Máte rádi voňavé vánoční cukroví?
A co takhle rum snoubící se se sladkou chutí vanilky či kokosu?
Pokud jste odpověděli ano, zaručeně se Vám budou hodit naše recepty na vánoční rumové cukroví!
Vyzkoušejte je a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje i Vaše rodina a známí!
Rumové kuličky
Co nesmí chybět mezi vánočním cukrovím? Kuličky s rumem! Pochutnejte si na této vypečené klasice.
Co budeme potřebovat
- 375 g hladké mouky
- 250 g jemně mletých pekanových ořechů
- 150 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu (světlý nebo tmavý dle výběru)
- 1⁄2 lžičky vanilky
- Moučkový cukr na obalení
Postup
- V míse smícháme mouku, pekanové ořechy, máslo, cukr, rum a vanilku.
- Pomoučenýma rukama vyválejte kuličky.
- Rozložte na plech a dejte na 1 hodinu chladit.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 12 až 15 minut do zlatohněda.
- Nechte vychladnout a před podáváním poprašte cukrem.
Pokud chcete vytvořit dětskou verzi kuliček, můžete místo rumu přidat vanilkový pudinkový prášek rozpuštěný v trošce mléka.

Nepečené kuličky s rumem z piškotů
Kuličky s rumem a bez pečení se dají připravit v nejrůznějších obměnách. U nás najdete recept s měkkými piškoty.
Co budeme potřebovat
- 250 g piškotů
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 125 g kakaového prášku
- 125 g kokosu
- špetka soli
- 190 g jemně nastrouhaného kokosu na obalení
Postup
- Vložte sušenky do sáčku, uzavřete a rozdrťte válečkem. Případně rozdrťte v kuchyňském robotu, dokud se nevytvoří jemné drobky.
- Do velké mísy přidejte drcené sušenky, kokos, kakaový prášek, kondenzované mléko, rum a vanilku.
- Ingredience dobře promíchejte.
- Odeberte polévkovou lžíci směsi a vyválejte kouli, poté obalte v kokosu, dokud nebude zcela zakrytá.
- Umístěte na plech a opakujte i se zbytkem směsi.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.

Rumové perníčky
Našli jste novou pravou lásku. Ne, nepřeháníme! Až ochutnáte tyto perníčky s rumem, ucítíte, že je to opravdu láska a první kousnutí!
Co budeme potřebovat
- 85 g másla
- 90 g hnědého cukru
- 100 g melasy
- 1 velký vaječný žloutek
- 235 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na glazuru
- 80 g moučkového cukru
- 1/8 lžičky mleté skořice
- 15 g másla, rozpuštěného
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1 lžička teplé vody
Postup
- Vložte máslo, cukr a melasu do mísy a šlehejte na střední rychlost, dokud směs nebude hladká.
- Přidejte vaječný žloutek a pokračujte v šlehání, dokud se úplně nespojí.
- Do mísy prosejeme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, zázvor, skořici, hřebíček, sůl a pepř.
- Jakmile se směs spojí, vyklopte těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a jemně prohněťte.
- Těsto rozválejte.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Z těsta pomocí formiček vykrajujte perníčky.
- Perníčky přeneste na vyložené plechy.
- Pečte 9–10 minut.
- Na glazuru prosejte cukrářský cukr a skořici do malé misky.
- Přidejte rozpuštěné máslo, rum a vodu a lžící promíchejte do hladka – měla by mít konzistenci tekutého medu.
- Perníčky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut vychladnout, poté je potřete polevou po celém povrchu a nechte vychladnout.
Pro dětskou verzi, místo rumu v glazuře použijte citronovou šťávu.

