6 inspirativních receptů na pokrmy z římského hrnce, kterými překvapíte

Už jste někdy zkusili, pro své blízké, připravit recepty z římského hrnce?

Jídla, na která použijete tento jedinečný kuchyňský kousek hliněného nádobí budou zcela jistě chutným a zdravým zpestřením vašeho jídelníčku.

V tomto článku najdete mnoho zajímavých receptů, které vás příjemně překvapí. Hlavně konečnou chutí uvařených jídel.

Kuře se zeleninou v římském hrnci

Výborný a chutný oběd pro celou rodinu. Příjemná obměna přípravy kuřete se zeleninou. Tak jen do toho.

Ingredience

  • celé kuře
  • 6-8 malých brambor, nakrájené na poloviny
  • 4-6 stroužků česneku, oloupaných a nepokrájených
  • 4 středně velké mrkve
  • 2 větší cibule, nakrájená na ⅛
  • 2-3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2-3 větvičky čerstvé šalvěje
  • 2-3 větvičky čerstvého oregana
  • sůl a pepř

Postup

  • Horní a spodní část hliněného hrnce zcela ponořte do vody a před vařením namáčejte 30 minut.
  • Umyjte a osušte kuře. Před vložením do trouby by mělo mít kuře pokojovou teplotu.
  • Do hliněného hrnce vložte zeleninu a bylinky, na vrch položte kuře.
  • Posypete solí a pepřem. Dle chuti.
  • Umístěte hliněný hrnec do studené trouby a poté zahřejte na teplotu 230°C.
  • Pečte zakryté po dobu 1½  hodiny nebo dokud kůže nezhnědne a nebude kuře měkké.
  • Vyjměte hrnec z trouby a odložte jej na korkové nebo dřevěné podložky.
  • Před podáváním nechte 15 minut odstát.
opečené kuře na zelenině
zdroj: lemonythyme.com

Sháníte novou nebo lepší pánev na pečení? Mrkněte se na tyto nejlepší elektrické pánve, ze kterých si určitě vyberete tu pravou.

Kari kuře z římského hrnce

Výrazná chuť kari s kombinací různých druhů zeleniny vám zůstane na jazyku ještě dlouho po snědení. Nenechte si tento vydatný pokrm ujít.

Ingredience

  • 450g kuřecích stehen bez kůže, vykostěná
  • ¼ lžička soli
  • špetka bílého pepře
  • 1 čajová lžička jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 malých nových brambor nakrájených na plátky
  • 1 malá mrkev, oloupaná, nakrájená na plátky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, přejeté přes lisovač
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 středně velké rajče, nakrájené na měsíčky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 čajová lžička cukru krystal
  • 1 stonek jarní cibulky, nakrájené na kolečka

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C a do trouby vložte hliněné hrnce.
  • Ořízněte tuk z kuřete a nakrájejte kuře na kostky.
  • V misce smíchejte sůl, bílý pepř, zázvor, kukuřičný škrob.
  • Kuřecí kousky namočte do směsi, pořádně promíchejte a nechte stranou.
  • V hrnci přiveďte dva hrnky vody k varu.
  • Do hrnce přidejte brambory a mrkev, přykryjte a vařte 5 minut. Následně vodu slejte.
  • Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem na rozžhavenou plotýnku a přidejte rostlinný olej.
  • Poté, až bude olej rozpálený, přidejte kuře a osmažte jej, dokud maso lehce nezhnědne. Asi 2 minuty.
  • Přidejte česnek, cibuli, kari a rajče a restujte další 1 minutu.
  • Přidejte brambory, mrkev, sojovou omáčku a cukr a řádně míchejte, dokud není vše pořádně promícháno.
  • Vypněte oheň a směs přeneste do předehřátého římského hrnce. Římský hrnec zakryjte a vraťte na 15 až 20 minut do zahřáté trouby.
  • Těsně před podáváním promíchejte směs s jarní cibulkou.
směs zeleniny a kuřecích kousků
zdroj: cookstr.com

Pečené brambory z hliněného hrnce

Velmi zdravé občerstvení s baby bramborami! K pečeným bramborám si můžete připravit i vlastní dip, dle vaší chuti.

