Recepty na hovězí maso s vínem – lahůdka, kterou si zamiluje každý!

Chcete si připravit něco opravdu luxusního?

S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle.

Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.

Nechte si chutnat!

Pomalu vařená hovězí líčka na víně

Hovězí líčka v dušené omáčce z červeného vína jsou neuvěřitelně jemná a omáčka zase plná delikátní chuti. V kombinaci s  krémovou bramborovou kaší se jedná o snadnou a zároveň elegantní večeři či vydatné jídlo uprostřed týdne.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg hovězích líček
  • 1 cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 1 stonek řapíkatého celeru, nahrubo nakrájený na kostičky
  • 1 mrkev, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 4 lisované stroužky česneku
  • 6 stonků čerstvého tymiánu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 sušené bobkové listy (nebo 3 čerstvé bobkové listy)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína (např. Cabernet sauvignon nebo Merlot)
  • 2 – 3 lžičky soli
  • černý pepř

Postup

  1. Připravte si hovězí líčka: odřízněte všechny velké tukové membrány, vysušte a poté použijte 1 čajovou lžičku soli a černého pepře k dochucení masa.
  2. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém těžkém hrnci na vysokém plameni.
  3. Opečte polovinu hovězích líček z obou stran, dokud nebudou krásně hnědé.
  4. Poté je přendejte na talíř a opakujte se zbylým masem.
  5. Snižte teplotu na středně vysokou a zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
  6. Přidejte česnek a cibuli.
  7. Restujte 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
  8. Přidejte celer a mrkev a restujte další 3 minuty.
  9. Nalijte zeleninovou směs do pomalého hrnce a na ni položte hovězí líčka.
  10. Nalijte víno do hrnce, na kterém se dělalo maso a znovu zahřejte.
  11. Zvyšte teplotu na vysokou teplotu, a nechte vařit po dobu 1 minuty (aby se trochu vyvařilo víno).
  12. Oškrábejte hnědé kousky ze spodní části hrnce, aby se smíchaly s vínem.
  13. Nalijte víno do pomalého hrnce, poté přidejte i všechny zbývající přísady včetně špetky soli a pepře (přidejte další podle chuti později).
  14. Vařte v pomalém hrnci na nízké teplotě po dobu 8 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 6 hodin pro hovězí líčka velikosti 250 g nebo na nízké teplotě po dobu 10 – 12 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 8 hodin pro hovězí líčka o velikosti 350 g.
  15. Otevřete pomalý hrnec a vyndejte hovězí líčka.
  16. Zbavte se stonků tymiánu a bobkových listů.
  17. Pomocí ručního tyčového mixéru rozmixujte tekutinu dohladka – změní se z tmavě hnědé na světle hnědou barvu.
  18. Nalijte omáčku do kastrolu a vařte na sporáku na středně vysokém plameni, dokud omáčka neztmavne a nezredukuje se asi o 1/4 až 1/3, na hustou konzistenci – potrvá to asi 10 minut.
  19. Ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
  20. Sundejte ze sporáku, vraťte hovězí líčka do omáčky, zakryjte a udržujte v teple, dokud nebudete připraveni na podávání.
  21. Podávejte na smetanové bramborové kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.
Hovězí líčka s omáčkou z červeného vína servírovaná na bramborovém pyré v hlubokém talíři s vidličkou.
www.recipetineats.com

Hovězí s omáčkou z červeného vína

Maso v tomto pokrmu z jedné nádoby je jemné a šťavnaté a je doplněno o lahodnou zeleninu. Nezapomeňte podávat s bochníkem křupavého chleba, který do sebe nasákne bohatou omáčku.

