Výborné recepty na saláty s rybou. Tato kombinace nikdy nechutnala lépe

Přemýšlíte o zdravější verzi svého oběda?

Pokud jste fandou ryb, tak tu jste správně.

Vyberte si jeden z těchto pěti receptů na rybí salát a pochutnejte si jako nikdy.

Rybí salát s batáty

Vyměňte stereotyp klasických brambor za sladké brambory neboli batáty. Tato sladká alternativa skvěle doplňuje smaženou rybu na salátovém lůžku.

Co budeme potřebovat

  1. 3 velké batáty (oloupané a nakrájené na kostky)
  2. 3 lžíce olivového oleje
  3. 4 filety tilápie nebo tresky (ca 400 g)
  4. 2 lžíce citronové šťávy
  5. 2 lžíce sójové omáčky
  6. 1 lžičku chilli
  7. 3 okurky hadovky
  8. 150 g rukoly
  9. čerstvá bazalka nebo 2 lžíce sušené bazalky
  10. nastrouhaná citronová kůra
  11. sůl
  12. pepř

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Vyložíme si plech pečícím papírem
  3. Na plechu si promícháme batátové kostky se 2 lžícemi olivového oleje
  4. Osolíme a opepříme
  5. Batáty v troubě pečeme přibližně 30 minut a v průběhu pečení občas mícháme dokud nezhnědnou
  6. Batáty necháme vychladnout
  7. Mezitím si na pánvi orestujeme na zbylém olivovém oleji rybu
  8. Rybu osolíme a opepříme
  9. A pečeme dokud není ryba hotová
  10. V malé misce smícháme citronovou šťávu, sójovou omáčku a chilli
  11. Ve velké míse smícháme batáty, okurku, rukolu, bazalku a citronovou kůru, zalijeme dresinkem a promícháme
  12. Salát servírujeme a navrch dáme kousky opečené ryby
Výborný salát na talíři se sladkými bramborami.
Zdroj: eatingbirdfood.com

Salát z uzeného rybího filé

Výživný a přesto lehký zeleninový rybí salát. Tato varianta je skvělá například při letním grilování, jako alternativa ke grilovanému masu. Je to skvělé osvěžení.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g nových brambor
  2. 4 vajíčka velikosti M
  3. 4 nakládané okurky (nakrájené na malé kousky)
  4. ½ červené cibule (nakrájená nadrobno)
  5. 2 lžíce vinného octa
  6. 1 lžíce medu
  7. 130 g rukoly nebo salátového mixu
  8. 125 g uzeného pstruha
  9. 3 lžíce řeckého jogurtu
  10. 1 lžíce kopru

Postup

  1. V hrnci s osolenou vodou uvařte brambory
  2. Brambory vařte přibližně 15 minut a slijte
  3. Mezitím přiveďte v hrnci vodu k varu a vložte vejce
  4. Ve vroucí vodě vařte přibližně 7 minut
  5. Vodu vylijeme a vajíčka zchladíme ve studené vodě
  6. Salátovou okurku a cibuli dáme do mísy a přidáme med, ocet, sůl a smícháme dohromady
  7. V malé misce si smícháme jogurt, kyselé okurky, cibuli, lžičku okurkového láku a vmícháme i kopr
  8. Uvařená vejce oloupeme a rozpůlíme
  9. Salátový mix naservírujeme na talíř, přidáme uzeného pstruha, zakápneme salátovým dresingem a přidáme vejce

Salát je možný podávat i s uzeným lososem.

Zeleninový salát s rybou a vajíčkem.
Zdroj:recipetineats.com

Thajský experiment

Originální thajský rybí salát je explozí chutí, která vás úplně dostane. Vychutnejte si nezvyklou kombinaci grapefruitu, chilli papriček a uzeného lososa v jednom lahodném thajském jídle.

Co budeme potřebovat

  1. 250 g uzeného lososa
  2. 1 velkou mrkev
  3. 2 červené grapefruity
  4. 1 malá chilli paprička nebo chilli v prášku
  5. 240 g čínského zelí (najemno nakrájené)
  6. 15 g pražených arašídů (nakrájených nahrubo)
  7. 15 g smažené cibule
  8. ½ červená cibule (nakrájená na tenké plátky)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Oškrabeme mrkev a nekrájíme jí na nudličky
  3. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na kostičky
  4. Z jedné poloviny grapefruitu vymačkáme jednu lžíci šťávy
  5. Šťávu smícháme s chilli a dáme stranou
  6. V míse smícháme mrkev, grapefruit, cibuli a čínské zelí s grapefruitovým dresingem
  7. Navrch přidáme kousky uzeného lososa, ořechy a vypraženou cibulku

V tomto receptu lze rybu nahradit krevetami. Zkuste jeden z těchto jednoduchých receptů na přípravu krevet a zažijte pravou Asii.

