Chcete si připravit něco opravdu luxusního?
S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle.
Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.
Nechte si chutnat!
Pomalu vařená hovězí líčka na víně
Hovězí líčka v dušené omáčce z červeného vína jsou neuvěřitelně jemná a omáčka zase plná delikátní chuti. V kombinaci s krémovou bramborovou kaší se jedná o snadnou a zároveň elegantní večeři či vydatné jídlo uprostřed týdne.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg hovězích líček
- 1 cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
- 1 stonek řapíkatého celeru, nahrubo nakrájený na kostičky
- 1 mrkev, nahrubo nakrájená na kostičky
- 4 lisované stroužky česneku
- 6 stonků čerstvého tymiánu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 sušené bobkové listy (nebo 3 čerstvé bobkové listy)
- 250 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína (např. Cabernet sauvignon nebo Merlot)
- 2 – 3 lžičky soli
- černý pepř
Postup
- Připravte si hovězí líčka: odřízněte všechny velké tukové membrány, vysušte a poté použijte 1 čajovou lžičku soli a černého pepře k dochucení masa.
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém těžkém hrnci na vysokém plameni.
- Opečte polovinu hovězích líček z obou stran, dokud nebudou krásně hnědé.
- Poté je přendejte na talíř a opakujte se zbylým masem.
- Snižte teplotu na středně vysokou a zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte česnek a cibuli.
- Restujte 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte celer a mrkev a restujte další 3 minuty.
- Nalijte zeleninovou směs do pomalého hrnce a na ni položte hovězí líčka.
- Nalijte víno do hrnce, na kterém se dělalo maso a znovu zahřejte.
- Zvyšte teplotu na vysokou teplotu, a nechte vařit po dobu 1 minuty (aby se trochu vyvařilo víno).
- Oškrábejte hnědé kousky ze spodní části hrnce, aby se smíchaly s vínem.
- Nalijte víno do pomalého hrnce, poté přidejte i všechny zbývající přísady včetně špetky soli a pepře (přidejte další podle chuti později).
- Vařte v pomalém hrnci na nízké teplotě po dobu 8 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 6 hodin pro hovězí líčka velikosti 250 g nebo na nízké teplotě po dobu 10 – 12 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 8 hodin pro hovězí líčka o velikosti 350 g.
- Otevřete pomalý hrnec a vyndejte hovězí líčka.
- Zbavte se stonků tymiánu a bobkových listů.
- Pomocí ručního tyčového mixéru rozmixujte tekutinu dohladka – změní se z tmavě hnědé na světle hnědou barvu.
- Nalijte omáčku do kastrolu a vařte na sporáku na středně vysokém plameni, dokud omáčka neztmavne a nezredukuje se asi o 1/4 až 1/3, na hustou konzistenci – potrvá to asi 10 minut.
- Ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
- Sundejte ze sporáku, vraťte hovězí líčka do omáčky, zakryjte a udržujte v teple, dokud nebudete připraveni na podávání.
- Podávejte na smetanové bramborové kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.

Hovězí s omáčkou z červeného vína
Maso v tomto pokrmu z jedné nádoby je jemné a šťavnaté a je doplněno o lahodnou zeleninu. Nezapomeňte podávat s bochníkem křupavého chleba, který do sebe nasákne bohatou omáčku.
Ingredience
- 1,8 kg hovězího zadního, nakrájeného na 5 cm kousky
- 1 a 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 2 šálky suchého červeného vína, jako je Pinot Noir nebo Syrah
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 střední cibule, pokrájená na čtvrtky
- 2 bobkové listy
- 4 větvičky tymiánu
- 10 středních mrkví oloupaných a nakrájených na 7 – 8 cm kousky
- 700 g baby brambor, rozpůlených
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- Maso dochuťte solí a pepřem, vložte do velké mísy a promíchejte s moukou.
- Zahřejte olej ve velkém hrnci se šírokým dnem a těsně přiléhající pokličkou na středně vysokém plameni.
- Maso restujte po dávkách, dokud není dobře opečené ze všech stran, 6 až 8 minut, a hotové kousky přendejte na talíř.
- Šťávu z masa dejte také stranou.
- Přidejte rajčatový protlak, víno, vývar, cibuli, bobkový list, tymián a 2 mrkve a přiveďte k varu.
- Vraťte maso a šťávu zpět do hrnce (maso by mělo být sotva ponořeno v tekutině), přikryjte a dejte do trouby.
- Pečte 2 hodiny.
- Pomocí kleští všechnu zeleninu vyjměte a vyhoďte.
- Přidejte brambory a zbývajících 8 mrkví do hrnce, zakryjte a vraťte do trouby.
- Pečte, dokud maso a zelenina nebudou velmi jemné, asi o 1 hodinu déle.