Objevte podobné tipy
Rumové měsíčky
Upečte si tento recept na jednoduché křupavé cukroví s rumem.
Co budeme potřebovat
- 160 g změklého másla
- 160 g cukru krystalu
- kůra z 2 citronů
- 4 vejce
- 50 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 140 ml rumu
- 250 g práškového cukru
- 25 g drcených pistácií
Postup
- Máslo, cukr krystal, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte ručním šlehačem do pěnové konzistence. Postupně přidávejte vejce, mandle, mouku a kakao a dobře promíchejte.
- Takto vzniklé těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minut.
- Ještě horkou placku polijte 70 ml rumu.
- Ke zbývajícímu rumu po lžících přimíchávejte práškový cukr, a dokud nevznikne krásně hladká poleva.
- Polevu potom rovnoměrně rozetřete na upečenou placku a posypte drcenými pistáciemi.
- Kulatým vykrajovátkem vykrajujte měsíčky.
- Poté nechte polevu v chladu ztuhnout.
Pokud chcete vyzkoušet další možnosti využití alkoholu při pečení, podívejte se na recepty na opilé vánoční cukroví!
Nejen rum či jiný alkohol, ale i koření dokáže krásně provonět předvánoční kuchyni. Nevíte ale, jak koření při přípravě cukroví použít, aby spolu chutě ladily? Vyzkoušejte recepty na kořeněné cukroví!

Linecké cukroví s rumem a karamelovou náplní
Linecké nemusí být nutně jen s marmeládou. My vám přinášíme recept na cukroví z lineckého těsta, z rumu a karamelu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krystalu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkové cukru
- 1 vejce
- 1 sklenička rumu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- špetka muškátu
- špetka hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
Na náplň
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Nejprve si připravte náplň (klidně několik dní předem). Neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka postavte do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená.
- Vařte 3 hodiny a dávejte pozor, aby byla celou dobu ponořená ve vodě.
- Poté nechte úplně zchladit. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 – 3 týdny.
- Pro přípravu těsta nejdříve vyšlehejte změklé máslo.
- Přidejte cukr, vejce a rum a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Mouku, mleté mandle a koření dobře promíchejte v míse a poté postupně přimíchejte do vyšlehané směsi.
- Propracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na alespoň 2 hodiny do lednice.
- Na trošce mouky těsto vyválejte ve zhruba 3 mm silný plát a poté vykrajujte kolečka.
- V polovině koleček můžete vykrojit do středu ještě malý tvar – kolečko, srdíčko či hvězdičku.
- Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150°C zhruba 12 minut.
- Po vychladnutí slepujte připravenou karamelovou náplní a poprašte moučkovým cukrem.
Pokud je na Vás karamelová náplň příliš sladká, můžete nahradit klasickou rybízovou marmeládou. Spolu s kořením obsaženým v těstě, bude výborně chutnat i meruňková marmeláda.

Jak poznat dobrý rum?
Je těžké říct jaký je ten nejlepší, protože stále platí: „Sto lidí sto chutí.“
Ohromnou výhodou u rumů je, že existuje skutečně rum pro každého; styl, který padne každému.
Dobrý rum nemusí být ani drahý.
1. Je vyroben z cukrové třtiny.
Cukrová třtina (což je druh trávy) nejlépe roste v teplém tropickém podnebí, jako je Jižní Amerika a Karibik.
2. Má něco společného s whisky.
Sudy! Po procesu fermentace se rum destiluje. Poté alkohol často zraje v sudech po americké whisky.
3. Je tam zapojeno hodně ohně.
Dobrý rum má široké spektrum chutí, od karamelu a vanilky až po kouř a zeminu. Jak výrobci rumu dosahují této složitosti? Ohněm. Stroje, které jsou v podstatě obří plamenomety, spalují vnitřky dubových sudů a dodávají rumu zrajícímu uvnitř správnou příchuť.
4. Bílý rum a tmavý rum jsou si více podobné, než si myslíte.
Poté, co rum dozrával podle představ palírny, část stařeného rumu se přefiltruje přes dřevěné uhlí, aby se odstranila část barvy a trochu dubové chuti. To je to, co označujeme jako bílý rum, preferovaný rum pro míchané nápoje. Tmavý rum, jeho protějšek, si zachovává více zuhelnatělé chuti a funguje nejlépe čistý nebo se sklenicí ledu.