Ingredience

  • 500g menších nových brambor
  • 1 hlava česneku, oloupaného
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • 5 šálků vlažné vody

Postup

  • Nové brambory opláchněte a vložte do mělké hliněné nádoby. Ujistěte se, že se všechny brambory dotýkají dna nádoby.
  • K bramborám nalijte do římského hrnce vodu a přiveďte ji k varu na vysokou teplotu.
  • Pokud v hrnci zbývá málo vody, snižte teplotu na nejnižší možnou teplotu a vařte, dokud nezmizí veškerá voda.
  • Následně přihoďte čerstvý rozmarýn a celé stroužky česneku.
  • Brambory pečeme v nezakrytém hliněném hrnci, dokud nejsou ze všech stran hnědé. V případě potřeby je otočte.
  • Nakonec vyjměte z trouby, odložte na dřevěné či korkové podložky a můžete podávat.
opečené baby brambory s česnekem
zdroj: giverecipe.com

Pakliže nejste zrovna skvělí improvizátoři při přípravě přílohových omáček, můžete nakouknout hned na několik druhů dipů.

Kváskový chléb v římském hrnci

Nenáročný domácí chléb z hliněného hrnce pro každého. Je teplý, křupavý a chutný nejen na snídani, ale i na brunch.

Ingredience

  • 4 šálky mouky dle volby (obvyklá směs je 2 šálky chlebové mouky a 2 šálky hladké mouky)
  • 2 šálky teplé vody
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 1 čajová lžička bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, česnek, atd.)

Postup

  • Ve velké míse smíchejte droždí s vodou.
  • Za častého míchání přidávejte mouku a sůl s vámi zvoleným druhem bylinek.
  • Po dokončení by mělo být těsto chlupaté.
  • Zakryjte utěrkou a nechte těsto kynout po dobu 8 až 18 hodin (nejlépe přes noc)
  • Následující den těsto přendejte do pomoučené misky a lehce poprašte moukou. Nechejte těsto odpočinout další hodinu.
  • Naplňte dřez vlažnou vodou. Ponořte do ní hliněný hrnec a namáčejte 15 minut.
  • Poté hliněný hrnec vyjměte z vody a osušte jej.
  • Vyložte hrnec pečícím papírem a těsto z mísy přendejte.
  • Zakrytý hliněný hrnec vložte do trouby a pečte na 200°C po dobu 30 minut.
  • Opatrně sejměte víko a nechejte chléb zapéct dalších 10 minut.
  • Vyjměte z trouby a hliněný hrnec odložte na korkové či dřevěné podložky.
  • Nechte jej vychladnout a před krájením počkejte 15 minut.
křupavý chléb s římském hrnci
zdroj: theherbeevore.com

Kachna v římském hrnci

Tento lahodný pokrm, kde hlavní roli hraje dušená kachna, určitě stojí za zmínku.

Ingredience

  • 1 velká divoká kachna nebo malá husa
  • 1 dlouhá mrkev
  • 3 větší cibule
  • pár hlaviček brokolice
  • 250ml hovězího vývaru
  • šálek červeného vinného octa
  • 1 polévková lžíce kachní omáčky nebo povidel
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce vody
  • ½ polévkové lžíce mouky

