Nejlepší recepty na pomazánky z ryb. Jsou dietní, zdravé a prostě božské. Inspirujte se

Pomazánka z konzervovaných či předem podušených ryb se dá použít k dobré večeři nebo vydatné svačině.

Výživová hodnota této pomazánky je vysoká, protože ryby obsahují řadu důležitých látek, kterých není v naší stravě nazbyt a přidáním vhodných dalších ingrediencí pomazánku můžeme ještě dále obohatit.

Inspirujte se našimi 5 recepty na rybí pomazánku!

Rybí pomazánka z olejovek

Olejovky jsou pro nás obrovským a nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje esenciální rybí tuk, proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D.

Maso je lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvarohu
  • 1-2 uvařená vejce
  • konzervu sardinek v oleji
  • malá cibule, nasekaná
  • 1-2 nakládané okurky, nasekané
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • šťáva z citronu
  • čerstvá petržel, sekaná

Postup

  1. Do misky vložíme všechny ingredience.
  2. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sekanou petržel a koření.
  3. Dobře promícháme.
Krekry pomazané pomazánkou z ryb, posypaná koprem.
Zdroj: thatwhichnourishes.com

Rybí pomazánka ze sardinek

K výrobě této sardinkové pomazánky stačí jen pár ingrediencí, může sloužit jako rychlá večeře nebo svačina.

Co budeme potřebovat

  • 2 konzervy sardinek v tomatové omáčce
  • 25 g másla
  • 1 lžička feferonek se solí
  • 1 cibule
  • 1/2 kelímku pomazánkového másla
  • 2 lžíce jemného kečupu

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Ryby v tomatové omáčce dáme i s omáčkou do misky a rozmačkáme.
  3. Společně s pomazánkovým a klasickým máslem vyšleháme.
  4. Nakonec vmícháme kečup a feferonky soli.
  5. Pro pikantnost můžeme kečup nahradit ostrým nebo přidat trochu chilli.
  6. Dáme odležet a vychladit do lednice.
  7. Tomatovou rybí pomazánku podáváme nejlépe na čerstvém chlebu.

Všechny pomazánky se výborně kombinují s běžně dostupným pečivem ze světlé nebo celozrnné mouky – chleby, rohlíky, nebo i pečivem doma připraveným.

Opečený chléb s lahodnou rybí pomazánkou.
Zdroj: confessionsofanover-workedmom.com

Rybí pomazánka z uzené makrely

Makrela je mořská dravá ryba.

Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo.

Připravte si makrelovou pomazánku a uděláte i něco prospěšného pro své zdraví.

Co budeme potřebovat

  • 200 g masa z uzené makrely
  • 1 balení lučiny
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • sůl, pepř, citronová šťáva

Postup

  1. Obereme maso z makrely.
  2. Makrelu promícháme s lučinou.
  3. Podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Přidáme sekanou cibulku, kopr a citronovou šťávou.
  5. Promícháme.
Miska plná lahodné krémové pomazánky z ryb.
Zdroj: foodtalkdaily.com

Tuňáková rybí pomazánka

Chuť tuňáka je v této husté a krémové pomazánce z ryby velmi jemná. Je skvělá na slaných sušenkách nebo mrkvových a celerových tyčinkách, plněná v rajčatech nebo používaná na sendvič.

Co budeme potřebovat

  • 250 g smetanového sýra
  • 60 g na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
  • 30 g majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky kari
  • sůl
  • 200 g tuňáka, okapaného
  • Topinky, sušenky, toast

Postup

  • Ve velké míse smíchejte prvních 6 ingrediencí.
  • Vmícháme tuňáka.
  • Podávejte s pečivem, dle svého výběru (nebo zeleninou).

Topinky nemusí být jen smažené na oleji, ale můžete si je připravit i „nasucho.“ Stačí pečivo vložit do topinkovače. Pokud je zbožňujete a chtěli byste je připravovat o něco zdravěji, určitě vás zaujme velký test topinkovačů.

Krémová pomazánka s křupavým krekrem.
Zdroj: broughttoyoubymom.com

Rybí pomazánky ze šprotů na chlebíčky

Patří k chutným a zdravým s dávkou čerstvé kořenové zeleniny.

INGREDIENCE

  • 400 g šprotů v konzervě
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • mletý pepř a sůl

POSTUP

  1. Šproty, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a smícháme.
  2. Očištěný celer a mrkve nastrouháme na jemném struhadle.
  3. Smícháme se šproty, majonézou, jogurtem, ochutíme citronovou šťávou, nasekanou pažitkou, mletým pepřem, solí.
  4. Plátky bílé veky zlehka nasucho opečme, namažeme pomazánkou, ozdobíme plátkem citronu a pažitkou.

O šprotech si můžete přečíst více v tomto speciálním článku, kde se dozvíte, jak s nimi v kuchyni pracovat a proč je zařadit do svého jídelníčku!

Krekry pomazané lahodnou pomazánkou z ryb.
Zdroj: garlicandzest.com

Proč jíst ryby?

Zajímá vás, proč všichni mluví o zdravotních přínosech ryb? Zde je několik důvodů, proč je zařadit do jídelníčku.

  • Zlepšete zdraví srdce

Důvodem, proč mohou ryby prospívat zdraví srdce, je především vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které obsahují.

Zatímco všechny ryby obsahují určité množství omega-3, tučné ryby, jako je losos, sardinky, tuňák, sledě, makrela nebo jezerní pstruh, mají nejvyšší obsah omega-3, a proto mohou poskytnout největší přínos pro zdraví srdce.

  • Podpořte funkci mozku

Omega-3 tuky z ryb pocházejí především z kyseliny dokosahexaenové (DHA). V mozku a nervovém systému je vysoká koncentrace DHA. Proto konzumace potravin s DHA může přímo ovlivnit zdraví mozku a nervového systému.

  • Pomoc s kontrolou hmotnosti

Ve srovnání s jinými druhy masa má většina druhů ryb nižší obsah tuku a kalorií a zároveň vysoký obsah bílkovin. Díky tomu jsou ryby vynikající složkou pro zdravá a sytá jídla, která mohou podpořit hubnutí a udržení hmotnosti.

  • Nižší riziko dětských alergií

Přehled z roku 2019 naznačuje, že konzumace ryb v raném dětství může zabránit některým alergickým onemocněním, včetně astmatu, ekzému a alergické rýmy (chronická rýma).

… a mnoho dalších výhod!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X