Máte rádi voňavé vánoční cukroví?
A co takhle rum snoubící se se sladkou chutí vanilky či kokosu?
Pokud jste odpověděli ano, zaručeně se Vám budou hodit naše recepty na vánoční rumové cukroví!
Vyzkoušejte je a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje i Vaše rodina a známí!
Nepečené rumové kuličky
Ingredience
Na základ
- 100 g másla
- 5 lžic rumu
- 300 g čokolády (ideálně v kombinaci 200 g hořké a 100 g mléčné)
- 100 g práškového cukru
Na dokončení
- kakao či strouhaný kokos
Postup
- Nejprve rozpusťte máslo, poté přidejte čokoládu a za stálého míchání rozpouštějte.
- Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte cukr, skořici a rum a dobře promíchejte.
- Nechte vychladit a na 30 minut dejte do lednice.
- Z vychladlé směsi tvořte v dlaních stejně velké kuličky.
- Na závěr obalte v kakau či strouhaném kokosu.
Pokud chcete vytvořit dětskou verzi kuliček, můžete místo rumu přidat vanilkový pudinkový prášek rozpuštěný v trošce mléka.

Objevte podobné tipy
Vánoční rumové kostky
Ingredience
Na těsto
- 180 g změklého másla
- 4 vejce
- 220 g cukru
- 3 lžíce kakaa
- 280 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ hrnečku mléka
Na dokončení
- 350 g hořké čokolády či čokolády na vaření
- 700 g strouhaného kokosu
- 250 g práškového cukru
- 250 ml rumu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyšlehejte cukr s máslem do pěnové konzistence. Postupně přimíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva.
- Přidejte mléko dle potřeby, dokud nevznikne ne příliš řídké lité těsto.
- Těsto přelejte na pečicím papírem vyložený plech a pečte po dobu zhruba 35 minut.
- Upečené těsto nakrájejte ještě teplé na kostky s hranou zhruba 2 centimetry.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a promíchejte s rumem a cukrem.
- Vychladlé kostky poté namáčejte v této čokoládové směsi a pak obalujte v kokosu.
Tyto kostky si určitě zamiluje celá Vaše rodina a bude je vyžadovat nejen na Vánoce ale i další svátky a oslavy během roku!
Některé kostky se mohou při krájení či obalování rozpadnout. Můžete je ale využít na přípravu vánočních rumových koulí, jak popisuje následující recept.

Vánoční rumové koule
Ingredience
Na základ
- 250 g nepovedených či rozlámaných kousků cukroví libovolného druhu
- 50 ml rumu
- 6 lžic sodovky
- 150 g čokolády
Na dokončení
- 100 g cukrářského zdobení, strouhaného kokosu, drcených oříšků apod.
Postup
- Nepovedené cukroví nalámejte na drobečky. Můžete použít stolní mixér nebo nalámat rukama.
- Čokoládu nastrouhejte nebo nadrťte v mixéru.
- K čokoládě přidejte drobečky, sodovku a rum a smíchejte v jednolitou hmotu.
- Hmotu dejte na 30 minut do lednice. Ne na déle, jinak bude příliš tvrdá.
- Na závěr z hmoty tvarujte libovolně velké kuličky a obalujte v cukrářském zdobení, kokosu či směsi drcených oříšků.
Tento recept je naprosto vynikající, pokud se Vám některé z cukroví nepodaří nebo se během zdobení či plnění rozláme.
Do skleněné uzavíratelné dózy si můžete během vánočního pečení dávat všechny nepovedené kousky a na závěr z nich vytvořit něco tak báječného jako rumové koule!

Rumové měsíčky
Ingredience
- 160 g změklého másla
- 160 g cukru krystalu
- kůra z 2 bio citronů
- 4 vejce
- 50 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 140 ml rumu
- 250 g práškového cukru
- 25 g drcených pistácií
Postup
- Máslo, cukr krystal, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte ručním šlehačem do pěnové konzistence. Postupně přidávejte vejce, mandle, mouku a kakao a dobře promíchejte.
- Takto vzniklé těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 12 / 14 minut.
- Ještě horkou placku polijte 70 ml rumu.
- Ke zbývajícímu rumu po lžících přimíchávejte práškový cukr a dokud nevznikne krásně hladká poleva.
- Polevu potom rovnoměrně rozetřete na upečenou placku a posypte drcenými pistáciemi.
- Kulatým vykrajovátkem vykrajujte měsíčky.
- Poté nechte polevu v chladu ztuhnout.
Toto cukroví je nejlepší čerstvé, proto ho nepřipravujte příliš dopředu. Pokud ho budete ovšem uchovávat v chladu a vzduchotěsné nádobě, vydrží i tak kolem 2 týdnů.

Rumová kolečka
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletých pistácií
- 100 g práškového cukru
- kůra z poloviny bio citrónu
- 1 sáček vanilkové cukru
- 1 vejce
- 20 ml rumu
- 200 g másla
- mouka na podsypání
Na dokončení
- 150 g práškového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička rumu
Postup
- Mouku, pistácie, cukr, citronovou kůru a vanilkový cukr dáme na vál.
- Vejce vyšlehané s rumem vylijte do středu připravených surovin na válu.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a postupně propracujte v hladké těsto. Podle potřeby přidejte mouku či studenou vodu.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 180°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Z těsta vyválejte hruba 4 mm silný plát.
- Vykrajujte malá kolečka a pečte 10 – 12 minut.
- Připravte si polevu: dobře promíchejte práškový cukr, citronovou šťávu a rum.
- Vychladlá kolečka touto polevou potírejte a nechte zatuhnout.
Cukroví můžete dozdobit cukrářským zdobením, drcenými pistáciemi či třeba strouhanou čokoládou.

Linecké cukroví s rumem a karamelovou náplní
Ingredience
Na těsto
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krystalu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkové cukru
- 1 vejce
- 1 sklenička rumu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- špetka muškátu
- špetka hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
Na náplň
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Nejprve si připravte náplň (klidně několik dní předem). Neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka postavte do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená.
- Vařte 3 hodiny a dávejte pozor, aby byla celou dobu ponořená ve vodě.
- Poté nechte úplně zchladit. Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2 – 3 týdny.
- Pro přípravu těsta nejdříve vyšlehejte změklé máslo.
- Přidejte cukr, vejce a rum a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Mouku, mleté mandle a koření dobře promíchejte v míse a poté postupně přimíchejte do vyšlehané směsi.
- Propracujte v hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na alespoň 2 hodiny do lednice.
- Na trošce mouky těsto vyválejte ve zhruba 3 mm silný plát a poté vykrajujte kolečka.
- V polovině koleček můžete vykrojit do středu ještě malý tvar – kolečko, srdíčko či hvězdičku.
- Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu v předehřáté troubě na 150°C zhruba 12 minut.
- Po vychladnutí slepujte připravenou karamelovou náplní a poprašte moučkovým cukrem.
Pokud je na Vás karamelová náplň příliš sladká, můžete nahradit klasickou rybízovou marmeládou. Spolu s kořením obsaženým v těstě, bude výborně chutnat i meruňková marmeláda.

Pokud chcete vyzkoušet další možnosti využití alkoholu při pečení, podívejte se na recepty na opilé vánoční cukroví!
Jak se dělá sladká rumová tlačenka, můžete vyzkoušet dle tohoto video návodu .
Nejen rum či jiný alkohol, ale i koření dokáže krásně provonět předvánoční kuchyni. Nevíte ale, jak koření při přípravě cukroví použít, aby spolu chutě ladily? Vyzkoušejte recepty na kořeněné cukroví!