Recepty na vánoční cukroví s rumem zajistí voňavé vánoční svátky. Jakou variantu vyzkoušíte?

Máte rádi voňavé vánoční cukroví?

A co takhle rum snoubící se se sladkou chutí vanilky či kokosu?

Pokud jste odpověděli ano, zaručeně se Vám budou hodit naše recepty na vánoční rumové cukroví!

Vyzkoušejte je a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje i Vaše rodina a známí!

Rumové kuličky

Co nesmí chybět mezi vánočním cukrovím? Kuličky s rumem! Pochutnejte si na této vypečené klasice.

Co budeme potřebovat

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g jemně mletých pekanových ořechů
  • 150 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu (světlý nebo tmavý dle výběru)
  • 1⁄2 lžičky vanilky
  • Moučkový cukr na obalení

Postup

  • V míse smícháme mouku, pekanové ořechy, máslo, cukr, rum a vanilku.
  • Pomoučenýma rukama vyválejte kuličky.
  • Rozložte na plech a dejte na 1 hodinu chladit.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 12 až 15 minut do zlatohněda.
  • Nechte vychladnout a před podáváním poprašte cukrem.

Pokud chcete vytvořit dětskou verzi kuliček, můžete místo rumu přidat vanilkový pudinkový prášek rozpuštěný v trošce mléka.

Papírové košíčky plné lahodných pečených kuliček.
Zdroj: mybakingaddiction.com

Nepečené kuličky s rumem z piškotů

Kuličky s rumem a bez pečení se dají připravit v nejrůznějších obměnách. U nás najdete recept s měkkými piškoty.

Co budeme potřebovat

  • 250 g piškotů
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 125 g kakaového prášku
  • 125 g kokosu
  • špetka soli
  • 190 g jemně nastrouhaného kokosu na obalení

Postup

  • Vložte sušenky do sáčku, uzavřete a rozdrťte válečkem. Případně rozdrťte v kuchyňském robotu, dokud se nevytvoří jemné drobky.
  • Do velké mísy přidejte drcené sušenky, kokos, kakaový prášek, kondenzované mléko, rum a vanilku.
  • Ingredience dobře promíchejte.
  • Odeberte polévkovou lžíci směsi a vyválejte kouli, poté obalte v kokosu, dokud nebude zcela zakrytá.
  • Umístěte na plech a opakujte i se zbytkem směsi.
  • Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
Nepečené lahodné a sladké domácí rumové cukroví.
Zdroj: thekitchenismyplayground.com

Rumové perníčky

Našli jste novou pravou lásku. Ne, nepřeháníme! Až ochutnáte tyto perníčky s rumem, ucítíte, že je to opravdu láska a první kousnutí!

Co budeme potřebovat

  • 85 g másla
  • 90 g hnědého cukru
  • 100 g melasy
  • 1 velký vaječný žloutek
  • 235 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Na glazuru

  • 80 g moučkového cukru
  • 1/8 lžičky mleté ​​skořice
  • 15 g másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička teplé vody

Postup

  1. Vložte máslo, cukr a melasu do mísy a šlehejte na střední rychlost, dokud směs nebude hladká.
  2. Přidejte vaječný žloutek a pokračujte v šlehání, dokud se úplně nespojí.
  3. Do mísy prosejeme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, zázvor, skořici, hřebíček, sůl a pepř.
  4. Jakmile se směs spojí, vyklopte těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a jemně prohněťte.
  5. Těsto rozválejte.
  6. Předehřejte troubu na 190 °C.
  7. Z těsta pomocí formiček vykrajujte perníčky.
  8. Perníčky přeneste na vyložené plechy.  
  9. Pečte 9–10 minut.
  10. Na glazuru prosejte cukrářský cukr a skořici do malé misky.
  11. Přidejte rozpuštěné máslo, rum a vodu a lžící promíchejte do hladka – měla by mít konzistenci tekutého medu.
  12. Perníčky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut vychladnout, poté je potřete polevou po celém povrchu a nechte vychladnout.

Pro dětskou verzi, místo rumu v glazuře použijte citronovou šťávu.

Perníčky z rumu namáčené v glazuře.
Zdroj: thefeedfeed.com

Rumové měsíčky

Upečte si tento recept na jednoduché křupavé cukroví s rumem.

Co budeme potřebovat

  • 160 g změklého másla
  • 160 g cukru krystalu
  • kůra z 2 citronů
  • 4 vejce
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 140 ml rumu
  • 250 g práškového cukru
  • 25 g drcených pistácií

Postup

  • Máslo, cukr krystal, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte ručním šlehačem do pěnové konzistence. Postupně přidávejte vejce, mandle, mouku a kakao a dobře promíchejte.
  • Takto vzniklé těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minut.
  • Ještě horkou placku polijte 70 ml rumu.
  • Ke zbývajícímu rumu po lžících přimíchávejte práškový cukr, a dokud nevznikne krásně hladká poleva.
  • Polevu potom rovnoměrně rozetřete na upečenou placku a posypte drcenými pistáciemi.
  • Kulatým vykrajovátkem vykrajujte měsíčky.
  • Poté nechte polevu v chladu ztuhnout.

Pokud chcete vyzkoušet další možnosti využití alkoholu při pečení, podívejte se na recepty na opilé vánoční cukroví!
Nejen rum či jiný alkohol, ale i koření dokáže krásně provonět předvánoční kuchyni. Nevíte ale, jak koření při přípravě cukroví použít, aby spolu chutě ladily? Vyzkoušejte recepty na kořeněné cukroví!

Cukroví s rumem ve tvaru noční oblohy.
Zdroj: twosisterslivinglife.com

Linecké cukroví s rumem a karamelovou náplní

Linecké nemusí být nutně jen s marmeládou. My vám přinášíme recept na cukroví z lineckého těsta, z rumu a karamelu.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 g změklého másla
  • 250 g cukru krystalu
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkové cukru
  • 1 vejce
  • 1 sklenička rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátu
  • špetka hřebíčku 
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Na náplň

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

Postup

  • Nejprve si připravte náplň (klidně několik dní předem). Neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka postavte do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená.
  • Vařte 3 hodiny a dávejte pozor, aby byla celou dobu ponořená ve vodě.
  • Poté nechte úplně zchladit. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 – 3 týdny.
  • Pro přípravu těsta nejdříve vyšlehejte změklé máslo.
  • Přidejte cukr, vejce a rum a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Mouku, mleté mandle a koření dobře promíchejte v míse a poté postupně přimíchejte do vyšlehané směsi.
  • Propracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na alespoň 2 hodiny do lednice.
  • Na trošce mouky těsto vyválejte ve zhruba 3 mm silný plát a poté vykrajujte kolečka.
  • V polovině koleček můžete vykrojit do středu ještě malý tvar – kolečko, srdíčko či hvězdičku.
  • Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150°C zhruba 12 minut.
  • Po vychladnutí slepujte připravenou karamelovou náplní a poprašte moučkovým cukrem.

Pokud je na Vás karamelová náplň příliš sladká, můžete nahradit klasickou rybízovou marmeládou. Spolu s kořením obsaženým v těstě, bude výborně chutnat i meruňková marmeláda.

Křehké linecké cukroví se sladkou náplní.
Zdroj: atsloanestable.com

Jak poznat dobrý rum?

Je těžké říct jaký je ten nejlepší, protože stále platí: „Sto lidí sto chutí.“

Ohromnou výhodou u rumů je, že existuje skutečně rum pro každého; styl, který padne každému.

Dobrý rum nemusí být ani drahý.

1. Je vyroben z cukrové třtiny.
Cukrová třtina (což je druh trávy) nejlépe roste v teplém tropickém podnebí, jako je Jižní Amerika a Karibik.

2. Má něco společného s whisky.
Sudy! Po procesu fermentace se rum destiluje. Poté alkohol často zraje v sudech po americké whisky.

3. Je tam zapojeno hodně ohně.
Dobrý rum má široké spektrum chutí, od karamelu a vanilky až po kouř a zeminu. Jak výrobci rumu dosahují této složitosti? Ohněm. Stroje, které jsou v podstatě obří plamenomety, spalují vnitřky dubových sudů a dodávají rumu zrajícímu uvnitř správnou příchuť.

4. Bílý rum a tmavý rum jsou si více podobné, než si myslíte.
Poté, co rum dozrával podle představ palírny, část stařeného rumu se přefiltruje přes dřevěné uhlí, aby se odstranila část barvy a trochu dubové chuti. To je to, co označujeme jako bílý rum, preferovaný rum pro míchané nápoje. Tmavý rum, jeho protějšek, si zachovává více zuhelnatělé chuti a funguje nejlépe čistý nebo se sklenicí ledu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X