Thajský salát se zeleninou, rybou a čínskými hůlkami.
Zdroj: rusticjoyfulfood.com

Rybí salát s chipsy z kapra

Kapr je typickou českou rybou. A typické je ho podávat s bramborovým salátem. Proč ale nevyzkoušet, tuto kombinaci kapřích chipsů a rajčatového salátu. Tato varianta je mnohem lehčí a o trochu zdravější než klasický vánoční pokrm.

Co budeme potřebovat

Na kapra

  1. 1,5 kg – 2 kg kapra
  2. hladká mouka
  3. 2 vejce
  4. Strouhanka nebo rozdrcené kukuřičné lupínky
  5. sůl
  6. pepř
  7. olej na smažení

Na majonézu

  1. 1 žloutek
  2. 30 ml vody
  3. nasekaný kopr
  4. 1 citron
  5. 250 ml oleje
  6. 10 ml rýžového octa
  7. 10 g dijonské hořčice

Na salát

  1. Čerstvá letní rajčata
  2. Citronová šťáva
  3. Olivový olej
  4. Balzamikový ocet
  5. Šalotka (nakrájená nadrobno)
  6. Sůl
  7. Pepř

Postup

  1. Kapří maso nakrájíme na proužky
  2. Dochutíme ho solí, pepřem a obalujeme ho v trojobalu – mouka, vejce, strouhanka
  3. Na pánvi rozpálíme olej, kapří kousky usmažíme a necháme okapat
  4. Mezitím si vyšleháme žloutek s vodou a octem
  5. Postupně přidáváme olej
  6. Nakonec přidáme citronovou kůru, citronovou šťávu a kopr
  7. Rajčata rozpůlíme, pokapeme citronovou šťávou, přidáme olej, šalotku a dochutíme solí s pepřem a zakápneme balzamikovým octem
  8. Rajčatový salát servírujeme se smaženými kapřími chipsy a pokapaný domácí majonézou
Smažené chipsy z kapra koprem a dipem.
Zdroj: rusticjoyfulfood.com

Rybí salát s majonézou

Všichni známe klasický rybí salát ze supermarketu. Tohle je ovšem úplně něco jiného. Chuť doma připravovaného salátu vás zcela ohromí a nikdy už se ke kupovanému nevrátíte.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg filetů z tresky nebo pstruha
  2. 1 lžíce másla
  3. ½ česneku v prášku
  4. 1 lžička mletého pepře
  5. 250 g majonézy
  6. 100 g cibule (nakrájené na jemno)
  7. 100 g řapíkatého celeru
  8. 1 lžička sušeného kopru
  9. 1 lžička soli

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů
  2. Plech do trouby vymažte nebo vyložte pečícím papírem
  3. V misce smícháme máslo, granulovaný česnek a pepř
  4. Na plech vyložíme rybí filety a potřeme je máslovou směsí
  5. V troubě pečeme 15 – 25 minut dokud maso není měkké
  6. Ve velké míse smícháme majonézu, cibuli, celer, kopr a sůl
  7. Do majonézy přidáme vychladlou rybu a promícháme
  8. Před podáváním necháme odpočinout v lednici TIP Podávejte s krekry, na toastovém chlebu nebo na salátovém lůžku.
Krémový salát s majolkou v mističce.
Zdroj: champagne-tastes.com

Domácí rybí salát s rajčaty

Jestli jste milovníky rajčat, tak tento recept je přesně pro vás. Rybí filé v kombinaci se šťavnatými rajčaty, jakoby vybízel k ochutnání. Recept je inspirovaný světoznámým šéfkuchařem, takže nemůže být pochyb o jeho chuti.

Co budeme potřebovat

  1. Extra panenský olivový olej
  2. 2 citrony
  3. Sůl
  4. Pepř
  5. 400 g rybího filé (treska, pstruh, tilápie)
  6. majoránka nebo oregano
  7. 800 g mix cherry rajčat
  8. 2 fenykly
  9. 2 lžíce balzamikového octa
  10. 1 chilli paprička

Postup

  1. Smícháme olivový olej s citronovou šťávou, špetkou soli a pepře
  2. Směsí potřeme rybí filety a posypeme je bazalkou nebo oreganem
  3. Na pánvi si rozpálíme trochu oleje
  4. Filety na pánvičku položíme a pečeme z každé strany asi 2 minuty
  5. Na salát nakrájíme nadrobno rajčata a dochutíme solí a pepří
  6. Nadrobno nakrájíme fenykl a přendáme ho do mísy, tam ho smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou
  7. Rajčatový salát smícháme s fenyklem a nandáme na talíř
  8. Navrch nandáme opečenou rybu, pokapeme jí balzamikovým octem a posypeme chilli papričkou
Ryba s bílým masem na rajčatovém salátu.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Pokud k obědu potřebujete něco vydatnějšího než je jen salát s rybou tak doporučuji vyzkoušet jeden z těchto těstovinových rybích salátů, určitě vás zasytí víc. Pokud trváte na rybím salátu, ale víte, že by vám jako jediné jídlo nestačil, pustě se do jednoho z těchto receptů na výbornou zeleninovou polévku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X