Bramborové řízky – zkuste netradiční avšak výtečný pokrm

Ano, i z brambor je možné udělat řízky.

Nevyrovnají se ovšem těm masovým, ani to není žádné dietní jídlo.

Recepty na bramborové řízky patří k receptům, kterým říkáme úsporné.

Může nastat den, kdy chceme trochu snížit kuchyňský rozpočet nebo nevíme, co vařit a pak se podobné recepty hodí.

Bramborové řízky s vejcem

Brambory se často používají ke všem jídlům. I sportovci zjistily, že jsou velice vhodné do diet, kvůli svým nutričním hodnotám. Obsahují méně sušiny než obiloviny a tudíž mají menší energetickou hodnotu.

INGREDIENCE :

  • 1 kg větších brambor, oloupaných
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce, rozšlehaná
  • 300 g strouhanky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Brambory nakrájíme na plátky silné asi 0,5–1 cm.
  2. Propláchneme je, osušíme a osolíme.
  3. Postupně je obalíme v mouce, v prošlehaných vejcích a ve strouhance.
  4. Brambory postupně vkládáme do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažíme jako řízky.

Bramborové řízky

zdroj : idahopotato.com

Brambory mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, zdravé kosti.

Taky jsou výborným zdrojem pro děti pro svůj obsah minerálních látek a vitamínů.

Jedním z významných vitamínů je vitamín C, který se vařením ničí, ale i tak zůstane nějaký podíl.

Ve slupce brambor se nachází další vitamín B a kyselina listová – která má výborné účinky na krvetvorbu nebo zdravý vývoj plodu.

Taky obsah draslíku má výborné účinky na srdce.

Bramborové řízky z vařených brambor

Co s brambory, které nám zbyly od oběda ? Přece je nevyhodíme, můžeme připravit chutné jídlo, které můžeme podávat jako hlavní chod se skvělým dipem nebo zeleninovým salátem.

INGREDIENCE :

  • 500 g vařených brambor
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 3 žloutky
  • špetka soli a pepře
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Oloupané studené brambory propasírujeme, spojíme žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme petrželkou.
  2. Vypracujeme těsto.
  3. Z těsta vykrájíme 6 stejných dílů, z každého pak tvoříme mokrou rukou placky o velikosti řízků, asi na prst silné.
  4. Obalíme je v mouce, v osolených, rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
  5. Smažíme je v malém množství tuku, z obou stran, dozlatova.

Bramborové řízky z vařených brambor

zdroj : apetitonline.cz

Netradiční řízky z brambor a květáku

Jejich příprava nezabere příliš času a je poměrně jednoduchá.

Navíc přidáním květáku budou řízky jemné a lahodné chuti a budou chutnat skvěle se zeleninovým salátem.

INGREDIENCE :

  • 250 g brambor
  • 250 g květáku
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • petrželka, pažitka

na obalení

  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 2 vajíčka

POSTUP :

  1. Brambory a květák uvaříme v osolené vodě.
  2. Přecedíme a necháme vychladnout.
  3. Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience.
  4. Poté si vytvoříme placičky a smažíme na oleji.
  5. Při servírování sypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Netradiční řízky z brambor a květáku

zdroj : blissfulbasil.com

Brambor, které se obvykle podávají k řízkům jako příloha, je v tomto jídle již dost.

Pouze velkým jedlíkům přidáme trochu brambor navíc nebo jim z brambor uvařených společně s těmi na těsto uděláme trochu jednoduchého bramborového salátu s převahou zeleniny a lehčí zálivkou ze zakysané smetany nebo jogurtu.

Jinak jako příloha k tomuto jídlu stačí dušená zelenina. V první řadě se samo nabízí dušené zelí sladké i kysané nebo zelné saláty.

Výborný je i dušený špenát. Kromě těchto dvou zelenin to může být jakákoliv dušená zelenina nebo zeleninová směs.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.