Pokud vám hovězí na víně zachutnalo, vyzkoušejte i naše recepty na hovězí po burgundsku, které je opravdovou delikatesou.
Pečená hovězí svíčková s červeným vínem
Tato hovězí svíčková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutečnou delikatesou. Ideální pro zvláštní příležitost!
Ingredience
Na omáčku:
- 8 lžíc másla
- 3/4 šálku jemně nakrájené šalotky
- 1 a 1/4 šálku červeného vína
- 3 šálky hovězího vývaru
- 6 čerstvých větviček tymiánu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 čajová lžička cukru
- 2 lžíce hladké mouky
Na hovězí maso:
- cca 1 kg střední části hovězí svíčkové
- sůl (1/2 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
- mletý černý pepř (1/4 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 šálku hovězího vývaru
Postup
- Rozpusťte 5 lžíc másla ve střední pánvi.
- Přidejte šalotku a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud není měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
- Přidejte víno, hovězí vývar, větvičky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
- Vařte na středním ohni asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
- Zatímco se kapalina redukuje, vložte zbývající 3 lžíce másla do malé misky a v případě potřeby nechte změknout v mikrovlnné troubě (mělo by být měkké, ale ne roztavené).
- Přidejte mouku a malou lžící promíchejte na hladkou pastu.
- Jakmile je tekutina s vínem zredukována, snižte teplotu na minimum a odstraňte větvičky tymiánu.
- Mouku s máslem zašlehejte po lžičkách do vařící tekutiny a několik minut duste, dokud omáčka nezhoustne.
- Dejte stranou.
- Nyní si připravte maso.
- Před pečením nechte hovězí maso 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
- Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 200 ° C.
- Hovězí maso dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte olej v pánvi odolné proti troubě, dokud téměř nekouří.
- Maso z každé strany kromě jedné restujte, aby bylo krásně opečené, celkově asi 10 minut.
- Otočte maso tak, aby neopečená strana byla dole, a přesuňte pánev přímo do předehřáté trouby. (Pokud vaše pánev není vhodná do trouby, přeneste hovězí maso na lehce naolejovaný pekáč.)
- Pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 49 ° C – 52 ° C pro medium rare, což je asi 15 minut (46 ° C – 49 ° C pro rare, 54 ° C – 57 ° C pro medium).
- Maso přeneste na desku a nechte 10 až 15 minut odpočívat, volně přikryté alobalem.
- Mezitím se opatrně zbavte tuku z pekáče.
- Dejte pánev na sporák a přidejte 1/4 šálku hovězího vývaru.
- Přiveďte vývar k varu a ze spodní části pánve vyškrábejte hnědé kousky.
- Přidejte chutný vývar do omáčky s červeným vínem a omáčku přiveďte k varu.
- Nařezejte maso na plátky.
- Podávejte hovězí maso s omáčkou z červeného vína.

Pokud byste si raději připravili svíčkovou klasicky s omáčkou z kořenové zeleniny, podívejte se na našich 6 receptů na svíčkovou omáčku.
Objevte podobné tipy
Dušené flank steaky na víně s žampiony
Tento recept je vydatný a plný lahodné chuti vína a žampionů. Jemné maso v kombinaci s delikátní omáčkou a pečenými bramborami, které zvolte jako přílohu, si zamilujete.
Ingredience
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 30 gramů hladké mouky
- 4 cca 200 g dušené hovězí flank steaky bez tučné části
- 200 ml červeného vína
- 300 gramů žampionů pokrájených na čtvrtky
- 2 cibule
- mořská sůl podle chuti
- 1 lžička celého pepře
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 1 lžička anglické hořčice
- 500 ml kvalitního hovězího vývaru
- několik čerstvých větviček tymiánu
- 8 lžiček granulované omáčky Bisto Original na zahuštění
Postup
- Předehřejte troubu na 170 stupňů C.
- Zahřejte olej na pánvi na středně vysokém ohni.
- Dejte hovězí maso do mouky a z obou stran ho utěsněte v oleji a vložte do hlubokého pekáče.
- Jednu cibuli nakrájejte na plátky a druhou nasekejte najemno.
- Navrstvěte cibuli a houby na maso.
- Smíchejte ve džbánu hovězí vývar, víno, pepř, worcesterskou omáčku a hořčici a přelijte maso, cibuli a houby v pekáči.
- Tekutina musí pokrývat hovězí maso; v případě potřeby přidejte více vroucí vody.
- Zakryjte pekáč několika vrstvami alobalu a pečte ve středu trouby po dobu 3 hodin.
- Slejte tekutinu z pekáče a zahustěte ji Bistem, aby se vytvořila omáčka.
- Vraťte omáčku zpět do pekáče a pečte dalších 15-20 minut.
- Podávejte s pečenými bramborami a sezónní zeleninou.

Hovězí kastrol s červenou řepou a vínem
Uvařit tento chutný hovězí kastrol sice chvíli trvá, ale nevyžaduje téměř žádnou pozornost a výsledek je opravdu skvělý! Podávejte se zeleným salátem a pečenými bramborami, celerovým pyré nebo křupavým chlebem.
Ingredience
- olej na smažení, např. zeleninový nebo slunečnicový
- 800 g pokrájené hovězí plece
- 4 plátky uzené slaniny bez kůže, nakrájené na malé kousky
- 2 lžičky hladké mouky
- 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené na klínky
- 4 červené cibule, nakrájené na klínky
- 350 ml červeného vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- malá hrst větviček tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- Zahřejte 2 lžíce oleje v ohnivzdorném kastrolu a poté osmažte hovězí maso z obou stran, aby zhnědlo.
- Přendejte na talíř.
- Osmažte slaninu, aby lehce zhnědla, v případě potřeby přidejte více oleje.
- Vmíchejte mouku.
- Vložte hovězí maso zpět do pánve a přidejte červenou řepu, cibuli, víno, vývar, bobkový list a tymián.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 2 a ½ hodiny.

Jaké víno použít?
- Vyvarujte se vína na vaření. Jedná se obvykle o směsi nekvalitních vín s přidanou solí.
- Bude fungovat většina červených vín, ale nepoužívejte vína příliš drahá. Je to zbytečné, protože jejich chuť v jídle tak nevynikne.
- Skvělé víno pro kombinaci s dušeným hovězím je například Zinfandel nebo Shiraz.
- Pokud chcete použít suché víno, volte Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon.
Pochlubte se nám do komentářů, jak se vám recepty povedly. Budeme se těšit!