Dušená roštěná: zapékaná s houbami i bez

Máte-li rádi dušené maso, pak výborně se k tomuto způsobu přípravy hodí hovězí roštěnky.

Díky delšímu dušení změknou a doslova se rozplývají na jazyku.

Roštěnky ale můžeme připravit i jako minutky. Inspirujte se našimi recepty a připravte si to pravé.

Roštěnky a jejich příprava

Na roštěnky se krájejí plátky z nízkého nebo vysokého roštěnce, případně ještě ze zadního hovězího masa. Krájíme vždy přes masové vlákno, aby roštěnky byly měkké a při konzumaci se dobře krájely i jedly.

Velikost plátků se řídí našimi potřebami, ale většinou se krájejí o váze 100 -150 g. Naporcované hovězí maso se před úpravou naklepává, aby se částečně narušila vlákna a maso bylo měkčí. Nejlepší je vložit plátky roštěnky do mikrotenového sáčku a v něm je z obou stran šetrně naklepat. U naklepaných roštěnek pak ještě nařízneme několikrát okraje, aby se při opékání nekroutily, a pak je můžeme tepelně upravit podle vlastního přání.

Hovězí roštěnky

Hovězí maso je méně tučné než vepřové. Současně je bohaté na bílkoviny, které jsou pro lidskou výživu nezbytné.

INGREDIENCE:

  • 500 g hovězích roštěnek
  • 2 cibule
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1-2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění

POSTUP:

  1. Hovězí maso opláchneme, dáme do mikrotenového sáčku a opatrně naklepeme.
  2. Pak nařízneme okraje, aby se při dušení nekroutily a osolíme a opepříme.
  3. Maso potřeme z obou stran hořčicí.
  4. V kastrole na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso a opečeme, až se zatáhne.
  5. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka.
  6. Když maso změkne, zahustíme šťávu ve vodě rozmíchanou moukou a ještě chvíli povaříme, aby mouka ztratila svoji moučnou chuť.

Hotový recept na hovězí roštěnkuzdroj: ginodacampo.com

Roštěnky na houbách

Máme-li doma sušené houby, lze je upotřebit při přípravě roštěnek.

INGREDIENCE:

  • 500 g hovězí roštěnky
  • 1 větší cibule
  • sušené houby
  • mletý pepř
  • sůl
  • rajský protlak

POSTUP:

  1. Hovězí roštěnky opláchneme, naklepeme a okraje nařízneme.
  2. Maso posolíme a opepříme.
  3. V kastrole na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme roštěnky a z obou stran opečeme, až se maso zatáhne.
  4. Přidáme předem namočené houby a rajský protlak, podlijeme vodou nebo vývarem a společně dusíme, až maso změkne.

Hotový recept na hovězí roštěnky na houbáchzdroj: magicskillet.com

Vepřová roštěnka

Nemáme-li po ruce hovězí roštěnky, použijeme vepřové maso z kotlety.

INGREDIENCE:

  • 500 g vepřové kotlety
  • velká cibule
  • plnotučná hořčice
  • hrst sušených hub nebo i čerstvé houby
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:

  1. Vepřovou kotletu opláchneme, naklepeme.
  2. Maso osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Stačí z jedné strany.
  3. V kastrolu si rozpálíme olej a na něm orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli.
  4. Vložíme naklepané maso a z obou stran opečeme.
  5. Pak přidáme předem namočené sušené houby nebo čerstvé nakrájené, podlijeme vodou a pomalu dusíme pod pokličkou doměkka.
  6. Můžeme dát zapéci také do trouby.

Hotový recept na vepřovou roštěnkuzdroj: wishfulchef.com

K dušeným roštěnkám podáváme různě upravené brambory, rýži, těstoviny, kuskus, v některých případech i noky nebo jemné knedlíky.

Podle druhu jídla a použitých ingrediencí obložíme zeleninou nebo podáváme zeleninový salát.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit