Recepty na hovězí maso s vínem – lahůdka, kterou si zamiluje každý!

Chcete si připravit něco opravdu luxusního?

S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle.

Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.

Nechte si chutnat!

Pomalu vařená hovězí líčka na víně

Hovězí líčka v dušené omáčce z červeného vína jsou neuvěřitelně jemná a omáčka zase plná delikátní chuti. V kombinaci s  krémovou bramborovou kaší se jedná o snadnou a zároveň elegantní večeři či vydatné jídlo uprostřed týdne.

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg hovězích líček
  • 1 cibule, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 1 stonek řapíkatého celeru, nahrubo nakrájený na kostičky
  • 1 mrkev, nahrubo nakrájená na kostičky
  • 4 lisované stroužky česneku
  • 6 stonků čerstvého tymiánu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 sušené bobkové listy (nebo 3 čerstvé bobkové listy)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína (např. Cabernet sauvignon nebo Merlot)
  • 2 – 3 lžičky soli
  • černý pepř

Postup

  1. Připravte si hovězí líčka: odřízněte všechny velké tukové membrány, vysušte a poté použijte 1 čajovou lžičku soli a černého pepře k dochucení masa.
  2. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém těžkém hrnci na vysokém plameni.
  3. Opečte polovinu hovězích líček z obou stran, dokud nebudou krásně hnědé.
  4. Poté je přendejte na talíř a opakujte se zbylým masem.
  5. Snižte teplotu na středně vysokou a zahřejte zbývající 1 lžíci olivového oleje.
  6. Přidejte česnek a cibuli.
  7. Restujte 3 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
  8. Přidejte celer a mrkev a restujte další 3 minuty.
  9. Nalijte zeleninovou směs do pomalého hrnce a na ni položte hovězí líčka.
  10. Nalijte víno do hrnce, na kterém se dělalo maso a znovu zahřejte.
  11. Zvyšte teplotu na vysokou teplotu, a nechte vařit po dobu 1 minuty (aby se trochu vyvařilo víno).
  12. Oškrábejte hnědé kousky ze spodní části hrnce, aby se smíchaly s vínem.
  13. Nalijte víno do pomalého hrnce, poté přidejte i všechny zbývající přísady včetně špetky soli a pepře (přidejte další podle chuti později).
  14. Vařte v pomalém hrnci na nízké teplotě po dobu 8 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 6 hodin pro hovězí líčka velikosti 250 g nebo na nízké teplotě po dobu 10 – 12 hodin nebo vysoké teplotě po dobu 8 hodin pro hovězí líčka o velikosti 350 g.
  15. Otevřete pomalý hrnec a vyndejte hovězí líčka.
  16. Zbavte se stonků tymiánu a bobkových listů.
  17. Pomocí ručního tyčového mixéru rozmixujte tekutinu dohladka – změní se z tmavě hnědé na světle hnědou barvu.
  18. Nalijte omáčku do kastrolu a vařte na sporáku na středně vysokém plameni, dokud omáčka neztmavne a nezredukuje se asi o 1/4 až 1/3, na hustou konzistenci – potrvá to asi 10 minut.
  19. Ochutnejte a případně dosolte či dopepřete.
  20. Sundejte ze sporáku, vraťte hovězí líčka do omáčky, zakryjte a udržujte v teple, dokud nebudete připraveni na podávání.
  21. Podávejte na smetanové bramborové kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.
Hovězí líčka s omáčkou z červeného vína servírovaná na bramborovém pyré v hlubokém talíři s vidličkou.
www.recipetineats.com

Hovězí s omáčkou z červeného vína

Maso v tomto pokrmu z jedné nádoby je jemné a šťavnaté a je doplněno o lahodnou zeleninu. Nezapomeňte podávat s bochníkem křupavého chleba, který do sebe nasákne bohatou omáčku.

