Pomazánka z konzervovaných či předem podušených ryb se dá použít k dobré večeři nebo vydatné svačině.
Výživová hodnota této pomazánky je vysoká, protože ryby obsahují řadu důležitých látek, kterých není v naší stravě nazbyt a přidáním vhodných dalších ingrediencí pomazánku můžeme ještě dále obohatit.
Inspirujte se našimi 5 recepty na rybí pomazánku!
Rybí pomazánka z olejovek
Olejovky jsou pro nás obrovským a nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje esenciální rybí tuk, proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D.
Maso je lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.
Co budeme potřebovat
- 250 g tvarohu
- 1-2 uvařená vejce
- konzervu sardinek v oleji
- malá cibule, nasekaná
- 1-2 nakládané okurky, nasekané
- sůl
- pepř
- hořčice
- šťáva z citronu
- čerstvá petržel, sekaná
Postup
- Do misky vložíme všechny ingredience.
- Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sekanou petržel a koření.
- Dobře promícháme.

Rybí pomazánka ze sardinek
K výrobě této sardinkové pomazánky stačí jen pár ingrediencí, může sloužit jako rychlá večeře nebo svačina.
Co budeme potřebovat
- 2 konzervy sardinek v tomatové omáčce
- 25 g másla
- 1 lžička feferonek se solí
- 1 cibule
- 1/2 kelímku pomazánkového másla
- 2 lžíce jemného kečupu
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ryby v tomatové omáčce dáme i s omáčkou do misky a rozmačkáme.
- Společně s pomazánkovým a klasickým máslem vyšleháme.
- Nakonec vmícháme kečup a feferonky soli.
- Pro pikantnost můžeme kečup nahradit ostrým nebo přidat trochu chilli.
- Dáme odležet a vychladit do lednice.
- Tomatovou rybí pomazánku podáváme nejlépe na čerstvém chlebu.
Všechny pomazánky se výborně kombinují s běžně dostupným pečivem ze světlé nebo celozrnné mouky – chleby, rohlíky, nebo i pečivem doma připraveným.

Rybí pomazánka z uzené makrely
Makrela je mořská dravá ryba.
Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo.
Připravte si makrelovou pomazánku a uděláte i něco prospěšného pro své zdraví.
Co budeme potřebovat
- 200 g masa z uzené makrely
- 1 balení lučiny
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1 lžíce sekaného kopru
- sůl, pepř, citronová šťáva
Postup
- Obereme maso z makrely.
- Makrelu promícháme s lučinou.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Přidáme sekanou cibulku, kopr a citronovou šťávou.
- Promícháme.

Objevte podobné tipy
Tuňáková rybí pomazánka
Chuť tuňáka je v této husté a krémové pomazánce z ryby velmi jemná. Je skvělá na slaných sušenkách nebo mrkvových a celerových tyčinkách, plněná v rajčatech nebo používaná na sendvič.
Co budeme potřebovat
- 250 g smetanového sýra
- 60 g na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
- 30 g majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3/4 lžičky kari
- sůl
- 200 g tuňáka, okapaného
- Topinky, sušenky, toast
Postup
- Ve velké míse smíchejte prvních 6 ingrediencí.
- Vmícháme tuňáka.
- Podávejte s pečivem, dle svého výběru (nebo zeleninou).
Topinky nemusí být jen smažené na oleji, ale můžete si je připravit i „nasucho.“ Stačí pečivo vložit do topinkovače. Pokud je zbožňujete a chtěli byste je připravovat o něco zdravěji, určitě vás zaujme velký test topinkovačů.

Rybí pomazánky ze šprotů na chlebíčky
Patří k chutným a zdravým s dávkou čerstvé kořenové zeleniny.
INGREDIENCE
- 400 g šprotů v konzervě
- 1 lžíce oleje
- 100 g celeru
- 50 g mrkve
- 2 lžíce majonézy
- 4 lžíce bílého jogurtu
- citronová šťáva
- pažitka
- mletý pepř a sůl
POSTUP
- Šproty, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a smícháme.
- Očištěný celer a mrkve nastrouháme na jemném struhadle.
- Smícháme se šproty, majonézou, jogurtem, ochutíme citronovou šťávou, nasekanou pažitkou, mletým pepřem, solí.
- Plátky bílé veky zlehka nasucho opečme, namažeme pomazánkou, ozdobíme plátkem citronu a pažitkou.
O šprotech si můžete přečíst více v tomto speciálním článku, kde se dozvíte, jak s nimi v kuchyni pracovat a proč je zařadit do svého jídelníčku!

Proč jíst ryby?
Zajímá vás, proč všichni mluví o zdravotních přínosech ryb? Zde je několik důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.
- Zlepšete zdraví srdce
Důvodem, proč mohou ryby prospívat zdraví srdce, je především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které obsahují.
Zatímco všechny ryby obsahují určité množství omega-3, tučné ryby, jako je losos, sardinky, tuňák, sledě, makrela nebo jezerní pstruh, mají nejvyšší obsah omega-3, a proto mohou poskytnout největší přínos pro zdraví srdce.
- Podpořte funkci mozku
Omega-3 tuky z ryb pocházejí především z kyseliny dokosahexaenové (DHA). V mozku a nervovém systému je vysoká koncentrace DHA. Proto konzumace potravin s DHA může přímo ovlivnit zdraví mozku a nervového systému.
- Pomoc s kontrolou hmotnosti
Ve srovnání s jinými druhy masa má většina druhů ryb nižší obsah tuku a kalorií a zároveň vysoký obsah bílkovin. Díky tomu jsou ryby vynikající složkou pro zdravá a sytá jídla, která mohou podpořit hubnutí a udržení hmotnosti.
- Nižší riziko dětských alergií
Přehled z roku 2019 naznačuje, že konzumace ryb v raném dětství může zabránit některým alergickým onemocněním, včetně astmatu, ekzému a alergické rýmy (chronická rýma).
… a mnoho dalších výhod!