Růžičková kapusta je typická zimní zelenina. Je ale super zdravá, a tak byste jí neměli opomenout celý rok!
Ten, kdo ji má na zahrádce ji může průběžně sklízet, pro ostatní se objevuje v nabídce obchodů se zeleninou.
Víte jakou ty nejlepší recepty s růžičkovou kapustou?
Inspirujte se v našem článku! 🙂
Polévka z růžičkové kapusty
Polévka z růžičkové kapusty patří ke zdravých a chutným receptům, které si určitě oblíbíte.
INGREDIENCE
- 400 g růžičkové kapusty
- 1 cibule
- 250 g brambor
- 1 mrkev
- 30 g másla
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
- 4 plátky anglické slaniny
POSTUP
- Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a mrkev.
- Přidáme očištěnou kapustu, přičemž větší kapustičky překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, na kostičky nakrájené brambory.
- Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a zvolna vaříme 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, dobře provaříme.
- Dochutíme utřeným česnekem a majoránkou.
- Podáváme posypané opečenou slaninou.

Nejlepší růžičková kapusta je ta o velikosti vlašského ořechu.
Dušená růžičková kapusta se slaninou
Zdravá příloha z růžičkové kapusty, stačí jen podusit.
INGREDIENCE
- 800 g růžičkové kapusty
- 80 g másla
- 100 g anglické slaniny, plátky
- sůl a pepř
POSTUP
- Kapustičky očistíme, spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat.
- Slaninu nakrájíme na hrubší plátky
- Na másle zpěníme slaninu, přidáme okapané kapustičky.
- Osolíme je, opepříme, podlijeme a dusíme do měkka.

Smažená růžičková kapusta na zádíčka
„Na zádíčka“ značí u téhle techniky dvojí úpravu. Rozpůlené kapustičky se nejprve opečou dozlatova. Pak se otočí na zádíčka, odstaví z přímého plamene a nechají se dojít. Finta spočívá ve využití tepelné setrvačnosti jídla.
INGREDIENCE
- 500 g růžičkové kapusty
- 2 – 3 lžíce kvalitního oblíbeného oleje
- Sůl a pepř
POSTUP
- Kapustičky řádně očistíme a zbavíme všech ovadlých, načernalých lístků.
- Následně odřízneme spodek kapustiček a rozpůlíme je.
- Rozkrájené kapustičky omyjeme, osušíme a pořádně posolíme.
- Na pánvi rozpálíme olej a stáhneme intenzitu o čtvrtinu.
- Následně do pánve rychle klademe růžičky řeznou stranou dolů.
- Opékáme zhruba 5 minut a poté je otočíme, přikryjeme poklicí a necháme dojít.
- Jakmile budou kapustičky měkké, pořádně je promícháme, osolíme a opepříme.
- Důležité je během opékání s kapustičkami nehýbat a vydržet až budou měkké. Výsledkem budou kapustičky z jedné strany dozlatova opečené, měkké, šťavnaté.

Objevte podobné tipy
Zapékaná růžičková kapusta
INGREDIENCE
- 250 g růžičkové kapusty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g zakysané smetany
- 100 g tučného čerstvého krémového sýra
- 100 g mozzarelly (natrháme si ji na kousky)
- 30 g strouhaného parmazánu
POSTUP :
- Očištěné růžičky kapusty prolijeme vařící vodou a necháme je vychladnout a pak rozkrojíme napůl.
- Na jedné či dvou lžících olivového oleje opečeme na měsíčky nakrájenou šalotku a česnek.
- Přidáme růžičkovou kapustu, osolíme a opepříme a chviličku podusíme, dokud mi kapusta nezměkne.
- Zakysanou smetanu promícháme se všemi druhy sýra.
- Zapékací misku naplníme smetanovo-sýrovou směsí a promíchám s růžičkovou kapustou, šalotkou a česnekem.
- V předehřáté troubě na 200 °C zapékáme asi 20 minut.
- Nakonec posypeme parmazánem.

