Rybízobraní aneb co připravit z rybízu

Nemusíme se těšit jen na vinobraní, o pár měsíců dříve nám udělá radost rybízobraní.

Rybíz je podobně jako jiné kyselé ovoce na přímý konzum ne vždy vhodné, ale o to lepší do dezertů, zmrzlin, zavařenin, studených limonád a koktejlů nebo moučníků.

Které jsou ty nejoblíbenější pokrmy z rybízu? To se dozvíte v těchto 5 skvělých a snadných receptech s rybízem!

Rybíz

Rybíz neboli meruzalka je oblíbené bobulové ovoce, které pěsujeme téměř na každé zahrádce. Známý je rybíz červený, bílý nebo černý, nově se objevuje také růžový, který je nejsladší. Hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, nebo na marmeládu.

Rybízová marmeláda

INGREDIENCE

  • 5 kg rybízu
  • cca 4 sáčky želírovacího cukru
  • hrnek cukru

POSTUP

  1. Červený nebo černý rybíz rozemeleme v kuchyňském mixéru. Potom směs necháme přes plátno vykapat.
  2. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg šťávy (trochu méně než litr), přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu.
  3. Zhruba 10 minut pozvolna za stálého míchání provařujeme a odebíráme pěnu.Po dovaření sléváme ihned do připravených sklenic, uzavřeme a na cca 5 minut otočíme dnem vzhůru.
  4. Potom zase otočíme zpět, aby marmeláda nezůstala na víčku.
  5. Podáváme na ranním pečivu, v bílém jogurtu nebo do tvarohu.
Recept na rybízovou marmeládu
foto zdroj: pinterest.com

K domácí marmeládě se nejlépe hodí domácí pečivo: bílé bagety nebo ty chlebové.

 

Rybízový koláč

V koláčích je rybíz pro svou pikantní chuť vynikající a oblíbený.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • hrnek nebo dva rybízu
  • 160 g cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 220 ml mléka

Na drobenku:

  • 80 g cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g másla

POSTUP

  1. Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a mléko a dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy.
  4. Povrch těsta poklademe rybízem.
  5. Z másla, hrubé mouky a cukru užmolíme drobenku a posypeme jí povrch koláče.
  6.  Pečeme ve vyhřáté troubě při 175º C asi 30-40 minut.
Recept na rybízový koláč
foto zdroj: pinterest.com

Rybízový džem

INGREDIENCE

  • 3 kg rybízu
  • 2 kg cukru
  • malé čisté zavařovací sklenice

POSTUP

  1. Rybíz důkladně propláchneme a zbavíme nečistot.
  2. Kuličky umístíme do hrnce s menším množstvím vody a zprudka povaříme. Potom je propasírujeme přes sítko. Nebo použijeme odšťavňovač.
  3. Vylisovanou rybízovou šťávu přelijeme do hrnce a přiveďeme k varu. Šťávu vaříme dokud se neodpaří jedna třetina jejího množství.
  4. Přidáme cukr. Na 1 litr vylisované povařené šťávy připadne 800 gramů krystalového cukru. Šťávu s krystalovým cukrem pozvolna vaříme dalších 10 minut.
  5. Horký džem naléváme do sklenic. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Sklenice umístíme do předehřáté trouby na 80 °C a sterilizujeme po dobu 20 minut.
Recept na rybízový džem
foto zdroj: pinterest.com

Rybízový sirup

INGREDIENCE

  • 3 kg rybízu
  • 3,5 kg cukru
  • 10-15 g kyseiny citronové
  • kuchyňský teploměr

POSTUP

  1. Rybíz odstopkujeme, umyjeme, nadrtíme vidličkou a ponoříme do vody ve velké nádobě. Necháme uležet do druhého dne.
  2. Procedíme přes plátýnko nebo gázu a vymačkáme.
  3. Změříme množství vyceděné šťávy.
  4. Zahřejeme na 70 °C a přidáme na litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové.
  5. Zahřejeme na  zhruba 85 °C, zamícháme, sesbíráme pěnu.
  6. Ihned plníme do lahví, ty položíme na bok a necháme vychladnout.
  7. Sirup přidáváme do vody nebo sycené vody k přípravě lahodného osvěžujícího nápoje.
Recept na rybízový sirup
foto zdroj: pinterest.com

Rybízová bublanina

INGREDIENCE

  • 3 hrnky rybízu
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

POSTUP

  1. Rybíz přebereme a opláchneme.
  2. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce.
  3. Mouku promícháme s kypřícím práškem a přimícháme k našlehané pěně.
  4. Vymažeme plech, troubu předehřejeme na 160 °C.
  5. Těsto rozprostřeme na plech a navrch nasypeme rybíz.
  6. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut.
  7. Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo jen tak – ale pozor, zejména červený rybíz je i v koláči docela kyselý!
Recept na rybízovou bublaninu
foto zdroj: pinterest.com

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený rybíz, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, křečových žil, hemeroidů.

 

Tip na závěr:

Rybíz je výborný i do tvarohových krémů na palačinky a lívanečky, do sladkých nákypů z těstovin, rýže, ovesných vloček nebo krupice i do žemlovky s tvarohem. Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4.5 (90.67%) 15 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10:00