Ingredience
- Tento recept byť určený na štiku
- může být realizovaný s jakoukoliv dravou rybou
- včetně menších jako jsou na příklad okouni.
6OO-700 gr štiku,
olivový olej,
1 stroužek česneku se soli rozetřený,
čerstvou citronovou šťávu,
1 polévková lžice nasekaných lístku petržele,
několik zrnek.Na vývar
Voda,
1 dl bílého vína,
2 kolečka citronu,
2 bobkové listy,
několik zrnek pepře,
2 snítky estragonu (fakultativně).
Postup receptu
- Štiku očistíme, okucháme, výjmeme žábra a ve vývaru z uvedených ingredienci uvaříme
- Ryby vždy vaříme táhnutím, tedy na velmi mírném ohni, aby voda byla jen na pokraji varu
- Táhneme ji asi 30 minut
- Výjmeme necháme trochu zhladnout a ostraníme kůži
- Po uplném zchlazení obereme maso, výjmeme všechny kostičky a maso po „šupinkách“ rozděláme
- Do olivého oleje dáme rozetřený česnek, citronovou štávu, petržel, pepř, vidličkou smícháme a maso v míse s touto směsi polejeme a jemně smícháme
- Přesné množství oleje a citrónu ůmyslně neupřesňuji, aby každý dle vlastní chuti si salát dochutil sám
- Finálně by salát měl vláčný a ne příliš kyselý a „olejovatý“ musí být zachována delikátnost jemného masa
- Po dochotovení nechte ještě dozrát v chladničce cca 2 hodiny
- Podáváme s toasty z bagety