Ano, i z brambor je možné udělat řízky.
Těm masovým se nevyrovnají a o dietě se tu také hovořit nedá.
Nicméně jsou moc dobré a navíc je připravíte za pár korun.
Vyzkoušejte naše 4 nejlepší recepty na bramborové řízky, které si oblíbí celá vaše rodina.
Dobrou chuť!
Bramborové řízky ze syrových brambor
Máte chuť na pořádný smažený řízek, ale nechce se vám pořád konzumovat maso? Pak je tento recept to pravé pro vás! Vyzkoušejte řízek z brambor, který je téměř stejně dobrý jako ten masový.
INGREDIENCE
- 1 kg větších brambor, oloupaných
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce, rozšlehaná
- 300 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl a pepř
POSTUP
- Brambory nakrájejte na plátky silné asi 0,5–1 cm.
- Propláchněte je, osušte a osolte.
- Postupně je obalte v mouce, v prošlehaných vejcích a ve strouhance.
- Brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

Možná se vám budou hodit naše recenze pánví Woll. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Řízky z brambor s uzeninou a sýrem
Výborné jídlo z brambor a dalších běžných ingrediencí, které jistě najdete v lednici. Za málo peněz tak vykouzlíte skvělý pokrm pro celou rodinu!
INGREDIENCE
- 600 g brambor (5 brambor)
- 150 g salámu (můžete použít i klobásu, šunku či párky)
- 100 g tvrdého sýra
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- zelené bylinky (petrželka, kopr, jarní cibulka)
POSTUP
- Do velkého kastrolu nebo misky nastrouhejte brambory, nakrájejte nadrobno salám, česnek a sýr.
- Smíchejte s vajíčky, moukou, solí, pepřem a nakrájenými bylinkami.
- Vypracujte jednotnou hmotu.
- Ze získané hmoty tvarujte mokrýma rukama karbanátky, které trochu zmáčkněte a poté je obalte v mouce nebo strouhance.
- Vložte na pánev s olejem a nechte opéct dohněda z obou stran.
- Řízky se dají i péct, jen je třeba je vždy pokapat olejem.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i vylepšené recepty na řízky z kuřecího masa aneb oživte si klasiku. Není řízek jako řízek!
Objevte podobné tipy
Bramborové řízky z vařených brambor
Co s brambory, které nám zbyly od oběda ? Přece je nevyhodíme! Připravte z nich chutné jídlo, které můžete podávat jako hlavní chod se skvělým dipem nebo zeleninovým salátem.
INGREDIENCE
- 500 g vařených brambor
- 1 lžička sekané petrželky
- 3 žloutky
- špetka soli a pepře
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- olej na smažení
POSTUP
- Oloupané studené brambory propasírujte, spojte se žloutky, osolte, opepřete a dochuťte petrželkou.
- Vypracujte těsto.
- Z těsta vykrájejte 6 stejných dílů, z každého pak tvořte mokrou rukou placky o velikosti řízků, asi na prst silné.
- Obalte je v mouce, v osolených, rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
- Smažte je v malém množství tuku, z obou stran, dozlatova.

Netradiční řízky z brambor a květáku
Tyto řízky jsou vynikající, jejich příprava nezabere příliš času a je poměrně jednoduchá. Navíc přidáním květáku budou řízky krásně jemné. Podávejte se zeleninovým salátem.
INGREDIENCE
- 250 g brambor
- 250 g květáku
- 1 vejce
- sůl a pepř
- petrželka, pažitka
Na obalení:
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vajíčka
POSTUP
- Brambory a květák uvařte v osolené vodě.
- Přeceďte a nechte vychladnout.
- Poté rozmačkejte a přidejte postupně všechny uvedené ingredience.
- Poté si vytvořte placičky, které obalte v mouce, poté v rozšlehaných vajíčkách a nakonec ve strouhance.
- Smažte na oleji dozlatova.
- Při servírování posypte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Ochutnejte také naše nejzajímavější květákové recepty, které jsou vhodné jako malý oběd, velká svačina nebo lehká večeře.
Brambor, které se obvykle podávají k řízkům jako příloha, je v tomto jídle již dost.
Pouze velkým jedlíkům přidáme trochu brambor navíc nebo jim z brambor uvařených společně s těmi na těsto uděláme trochu jednoduchého bramborového salátu s převahou zeleniny a lehčí zálivkou ze zakysané smetany nebo jogurtu.
Jinak jako příloha k tomuto jídlu stačí dušená zelenina.
V první řadě se samo nabízí dušené zelí sladké i kysané nebo zelné saláty.
Výborný je i dušený špenát.
Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o bramborách, které patří celosvětově k nejvyužívanějším potravinářským plodinám. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou nebo bez? Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější? Pojďme společně najít odpovědi na tyto otázky.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!