5 skvělých receptů na obrácené řízky aneb na pořadí záleží!

Řízky jsou jedním z klasických pokrmů české kuchyně.

Myslíte si, že na jejich přípravě už se nedá vymyslet nic zajímavého?

Vyzkoušejte naše recepty na řízky naruby!

Jejich tajemství spočívá v tom, že se obalují nejprve ve strouhance a až poté ve vajíčku. Navíc se po osmažení zapékají v troubě, nejčastěji s cibulí.

Ať je připravíte z masa vepřového, kuřecího či telecího, vždy chutnají výborně.

Klasické vepřové řízky naruby

I když většinou se obrácené řízky po osmažení zapékají, není to bezpodmínečně nutné. Dají se připravit rovněž pouze na pánvi.

Ingredience:

  • 400 g vepřových řízků, případně vykostěných kotlet či krkovice
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Plátky vepřového masa naklepejte a následně osolte, opepřete a potřete rovněž prolisovaným česnekem.
  2. Poté maso postupně obalte, nejprve ve strouhance a poté ve vajíčku.
  3. Obalené řízky vložte na rozpálenou pánev s dostatečným množstvím oleje.
  4. Smažte jednotlivé plátky 3-4 minuty z každé strany dozlatova. 
  5. Po vyjmutí z pánve řízky položte na papírové utěrky, které absorbují přebytečný olej.

Obrácené řízky z vepřového masa chutnají skvěle s bramborovou kaší či bramborem a zeleninovou oblohou.

Vepřové řízky obalované ve strouhance a pokryté orestovanou cibulí
zdroj: rosemarieskitchen.website

Tradiční řízky v trojobalu neboli obalené postupně v mouce, vajíčku a strouhance jsou ozdobou každé sváteční tabule. Načerpejte inspiraci z našich smažených řízků v sedmi různých podobách!

Řízky naruby zapečené v troubě

Strouhanku můžete ozvláštnit nejrůznějšími bylinkami, například oreganem, rozmarýnem či saturejkou, případně i kořením. Oblíbená je paprika či mletý kmín.

Ingredience:

  • 4 vepřové nebo kuřecí řízky
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • 2 PL mléka
  • olej na smažení
  • máslo
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Maso omyjte, naklepejte, osolte, opepřete a posypejte mletým česnekem.
  3. Následně plátky masa obalte nejprve ve strouhance a poté v rozšlehaných vejcích s trochou mléka.
  4. V pánvi rozehřejte olej a obalené řízky osmažte z obou stran dozlatova.
  5. Po vyjmutí řízků na pánvi orestujte cibuli nakrájenou na kolečka.
  6. Když cibule zlehka zezlátne, vložte ji na dno připraveného pekáčku.
  7. Na cibuli položte osmažené řízky a přidejte trošku másla a případně i vody na podlití.
  8. Pečte přibližně 30 minut.

Tyto řízky chutnají znamenitě s rozmanitými přílohami z brambor či se zeleninovým salátem.

Obrácený řízek s osmaženou cibulkou podávaný s pečenými brambory a citronem
zdroj: chefkoch.de

Luxusní obrácené řízky z telecího masa

Křehké telecí maso dělá z tohoto pokrmu pravý gurmánský zážitek. Při klepání doporučujeme překrýt plátky masa potravinovou folií či igelitovým sáčkem, ochráníte tak maso od případného potrhání.

Ingredience:

  • 4 telecí řízky
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 1 šálek vývaru
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Telecí maso naklepejte paličkou a plátky masa z obou stran osolte a opepřete.
  3. Následně je obalte nejprve ve strouhance a poté v rozšlehaném vejci.
  4. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a vložte do něj předpřipravené řízky.
  5. Smažte z obou stran dozlatova, přibližně 2-3 minuty.
  6. V mezidobě si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka.
  7. Osmažené řízky vložte do pekáče a v pánvi zlehka osmažte cibuli.
  8. Cibuli následně vložte do pekáče k řízkům a vše zalijte vývarem.
  9. Pekáč dejte do trouby a pečte po dobu přibližně 30 minut.

Telecí řízky naruby podávejte s cibulí a brambory přelité vypečenou šťávou.

