Přemýšlíte o zdravější verzi svého oběda?
Pokud jste fandou ryb, tak tu jste správně.
Vyberte si jeden z těchto pěti receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy.
Rybí salát s batáty
Vyměňte stereotyp klasických brambor za sladké brambory neboli batáty. Tato sladká alternativa skvěle doplňuje smaženou rybu na salátovém lůžku.
Co budeme potřebovat
- 3 velké batáty (oloupané a nakrájené na kostky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 filety tilápie nebo tresky (ca 400 g)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku chilli
- 3 okurky hadovky
- 150 g rukoly
- čerstvá bazalka nebo 2 lžíce sušené bazalky
- nastrouhaná citronová kůra
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Vyložíme si plech pečícím papírem
- Na plechu si promícháme batátové kostky se 2 lžícemi olivového oleje
- Osolíme a opepříme
- Batáty v troubě pečeme přibližně 30 minut a v průběhu pečení občas mícháme dokud nezhnědnou
- Batáty necháme vychladnout
- Mezitím si na pánvi orestujeme na zbylém olivovém oleji rybu
- Rybu osolíme a opepříme
- A pečeme dokud není ryba hotová
- V malé misce smícháme citronovou šťávu, sójovou omáčku a chilli
- Ve velké míse smícháme batáty, okurku, rukolu, bazalku a citronovou kůru, zalijeme dresinkem a promícháme
- Salát servírujeme a navrch dáme kousky opečené ryby

Salát z uzeného rybího filé
Výživný a přesto lehký zeleninový rybí salát. Tato varianta je skvělá například při letním grilování, jako alternativa ke grilovanému masu. Je to skvělé osvěžení.
Co budeme potřebovat
- 250 g nových brambor
- 4 vajíčka velikosti M
- 4 nakládané okurky (nakrájené na malé kousky)
- ½ červené cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 130 g rukoly nebo salátového mixu
- 125 g uzeného pstruha
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce kopru
Postup
- V hrnci s osolenou vodou uvařte brambory
- Brambory vařte přibližně 15 minut a slijte
- Mezitím přiveďte v hrnci vodu k varu a vložte vejce
- Ve vroucí vodě vařte přibližně 7 minut
- Vodu vylijeme a vajíčka zchladíme ve studené vodě
- Salátovou okurku a cibuli dáme do mísy a přidáme med, ocet, sůl a smícháme dohromady
- V malé misce si smícháme jogurt, kyselé okurky, cibuli, lžičku okurkového láku a vmícháme i kopr
- Uvařená vejce oloupeme a rozpůlíme
- Salátový mix naservírujeme na talíř, přidáme uzeného pstruha, zakápneme salátovým dresingem a přidáme vejce
Salát je možný podávat i s uzeným lososem.

Thajský experiment
Originální thajský rybí salát je explozí chutí, která vás úplně dostane. Vychutnejte si nezvyklou kombinaci grapefruitu, chilli papriček a uzeného lososa v jednom lahodném thajském jídle.
Co budeme potřebovat
- 250 g uzeného lososa
- 1 velkou mrkev
- 2 červené grapefruity
- 1 malá chilli paprička nebo chilli v prášku
- 240 g čínského zelí (najemno nakrájené)
- 15 g pražených arašídů (nakrájených nahrubo)
- 15 g smažené cibule
- ½ červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Oškrabeme mrkev a nekrájíme jí na nudličky
- Grapefruit oloupeme a nakrájíme na kostičky
- Z jedné poloviny grapefruitu vymačkáme jednu lžíci šťávy
- Šťávu smícháme s chilli a dáme stranou
- V míse smícháme mrkev, grapefruit, cibuli a čínské zelí s grapefruitovým dresingem
- Navrch přidáme kousky uzeného lososa, ořechy a vypraženou cibulku
V tomto receptu lze rybu nahradit krevetami. Zkuste jeden z těchto jednoduchých receptů na přípravu krevet a zažijte pravou Asii.

