Když dozrává rybíz, přemýšlíme co s ním a jak ho zpracovat.
Jednou z možností je, upéct si nějakou tu buchtu.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na rybízovou bublaninu, která se skvěle hodí ke každé příležitosti.
Hrníčková bublanina s rybízem
Rychlý recept na rybízovou bublaninu, jehož příprava je hotová do chvilky.
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/4 hrnku oleje či másla
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 balení vanilkového cukru
- Čerstvý či mražený rybíz
Postup
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem a cukry. Poté přimíchejte vejce, mléko, olej a vše řádně promíchejte.
- Plech či koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Vzniklé těsto nalijte na připravený plech a trochu posypte moučkovým cukrem. (Aby rybíz tak neklesl do těsta při pečení)
- Nakonec poklaďte rybíz po celém povrchu a dejte péct na 180°C po dobu 25 minut.
- Hotovou bublaninu nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

Zdravá rybízová bublanina
Vyzkoušejte tuto zdravější alternativu klasické bublaniny. Navíc je bez lepku, takže ideální pro celiaky.
Ingredience
- 70g rýžové mouky
- 50g kukuřičné mouky
- 30g pohankové mouky
- 100g třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Kůra z jednoho BIO citronu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 50ml kokosového tuku
- 50ml mléka
- 400g rybízu
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Třtinový cukr vyšlehejte se žloutky a vanilkovým extraktem do husté pěny.
- Přidejte kůru z citronu, mléko, olej a promíchejte. Střídavě do této směsi vmíchávejte suchou směs mouky a vyšlehané bílky.
- Těsto nalijte na plech vymazaný máslem a vysypaný rýžovou moukou. Můžete použít pečící papír.
- Na těsto rozprostřete očištěný a okapaný rybíz.
- Pečte při teplotě 180°C cca 20-25 minut.

Máte hojnou úrodu rybízu? Zkuste si upéct třeba rybízový koláč.
Objevte podobné tipy
Jogurtová bublanina s rybízem a drobenkou
Výborná rybízová bublanina s drobenkou a jogurtem, po které se všem budou sbíhat sliny.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 ks vejce
- 150g másla
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 hrnku bílého jogurtu
- Rybíz
- 50g másla, 50g cukru, 50g mouky na drobenku
Postup
- Smíchejte máslo, mouku, cukr a vanilkový cukr do sypké směsi. Zalijte jogurtem, přidejte vejce, kypřicí prášek a řádně promíchejte.
- Z 50g másla, 50g cukru a 50g mouky připravte drobenku.
- Očistěte rybíz a nechejte okapat.
- Vzniklé těsto vylijte na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto posypejte rybízem a poté i drobenkou.
- Dejte péct na 180°C po dobu 20-25 minut dozlatova.
- Hotovou buchtu nechejte vychladnout, nakrájejte a podávejte.

Piškotová rybízová bublanina
Vyzkoušejte také tento recept na piškotovou buchtu s rybízem. Pokud nechcete tak suché těsto, zvláčněte ho třeba mlékem.
Ingredience
- 120g polohrubé mouky
- 140g moučkového cukru
- 4 vejce
- Rybíz
Postup
- Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z bílků poté vyšlehejte tuhý sníh.
- Do sněhu postupně vmíchejte cukr, pak žloutky a nakonec prosátou mouku.
- Vzniklé těsto nalijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Na těsto poklaďte očištěný a okapaný rybíz.
- Buchtu pečte při 180°C po dobu 20-30 minut dozlatova.
- Hotovou buchtu nechte vychladnout, nakrájejte a podávejte posypanou cukrem.

U nás najdete nejen rybízovou, ale i klasickou bublaninu s třešněmi. Vyzkoušejte!
Nejchutnější tvarohová bublanina s rybízem
Tato nadýchaná rybízová bublanina s tvarohem na sebe nenechá dlouho čekat. Jistě z ní nezbyde ani kousíček.
Ingredience
- 350g krupice (nebo použijte mouku)
- 200g másla
- 150g moučkového cukru
- 4 vajíčka
- 500g měkkého tvarohu ve vaničce
- 100ml mléka
- Citronová kůra
- Šťáva z jednoho citronu
- 500g rybízu
Postup
- Nejprve smíchejte máslo s cukrem a utřete do pěny. Přidejte žloutky a poté tvaroh.
- Hmotu zřeďte mlékem a zasypte krupicí.
- Přidejte nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přimíchejte ke směsi. Vše pořádně promíchejte.
- Vzniklé těsto nalijte do předem vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Navrch těsta rozprostřete očištěný a okapaný rybíz.
- Pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 30-40 minut.
- Hotovou buchtu posypte moučkovým cukrem a podávejte nakrájenou na kostky.

Chtěli byste si konečně pořídit šikovnou váhu do kuchyně? V naší recenzi na kuchyňské váhy se dozvíte, jak si nejlépe vybrat.
Co s přebytkem rybízu?
Pokud se vám letos na vaší zahrádce urodilo více rybízu, nezoufejte a nevyhazujte jej. Je mnoho způsobů, jak jej využít.
Nejlepší je, udělat si zásobu na zimu a to tak, že rybíz zavaříte do formy kompotu, uděláte marmeládu, zamrazíte a nebo zpracujete ihned.
Z rybízu si kromě bublaniny můžete upéct i jiné moučníky jako třeba koláč, muffiny, bábovku, atd.
Co vás možná ani nenapadlo je, že si můžete připravit rybízový koktejl, což je jistě pořádná vitaminová bomba. Stačí, když rozmixujete rybíz s mlékem a cukrem.
Nebo jej vyzkoušejte na jiný způsob. Smíchejte hrnek mandlového mléka s 0,5 hrnku rybízu, dvoumi menšími banány, datlemi, lžící goji a limetkou podle chuti.
Kromě výše uvedených tipů, můžete vyzkoušet připravit také rybízovou zmrzlinu. Ta se pak skvěle hodí na dlouhé večery, kdy vás bude honit mlsná.
Pro další inspiraci nahlédněte na naše nejlepší recepty s rybízem.