Vařte růžičkovou kapustu pokaždé jinak

Růžičková kapusta je typická zimní zelenina. Ten, kdo ji má na zahrádce ji může průběžně sklízet, pro ostatní se objevuje v nabídce obchodů se zeleninou.

Během roku pak musíme vzít zavděk růžičkovou kapustou mraženou. Růžičky kapusty jsou oblíbenou přísadou do polévek, někdy tvoří zeleninovou přílohu, ale lze ji připravit i samostatně jako hlavní chod.

Vyzkoušejte si, čtyři recepty ve kterých vám bude určitě růžičková kapusta chutnat.

Polévka z růžičkové kapusty

Polévka z růžičkové kapusty patří ke zdravých a chutným receptům, které si určitě oblíbíte.

INGREDIENCE

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 1 cibule
  • 250 g brambor
  • 1 mrkev
  • 30 g másla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky anglické slaniny

POSTUP

  1. Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Přidáme očištěnou kapustu, přičemž větší kapustičky překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, na kostičky nakrájené brambory.
  3. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a zvolna vaříme 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, dobře provaříme.
  5. Dochutíme utřeným česnekem a majoránkou.
  6. Podáváme posypané opečenou slaninou.

Polévka z růžičkové kapustyzdroj: prekvapeni.kafe.cz

Nejlepší růžičková kapusta je ta o velikosti vlašského ořechu.

Dušená růžičková kapusta se slaninou

Zdravá příloha z růžičkové kapusty, stačí jen podusit.

INGREDIENCE

  • 800 g růžičkové kapusty
  • 80 g másla
  • 100 g anglické slaniny, plátky
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Kapustičky očistíme, spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat.
  2. Slaninu nakrájíme na hrubší plátky
  3. Na másle zpěníme slaninu, přidáme okapané kapustičky.
  4. Osolíme je, opepříme, podlijeme a dusíme do měkka.
 Nejen výborná příloha ke grilovaným masům, ale také jako hlavní jídlo s vařenými bramborami nebo těstovinami. 

Dušená růžičková kapusta se slaninouzdroj: recepty.dedra.cz

Smažená růžičková kapusta na zádíčka

„Na zádíčka“ značí u téhle techniky dvojí úpravu. Rozpůlené kapustičky se nejprve opečou dozlatova. Pak se otočí na zádíčka, odstaví z přímého plamene a nechají se dojít. Finta spočívá ve využití tepelné setrvačnosti jídla.

INGREDIENCE

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 2 – 3 lžíce kvalitního oblíbeného oleje
  • Sůl a pepř

POSTUP

  1. Kapustičky řádně očistíme a zbavíme všech ovadlých, načernalých lístků.
  2. Následně odřízneme spodek kapustiček a rozpůlíme je.
  3. Rozkrájené kapustičky omyjeme, osušíme a pořádně posolíme.
  4. Na pánvi rozpálíme olej a stáhneme intenzitu o čtvrtinu.
  5. Následně do pánve rychle klademe růžičky řeznou stranou dolů.
  6. Opékáme zhruba 5 minut a poté je otočíme, přikryjeme poklicí a necháme dojít.
  7. Jakmile budou kapustičky měkké, pořádně je promícháme, osolíme a opepříme.
  8. Důležité je během opékání s kapustičkami nehýbat a vydržet až budou měkké. Výsledkem budou kapustičky z jedné strany dozlatova opečené, měkké, šťavnaté.
 K růžičkové kapustě v této úpravě můžeme připravovat různé omáčky, které chuť kapustiček nádherně doplní. Výborné jsou např. aioli, vinygrette či holandská omáčka. 

Smažená růžičková kapusta na zádíčkazdroj: prkynko.cuketka.cz

Pro snadnou přípravu doporučujeme pořídit některou z kvalitních pánví s odjímatelnou rukojetí z naší recenze.

Zapékaná růžičková kapusta

INGREDIENCE

  • 250 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a  čerstvě mletý pepř
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g tučného čerstvého krémového sýra
  • 100 g mozzarelly (natrháme si ji na kousky)
  • 30 g strouhaného parmazánu

POSTUP :

  1. Očištěné růžičky kapusty prolijeme vařící vodou a necháme je vychladnout a pak rozkrojíme napůl.
  2. Na jedné či dvou lžících olivového oleje opečeme na měsíčky nakrájenou šalotku a česnek.
  3. Přidáme růžičkovou kapustu, osolíme a opepříme a chviličku podusíme, dokud mi kapusta nezměkne.
  4. Zakysanou smetanu promícháme se všemi druhy sýra.
  5. Zapékací misku naplníme smetanovo-sýrovou směsí a promíchám s růžičkovou kapustou, šalotkou a česnekem.
  6. V předehřáté troubě na 200 °C zapékáme asi 20 minut.
  7. Nakonec posypeme parmazánem.

Zapékaná růžičková kapustazdroj : pinterest.ca

Z kapusty můžete samozřejmě připravovat spoustu dalšího, zkuste naše další tipy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.