Ingredience

  • 1,8 kg hovězího zadního, nakrájeného na 5 cm kousky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku rajčatového protlaku
  • 2 šálky suchého červeného vína, jako je Pinot Noir nebo Syrah
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 střední cibule, pokrájená na čtvrtky
  • 2 bobkové listy
  • 4 větvičky tymiánu
  • 10 středních mrkví oloupaných a nakrájených na 7 – 8 cm kousky
  • 700 g baby brambor, rozpůlených

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Maso dochuťte solí a pepřem, vložte do velké mísy a promíchejte s moukou.
  3. Zahřejte olej ve velkém hrnci se šírokým dnem a těsně přiléhající pokličkou na středně vysokém plameni.
  4. Maso restujte po dávkách, dokud není dobře opečené ze všech stran, 6 až 8 minut, a hotové kousky přendejte na talíř.
  5. Šťávu z masa dejte také stranou.
  6. Přidejte rajčatový protlak, víno, vývar, cibuli, bobkový list, tymián a 2 mrkve a přiveďte k varu.
  7. Vraťte maso a šťávu zpět do hrnce (maso by mělo být sotva ponořeno v tekutině), přikryjte a dejte do trouby.
  8. Pečte 2 hodiny.
  9. Pomocí kleští všechnu zeleninu vyjměte a vyhoďte.
  10. Přidejte brambory a zbývajících 8 mrkví do hrnce, zakryjte a vraťte do trouby.
  11. Pečte, dokud maso a zelenina nebudou velmi jemné, asi o 1 hodinu déle.
Hovězí kousky s bramborami a zeleninou v omáčce z červeného vína v misce se lžící a bramborami položenými vedle.
www.epicurious.com

Pokud vám hovězí na víně zachutnalo, vyzkoušejte i naše recepty na hovězí po burgundsku, které je opravdovou delikatesou.

Pečená hovězí svíčková s červeným vínem

Tato hovězí svíčková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutečnou delikatesou. Ideální pro zvláštní příležitost!

Ingredience

Na omáčku:

  • 8 lžíc másla
  • 3/4 šálku jemně nakrájené šalotky
  • 1 a 1/4 šálku červeného vína
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 6 čerstvých větviček tymiánu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Na hovězí maso:

  • cca 1 kg střední části hovězí svíčkové
  • sůl (1/2 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • mletý černý pepř (1/4 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 šálku hovězího vývaru

Postup

  1. Rozpusťte 5 lžíc másla ve střední pánvi.
  2. Přidejte šalotku a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud není měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
  3. Přidejte víno, hovězí vývar, větvičky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
  4. Vařte na středním ohni asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
  5. Zatímco se kapalina redukuje, vložte zbývající 3 lžíce másla do malé misky a v případě potřeby nechte změknout v mikrovlnné troubě (mělo by být měkké, ale ne roztavené).
  6. Přidejte mouku a malou lžící promíchejte na hladkou pastu.
  7. Jakmile je tekutina s vínem zredukována, snižte teplotu na minimum a odstraňte větvičky tymiánu.
  8. Mouku s máslem zašlehejte po lžičkách do vařící tekutiny a několik minut duste, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Dejte stranou.
  10. Nyní si připravte maso.
  11. Před pečením nechte hovězí maso 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
  12. Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 200 ° C.
  13. Hovězí maso dochuťte solí a pepřem.
  14. Zahřejte olej v pánvi odolné proti troubě, dokud téměř nekouří.
  15. Maso z každé strany kromě jedné restujte, aby bylo krásně opečené, celkově asi 10 minut.
  16. Otočte maso tak, aby neopečená strana byla dole, a přesuňte pánev přímo do předehřáté trouby. (Pokud vaše pánev není vhodná do trouby, přeneste hovězí maso na lehce naolejovaný pekáč.)
  17. Pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 49 ° C – 52 ° C pro medium rare, což je asi 15 minut (46 ° C – 49 ° C pro rare, 54 ° C – 57 ° C pro medium).
  18. Maso přeneste na desku a nechte 10 až 15 minut odpočívat, volně přikryté alobalem.
  19. Mezitím se opatrně zbavte tuku z pekáče.
  20. Dejte pánev na sporák a přidejte 1/4 šálku hovězího vývaru.
  21. Přiveďte vývar k varu a ze spodní části pánve vyškrábejte hnědé kousky.
  22. Přidejte chutný vývar do omáčky s červeným vínem a omáčku přiveďte k varu.
  23. Nařezejte maso na plátky.
  24. Podávejte hovězí maso s omáčkou z červeného vína.
Pečené hovězí maso nakrájené na plátky a servírované s omáčkou z červeného vína na talíři.
www.onceuponachef.com

Pokud byste si raději připravili svíčkovou klasicky s omáčkou z kořenové zeleniny, podívejte se na našich 6 receptů na svíčkovou omáčku.


