Vynikající recepty na zdravé karbanátky z ryb 5x jinak. Inspirujte se!

Chtěli byste do svého jídelníčku zařadit více ryb, ale nebaví vás je jíst na stále stejný způsob?

Právě pro vás jsme si připravili 5 luxusních zdravých receptů na rybí karbanátky!

Jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné.

Vyzkoušejte variantu s lososem, treskou či kaprem.

Užijte si to!

Karbanátky z kapra se sladkou cibulí

Luxusní rybí karbanátky v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu promění i ty největší odpůrce kapra v jeho fanoušky. Přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 1 kapr (1,5 kg) vykuchaný, bez hlavy, bez ploutví; nebo 2 filety
  • olej na smažení (např. řepkový)
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce třešňového džemu
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 lžička medu
  • ½ svazku (20 g) čerstvého tymiánu, kopru nebo listů petrželky
  • 1 citron
  • 1 vejce (můžete nahradit 1 lžící mletého lněného semínka smíchaným se 3 lžícemi vody)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 1 šálek vařených jáhel (to je zhruba ⅓ šálku suchých, syrových jáhel)
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Pokud máte celého vykuchaného kapra, tak ho zbavte šupin a odřízněte hlavu, ocas a ploutve.
  2. Rozdělte na filety.
  3. Pokud cítíte nějaké kosti, odstraňte je.
  4. Filety pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–45 minut.
  5. Přesný čas bude záviset na tloušťce filetu, takže stojí za to vyzkoušet, zda je kapr hotový tím, že do něj píchnete vidličkou.
  6. Nechte vychladnout a dvakrát umelte v mlýnku na maso.
  7. Případně filety nasekejte najemno nožem nebo použijte kuchyňský robot.
  8. Nakrájejte cibuli na proužky julienne nebo na půlměsíčky.
  9. Dejte pánev na sporák, nalijte do ní lžíci nebo dvě oleje, přidejte cibuli a restujte, dokud není lehce zlatavá.
  10. Přidejte dvě polévkové lžíce třešňového džemu, tři polévkové lžíce jablečného octa a jednu polévkovou lžíci medu.
  11. Dochuťte vydatnou špetkou soli a nasekaným čerstvým tymiánem.
  12. Citronovou kůru nastrouhejte a spolu s citrónovou šťávou přidejte do pánve.
  13. Dejte stranou nebo udržujte na velmi nízkém ohni.
  14. Vraťte se k mletému kaprovi.
  15. Rozklepněte jedno vejce (nebo pro bezmléčnou verzi smíchejte jednu lžíci mletého lněného semínka se třemi lžícemi vody) a přidejte je do kapří hmoty.
  16. Do hmoty přidejte 2-3 lžíce strouhanky a uvařené jáhly.
  17. Bohatě ochuťte čerstvě mletým černým pepřem, muškátovým oříškem a nasekaným čerstvým tymiánem.
  18. Vše dobře promíchejte stěrkou nebo lžící.
  19. Rukama tvořte placičky o velikosti zhruba tenisového míčku.
  20. Obalte je strouhankou.
  21. Smažte na vydatném množství oleje z obou stran dozlatova (z každé strany asi 5 minut).
  22. Podávejte s cibulovou omáčkou a ozdobte větvičkami čerstvého tymiánu.
Karbanátky z ryb v polském stylu s cibulí připravované v lahodné omáčce z třešňového džemu servírované na talířcích.
www.polonist.com

Thajské rybí koláče

Luxusní rybí karbanátky s exotickými chutěmi Asie si jednoduše zamilujete! Servírujte je s lahodnou chilli-zázvorovou omáčkou, která jim dodá ten správný šmrnc.

Ingredience

Na rybí koláče:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g mražené bílé ryby, rozmražené
  • 80g thajského koření (připravte si ho tak, že smícháte a ideálně v hmoždíři rozdrtíte 1 – 2 červené chili papričky, hrst čerstvého koriandru, 2 jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2,5 cm kus zázvoru a stonek citrónové trávy)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • štáva z 1 limetky
  • 1 vejce
  • 130 g mražených zelených fazolek, rozmražených a nakrájených najemno
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř podle chuti

Na omáčku:

  • 100 g cukru
  • 100 ml rýžového octa (nebo bílého vinného)
  • 100 ml vody
  • 1 najemno nakrájená červená chilli paprička
  • 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 C.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a na papír rozetřete asi lžíci rostlinného oleje.
  3. Vložte rybu do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude hladká, ale ne jako pasta.
  4. Přidejte thajské koření, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, vejce a zelené fazolky a dobře promíchejte.
  5. Přidejte tolik strouhanky, aby se směs spojila a dochuťte podle chuti.
  6. Velmi dobře promíchejte.
  7. Ze směsi vyválejte 16-18 kuliček a tvarujte placičky.
  8. Položte na vymazaný pečicí papír na plechu a potřete vršek každého rybího koláče zbylým rostlinným olejem.
  9. Pečte asi 30 minut do zlatohněda.
  10. Během pečení jednou rybí koláčky otočte.
  11. Na přípravu omáčky vložte všechny ingredience do hrnce a míchejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
  12. Když se cukr rozpustí, přiveďte k varu a zprudka vařte asi 5-7 minut, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci.
  13. Před podáváním nechte vychladnout.
Karbanátky z ryb s exotickými chutěmi Asie servírované na talířku s mističkou s chilli-zázvorovou omáčkou, zeleným salátem a čínskými hůlkami.
www.gourmetmum.tv

Ochutnejte také alespoň jeden z našich receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy!

Jednoduché karbanátky z tresky

Tyto rychlé a jednoduché rybí karbanátky jsou skvělým předkrmem, ale i hlavním chodem. Servírujte je například s oblibeným salátem a strávníci budou nadšeni!

Ingredience

Tekutina na pošírování:

  • 2 šálky neslazeného mandlového mléka
  • 1 bobkový list
  • 1/4 klínku citronu
  • špetka mořské soli a pepře

Na rybí karbanátky:

  • 800 g syrových filet z tresky
  • 1 vejce, lehce rozšlehané
  • 2 jarní cibulky, jemně nakrájené
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 3 lžíce majonézy z olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička Tabasca nebo pálivé omáčky (volitelně)
  • 1 a 1/2 šálku drcených (pšeničných) krekrů

Postup

  1. Mandlové mléko přiveďte k mírnému varu.
  2. Poté přidejte bobkový list, citron, mořskou sůl a pepř.
  3. Přidejte filety z tresky a nechte je vařit 10–12 minut, dokud nebudou propečené.
  4. Vyjměte tresku pomocí děrované lžíce a přidejte ji do mixovací nádoby, aby vychladla (alespoň) na pokojovou teplotu.
  5. Přidejte zbývající ingredience do mísy kromě krekrů.
  6. Rybu nastrouhejte vidličkou a vše důkladně promíchejte.
  7. Přidejte rozdrcené krekry a míchejte, dokud těsto není husté a nespojí se.
  8. Pokud je těsto příliš mokré, jednoduše přidávejte drcené krekry, dokud nezhoustne; případně, pokud je příliš suché, přidejte další kapku majonézy nebo hořčice.
  9. Z těsta rukama tvořte placičky.
  10. Nejlepších výsledků dosáhnete, když karbanátky před smažením dáte na 15–20 minut do lednice.
  11. Zahřejte nepřilnavou pánev na středním plameni.
  12. Jakmile je rozpálená, přidejte olej a poté přidávejte 2 – 4 karbanátky najednou (podle toho, jak velkou máte pánev).
  13. Smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud nezhnědnou.
  14. Servírujte s oblíbeným salátem.
Placičky z tresky servírované v ubrousku s klínkem citronu.
www.fitmencook.com

Zdravé lososové karbanátky

Tyto nízkokalorické karbanátky z lososa a brambor jsou dochucený červeným chilli, limetkou a zázvorem, což z nich vytváří naprostou delikatesu! Servírujte je s proužky mrkve a okurek jako výživnou a zdravou večeři.

