Rybí pokrmy jsou celkem právem považovány za dietní nebo alespoň lehké a zdravé jídlo, ve kterém se neskrývají zbytečné kalorie a ze kterého lidský organismus získá cenné minerální látky.
Aby tomu tak opravdu bylo, je třeba vybrat vhodný druh ryby, jídlo připravit co nejšetrnějším způsobem a na doplnění zvolit i vhodné ingredience.
A přesně na takové jídlo jsme pro vás připravili tyto pokrmy.
Uzený rybí salát s těstovinami
Je připraven z čerstvé zeleniny, těstovin a čerstvé uzené ryby. Může být skvělým lehkým obědem nebo plnohodnotnou a zdravou večeří.
INGREDIENCE
na dresink
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžička majonézy
- šťáva z 1 citrónu
- 1 jemně nakrájená jarní cibulka
- sůl a pepř
na salát
- 200 g uvařených těstovin
- 2 ředkvičky, na plátky
- 200 g uzené ryby, na kousky
- 100 g zelených fazolek, blanšírované
- 2 rajčata, hrubě nasekaná
- 1 avokádo, oloupané a rozsekané
- 2 hrstky baby špenátu
- 2 jarní cibule, nakrájené
- hrst listů bazalky
- sůl a pepř
- klínky z citrónů a lístky bazalky na ozdobu
POSTUP
- V malé misce připravíme dresink z uvedených surovin.
- Ostatní suroviny dáme do větší mísy.
- Přidáme dresink a vzájemně promícháme.
- Přidáme sůl a pepř.
- Ozdobíme kouskem citrónu a lístky bazalky.
zdroj: viva.co.nz
Objevte podobné tipy
Dušené rybí filé s citrónovou omáčkou
INGREDIENCE
- 4 kusy pevných rybích filetů (tilapia nebo treska)
- šťáva z 2 citronů
- 2 stroužky česneku, utřené
- 1 lžíce petržele, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 gramů másla
- sůl a pepř
POSTUP
- Ryby opláchneme a vysušíme.
- Osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi rozehřejeme olej.
- Přidáme ryby a zprudka opečeme.
- Odstraníme ryby z pánve.
- Pánev otřeme papírovou utěrkou.
- Přidáme máslo a zahřejeme, přidáme česnek.
- Orestujeme do zlatova, přidáme citrónovou šťávu.
- Vložíme ryby zpět do omáčky
- Krátce podusíme a odstraníme z plamene.
- Omáčku servírujeme s dušenou rybou, posypeme petrželkou.
- Jako přílohu můžeme podávat brambory v dietní úpravě – v páře, vařené nebo šťouchané.
zdroj: weekly.ahram.org
Zapékané rybí filé se špenátem a sýrem
Zapékané rybí pokrmy jsou velmi vděčné. Křehoučké masíčko se připravuje s ostatními surovinami v jenom pekáči a chutě se tak dokonale prolnou.
INGREDIENCE
- 5 ks filetů z tilapie
- sáček baby špenátu
- 3 lžíce másla
na omáčku
- 150 ml smetany na vaření
- 200 g strouhaného sýra holandského typu
- 2 stroužky česneku, utřeného
- sůl a pepř
POSTUP
- Do zapékácí mísy kladme na dno vrstvu baby špenátu.
- Na špenát klademe okořeněnou a osolenou rybu s kousky másla.
- připravíme si omáčku z uvedených surovin.
- Suroviny vzájemně promícháme.
- Omáčkou zalijeme vrstvu ryby a špenátu.
- Posypeme sýrem.
- Zapečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi na 10 minut.
zdroj: alyonascooking.com
Dobrá ryba mnoho k ochucení nepotřebuje, kvalitní mořská sůl, prvotřídní olivový olej a čerstvé máslo úplně postačí.
Ale pokud chceme něco více, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí.
Jak vidíte, dietní ryby jdou jednoduše připravit tak, aby dietními zůstaly a navíc chutnaly skvěle. Pokud chcete vyrobit i další dietní pokrmy z ryb, zkuste třeba rybí pomazánky, o kterých na webu AZ-recepty také píšeme.