Postup

  • Obě poloviny hliněného hrnce namočte na 20 až 30 minut do studené vody.
  • Celou kachnu potřete vinným octem a posypte ji zevnitř i zvenčí solí a pepřem.
  • Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  • Mrkev a cibuli vložte do dna hrnce.
  • Kachnu položte nahoru včetně pár kousků brokolice.
  • Zbytek červeného vinného octa smíchejte s hovězím vývarem a poté ním zalijte kachní prsa.
  • Umístěte horní část hliněného hrnce přes spodní část a vložte do středu trouby.
  • Zapněte oheň na 200°C stupňů a vařte 1 hodinu.
  • Poté opatrně otevřete hrnec.
  • Opatrně vyjměte kachnu a položte ji na servírovací talíř včetně hotové zeleniny okolo .
  • Šťávu přelijte do hrnce. Zahustíte ji na mírném ohni trochou mouky.
  • Následně přimícháme kachní omáčku nebo lžíci povidel.
  • Omáčkou přelijte kachnu a podávejte s nadýchanou rýží.
zdroj: spicenpans.com

Rizoto s lilkem z hliněného hrnce

Pakliže prahnete po něčem bezmasém, nejlépe s kouskem dobré zeleniny, pak je tento pokrm s rýží a lilkem právě pro vás.

Ingredience

  • 160g jasmínové rýže
  • 1 polévková lžíce rajčatové omáčky
  • 1 polévková lžíce lehké sojové omáčky
  • ½ lžičky cukru krystal
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 150ml vody
  • 1 velký lilek, nakrájený na 4 cm kostky
  • 3 sušené houby shiitake (mohou být i české, sušené houby)
  • 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
  • kousek zázvoru (velikost palce), jemně nakrájený na kostičky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • rostlinný olej

Postup

  • V noci před plánovaným podáváním jídla vložte houby shiitake do misky se studenou vodou, aby se rehydratovaly.
  • Následujícího dne houby sceďte, nakrájejte na jemné plátky.
  • Rýži dobře promyjte 3 až 4 krát, abyste se zbavili co největšího množství škrobu – rýže bude ve výsledku nadýchaná než lepkavá. Proplachujte přes síto.
  • Smíchejte rajčatovou omáčku se sojovou, cukrem a sezamovým olejem v misce a odložte stranou.
  • Rýži a vodu vložte do hliněného hrnce a přikryjte víkem.
  • Vodu přiveďte k varu na středním ohni, stáhněte ji na minimum a duste 15 minut, aniž byste otevřeli víko hrnce.
  • Zatímco se rýže vaří, vložte lilek do pánve, přidejte 1 lžící rostlinného oleje a smažte na horké pánvi, dokud není směs lehce opečená ze všech stran.
  • Následně do pánve přidejte česnek, zázvor a smažte další dvě minuty, dokud směs nezačne vonět.
  • Zvyšte teplotu a přidejte nakrájené houby, smažte ještě několik minut.
  • Poté přidejte směs omáček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
  • Poté, co je rýže v hliněném hrnci uvařená, otevřete víko a na rýži nasypete vařenou směs lilku a hub.
  • Aby se chutě propojily, nechte rýži se zeleninou v hliněném hrnci 3 až 4 minuty odstát. Poté je pokrm připraven ke konzumaci.
bezmasá rýže s lilkem
zdroj: greatbritishcchefs.com

Jestli jste nespotřebovali všechen lilek a nebo jen nevíte co s ním, nechte se inspirovat těmito recepty na zapečený lilek.

A proč zrovna římský hrnec?

Římský hrnec je hliněná nádoba, ve které můžete připravit šťavnaté delikatesy.

Pokrmy se v hliněném hrnci dusí v páře, bez tuku a v jídle tak zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitamíny a minerály.

Římský hrnec se hodí především k zapékání a pečení všech druhů potravin, které chcete připravit. Kuchaři si nejčastěji pochvalují dokonalé rozložení teploty uvnitř hrnce. Pokrmy jsou tak rovnoměrně a důkladně propečené a maso si zachovává šťávu.

Obvykle se využívá pro pečení masa, brambor a zeleniny.

Ale dejte si při používání pozor na náhlé změny teplot. Důležité je hrnec namáčet a dávat ho do studených trub. Naopak když vyndaváte horký hrnec z trouby, vždy jej pokládejte buď na dřevěné nebo korkové podložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X