Roquefort

Lahodný francouzský sýr Roquefort není niva

Jedná se o velmi známý francouzský polotvrdý sýr vyráběný výhradně z nepasterizovaného ovčího mléka. Uvnitř něj se skrývá modrá plíseň, která zraje po dobu třech měsíců v jeskyních pohoří Cambalou.

Ovzduší v jeskyní přenáší výtrusy plísně Penicillium roqueforti. Její podhoubí vyvolává kvašení a získává se pomocí chleba. Zhruba po šesti týdnech začne sýr plesnivět. Sýry se dále propíchají jehlami, aby se spóry plísně dostaly i dovnitř sýra. Po vyzrání se balí do hliníkové fólie a dál zraje.

Povrch sýra je sněhově bílý s náznakem lesku. Nemá skoro žádnou kůrku, jeho jádro je však měkké, drobivé a krémově zbarvené prorostlé šedozelenými žilkami, sahajícími až k povrchu. Jeho intenzivní jedinečná chuť je doplněna výraznou slaností a také nasládlou mléčnou chutí, v ústech zanechává houbové aroma.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýru
Kalorie Tuk Bílkoviny
Roquefort 1453 kJ 31 g 18 g
Gorgonzola 1344 kJ 27 g 20 g
Camembert 1213 kJ 24 g 18 g
Mascarpone 1 463 kJ 36 g 6 g
Balkánský sýr
976 kJ 20 g 11 g
Mozarella
947 kJ 17 g 18 g
Cottage
497 kJ 7 g 11 g

Co vše lze z roquefortu připravit ?

Báječně se hodí k těstovinám, do slaných koláčů, zeleninových salátů, skvěle doplní menu po výraznějším mase či zvěřině. K jeho degustaci se doporučují výrazná dezertní vína.

Kromě toho se využívá pro přípravu různých pěn, salátových zálivek a pomazánek.

Roquefort
zdroj : en.tourisme-aveyron.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00