Chtěli byste do svého jídelníčku zařadit více ryb, ale nebaví vás je jíst na stále stejný způsob?
Právě pro vás jsme si připravili 5 luxusních zdravých receptů na rybí karbanátky!
Jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné.
Vyzkoušejte variantu s lososem, treskou či kaprem.
Užijte si to!
Karbanátky z kapra se sladkou cibulí
Luxusní rybí karbanátky v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu promění i ty největší odpůrce kapra v jeho fanoušky. Přesvědčte se sami!
Ingredience
- 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
- olej na smažení (např. řepkový)
- 2 velké cibule
- 2 lžíce třešňového džemu
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 lžička medu
- ½ svazku (20 g) čerstvého tymiánu, kopru nebo listů petrželky
- 1 citron
- 1 vejce (můžete nahradit 1 lžící mletého lněného semínka smíchaným se 3 lžícemi vody)
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 2-3 lžíce strouhanky
- 1 šálek vařených jáhel (to je zhruba ⅓ šálku suchých, syrových jáhel)
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Pokud máte celého vykuchaného kapra, tak ho zbavte šupin a odřízněte hlavu, ocas a ploutve.
- Rozdělte na filety.
- Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.
- Filety pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–45 minut.
- Přesný čas bude záviset na tloušťce filetu, takže stojí za to vyzkoušet, zda je kapr hotový tím, že do něj píchnete vidličkou.
- Nechte vychladnout a dvakrát umelte v mlýnku na maso.
- Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.
- Nakrájejte cibuli na proužky julienne nebo na půlměsíčky.
- Dejte pánev na sporák, nalijte do ní lžíci nebo dvě oleje, přidejte cibuli a restujte, dokud není lehce zlatavá.
- Přidejte dvě polévkové lžíce třešňového džemu, tři polévkové lžíce jablečného octa a jednu polévkovou lžíci medu.
- Dochuťte vydatnou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem.
- Citronovou kůru nastrouhejte a spolu s citrónovou šťávou přidejte do pánve.
- Dejte stranou nebo udržujte na velmi nízkém ohni.
- Vraťte se k mletému kaprovi.
- Rozklepněte jedno vejce (nebo pro bezmléčnou verzi smíchejte jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidejte je do kapří hmoty.
- Do hmoty přidejte 2-3 lžíce strouhanky a uvařené jáhly.
- Bohatě ochuťte čerstvě mletým černým pepřem, muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem.
- Vše dobře promíchejte stěrkou nebo lžící.
- Rukama tvořte placičky o velikosti zhruba tenisového míčku.
- Obalte je strouhankou.
- Smažte na vydatném množství oleje z obou stran dozlatova (z každé strany asi 5 minut).
- Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte větvičkami čerstvého tymiánu.

Thajské rybí koláče
Luxusní rybí karbanátky s exotickými chutěmi Asie si jednoduše zamilujete! Servírujte je s lahodnou chilli-zázvorovou omáčkou, která jim dodá ten správný šmrnc.
Ingredience
Na rybí koláče:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mražené bílé ryby, rozmražené
- 80g thajského koření (připravte si ho tak, že smícháte a ideálně v hmoždíři rozdrtíte 1 – 2 červené chili papričky, hrst čerstvého koriandru, 2 jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2,5 cm kus zázvoru a stonek citrónové trávy)
- 1 lžíce sójové omáčky
- štáva z 1 limetky
- 1 vejce
- 130 g mražených zelených fazolek, rozmražených a nakrájených najemno
- 2-3 lžíce strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
Na omáčku:
- 100 g cukru
- 100 ml rýžového octa (nebo bílého vinného)
- 100 ml vody
- 1 najemno nakrájená červená chilli paprička
- 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
Postup
- Troubu předehřejte na 180 C.
- Plech vyložte pečicím papírem a na papír rozetřete asi lžíci rostlinného oleje.
- Vložte rybu do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude hladká, ale ne jako pasta.
- Přidejte thajské koření, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, vejce a zelené fazolky a dobře promíchejte.
- Přidejte tolik strouhanky, aby se směs spojila a dochuťte podle chuti.
- Velmi dobře promíchejte.
- Ze směsi vyválejte 16-18 kuliček a tvarujte placičky.
- Položte na vymazaný pečicí papír na plechu a potřete vršek každého rybího koláče zbylým rostlinným olejem.
- Pečte asi 30 minut do zlatohněda.
- Během pečení jednou rybí koláčky otočte.
- Na přípravu omáčky vložte všechny ingredience do hrnce a míchejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
- Když se cukr rozpustí, přiveďte k varu a zprudka vařte asi 5-7 minut, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci.
- Před podáváním nechte vychladnout.