Zapékané kapustové závitky
Klasickým pokrmem z kapusty jsou závitky s mletým masem, které doplníme vyškvařeným špekem.
INGREDIENCE
- 1 kapusta
- 650 g mletého masa
- 2 cibule
- 1 vejce
- 3 až 4 lžíce strouhanky
- 4 lžíce mléka
- sůl
- 1 lžíce hořčice plnotučné
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- mletý pepř
- olej
- 100 g špeku
- 2 lžíce rajského protlaku
POSTUP
- Nejprve si připravíme kapustu, kterou opláchneme, obereme uvadlé listy a připravíme si listy dle počtu porcí.
- Ty spaříme ve vařící osolené vodě.
- Listy z vody vyděláme a necháme okapat, přičemž paličkou na maso lehce naklepeme žebra u listů.
- Vezmeme mleté maso, které v míse smícháme s nakrájenou cibulí, strouhankou namočenou v mléce, solí, hořčicí, vejcem, pepřem a mletou paprikou.
- Vypracujeme těsto a z něho si vytvarujeme válečky podle počtu porcí, ty potom zabalíme do listu kapusty.
- Aby se nám balíčky nerozmotaly, můžeme je převázat nití.
- V kastrolu si orestujeme nakrájený špek a cibuli, přidáme zbytek pokrájené kapusty.
- Osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
- Přidáme rajský protlak, ochutíme solí a pepřem.
- Vezmeme pekáček, který vymažeme olejem, na dno dáme podušenou kapustu, na ni vložíme kapustové závitky.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut.
- Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Zapékaná kapusta s rýží
Zapečením kapusty v troubě získáme lahodný pokrm, jehož chutě vyniknou, použijeme-li současně tvrdý sýr a jemné párky.
INGREDIENCE
- 1 kapusta
- 250 g rýže
- 150 g jemných párků
- 150 g tvrdého sýru – Eidam
- 75 g másla
- 100 ml mléka
- 1 cibule
- 2 vejce
- sůl
POSTUP
- Kapustu očistíme a ve slané vodě ji uvaříme, až bude téměř měkká.
- Uvařenou kapustu nakrájíme nadrobno.
- Uvaříme rýži.
- V kastrolu na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené párky, které oloupeme.
- Vezmeme zapékací misku, na dno dáme postupně vrstvu nasekané kapusty, rýže, párků s cibulí a posypeme strouhaným sýrem.
- Konečnou vrstvou bude kapusta.
- Vše osolíme a opepříme a zalijeme rozšlehanými vejci.
- Dáme zapéci do vyhřáté trouby, až pokrm zrůžoví.

Zapékaný kapustový nákyp
Jednou z hlavních přísad nákypu je tuhý sníh z vaječných bílků, díky němuž pokrm při pečení nabude na objemu.
INGREDIENCE
- 1 kapusta
- 3 vejce
- olej
- máslo
- 40 g tvrdého sýru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 g dušené šunky
- 1 až 2 plátky celozrnného toastového chleba
- mletý pepř
- sůl
- strouhanka
POSTUP
- Kapustu povaříme ve vroucí osolené vodě a zchladlou ji potom nakrájíme nadrobno.
- Zapékací misku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
- V misce utřeme žloutky s kouskem másla a solí.
- Přidáme nadrobno nakrájený celozrnný chléb, strouhaný sýr a zakysanou smetanu.
- Doplníme na nudličky nakrájenou šunkou a kapustou.
- Osolíme a opepříme.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten přidáme do připravené směsi.
- Směs vlijeme do zapékací misky a zapečeme v horké troubě asi 45 minut při teplotě 180 °C.

Pokud není kapusta již zapečená s některou přílohovou surovinou, tak k ní podáváme především různě upravené brambory. Mohou to být vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Inspirovat se můžete našimi recepty, ve kterých o bramborách jako příloze píšeme.
K zvlášť pestrým a sytým směsím se dá podávat jen chléb. Přílohy doplníme zeleninovou oblohou nebo salátem.
Z kapusty můžete samozřejmě připravovat spoustu dalšího, zkuste naše další tipy.
Víte, že kapusta je zeleninou, kterou nejíme syrovou?
I při přípravě salátů kapustu vždy předem chvíli povaříme ve vroucí vodě.
Kapusta se svým obsahem zdraví prospěšných látek se řadí mezi potraviny, které bychom měli zařazovat do svého jídelníčku co nejčastěji.
A proto jsme pro vás v tomto článku připravili 3 recepty na zapékanou kapustu. Nechte si chutnat!
Zapékáme kapustu
Hlávková kapusta je jednou ze zelenin, kterou je možné využívat mnoha způsoby. Dušenou a dochucenou kapustu můžeme podávat jako přílohu nebo z ní můžeme uvařit polévku.
Upravená kapusta se i dobře smaží. Chceme-li mít však jídlo, ke kterému můžeme přidat různé další suroviny, tak si vybereme některý z receptů na zapékanou kapustu.
Kapusta a její příprava
Kapustu kupujeme vždy v dobré kvalitě, to znamená nezvadlou, s vrchními listy zelenými a bez poškození. Přesto se někdy neubráníme tomu, aby nebylo třeba svrchní listy odstranit. Proto kapustu vždy dobře prohlédneme a poškozené části odstraníme.
Pak ji podle potřeby rozebereme na listy, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, případně menší kapustu necháme celou.
Před zapékáním je třeba kapustu povařit alespoň do poloměkka v osolené vodě. Při vaření ji nezakrýváme, a to proto, aby čpavé látky měly možnost uniknout. Povařenou kapustu necháme okapat a podle vybraného receptu ji dále upravujeme spolu s dalšímu surovinami a kořením.