Ingredience

  • 600 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
  • 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
  • 2 jarní cibulky 2, okrájené a nakrájené nadrobno
  • 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
  • šťáva a kůra z 1 limetky plus plátky limetky k podávání
  • 1 lžička strouhaného zázvoru      
  • 4 polévkové lžíce koriandru, nahrubo nasekaného
  • 2 polévkové lžíce cizrnové mouky
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • ½ lžíce medu
  • ½ lžičky rýžového vinného octa
  • 1 lžička pražených sezamových semínek
  • 4 mrkve, oloupané a nakrájené na stuhy
  • 1 okurka, rozpůlená, ořezaná a nakrájená na stužky

Postup

  1. Přiveďte vodu v hrnci k varu a přidejte brambory.
  2. Snižte teplotu a navrch dejte kovový cedník.
  3. Filety lososa okořeňte a dejte do cedníku.
  4. Přikryjte pokličkou a nechte rybu v páře a brambory dusit.
  5. Obojí by mělo trvat 10 minut – pokud ryba potřebuje více času, dejte filetům další 2 minuty, ale vyndejte brambory, aby se nepřevařily.
  6. Brambory dobře sceďte a nechte mírně vychladnout.
  7. Přendejte do velké mísy a přidejte jarní cibulku, chilli, limetkovou kůru, zázvor a polovinu koriandru.
  8. Rozmačkejte dohromady a dobře okořeňte.
  9. Filety lososa zbavte kůže, nahrubo ho nastrouhejte a vmíchejte do bramborové směsi.
  10. Rozdělte na osm částí a z každé části vytvarujte kouli, kterou lehce zploštěte, abyste získali osm placiček.
  11. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut chladit, poté poprašte cizrnovou moukou.
  12. Polovinu oleje rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
  13. Jakmile je horký, přidejte do pánve čtyři rybí karbanátky.
  14. Smažte 3–4 minuty nebo dozlatova na spodních stranách, poté každý karbanátek opatrně otočte a smažte další 3–4 minuty, dokud nebudou rovnoměrně zlatavé.
  15. Přendejte na plech vyložený kuchyňským papírem a opakujte se zbylým olejem a rybími karbanátky.
  16. Mezitím dejte do velké mísy limetkovou šťávu, med, ocet a sezamová semínka a prošlehejte.
  17. Přidejte mrkev a okurku a promíchejte.
  18. Přidejte zbývající koriandr, lehce okořeňte a na závěr promíchejte.
  19. Jakmile jsou rybí karbanátky hotové, podávejte je se salátem z mrkve a okurky a s klínky limetky na vymačkání.
Karbanátky z lososa a brambor servírované na talířku s čerstvými bylinkami.
www.olivemagazine.com

Rychlé karbanátky z ryb

Tento pokrm je lehký na žaludek a snadno stravitelný a je zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, protože je bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Navíc je chutný a snadný na přípravu. Co víc si od jídla přát?

Ingredience

  • 3 šálky rybího filé, nakrájeného najemno
  • sůl podle potřeby
  • ½ šálku strouhanky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 2 vařené brambory, šťouchané
  • černý pepř podle potřeby
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • listy koriandru, nasekané
  • 2 zelené chilli papričky

Postup

  1. Do misky dejte nakrájené filety.
  2. Poté přidejte zelené chilli papričky, jarní cibulku, lístky koriandru a rozmačkané brambory.
  3. Směs dochuťte solí a pepřem.
  4. Přidejte pár kapek citronové šťávy.
  5. Smíchejte všechny ingredience.
  6. Odeberte malou část směsi a vytvarujte z ní placičku.
  7. Ze směsi vytvořte co nejvíce placiček.
  8. Nasypte strouhanku na talíř.
  9. Placičky obalte ve strouhance a dejte stranou.
  10. Vezměte plech na pečení a vymažte ho olejem.
  11. Dejte rybí placičky na pech a pečte je v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.
  12. Po dokončení přeneste placičky na talíř a podávejte horké.
Karbanátky z rybího filé servírovanéna talíři vystlaném ubrouskem s mističkou omáčky a čerstvými bylinkami.
www.licious.in

Inspirujte se také našimi chutnými recepty na ryby na grilu. Pochutná si každý!

A jak dnešní recepty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X