Nejlepší recepty na rybí pomazánky: dietní & zdravé

Pomazánka z konzervovaných či předem podušených ryb se dá použít k dobré večeři nebo vydatné přesnídávce.

Výživná hodnota této pomazánky je vysoká, protože ryby obsahují řadu důležitých látek, kterých není v naší stravě nazbyt a přidáním vhodných dalších ingrediencí pomazánku můžeme ještě dále obohatit.

Inspirujte se našimi 5 recepty na rybí pomazánky!

Rybí pomazánka ze sardinek

K výrobě této sardinkové pomazánky stačí jen pár ingrediencí, může sloužit jako rychlá večeře nebo svačina.

INGREDIENCE :

  • 2 konzervy sardinek v tomatě
  • 25 g másla
  • 1 lžička feferonek se solí
  • 1 cibule
  • 1/2 kelímku pomazánkového másla
  • 2 lžíce jemného kečupu

POSTUP :

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Ryby v tomatě dáme i s omáčkou do misky a rozmačkáme.
  3. Společně s pomazánkovým a klasickým máslem vyšleháme.
  4. Nakonec vmícháme kečup a feferonky soli.
  5. Pro pikantnost můžeme kečup nahradit ostrým nebo přidat trochu chilli.
  6. Dáme odležet a vychladit do lednice.
  7. Tomatovou rybí pomazánku podáváme nejlépe na čerstvém chlebu.

Tomatová rybí pomazánka ze sardinek

zdroj : dreamstime.com

Rybí pomazánka z olejovek

Olejovky jsou pro nás obrovským a nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje esenciální rybí tuk, proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D.

Maso je lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.

INGREDIENCE :

  • 250 g tvarohu
  • 1-2 uvařená vejce
  • konzervu sardinek v oleji
  • malá cibule, nasekaná
  • 1-2 nakládané okurky, nasekané
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • šťáva z citronu
  • čerstvá petržel, sekaná

POSTUP :

  1. Do misky vložíme všechny ingredience.
  2. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sekanou petržel a koření.
  3. Dobře promícháme.

Rybí pomazánka z olejovek

zdroj : authenticflorida.com

Rybí pomazánka z uzené makrely

Makrela je mořská dravá ryba.

Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo.

Připravte si makrelovou pomazánku a uděláte i něco prospěšného pro své zdraví.

INGREDIENCE :

  • 200 g masa z uzené makrely
  • 1 balení lučiny Jogurtina
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • sůl, pepř, citronová šťáva

POSTUP :

  1. Obereme maso z makrely.
  2. Makrelu promícháme s lučinou.
  3. Podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Přidáme sekanou cibulku, kopr a citronovou šťávou.
  5. Promícháme.

zdroj : cardamomdaysfood.com

Pomazánka z rybího file

INGREDIENCE :

  • 2 ks uzených rybích filetů
  • 100 g másla
  • 1 kus cibule šalotka
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva
  • špetka mleté papriky
  • toasty k podávání

POSTUP :

  1. Máslo si pozvolna rozpustíme a dáme stranou.
  2. Nakrájíme si šalotku a na másle ji lehce orestujeme.
  3. K tomuto základu přidáme ryby a pěkně je rozmačkáme s máslem a šalotkou.
  4. Pomazánku dochutíme citronem, část si necháme na ozdobu.
  5. Toasty, nejlépe zapečené pod grilem, mažeme rybí

Rybí pomazánka z uzených ryb

zdroj : fishingadvisor.co.nz

Rybí pomazánky na chlebíčky

Patří k chutným a zdravým s dávkou čerstvé kořenové zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 400 g rybího filé
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • mletý pepř a sůl

POSTUP :

  1. Pokud máme zmrazené rybí filé, necháme jej rozmrazit.
  2. Osušíme a na pánvi s trochou oleje ho opečeme, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a necháme zchladnout.
  3. Očištěný celer a mrkve nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Smícháme s rybím filé, majonézou, jogurtem, ochutíme citronovou šťávou, nasekanou pažitkou, mletým pepřem, solí.
  5. Plátky bílé veky zlehka nasucho opečme, namažeme pomazánkou, ozdobíme plátkem citronu a pažitkou.

Pomazánka z rybího filé

zdroj : snedeno.cz

Všechny pomazánky se výborně kombinují s běžně dostupným pečivem ze světlé nebo celozrnné mouky – chleby, rohlíky, nebo i pečivem doma připraveným.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00