Ryba nalehko

Rybí pokrmy jsou celkem právem považovány za dietní nebo alespoň lehké a zdravé jídlo, ve kterém se neskrývají zbytečné kalorie a ze kterého lidský organismus získá cenné minerální látky. Aby tomu tak opravdu bylo, je třeba vybrat vhodný druh ryby, jídlo připravit co nejšetrnějším způsobem a na doplnění zvolit i vhodné ingredience.

1. Uzený rybí salát s těstovinami

Je připraven z čerstvé zeleniny, těstovin a čerstvé uzené ryby. Může být skvělým lehkým obědem nebo plnohodnotnou a zdravou večeří.

INGREDIENCE :

na dresink

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička majonézy
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 jemně nakrájená jarní cibulka
  • sůl a pepř

na salát

  • 200 g uvařených těstovin
  • 2 ředkvičky, na plátky
  • 200g uzené ryby, na kousky
  • 100g zelených fazolek, blanšírované
  • 2 rajčata, hrubě nasekaná
  • 1 avokádo, oloupané a rozsekané
  • 2 hrstky baby špenátu
  • 2 jarní cibule, nakrájené
  • hrst listů bazalky
  • sůl a pepř
  • klínky z citrónů a lístky bazalky na ozdobu

POSTUP :

  1. V malé misce připravíme dresink z uvedených surovin.
  2. Ostatní suroviny dáme do větší mísy.
  3. Přidáme dresink a vzájemně promícháme.
  4. Přidáme sůl a pepř.
  5. Ozdobíme kouskem citrónu a lístky bazalky.

Uzený rybí salát s těstovinami

zdroj : viva.co.nz

2. Dušené rybí filé s citrónovou omáčkou

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík), mořské obsahují i jód. Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje  vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso je lehce stravitelné, a proto je vhodné na různé druhy diet.

INGREDIENCE :

  • 4 kusy pevných rybích filetů (tilapia nebo treska)
  • šťáva z 2 citronů
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1lžíce petržele, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 gramů másla
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Ryby opláchneme a vysušíme.
  2. Osolte a opepřete z obou stran.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej.
  4. Přidáme ryby a zprudka opečeme.
  5. Odstraníme ryby z pánve.
  6. Pánev otřeme papírovou utěrkou.
  7. Přidáme máslo a zahřejeme, přidáme česnek.
  8. Orestujeme do zlatova, přidáme citrónovou šťávu.
  9. Vložíme ryby zpět do omáčky
  10. Krátce podusíme a odstraníme z plamene.
  11. Omáčku servírujeme s dušenou rybou, posypeme petrželkou.
  12. Jako přílohu můžeme podávat brambory v dietní úpravě – v páře, vařené nebo šťouchané.

Dušené rybí filé s citrónovou omáčkou

zdroj : weekly.ahram.org

3. Zapékané rybí filé se špenátem a sýrem

Zapékané rybí pokrmy jsou velmi vděčné. Křehoučké masíčko se připravuje s ostatními surovinami v jenom pekáči a chutě se tak dokonale prolnou.

INGREDIENCE :

  • 5 ks filetů z tilapie
  • sáček baby špenátu
  • 3 lžíce másla

na omáčku

  • 150 ml smetany na vaření
  • 200 g strouhaného sýra holandského typu
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • sůl a pepř

 

POSTUP :

  1. Do zapékácí mísy kladme na dno vrstvu baby špenátu.
  2. Na špenát klademe okořeněnou a osolenou rybu s kousky másla.
  3. připravíme si omáčku z uvedených surovin.
  4. Suroviny vzájemně promícháme.
  5. Omáčkou zalijeme vrstvu ryby a špenátu.
  6. Posypeme sýrem.
  7. Zapečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi na 10 minut.

Zapékané rybí filé se špenátem a sýrem

zdroj : alyonascooking.com

Tip : Dobrá ryba mnoho k ochucení nepotřebuje, kvalitní mořská sůl, prvotřídní olivový olej a čerstvé máslo úplně postačí.   Ale pokud chceme něco více, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku,  kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *