Vánoční cukroví s rumem v 6 vynikajících receptech. Provoňte si Vánoce!

Máte rádi voňavé vánoční cukroví?

A co takhle rum snoubící se se sladkou chutí vanilky či kokosu?

Pokud jste odpověděli ano, zaručeně se Vám budou hodit naše recepty na vánoční rumové cukroví!

Vyzkoušejte je a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje i Vaše rodina a známí!

Nepečené rumové kuličky

Ingredience

Na základ

  • 100 g másla
  • 5 lžic rumu
  • 300 g čokolády (ideálně v kombinaci 200 g hořké a 100 g mléčné)
  • 100 g práškového cukru

Na dokončení

  • kakao či strouhaný kokos

Postup

  • Nejprve rozpusťte máslo, poté přidejte čokoládu a za stálého míchání rozpouštějte.
  • Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte cukr, skořici a rum a dobře promíchejte.
  • Nechte vychladit a na 30 minut dejte do lednice.
  • Z vychladlé směsi tvořte v dlaních stejně velké kuličky.
  • Na závěr obalte v kakau či strouhaném kokosu.

Pokud chcete vytvořit dětskou verzi kuliček, můžete místo rumu přidat vanilkový pudinkový prášek rozpuštěný v trošce mléka.

Vánoční nepečené rumové kuličky obalené v kokosu
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Vánoční rumové kostky

Ingredience

Na těsto

  • 180 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 220 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 280 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ hrnečku mléka

Na dokončení

  • 350 g hořké čokolády či čokolády na vaření
  • 700 g strouhaného kokosu
  • 250 g práškového cukru
  • 250 ml rumu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vyšlehejte cukr s máslem do pěnové konzistence. Postupně přimíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva.
  • Přidejte mléko dle potřeby, dokud nevznikne ne příliš řídké lité těsto.
  • Těsto přelejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte po dobu zhruba 35 minut.
  • Upečené těsto nakrájejte ještě teplé na kostky s hranou zhruba 2 centimetry.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a promíchejte s rumem a cukrem.
  • Vychladlé kostky poté namáčejte v této čokoládové směsi a pak obalujte v kokosu.

Tyto kostky si určitě zamiluje celá Vaše rodina a bude je vyžadovat nejen na Vánoce ale i další svátky a oslavy během roku!

Některé kostky se mohou při krájení či obalování rozpadnout. Můžete je ale využít na přípravu vánočních rumových koulí, jak popisuje následující recept. 

Vánoční rumové kostky obalené v rumové směsi a kokosu
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Vánoční rumové koule

Ingredience

Na základ

  • 250 g nepovedených či rozlámaných kousků cukroví libovolného druhu
  • 50 ml rumu
  • 6 lžic sodovky
  • 150 g čokolády

Na dokončení

  • 100 g cukrářského zdobení, strouhaného kokosu, drcených oříšků apod.

Postup

  • Nepovedené cukroví nalámejte na drobečky. Můžete použít stolní mixér nebo nalámat rukama.
  • Čokoládu nastrouhejte nebo nadrťte v mixéru.
  • K čokoládě přidejte drobečky, sodovku a rum a smíchejte v jednolitou hmotu.
  • Hmotu dejte na 30 minut do lednice. Ne na déle, jinak bude příliš tvrdá.
  • Na závěr z hmoty tvarujte libovolně velké kuličky a obalujte v cukrářském zdobení, kokosu či směsi drcených oříšků.

Tento recept je naprosto vynikající, pokud se Vám některé z cukroví nepodaří nebo se během zdobení či plnění rozláme.

Do skleněné uzavíratelné dózy si můžete během vánočního pečení dávat všechny nepovedené kousky a na závěr z nich vytvořit něco tak báječného jako rumové koule!

