Lahodný francouzský sýr Roquefort není niva
Jedná se o velmi známý francouzský polotvrdý sýr vyráběný výhradně z nepasterizovaného ovčího mléka. Uvnitř něj se skrývá modrá plíseň, která zraje po dobu třech měsíců v jeskyních pohoří Cambalou.
Ovzduší v jeskyní přenáší výtrusy plísně Penicillium roqueforti. Její podhoubí vyvolává kvašení a získává se pomocí chleba. Zhruba po šesti týdnech začne sýr plesnivět. Sýry se dále propíchají jehlami, aby se spóry plísně dostaly i dovnitř sýra. Po vyzrání se balí do hliníkové fólie a dál zraje.
Povrch sýra je sněhově bílý s náznakem lesku. Nemá skoro žádnou kůrku, jeho jádro je však měkké, drobivé a krémově zbarvené prorostlé šedozelenými žilkami, sahajícími až k povrchu. Jeho intenzivní jedinečná chuť je doplněna výraznou slaností a také nasládlou mléčnou chutí, v ústech zanechává houbové aroma.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru |
Kalorie | Tuk | Bílkoviny | |
Roquefort | 1453 kJ | 31 g | 18 g | |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g | |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g | |
Mascarpone | 1 463 kJ | 36 g | 6 g | |
Balkánský sýr |
976 kJ | 20 g | 11 g | |
Mozarella |
947 kJ | 17 g | 18 g | |
Cottage |
497 kJ | 7 g | 11 g |
Co vše lze z roquefortu připravit ?
Báječně se hodí k těstovinám, do slaných koláčů, zeleninových salátů, skvěle doplní menu po výraznějším mase či zvěřině. K jeho degustaci se doporučují výrazná dezertní vína.
Kromě toho se využívá pro přípravu různých pěn, salátových zálivek a pomazánek.
