Ryba v době předvelikonočního půstu – ty nejlepší recepty

Při všech půstech a tedy i během předvelikonočního půstu je maso z ryb a dalších ve vodě žijících živočichů povoleno jako vhodný pokrm. Při nahlédnutí do starých kuchařek zjistíme, jak se časy mění, protože recepty na tato jídla, podle kterých vařily naše babičky či u těch mladších prababičky, jsou naprosto nepoužitelné. Dnešní běžná kuchařka těžko trhne štiku a několik okounků na rybí míšeninu a sehnat dva tucty žabích zadečků nebo půl kbelíku raků se jí rozhodně nepodaří. Zase má ale možnost navštívit některý ze super nebo hyper marketů a vybrat si ze sladkovodních nebo mořských ryb.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód). Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). Rybí maso je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet. Rybí maso se rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva. Nejlépe stravitelnými vařenými rybami jsou pstruh a štika.

1. Rybí polévka

INGREDIENCE :

  • hlava kapra, odřezky
  • 2 petržele
  • ¼ malého celeru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • dle chuti sůl
  • 1 lžička hladké mouky

POSTUP :

  1. Hlavu kapra a odřezky dáme do většího hrnce.
  2. Přidáme zeleninu, koření a zalijeme vodou.
  3. Osolte a vaříme na mírném plameni asi 1 hodinu.
  4. Na pánvi orestujeme na másle najemno nastrouhanou mrkev a přidáme do hotového vývaru.
  5. Uděláme máslovou jíšku a přidáme ji do polévky.
  6. Dobře rozšleháme v polévce a provaříme.
  7. Přidáme na kousky nakrájené mlíčí a obrané rybí maso.

Rybí polévka

zdroj : apetitonline.cz

2. Rybí pomazánka

Jemná a chutná rybí pomazánka po které sáhnou i ráda děti.

INGREDIENCE :

  • 1 balení sardinek v oleji
  • 1 lučina
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • 1 jarní cibulka
  • 1 nakládaná okurka

POSTUP :

  1. Sardinky slejemea dáme do misky.
  2. Přidáme lučinu, citronovou šťávu.
  3. Osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Vmícháme nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a okurku.
  5. Můžete poodávat s libovolným pečivem – domácím chlebem nebo pivními rohlíky.

Rybí pomazánka

zdroj : bite.co.nz

3. Losos s bylinkami na česnekovém másle

Losos patří k velmi oblíbeným a chutným rybám, proto není potřeba se zabývat velmi složitou přípravou. Jeho chuť naopak vynikne, pokud ho uděláme klasicky na másle s bylinkami.

INGREDIENCE :

  • 4 filety lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 2 lžíce sekané petrželky

POSTUP :

  1. Do hlubší pánve dáme rozpustit máslo.
  2. Vhodíme do něho 4 celé oloupané stroužky česneku a na mírném ohni je necháme asi 5 minut restovat, nesmí se začít pálit.
  3. Orestovaný česnek vyndáme z pánve, pokud není másla dost, tak k němu ještě lžíci přidáme.
  4. Do ochuceného másla dáme opékat osolené a opeřené filety lososa.
  5. Filety opékáme 2 minuty z každé strany.
  6. Nakonec zakápneme s citrónovou šťávou a posypeme petrželkou.
  7. Podávejte s ranými bramborami nebo bramborovou kaší.

Losos s bylinkami na česnekovém másle

zdroj : cookingclassy.com

4. Pečený pstruh

A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.

INGREDIENCE :

  • 2 ks celého pstruha
  • 2 celé citróny
  • 1 svazek tymiánu
  • 1 svazek kopru
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Pstruhy vykucháme, omyjte, osušíme.
  2. Z obou stran do nich uděláme několik zářezů.
  3. Poté je zvenku i zevnitř osolíme a opepřete – sůl vetřeme i do všech zářezů.
  4. Citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  5. Ta pak navrstvíme do břišních dutin obou ryb.
  6. Položíme je do pekáče nebo zapékací mísy, navrch dáme snítky tymiánu a kopru, plátky másla, a zlehka zastříkneme olejem.
  7. Dáme na patnáct až dvacet minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Pečený pstruh

zdroj : pinterest

5. Pečený pangasius

INGREDIENCE :

  • 2 ks filetů pangasius
  • 1stružek utřeného česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • kurkuma

POSTUP :

  1. Pangasiuse omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou.
  3. Přidáme česnek a koření a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
  4.  Pangasia přemístíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a poklademe tenkým plátkem másla
  5. Pečeme na 190 °C asi 15 – 20 minut.
  6. Pečený pangasius se podáváme s dušenou zeleninou na másle, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Pečený pangasius

zdroj : livestrong.com

Z příloh vyloučíme knedlíky i noky a podáváme pouze různě upravené brambory nebo dušenou a vhodně ochucenou rýži. K některým opékaným pokrmům pak postačí jen pečivo. Pokud je pokrm připraven bez zeleniny, pak podáváme se zeleninovým salátem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *