Také jste milovníkem tohoto bobulovitého ovoce?
Pak jste tu správně!
Přinášíme vám totiž 5 lahodných receptů na rybízové buchty, kterým neodoláte.
Najdete zde buchty z bílého, černého i červeného rybízu, takže si můžete vybrat dle vašich preferencí.
Dobrou chuť!
Buchta s bílým rybízem a hruškami
Tato vláčná máslová buchta, posypaná cukrem, je doplněna plátky hrušek, jejichž sladkost se krásně doplňuje s kyselostí bílého rybízu. Pokud si k ní připravíte i doporučenou vanilkovou omáčku, vykouzlíte naprostou delikatesu!
Ingredience
Na buchtu:
- ¾ šálku másla
- 1 šálek cukru
- 3 vejce
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- 1 hruška
- bílý rybíz
- 2 lžíce cukru
Na vanilkovou omáčku:
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- ½ šálku smetany ke šlehání
- ½ šálku mléka
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- 27 cm dortovou formu vymažte máslem včetně boků.
- Máslo rozpusťte, nechte vychladnout a poté smíchejte s cukrem.
- Do směsi přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- V samostatné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Přidejte polovinu suché směsi k mokré směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte polovinu mléka a poté opakujte, dokud se mléko a suché přísady nespojí.
- Směs nalijte do vymazané formy.
- Hrušku rozkrojte na tenké plátky, vytvořte dlouhé kousky a položte je na vrchol buchty ve tvaru větrníku.
- Zbytek buchty posypte bílým rybízem, který jste omyli a osušili.
- Buchtu pečte v předehřáté troubě 35 minut, poté posypte 2 lžícemi cukru a pečte dalších 5 minut.
- Vychutnejte si buchtu s vanilkovou omáčkou.
- Smíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky.
- V malém hrnci na středně nízké teplotě zahřejte mléko a smetanu.
- Zahřátou mléčnou směs pomalu za stálého šlehání nalijte do směsi vajec a cukru.
- Nalijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání snižte teplotu na minimum.
- Do kukuřičného škrobu v malé misce přidejte několik kapek studeného mléka nebo smetany a míchejte, dokud nevytvoříte pastu.
- Přidejte lžíci teplé směsi z hrnce do pasty z kukuřičného škrobu a po pořádném promíchání opakujte.
- Nalijte směs kukuřičného škrobu do hrnce k teplé směsi a dobře šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Odstraňte z tepla a podávejte teplé nebo vychlazené s rybízovou buchtou.

Veganský jogurtový koláč s červeným rybízem
Tento veganský moučník s červeným rybízem vás nadchne svou jedinečnou chuťovou kombinací a texturou, která je opravdu neuvěřitelná díky spojení olivového oleje a jogurt. To musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 195 g hladké mouky
- 45 g mandlové mouky
- 170 g cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 0,5 lžičky vanilkového prášku
- 0,5 lžičky soli
- 200 ml rostlinného jogurtu (např. sójového)
- 100 ml rostlinného mléka
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 0,5 lžičky citronové kůry
- 100 gramů červeného rybízu
- k podávání: šlehačka na rostlinné bázi a červený rybíz
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Dno a okraje dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte suché přísady: mouky, cukr, prášek do pečiva a koření.
- Přidejte jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud se plně nespojí.
- Jemně vmíchejte rybíz a nalijte těsto do formy.
- Pečte koláč ve spodním roštu trouby 45–60 minut, nebo dokud test párátkem nevyjde čistý.
- Doba pečení se liší podle velikosti formy a trouby.
- Před podáváním nechte koláč chvíli vychladnout.
- Podávejte se smetanou a rybízem.

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rybízovou bublaninu, která se skvěle hodí ke každé příležitosti.
Chlebíček z červeného rybízu
Tento moučník z červeného rybízu je krásně vlhký, přesto při krájení drží dobře pohromadě. Obsahuje značné množství kukuřičného škrobu, díky kterému má krásně hedvábnou texturu. Navíc je neuvěřitelně jednoduchý!
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 šálek másla
- 1 šálek bílého krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 1/4 šálku mléka
- 2 šálky čerstvého červeného rybízu plus 4-5 snítek na ozdobu
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vymažte a vysypte chlebíčkovou formu.
- V samostatné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.
- Dejte stranou.
- Smíchejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce po jednom a po každém přidání dobře promíchejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Vmíchejte polovinu suchých přísad, potom mléko a druhou polovinu suchých přísad.
- Jemně vmíchejte červený rybíz.
- Přeneste těsto do připravené formy.
- Vložte do trouby a pečte 40 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
- Vyjměte chlebíček z formy, přendejte na servírovací talíř a nechte ho úplně vychladnout.
- Moučkový cukr rozetřete na malý plochý talíř.
- Jemně v něm poválejte snítky červeného rybízu.
- Chlebíček posypte zbylým moučkovým cukrem a naaranžujte na něj pocukrované snítky rybízu.
- Podávejte.

Objevte podobné tipy
Rybízová buchta s růžovou vodou
Populární buchta z roku 1678 s rybízem a růžovou vodou, která má skvělou chuť, na kterou jen tak nezapomenete!
Ingredience
- 1/2 šálku másla plus jedna lžíce másla
- 1 hrnek cukru
- 1 šálek silné smetany
- 2 lžičky růžové vody
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého muškátového květu
- 1 a 1/2 šálků rybízu
Postup
- Ve velké míse vymíchejte máslo, poté přidejte cukr a míchejte, dokud nebude vše dobře promíchané.
- V odměrce odměřte smetanu, přidejte růžovou vodu a promíchejte.
- V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a muškátový květ a promíchejte.
- Do směsi máslo/cukr přidejte asi 1/3 smetanové směsi a pomalu míchejte.
- Přidejte asi 1/3 moučné směsi a pokračujte v pomalém míchání.
- Opakujte s 1/3 smetanové směsi, 1/3 moučné směsi, dokud se vše nespojí.
- Opatrně vmíchejte rybíz.
- Přenejte těsto do vymazané čtvercové formy o rozměrech 23 x 23 cm (nebo alternativně do formy, která byla vyložena pečícím papírem).
- Pečte na 175 stupňů Celsia po dobu 50 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté.
- Dobrou chuť!

Chcete vědět, jaké jsou ty nejoblíbenější pokrmy z rybízu? To se dozvíte v našich 5 skvělých a snadných receptech s rybízem!
Koláč z černého rybízu s drobenkou
Tento jednoduchý recept na vanilkový koláč s čerstvým černým rybízem a křupavou drobenkou si zamilujete! Skvěle se hodí k šálku dobré kávy.
Ingredience
Na koláč:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku řeckého jogurtu
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 šálku olivového oleje
- 2 šálky černého rybízu
Na drobenku:
- 1/3 šálku hladké mouky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce másla, změkčeného
Postup
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Vymažte 23 cm dortovou formu a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte jogurt, vejce, olivový olej a vanilku.
- Nalijte mokrou směs do suché a dobře promíchejte, dokud se nespojí.
- Těsto vložte do připravené formy a zasypte černým rybízem.
- Koláč pečte 30 minut, poté přidejte drobenku.
- Zatímco je koláč v troubě, v malé misce smíchejte ingredience na drobenku.
- Po 30 minutách v troubě koláč vytáhněte a posypte drobenkou.
- Vraťte do trouby a pečte dalších 30–35 minut, nebo dokud nebude drobenka zlatavě hnědá.
- Vyjměte koláč z trouby, nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
- Užijte si ho!

Jaké jsou odrůdy rybízu?
Odrůdy rybízu najdeme v odstínech červené, černé a bílé.
- Červený rybíz má vysoký obsah pektinu, takže je ideální do džemů a želé.
- Černý rybíz má pětkrát více vitaminu C než pomeranč a dělají se z něj úžasné likéry.
- Bílý rybíz je typicky sladší a méně kyselý než červený rybíz a nejlépe se konzumuje čerstvý.
A jaká rybízová buchta chutnala nejvíce vám? Napište nám do komentářů!