Dušené flank steaky na víně s žampiony

Tento recept je vydatný a plný lahodné chuti vína a žampionů. Jemné maso v kombinaci s delikátní omáčkou a pečenými bramborami, které zvolte jako přílohu, si zamilujete.

Ingredience

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 30 gramů hladké mouky
  • 4 cca 200 g dušené hovězí flank steaky bez tučné části
  • 200 ml červeného vína
  • 300 gramů žampionů pokrájených na čtvrtky
  • 2 cibule
  • mořská sůl podle chuti
  • 1 lžička celého pepře
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 500 ml kvalitního hovězího vývaru
  • několik čerstvých větviček tymiánu
  • 8 lžiček granulované omáčky Bisto Original na zahuštění

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů C.
  2. Zahřejte olej na pánvi na středně vysokém ohni.
  3. Dejte hovězí maso do mouky a z obou stran ho utěsněte v oleji a vložte do hlubokého pekáče.
  4. Jednu cibuli nakrájejte na plátky a druhou nasekejte najemno.
  5. Navrstvěte cibuli a houby na maso.
  6. Smíchejte ve džbánu hovězí vývar, víno, pepř, worcesterskou omáčku a hořčici a přelijte maso, cibuli a houby v pekáči.
  7. Tekutina musí pokrývat hovězí maso; v případě potřeby přidejte více vroucí vody.
  8. Zakryjte pekáč několika vrstvami alobalu a pečte ve středu trouby po dobu 3 hodin.
  9. Slejte tekutinu z pekáče a zahustěte ji Bistem, aby se vytvořila omáčka.
  10. Vraťte omáčku zpět do pekáče a pečte dalších 15-20 minut.
  11. Podávejte s pečenými bramborami a sezónní zeleninou.
Hovvězí maso v hrnci plném omáčky z červeného vína a žampionů.
www.elizabethskitchendiary.co.uk

Hovězí kastrol s červenou řepou a vínem

Uvařit tento chutný hovězí kastrol sice chvíli trvá, ale nevyžaduje téměř žádnou pozornost a výsledek je opravdu skvělý! Podávejte se zeleným salátem a pečenými bramborami, celerovým pyré nebo křupavým chlebem.

Ingredience

  • olej na smažení, např. zeleninový nebo slunečnicový
  • 800 g pokrájené hovězí plece
  • 4 plátky uzené slaniny bez kůže, nakrájené na malé kousky
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené na klínky
  • 4 červené cibule, nakrájené na klínky
  • 350 ml červeného vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • malá hrst větviček tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Zahřejte 2 lžíce oleje v ohnivzdorném kastrolu a poté osmažte hovězí maso z obou stran, aby zhnědlo.
  3. Přendejte na talíř.
  4. Osmažte slaninu, aby lehce zhnědla, v případě potřeby přidejte více oleje.
  5. Vmíchejte mouku.
  6. Vložte hovězí maso zpět do pánve a přidejte červenou řepu, cibuli, víno, vývar, bobkový list a tymián.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 2 a ½ hodiny.
Hrnec plný hovězích kousků s řepou v omáčce z červeného vína.
www.riverford.co.uk

Jaké víno použít?

  • Vyvarujte se vína na vaření. Jedná se obvykle o směsi nekvalitních vín s přidanou solí.
  • Bude fungovat většina červených vín, ale nepoužívejte vína příliš drahá. Je to zbytečné, protože jejich chuť v jídle tak nevynikne.
  • Skvělé víno pro kombinaci s dušeným hovězím je například Zinfandel nebo Shiraz.
  • Pokud chcete použít suché víno, volte Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon.

Pochlubte se nám do komentářů, jak se vám recepty povedly. Budeme se těšit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X