně pár kousků brokolice.
- Zbytek červeného vinného octa smíchejte s hovězím vývarem a poté ním zalijte kachní prsa.
- Umístěte horní část hliněného hrnce přes spodní část a vložte do středu trouby.
- Zapněte oheň na 200°C stupňů a vařte 1 hodinu.
- Poté opatrně otevřete hrnec.
- Opatrně vyjměte kachnu a položte ji na servírovací talíř včetně hotové zeleniny okolo .
- Šťávu přelijte do hrnce. Zahustíte ji na mírném ohni trochou mouky.
- Následně přimícháme kachní omáčku nebo lžíci povidel.
- Omáčkou přelijte kachnu a podávejte s nadýchanou rýží.

Rizoto s lilkem z hliněného hrnce
Pakliže prahnete po něčem bezmasém, nejlépe s kouskem dobré zeleniny, pak je tento pokrm s rýží a lilkem právě pro vás.
Ingredience
- 160g jasmínové rýže
- 1 polévková lžíce rajčatové omáčky
- 1 polévková lžíce lehké sojové omáčky
- ½ lžičky cukru krystal
- ½ lžičky sezamového oleje
- 150ml vody
- 1 velký lilek, nakrájený na 4 cm kostky
- 3 sušené houby shiitake (mohou být i české, sušené houby)
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
- kousek zázvoru (velikost palce), jemně nakrájený na kostičky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- rostlinný olej
Postup
- V noci před plánovaným podáváním jídla vložte houby shiitake do misky se studenou vodou, aby se rehydratovaly.
- Následujícího dne houby sceďte, nakrájejte na jemné plátky.
- Rýži dobře promyjte 3 až 4 krát, abyste se zbavili co největšího množství škrobu – rýže bude ve výsledku nadýchaná než lepkavá. Proplachujte přes síto.
- Smíchejte rajčatovou omáčku se sojovou, cukrem a sezamovým olejem v misce a odložte stranou.
- Rýži a vodu vložte do hliněného hrnce a přikryjte víkem.
- Vodu přiveďte k varu na středním ohni, stáhněte ji na minimum a duste 15 minut, aniž byste otevřeli víko hrnce.
- Zatímco se rýže vaří, vložte lilek do pánve, přidejte 1 lžící rostlinného oleje a smažte na horké pánvi, dokud není směs lehce opečená ze všech stran.
- Následně do pánve přidejte česnek, zázvor a smažte další dvě minuty, dokud směs nezačne vonět.
- Zvyšte teplotu a přidejte nakrájené houby, smažte ještě několik minut.
- Poté přidejte směs omáček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
- Poté, co je rýže v hliněném hrnci uvařená, otevřete víko a na rýži nasypete vařenou směs lilku a hub.
- Aby se chutě propojily, nechte rýži se zeleninou v hliněném hrnci 3 až 4 minuty odstát. Poté je pokrm připraven ke konzumaci.

Jestli jste nespotřebovali všechen lilek a nebo jen nevíte co s ním, nechte se inspirovat těmito recepty na zapečený lilek.
A proč zrovna římský hrnec?
Římský hrnec je hliněná nádoba, ve které můžete připravit šťavnaté delikatesy.
Pokrmy se v hliněném hrnci dusí v páře, bez tuku a v jídle tak zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitamíny a minerály.
Římský hrnec se hodí především k zapékání a pečení všech druhů potravin, které chcete připravit. Kuchaři si nejčastěji pochvalují dokonalé rozložení teploty uvnitř hrnce. Pokrmy jsou tak rovnoměrně a důkladně propečené a maso si zachovává šťávu.
Obvykle se využívá pro pečení masa, brambor a zeleniny.
Ale dejte si při používání pozor na náhlé změny teplot. Důležité je hrnec namáčet a dávat ho do studených trub. Naopak když vyndaváte horký hrnec z trouby, vždy jej pokládejte buď na dřevěné nebo korkové podložky.