Ochutnejte také alespoň jeden z našich receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy!
Objevte podobné tipy
Jednoduché karbanátky z tresky
Tyto rychlé a jednoduché rybí karbanátky jsou skvělým předkrmem, ale i hlavním chodem. Servírujte je například s oblibeným salátem a strávníci budou nadšeni!
Ingredience
Tekutina na pošírování:
- 2 šálky neslazeného mandlového mléka
- 1 bobkový list
- 1/4 klínku citronu
- špetka mořské soli a pepře
Na rybí karbanátky:
- 800 g syrových filet z tresky
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- 2 jarní cibulky, jemně nakrájené
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 2 lžičky sušeného česneku
- 3 lžíce majonézy z olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička Tabasca nebo pálivé omáčky (volitelně)
- 1 a 1/2 šálku drcených (pšeničných) krekrů
Postup
- Mandlové mléko přiveďte k mírnému varu.
- Poté přidejte bobkový list, citron, mořskou sůl a pepř.
- Přidejte filety z tresky a nechte je vařit 10–12 minut, dokud nebudou propečené.
- Vyjměte tresku pomocí děrované lžíce a přidejte ji do mixovací nádoby, aby vychladla (alespoň) na pokojovou teplotu.
- Přidejte zbývající ingredience do mísy kromě krekrů.
- Rybu nastrouhejte vidličkou a vše důkladně promíchejte.
- Přidejte rozdrcené krekry a míchejte, dokud těsto není husté a nespojí se.
- Pokud je těsto příliš mokré, jednoduše přidávejte drcené krekry, dokud nezhoustne; případně, pokud je příliš suché, přidejte další kapku majonézy nebo hořčice.
- Z těsta rukama tvořte placičky.
- Nejlepších výsledků dosáhnete, když karbanátky před smažením dáte na 15–20 minut do lednice.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na středním plameni.
- Jakmile je rozpálená, přidejte olej a poté přidávejte 2 – 4 karbanátky najednou (podle toho, jak velkou máte pánev).
- Smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud nezhnědnou.
- Servírujte s oblíbeným salátem.

Zdravé lososové karbanátky
Tyto nízkokalorické karbanátky z lososa a brambor jsou dochucený červeným chilli, limetkou a zázvorem, což z nich vytváří naprostou delikatesu! Servírujte je s proužky mrkve a okurek jako výživnou a zdravou večeři.
Ingredience
- 600 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
- 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
- 2 jarní cibulky 2, okrájené a nakrájené nadrobno
- 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- šťáva a kůra z 1 limetky plus plátky limetky k podávání
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 4 polévkové lžíce koriandru, nahrubo nasekaného
- 2 polévkové lžíce cizrnové mouky
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- ½ lžíce medu
- ½ lžičky rýžového vinného octa
- 1 lžička pražených sezamových semínek
- 4 mrkve, oloupané a nakrájené na stuhy
- 1 okurka, rozpůlená, ořezaná a nakrájená na stužky
Postup
- Přiveďte vodu v hrnci k varu a přidejte brambory.
- Snižte teplotu a navrch dejte kovový cedník.
- Filety lososa okořeňte a dejte do cedníku.
- Přikryjte pokličkou a nechte rybu v páře a brambory dusit.
- Obojí by mělo trvat 10 minut – pokud ryba potřebuje více času, dejte filetům další 2 minuty, ale vyndejte brambory, aby se nepřevařily.
- Brambory dobře sceďte a nechte mírně vychladnout.
- Přendejte do velké mísy a přidejte jarní cibulku, chilli, limetkovou kůru, zázvor a polovinu koriandru.
- Rozmačkejte dohromady a dobře okořeňte.
- Filety lososa zbavte kůže, nahrubo ho nastrouhejte a vmíchejte do bramborové směsi.
- Rozdělte na osm částí a z každé části vytvarujte kouli, kterou lehce zploštěte, abyste získali osm placiček.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut chladit, poté poprašte cizrnovou moukou.
- Polovinu oleje rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Jakmile je horký, přidejte do pánve čtyři rybí karbanátky.
- Smažte 3–4 minuty nebo dozlatova na spodních stranách, poté každý karbanátek opatrně otočte a smažte další 3–4 minuty, dokud nebudou rovnoměrně zlatavé.
- Přendejte na plech vyložený kuchyňským papírem a opakujte se zbylým olejem a rybími karbanátky.
- Mezitím dejte do velké mísy limetkovou šťávu, med, ocet a sezamová semínka a prošlehejte.
- Přidejte mrkev a okurku a promíchejte.
- Přidejte zbývající koriandr, lehce okořeňte a na závěr promíchejte.
- Jakmile jsou rybí karbanátky hotové, podávejte je se salátem z mrkve a okurky a s klínky limetky na vymačkání.

Rychlé karbanátky z ryb
Tento pokrm je lehký na žaludek a snadno stravitelný a je zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, protože je bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Navíc je chutný a snadný na přípravu. Co víc si od jídla přát?
Ingredience
- 3 šálky rybího filé, nakrájeného najemno
- sůl podle potřeby
- ½ šálku strouhanky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 hrst jarní cibulky
- 2 vařené brambory, šťouchané
- černý pepř podle potřeby
- 3 lžíce citrónové šťávy
- listy koriandru, nasekané
- 2 zelené chilli papričky
Postup
- Do misky dejte nakrájené filety.
- Poté přidejte zelené chilli papričky, jarní cibulku, lístky koriandru a rozmačkané brambory.
- Směs dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte pár kapek citronové šťávy.
- Smíchejte všechny ingredience.
- Odeberte malou část směsi a vytvarujte z ní placičku.
- Ze směsi vytvořte co nejvíce placiček.
- Nasypte strouhanku na talíř.
- Placičky obalte ve strouhance a dejte stranou.
- Vezměte plech na pečení a vymažte ho olejem.
- Dejte rybí placičky na pech a pečte je v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.
- Po dokončení přeneste placičky na talíř a podávejte horké.

Inspirujte se také našimi chutnými recepty na ryby na grilu. Pochutná si každý!
A jak dnešní recepty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!