Objevte podobné tipy
Rybí salát s chipsy z kapra
Kapr je typickou českou rybou. A typické je ho podávat s bramborovým salátem. Proč ale nevyzkoušet, tuto kombinaci kapřích chipsů a rajčatového salátu. Tato varianta je mnohem lehčí a o trochu zdravější než klasický vánoční pokrm.
Co budeme potřebovat
Na kapra
- 1,5 kg – 2 kg kapra
- hladká mouka
- 2 vejce
- Strouhanka nebo rozdrcené kukuřičné lupínky
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Na majonézu
- 1 žloutek
- 30 ml vody
- nasekaný kopr
- 1 citron
- 250 ml oleje
- 10 ml rýžového octa
- 10 g dijonské hořčice
Na salát
- Čerstvá letní rajčata
- Citronová šťáva
- Olivový olej
- Balzamikový ocet
- Šalotka (nakrájená nadrobno)
- Sůl
- Pepř
Postup
- Kapří maso nakrájíme na proužky
- Dochutíme ho solí, pepřem a obalujeme ho v trojobalu – mouka, vejce, strouhanka
- Na pánvi rozpálíme olej, kapří kousky usmažíme a necháme okapat
- Mezitím si vyšleháme žloutek s vodou a octem
- Postupně přidáváme olej
- Nakonec přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu a kopr
- Rajčata rozpůlíme, pokapeme citronovou šťávou, přidáme olej, šalotku a dochutíme solí s pepřem a zakápneme balzamikovým octem
- Rajčatový salát servírujeme se smaženými kapřími chipsy a pokapaný domácí majonézou

Rybí salát s majonézou
Všichni známe klasický rybí salát ze supermarketu. Tohle je ovšem úplně něco jiného. Chuť doma připravovaného salátu vás zcela ohromí a nikdy už se ke kupovanému nevrátíte.
Co budeme potřebovat
- 1 kg filetů z tresky nebo pstruha
- 1 lžíce másla
- ½ česneku v prášku
- 1 lžička mletého pepře
- 250 g majonézy
- 100 g cibule (nakrájené na jemno)
- 100 g řapíkatého celeru
- 1 lžička sušeného kopru
- 1 lžička soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Plech do trouby vymažte nebo vyložte pečícím papírem
- V misce smícháme máslo, granulovaný česnek a pepř
- Na plech vyložíme rybí filety a potřeme je máslovou směsí
- V troubě pečeme 15 – 25 minut dokud maso není měkké
- Ve velké míse smícháme majonézu, cibuli, celer, kopr a sůl
- Do majonézy přidáme vychladlou rybu a promícháme
- Před podáváním necháme odpočinout v lednici TIP Podávejte s krekry, na toastovém chlebu nebo na salátovém lůžku.

Domácí rybí salát s rajčaty
Jestli jste milovníky rajčat, tak tento recept je přesně pro vás. Rybí filé v kombinaci se šťavnatými rajčaty, jakoby vybízel k ochutnání. Recept je inspirovaný světoznámým šéfkuchařem, takže nemůže být pochyb o jeho chuti.
Co budeme potřebovat
- Extra panenský olivový olej
- 2 citrony
- Sůl
- Pepř
- 400 g rybího filé (treska, pstruh, tilápie)
- majoránka nebo oregano
- 800 g mix cherry rajčat
- 2 fenykly
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 chilli paprička
Postup
- Smícháme olivový olej s citronovou šťávou, špetkou soli a pepře
- Směsí potřeme rybí filety a posypeme je bazalkou nebo oreganem
- Na pánvi si rozpálíme trochu oleje
- Filety na pánvičku položíme a pečeme z každé strany asi 2 minuty
- Na salát nakrájíme nadrobno rajčata a dochutíme solí a pepří
- Nadrobno nakrájíme fenykl a přendáme ho do mísy, tam ho smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou
- Rajčatový salát smícháme s fenyklem a nandáme na talíř
- Navrch nandáme opečenou rybu, pokapeme jí balzamikovým octem a posypeme chilli papričkou

Pokud k obědu potřebujete něco vydatnějšího než je jen salát s rybou tak doporučuji vyzkoušet jeden z těchto těstovinových rybích salátů, určitě vás zasytí víc. Pokud trváte na rybím salátu, ale víte, že by vám jako jediné jídlo nestačil, pustě se do jednoho z těchto receptů na výbornou zeleninovou polévku.