Vánoční rumové koule z nepovedeného cukroví obalené v oříšcích, kakau a čokoládě
Foto zdroj: www.chefkoch.de

Rumové měsíčky

Ingredience

  • 160 g změklého másla
  • 160 g cukru krystalu
  • kůra z 2 bio citronů
  • 4 vejce
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 140 ml rumu
  • 250 g práškového cukru
  • 25 g drcených pistácií

Postup

  • Máslo, cukr krystal, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte ručním šlehačem do pěnové konzistence. Postupně přidávejte vejce, mandle, mouku a kakao a dobře promíchejte.
  • Takto vzniklé těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minut.
  • Ještě horkou placku polijte 70 ml rumu.
  • Ke zbývajícímu rumu po lžících přimíchávejte práškový cukr a dokud nevznikne krásně hladká poleva.
  • Polevu potom rovnoměrně rozetřete na upečenou placku a posypte drcenými pistáciemi.
  • Kulatým vykrajovátkem vykrajujte měsíčky.
  • Poté nechte polevu v chladu ztuhnout.

Toto cukroví je nejlepší čerstvé, proto ho nepřipravujte příliš dopředu. Pokud ho budete ovšem uchovávat v chladu a vzduchotěsné nádobě, vydrží i tak kolem 2 týdnů.

rumové měsíčky se světlou polevou posypané pistáciemi
Foto zdroj: www.essen-und-trinken.de

Rumová kolečka

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké  mouky
  • 50 g mletých pistácií
  • 100 g práškového cukru
  • kůra z poloviny bio citrónu
  • 1 sáček vanilkové cukru
  • 1 vejce
  • 20 ml rumu
  • 200 g másla
  • mouka na podsypání

Na dokončení

  • 150 g práškového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička rumu

Postup

  • Mouku, pistácie, cukr, citronovou kůru a vanilkový cukr dáme na vál.
  • Vejce vyšlehané s rumem vylijte do středu připravených surovin na válu.
  • Přidejte na kousky nakrájené máslo a postupně propracujte v hladké těsto. Podle potřeby přidejte mouku či studenou vodu.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180°C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Z těsta vyválejte hruba 4 mm silný plát.
  • Vykrajujte malá kolečka a pečte 10 – 12 minut.
  • Připravte si polevu: dobře promíchejte práškový cukr, citronovou šťávu a rum. 
  • Vychladlá kolečka touto polevou potírejte a nechte zatuhnout.

Cukroví můžete dozdobit cukrářským zdobením, drcenými pistáciemi či třeba strouhanou čokoládou.

rumová kolečka se světlou polevou posypaná strouhanou čokoládou
Foto zdroj: eatsmarter.de

Linecké cukroví s rumem a karamelovou náplní

Ingredience

Na těsto

  • 250 g změklého másla
  • 250 g cukru krystalu
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkové cukru
  • 1 vejce
  • 1 sklenička rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátu
  • špetka hřebíčku 
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Na náplň

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

Postup

  • Nejprve si připravte náplň (klidně několik dní předem). Neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka postavte do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená.
  • Vařte 3 hodiny a dávejte pozor, aby byla celou dobu ponořená ve vodě.
  • Poté nechte úplně zchladit. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 – 3 týdny.
  • Pro přípravu těsta nejdříve vyšlehejte změklé máslo.
  • Přidejte cukr, vejce a rum a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Mouku, mleté mandle a koření dobře promíchejte v míse a poté postupně přimíchejte do vyšlehané směsi.
  • Propracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na alespoň 2 hodiny do lednice.
  • Na trošce mouky těsto vyválejte ve zhruba 3 mm silný plát a poté vykrajujte kolečka.
  • V polovině koleček můžete vykrojit do středu ještě malý tvar – kolečko, srdíčko či hvězdičku.
  • Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150°C zhruba 12 minut.
  • Po vychladnutí slepujte připravenou karamelovou náplní a poprašte moučkovým cukrem.

Pokud je na Vás karamelová náplň příliš sladká, můžete nahradit klasickou rybízovou marmeládou. Spolu s kořením obsaženým v těstě, bude výborně chutnat i meruňková marmeláda.

Linecké cukroví s rumem a domácí karamelovou náplní
Foto zdroj: eatsmarter.de

Pokud chcete vyzkoušet další možnosti využití alkoholu při pečení, podívejte se na recepty na opilé vánoční cukroví!

Jak se dělá sladká rumová tlačenka, můžete vyzkoušet dle tohoto video návodu .

Nejen rum či jiný alkohol, ale i koření dokáže krásně provonět předvánoční kuchyni. Nevíte ale, jak koření při přípravě cukroví použít, aby spolu chutě ladily? Vyzkoušejte recepty na kořeněné cukroví!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.