Pomazánka z konzervovaných či předem podušených ryb se dá použít k dobré večeři nebo vydatné přesnídávce.
Výživná hodnota této pomazánky je vysoká, protože ryby obsahují řadu důležitých látek, kterých není v naší stravě nazbyt a přidáním vhodných dalších ingrediencí pomazánku můžeme ještě dále obohatit.
Inspirujte se našimi 5 recepty na rybí pomazánky!
Rybí pomazánka ze sardinek
K výrobě této sardinkové pomazánky stačí jen pár ingrediencí, může sloužit jako rychlá večeře nebo svačina.
INGREDIENCE
- 2 konzervy sardinek v tomatě
- 25 g másla
- 1 lžička feferonek se solí
- 1 cibule
- 1/2 kelímku pomazánkového másla
- 2 lžíce jemného kečupu
POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Ryby v tomatě dáme i s omáčkou do misky a rozmačkáme.
- Společně s pomazánkovým a klasickým máslem vyšleháme.
- Nakonec vmícháme kečup a feferonky soli.
- Pro pikantnost můžeme kečup nahradit ostrým nebo přidat trochu chilli.
- Dáme odležet a vychladit do lednice.
- Tomatovou rybí pomazánku podáváme nejlépe na čerstvém chlebu.
zdroj: dreamstime.com
Rybí pomazánka z olejovek
Olejovky jsou pro nás obrovským a nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, maso obsahuje esenciální rybí tuk, proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D.
Maso je lehce stravitelné, rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.
INGREDIENCE
- 250 g tvarohu
- 1-2 uvařená vejce
- konzervu sardinek v oleji
- malá cibule, nasekaná
- 1-2 nakládané okurky, nasekané
- sůl
- pepř
- hořčice
- šťáva z citronu
- čerstvá petržel, sekaná
POSTUP
- Do misky vložíme všechny ingredience.
- Přidáme hořčici, citronovou šťávu, sekanou petržel a koření.
- Dobře promícháme.
zdroj: authenticflorida.com
Rybí pomazánka z uzené makrely
Makrela je mořská dravá ryba.
Její maso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě zoufale málo.
Připravte si makrelovou pomazánku a uděláte i něco prospěšného pro své zdraví.
INGREDIENCE
- 200 g masa z uzené makrely
- 1 balení lučiny Jogurtina
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1 lžíce sekaného kopru
- sůl, pepř, citronová šťáva
POSTUP
- Obereme maso z makrely.
- Makrelu promícháme s lučinou.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Přidáme sekanou cibulku, kopr a citronovou šťávou.
- Promícháme.
zdroj: cardamomdaysfood.com
Pomazánka z rybího filé
INGREDIENCE
- 2 ks uzených rybích filetů
- 100 g másla
- 1 kus cibule šalotka
- 1 lžíce majonézy
- sůl a pepř
- citrónová šťáva
- špetka mleté papriky
- toasty k podávání
POSTUP
- Máslo si pozvolna rozpustíme a dáme stranou.
- Nakrájíme si šalotku a na másle ji lehce orestujeme.
- K tomuto základu přidáme ryby a pěkně je rozmačkáme s máslem a šalotkou.
- Pomazánku dochutíme citronem, část si necháme na ozdobu.
- Toasty, nejlépe zapečené pod grilem, mažeme rybí
zdroj: fishingadvisor.co.nz
Rybí pomazánky na chlebíčky
Patří k chutným a zdravým s dávkou čerstvé kořenové zeleniny.
INGREDIENCE
- 400 g rybího filé
- 1 lžíce oleje
- 100 g celeru
- 50 g mrkve
- 2 lžíce majonézy
- 4 lžíce bílého jogurtu
- citronová šťáva
- pažitka
- mletý pepř a sůl
POSTUP
- Pokud máme zmrazené rybí filé, necháme jej rozmrazit.
- Osušíme a na pánvi s trochou oleje ho opečeme, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a necháme zchladnout.
- Očištěný celer a mrkve nastrouháme na jemném struhadle.
- Smícháme s rybím filé, majonézou, jogurtem, ochutíme citronovou šťávou, nasekanou pažitkou, mletým pepřem, solí.
- Plátky bílé veky zlehka nasucho opečme, namažeme pomazánkou, ozdobíme plátkem citronu a pažitkou.
zdroj: snedeno.cz
Všechny pomazánky se výborně kombinují s běžně dostupným pečivem ze světlé nebo celozrnné mouky – chleby, rohlíky, nebo i pečivem doma připraveným.