Ano, i z brambor je možné udělat řízky.
Nevyrovnají se ovšem těm masovým, ani to není žádné dietní jídlo.
Recepty na bramborové řízky patří k receptům, kterým říkáme úsporné.
Může nastat den, kdy chceme trochu snížit kuchyňský rozpočet nebo nevíme, co vařit a pak se podobné recepty hodí.
Bramborové řízky s vejcem
Brambory se často používají ke všem jídlům. I sportovci zjistily, že jsou velice vhodné do diet, kvůli svým nutričním hodnotám. Obsahují méně sušiny než obiloviny a tudíž mají menší energetickou hodnotu.
INGREDIENCE :
- 1 kg větších brambor, oloupaných
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce, rozšlehaná
- 300 g strouhanky
- olej na smažení
- sůl a pepř
POSTUP :
- Brambory nakrájíme na plátky silné asi 0,5–1 cm.
- Propláchneme je, osušíme a osolíme.
- Postupně je obalíme v mouce, v prošlehaných vejcích a ve strouhance.
- Brambory postupně vkládáme do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažíme jako řízky.
zdroj : idahopotato.com
Brambory mají blahodárný účinek na srdce a cévy, metabolismus tekutin v těle, zdravé kosti.
Taky jsou výborným zdrojem pro děti pro svůj obsah minerálních látek a vitamínů.
Jedním z významných vitamínů je vitamín C, který se vařením ničí, ale i tak zůstane nějaký podíl.
Ve slupce brambor se nachází další vitamín B a kyselina listová – která má výborné účinky na krvetvorbu nebo zdravý vývoj plodu.
Taky obsah draslíku má výborné účinky na srdce.
Objevte podobné tipy
Bramborové řízky z vařených brambor
Co s brambory, které nám zbyly od oběda ? Přece je nevyhodíme, můžeme připravit chutné jídlo, které můžeme podávat jako hlavní chod se skvělým dipem nebo zeleninovým salátem.
INGREDIENCE :
- 500 g vařených brambor
- 1 lžička sekané petrželky
- 3 žloutky
- špetka soli a pepře
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- olej na smažení
POSTUP :
- Oloupané studené brambory propasírujeme, spojíme žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme petrželkou.
- Vypracujeme těsto.
- Z těsta vykrájíme 6 stejných dílů, z každého pak tvoříme mokrou rukou placky o velikosti řízků, asi na prst silné.
- Obalíme je v mouce, v osolených, rozšlehaných vejcích a ve strouhance.
- Smažíme je v malém množství tuku, z obou stran, dozlatova.
zdroj : apetitonline.cz
Netradiční řízky z brambor a květáku
Jejich příprava nezabere příliš času a je poměrně jednoduchá.
Navíc přidáním květáku budou řízky jemné a lahodné chuti a budou chutnat skvěle se zeleninovým salátem.
INGREDIENCE :
- 250 g brambor
- 250 g květáku
- 1 vejce
- sůl a pepř
- petrželka, pažitka
na obalení
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vajíčka
POSTUP :
- Brambory a květák uvaříme v osolené vodě.
- Přecedíme a necháme vychladnout.
- Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience.
- Poté si vytvoříme placičky a smažíme na oleji.
- Při servírování sypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
zdroj : blissfulbasil.com
Brambor, které se obvykle podávají k řízkům jako příloha, je v tomto jídle již dost.
Pouze velkým jedlíkům přidáme trochu brambor navíc nebo jim z brambor uvařených společně s těmi na těsto uděláme trochu jednoduchého bramborového salátu s převahou zeleniny a lehčí zálivkou ze zakysané smetany nebo jogurtu.
Jinak jako příloha k tomuto jídlu stačí dušená zelenina. V první řadě se samo nabízí dušené zelí sladké i kysané nebo zelné saláty.
Výborný je i dušený špenát. Kromě těchto dvou zelenin to může být jakákoliv dušená zelenina nebo zeleninová směs.