Ingredience

  • 1,8 kg hovězího zadního, nakrájeného na 5 cm kousky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku rajčatového protlaku
  • 2 šálky suchého červeného vína, jako je Pinot Noir nebo Syrah
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 střední cibule, pokrájená na čtvrtky
  • 2 bobkové listy
  • 4 větvičky tymiánu
  • 10 středních mrkví oloupaných a nakrájených na 7 – 8 cm kousky
  • 700 g baby brambor, rozpůlených

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Maso dochuťte solí a pepřem, vložte do velké mísy a promíchejte s moukou.
  3. Zahřejte olej ve velkém hrnci se šírokým dnem a těsně přiléhající pokličkou na středně vysokém plameni.
  4. Maso restujte po dávkách, dokud není dobře opečené ze všech stran, 6 až 8 minut, a hotové kousky přendejte na talíř.
  5. Šťávu z masa dejte také stranou.
  6. Přidejte rajčatový protlak, víno, vývar, cibuli, bobkový list, tymián a 2 mrkve a přiveďte k varu.
  7. Vraťte maso a šťávu zpět do hrnce (maso by mělo být sotva ponořeno v tekutině), přikryjte a dejte do trouby.
  8. Pečte 2 hodiny.
  9. Pomocí kleští všechnu zeleninu vyjměte a vyhoďte.
  10. Přidejte brambory a zbývajících 8 mrkví do hrnce, zakryjte a vraťte do trouby.
  11. Pečte, dokud maso a zelenina nebudou velmi jemné, asi o 1 hodinu déle.
Hovězí kousky s bramborami a zeleninou v omáčce z červeného vína v misce se lžící a bramborami položenými vedle.
www.epicurious.com

Pokud vám hovězí na víně zachutnalo, vyzkoušejte i naše recepty na hovězí po burgundsku, které je opravdovou delikatesou.

Pečená hovězí svíčková s červeným vínem

Tato hovězí svíčková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutečnou delikatesou. Ideální pro zvláštní příležitost!

Ingredience

Na omáčku:

  • 8 lžíc másla
  • 3/4 šálku jemně nakrájené šalotky
  • 1 a 1/4 šálku červeného vína
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 6 čerstvých větviček tymiánu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 lžíce hladké mouky

Na hovězí maso:

  • cca 1 kg střední části hovězí svíčkové
  • sůl (1/2 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • mletý černý pepř (1/4 čajové lžičky na 0,5 kg hovězího masa)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 šálku hovězího vývaru

Postup

  1. Rozpusťte 5 lžíc másla ve střední pánvi.
  2. Přidejte šalotku a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud není měkká a průsvitná, 7 až 8 minut.
  3. Přidejte víno, hovězí vývar, větvičky tymiánu, sůl, pepř a cukr a přiveďte k varu.
  4. Vařte na středním ohni asi 30 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
  5. Zatímco se kapalina redukuje, vložte zbývající 3 lžíce másla do malé misky a v případě potřeby nechte změknout v mikrovlnné troubě (mělo by být měkké, ale ne roztavené).
  6. Přidejte mouku a malou lžící promíchejte na hladkou pastu.
  7. Jakmile je tekutina s vínem zredukována, snižte teplotu na minimum a odstraňte větvičky tymiánu.
  8. Mouku s máslem zašlehejte po lžičkách do vařící tekutiny a několik minut duste, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Dejte stranou.
  10. Nyní si připravte maso.
  11. Před pečením nechte hovězí maso 1 hodinu stát při pokojové teplotě.
  12. Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 200 ° C.
  13. Hovězí maso dochuťte solí a pepřem.
  14. Zahřejte olej v pánvi odolné proti troubě, dokud téměř nekouří.
  15. Maso z každé strany kromě jedné restujte, aby bylo krásně opečené, celkově asi 10 minut.
  16. Otočte maso tak, aby neopečená strana byla dole, a přesuňte pánev přímo do předehřáté trouby. (Pokud vaše pánev není vhodná do trouby, přeneste hovězí maso na lehce naolejovaný pekáč.)
  17. Pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 49 ° C – 52 ° C pro medium rare, což je asi 15 minut (46 ° C – 49 ° C pro rare, 54 ° C – 57 ° C pro medium).
  18. Maso přeneste na desku a nechte 10 až 15 minut odpočívat, volně přikryté alobalem.
  19. Mezitím se opatrně zbavte tuku z pekáče.
  20. Dejte pánev na sporák a přidejte 1/4 šálku hovězího vývaru.
  21. Přiveďte vývar k varu a ze spodní části pánve vyškrábejte hnědé kousky.
  22. Přidejte chutný vývar do omáčky s červeným vínem a omáčku přiveďte k varu.
  23. Nařezejte maso na plátky.
  24. Podávejte hovězí maso s omáčkou z červeného vína.
Pečené hovězí maso nakrájené na plátky a servírované s omáčkou z červeného vína na talíři.
www.onceuponachef.com

Pokud byste si raději připravili svíčkovou klasicky s omáčkou z kořenové zeleniny, podívejte se na našich 6 receptů na svíčkovou omáčku.

