5 vynikajících rybízových receptů. Inspirujte se!

Nemusíme se těšit jen na vinobraní, o pár měsíců dříve nám udělá radost rybízobraní.

Rybíz je podobně jako jiné kyselé ovoce na přímý konzum ne vždy vhodné, ale o to lepší do dezertů, zmrzlin, zavařenin, studených limonád a koktejlů nebo moučníků.

Které jsou ty nejoblíbenější pokrmy z rybízu?

To se dozvíte v těchto 5 skvělých a snadných receptech s rybízem!

Rybízová marmeláda

INGREDIENCE

  • 5 kg rybízu
  • cca 4 sáčky želírovacího cukru
  • hrnek cukru

POSTUP

  1. Červený nebo černý rybíz rozemeleme v kuchyňském mixéru. Potom směs necháme přes plátno vykapat.
  2. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg šťávy (trochu méně než litr), přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal a za studena dobře promícháme. Po rozmíchání přivedeme k varu.
  3. Zhruba 10 minut pozvolna za stálého míchání provařujeme a odebíráme pěnu.Po dovaření sléváme ihned do připravených sklenic, uzavřeme a na cca 5 minut otočíme dnem vzhůru.
  4. Potom zase otočíme zpět, aby marmeláda nezůstala na víčku.
  5. Podáváme na ranním pečivu, v bílém jogurtu nebo do tvarohu.
Recept na rybízovou marmeládu

Rybízový koláč

V koláčích je rybíz pro svou pikantní chuť vynikající a oblíbený.

INGREDIENCE

  • 250 g polohrubé mouky
  • hrnek nebo dva rybízu
  • 160 g cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 220 ml mléka

Na drobenku:

  • 80 g cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g másla

POSTUP

  1. Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a mléko a dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy.
  4. Povrch těsta poklademe rybízem.
  5. Z másla, hrubé mouky a cukru užmolíme drobenku a posypeme jí povrch koláče.
  6.  Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 ºC asi 30-40 minut.
Recept na rybízový koláč

Rybízový džem

INGREDIENCE

  • 3 kg rybízu
  • 2 kg cukru
  • malé čisté zavařovací sklenice

POSTUP

  1. Rybíz důkladně propláchneme a zbavíme nečistot.
  2. Kuličky umístíme do hrnce s menším množstvím vody a zprudka povaříme. Potom je propasírujeme přes sítko. Nebo použijeme odšťavňovač.
  3. Vylisovanou rybízovou šťávu přelijeme do hrnce a přivedeme k varu. Šťávu vaříme dokud se neodpaří jedna třetina jejího množství.
  4. Přidáme cukr. Na 1 litr vylisované povařené šťávy připadne 800 gramů krystalového cukru. Šťávu s krystalovým cukrem pozvolna vaříme dalších 10 minut.
  5. Horký džem naléváme do sklenic. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Sklenice umístíme do předehřáté trouby na 80 °C a sterilizujeme po dobu 20 minut.
Recept na rybízový džem

Rybízový sirup

INGREDIENCE

  • 3 kg rybízu
  • 3,5 kg cukru
  • 10-15 g kyseiny citronové
  • kuchyňský teploměr

POSTUP

  1. Rybíz odstopkujeme, umyjeme, nadrtíme vidličkou a ponoříme do vody ve velké nádobě. Necháme uležet do druhého dne.
  2. Procedíme přes plátýnko nebo gázu a vymačkáme.
  3. Změříme množství vyceděné šťávy.
  4. Zahřejeme na 70 °C a přidáme na litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové.
  5. Zahřejeme na  zhruba 85 °C, zamícháme, sesbíráme pěnu.
  6. Ihned plníme do lahví, ty položíme na bok a necháme vychladnout.
  7. Sirup přidáváme do vody nebo sycené vody k přípravě lahodného osvěžujícího nápoje.
Recept na rybízový sirup

Rybízová bublanina

INGREDIENCE

  • 3 hrnky rybízu
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

POSTUP

  1. Rybíz přebereme a opláchneme.
  2. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce.
  3. Mouku promícháme s kypřícím práškem a přimícháme k našlehané pěně.
  4. Vymažeme plech, troubu předehřejeme na 160 °C.
  5. Těsto rozprostřeme na plech a navrch nasypeme rybíz.
  6. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut.
  7. Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo jen tak – ale pozor, zejména červený rybíz je i v koláči docela kyselý!
Recept na rybízovou bublaninu

Rybíz neboli meruzalka je oblíbené bobulové ovoce, které pěsujeme téměř na každé zahrádce. Známý je rybíz červený, bílý nebo černý, nově se objevuje také růžový, který je nejsladší. Hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, nebo na marmeládu.

Rybíz je výborný i do tvarohových krémů na palačinky a lívanečky, do sladkých nákypů z těstovin, rýže, ovesných vloček nebo krupice i do žemlovky s tvarohem.

Vyzkoušejte i další chutné rybízové moučníkové recepty z našeho doporučení.

Výborný je v menším množství i do vařených jablečných kompotů, kdy osvěží chuť jablek s fádnější chutí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.