5 nejlepších rybích receptů: zdravé & fitness

Při všech půstech a tedy i během předvelikonočního půstu je maso z ryb a dalších ve vodě žijících živočichů povoleno jako vhodný pokrm.

Při nahlédnutí do starých kuchařek zjistíme, jak se časy mění, protože recepty na tato jídla, podle kterých vařily naše babičky či u těch mladších prababičky, jsou naprosto nepoužitelné.

Dnešní běžná kuchařka těžko trhne štiku a několik okounků na rybí míšeninu a sehnat dva tucty žabích zadečků nebo půl kbelíku raků se jí rozhodně nepodaří. Zase má ale možnost navštívit některý ze super nebo hyper marketů a vybrat si ze sladkovodních nebo mořských ryb.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód). Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.).

Rybí maso je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet. Rybí maso se rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva. Nejlépe stravitelnými vařenými rybami jsou pstruh a štika.

1. Rybí polévka

INGREDIENCE :

  • hlava kapra, odřezky
  • 2 petržele
  • ¼ malého celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • dle chuti sůl
  • 1 lžička hladké mouky

POSTUP :

  1. Hlavu kapra a odřezky dáme do většího hrnce.
  2. Přidáme zeleninu, koření a zalijeme vodou.
  3. Osolte a vaříme na mírném plameni asi 1 hodinu.
  4. Na pánvi orestujeme na másle najemno nastrouhanou mrkev a přidáme do hotového vývaru.
  5. Uděláme máslovou jíšku a přidáme ji do polévky.
  6. Dobře rozšleháme v polévce a provaříme.
  7. Přidáme na kousky nakrájené mlíčí a obrané rybí maso.

Rybí polévka

zdroj : apetitonline.cz

2. Rybí pomazánka

Jemná a chutná rybí pomazánka po které sáhnou i ráda děti.

INGREDIENCE :

  • 1 balení sardinek v oleji
  • 1 lučina
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • 1 jarní cibulka
  • 1 nakládaná okurka

POSTUP :

  1. Sardinky slejemea dáme do misky.
  2. Přidáme lučinu, citronovou šťávu.
  3. Osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Vmícháme nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a okurku.
  5. Můžete poodávat s libovolným pečivem – domácím chlebem nebo pivními rohlíky.

Rybí pomazánka

zdroj : bite.co.nz

3. Losos s bylinkami na česnekovém másle

Losos patří k velmi oblíbeným a chutným rybám, proto není potřeba se zabývat velmi složitou přípravou. Jeho chuť naopak vynikne, pokud ho uděláme klasicky na másle s bylinkami.

INGREDIENCE :

  • 4 filety lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 2 lžíce sekané petrželky

POSTUP :

  1. Do hlubší pánve dáme rozpustit máslo.
  2. Vhodíme do něho 4 celé oloupané stroužky česneku a na mírném ohni je necháme asi 5 minut restovat, nesmí se začít pálit.
  3. Orestovaný česnek vyndáme z pánve, pokud není másla dost, tak k němu ještě lžíci přidáme.
  4. Do ochuceného másla dáme opékat osolené a opeřené filety lososa.
  5. Filety opékáme 2 minuty z každé strany.
  6. Nakonec zakápneme s citrónovou šťávou a posypeme petrželkou.
  7. Podávejte s ranými bramborami nebo bramborovou kaší.

Losos s bylinkami na česnekovém másle

zdroj : cookingclassy.com

4. Pečený pstruh

A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.

INGREDIENCE :

  • 2 ks celého pstruha
  • 2 celé citróny
  • 1 svazek tymiánu
  • 1 svazek kopru
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Pstruhy vykucháme, omyjte, osušíme.
  2. Z obou stran do nich uděláme několik zářezů.
  3. Poté je zvenku i zevnitř osolíme a opepřete – sůl vetřeme i do všech zářezů.
  4. Citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  5. Ta pak navrstvíme do břišních dutin obou ryb.
  6. Položíme je do pekáče nebo zapékací mísy, navrch dáme snítky tymiánu a kopru, plátky másla, a zlehka zastříkneme olejem.
  7. Dáme na patnáct až dvacet minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Pečený pstruh

zdroj : pinterest

5. Pečený pangasius

INGREDIENCE :

  • 2 ks filetů pangasius
  • 1stružek utřeného česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • kurkuma

POSTUP :

  1. Pangasiuse omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou.
  3. Přidáme česnek a koření a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
  4.  Pangasia přemístíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a poklademe tenkým plátkem másla
  5. Pečeme na 190 °C asi 15 – 20 minut.
  6. Pečený pangasius se podáváme s dušenou zeleninou na másle, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Pečený pangasius

zdroj : livestrong.com

Z příloh vyloučíme knedlíky i noky a podáváme pouze různě upravené brambory nebo dušenou a vhodně ochucenou rýži. K některým opékaným pokrmům pak postačí jen pečivo. Pokud je pokrm připraven bez zeleniny, pak podáváme se zeleninovým salátem.

K přípravě některých z těchto receptů můžete využít pánve od výrobce ETA.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 2 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00