Obalovaný telecí plátek s orestovanými kolečky cibule
zdroj: bavariangrill.com

Nepostradatelným pomocníkem při přípravě jakéhokoli typu řízku je kvalitní pánev. Nevíte si rady, jakou pánev ze široké nabídky vybrat? Najděte tu pravou pomocí našeho velkého testu pánví.

Řízky zapečené s cibulí, česnekem a slaninou

Tajemství tohoto pokrmu spočívá především v lahodné kombinaci vepřového masa a slaniny s cibulí a česnekem.  

Ingredience:

  • 4 vepřové řízky nebo kotlety
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Vepřové maso naklepejte a následně z obou stran posolte, popepřete a posypejte mletým česnekem.
  3. Připravte si dvě misky, jednu se strouhankou, druhou s rozšlehanými vejci.
  4. Nejprve plátky masa vložte do misky se strouhankou a poté do vajíčka.
  5. Na pánvi rozehřejte olej a předpřipravené plátky masa na něm z obou stran osmažte dozlatova.
  6. Osmažené řízky následně vložte do olejem vymazané zapékací misky.
  7. Na řízky pokládejte látky slaniny a na plátky nakrájenou cibuli a česnek.
  8. Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 minut.

Obrácené řízky se slaninou, cibulí a česnekem podávejte s bramborovou kaší.

Řízek se slaninou, česnekem a cibulí servírovaný s hranolky
zdroj: gasthaus-buch.de

Obracené kuřecí řízky zapékané se smetanou

Zapečení osmažených plátků masa společně se šlehačkou, jako je tomu v tomto receptu, dělá výsledný pokrm ještě křehčí a šťavnatější než obvykle.

Ingredience:

  • 4 kuřecí řízky
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 šálek šlehačky
  • 1 šálek strouhanky
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. Plátky kuřecího masa naklepejte přes potravinovou folii, osolte a opepřete.
  3. Do jedné misky si připravte strouhanku a do druhé misky rozšlehaná vajíčka.
  4. Poté maso důkladně obalte nejprve ve strouhance a poté ve vajíčku.
  5. Obalené řízky osmažte dozlatova na pánvi s rozpáleným olejem.
  6. V mezidobě nakrájejte cibuli na plátky a vložte ji do pekáče, ve kterém chcete řízky zapékat.
  7. Na cibuli následně položte osmažené řízky a na vrchu je opět pokryjte kolečky cibule.
  8. Na závěr vše zalijte šlehačkou a pekáč přiklopte.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
  10. Na posledních pět minut pekáč odklopte.

Řízky naruby zapečené s cibulí a smetanou podávejte s brambory či bramborovou kaší.

Obrácené řízky servírované s cibulkou, bramborem a salátkem
zdroj: holidaycheck.de

Několik tipů a triků na závěr

Název řízky naruby je samozřejmě odkazem na způsob jejich přípravy. Maso se po naklepání a okořenění nejprve obalí ve strouhance a poté ve vajíčku. Oproti tradičním řízkům v trojobalu jde tak o obrácené pořadí s tím, že se vůbec nepoužívá hladká mouka, kterou se v případě klasických řízků začíná.

Strouhanku je třeba do masa dobře zatlačit, ať už prsty, nebo s pomocí paličky na maso, neboť na samotném mase hůře drží. Pokud chcete, můžete do strouhanky přidat různé čerstvé či sušené bylinky pro ozvláštnění chuti. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, lze plátky masa před vložením do strouhanky posypat pálivou paprikou nebo chilli. K rozšlehanému vajíčku je rovněž možné přidat trochu dijonské hořčice či sójové omáčky.

Během dopékání obrácených řízků v troubě se doporučuje kontrolovat, zda nepotřebují v průběhu zlehka podlít, nejlépe vývarem, ale lze použít i obyčejnou vodu.

Řízky naruby nejen s cibulí

Jak moc cibulku před společným zapečením s řízky orestujete, záleží na vašich chuťových preferencích. Pokud máte rádi křupavější variantu, osmahněte cibulku více, pokud dáváte přednost cibuli pouze zesklovatělé, poduste ji kratší dobu. Obě dvě verze jsou velmi chutné.

Kromě cibule a česneku lze k řízkům do pekáče samozřejmě přidat i další druhy zeleniny, například papriku či kořenovou zeleninu obecně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.