Dušené flank steaky na víně s žampiony

Tento recept je vydatný a plný lahodné chuti vína a žampionů. Jemné maso v kombinaci s delikátní omáčkou a pečenými bramborami, které zvolte jako přílohu, si zamilujete.

Ingredience

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 30 gramů hladké mouky
  • 4 cca 200 g dušené hovězí flank steaky bez tučné části
  • 200 ml červeného vína
  • 300 gramů žampionů pokrájených na čtvrtky
  • 2 cibule
  • mořská sůl podle chuti
  • 1 lžička celého pepře
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 500 ml kvalitního hovězího vývaru
  • několik čerstvých větviček tymiánu
  • 8 lžiček granulované omáčky Bisto Original na zahuštění

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů C.
  2. Zahřejte olej na pánvi na středně vysokém ohni.
  3. Dejte hovězí maso do mouky a z obou stran ho utěsněte v oleji a vložte do hlubokého pekáče.
  4. Jednu cibuli nakrájejte na plátky a druhou nasekejte najemno.
  5. Navrstvěte cibuli a houby na maso.
  6. Smíchejte ve džbánu hovězí vývar, víno, pepř, worcesterskou omáčku a hořčici a přelijte maso, cibuli a houby v pekáči.
  7. Tekutina musí pokrývat hovězí maso; v případě potřeby přidejte více vroucí vody.
  8. Zakryjte pekáč několika vrstvami alobalu a pečte ve středu trouby po dobu 3 hodin.
  9. Slejte tekutinu z pekáče a zahustěte ji Bistem, aby se vytvořila omáčka.
  10. Vraťte omáčku zpět do pekáče a pečte dalších 15-20 minut.
  11. Podávejte s pečenými bramborami a sezónní zeleninou.
Hovvězí maso v hrnci plném omáčky z červeného vína a žampionů.
www.elizabethskitchendiary.co.uk

Hovězí kastrol s červenou řepou a vínem

Uvařit tento chutný hovězí kastrol sice chvíli trvá, ale nevyžaduje téměř žádnou pozornost a výsledek je opravdu skvělý! Podávejte se zeleným salátem a pečenými bramborami, celerovým pyré nebo křupavým chlebem.

Ingredience

  • olej na smažení, např. zeleninový nebo slunečnicový
  • 800 g pokrájené hovězí plece
  • 4 plátky uzené slaniny bez kůže, nakrájené na malé kousky
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené na klínky
  • 4 červené cibule, nakrájené na klínky
  • 350 ml červeného vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • malá hrst větviček tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 ° C.
  2. Zahřejte 2 lžíce oleje v ohnivzdorném kastrolu a poté osmažte hovězí maso z obou stran, aby zhnědlo.
  3. Přendejte na talíř.
  4. Osmažte slaninu, aby lehce zhnědla, v případě potřeby přidejte více oleje.
  5. Vmíchejte mouku.
  6. Vložte hovězí maso zpět do pánve a přidejte červenou řepu, cibuli, víno, vývar, bobkový list a tymián.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 2 a ½ hodiny.
Hrnec plný hovězích kousků s řepou v omáčce z červeného vína.
www.riverford.co.uk

Jaké víno použít?

  • Vyvarujte se vína na vaření. Jedná se obvykle o směsi nekvalitních vín s přidanou solí.
  • Bude fungovat většina červených vín, ale nepoužívejte vína příliš drahá. Je to zbytečné, protože jejich chuť v jídle tak nevynikne.
  • Skvělé víno pro kombinaci s dušeným hovězím je například Zinfandel nebo Shiraz.
  • Pokud chcete použít suché víno, volte Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon.

Pochlubte se nám do komentářů, jak se vám recepty povedly. Budeme se těšit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X