Nejlepší recepty na koláče s rybízem se spoustou vitamínů

Rybíz je bohatý na stopové prvky – zejména železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík.

Víte o tom, že toto ovoce vám dodá energii a že působí protizánětlivě i regeneračně?

Díky mraženému rybízu si tyto dobroty můžete připravit během celého roku. 

Hurá na rybízové koláče – chutnou, a hlavně vitamínovou bombu.

Rybízový koláč s tvarohem

Spojení kyselkavého rybízu a vláčného tvarohu je ideální kombinace pro sváteční i všední dny.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 2 vejce
  • ¼ šálku cukru
  • 60 g mouky
  • špetka soli
  • 20 g kukuřičného škrobu

Náplň:

  • 6 plátků želatiny
  • 6 lžic vody
  • půl kila tvarohu
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 650 g 30% smetany
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky
  • 1 lžíce cukru

Ozdobení:

  • 750 g čerstvého rybízu
  • 1 balíček červeného nebo bezbarvého želé 
  • 3 lžíce cukru
  • 10 dkg mandlí – plátků

Postup přípravy:

  • Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na pečení vyložte pečicím papírem, který pro jistotu můžete ještě vymazat kokosovým olejem. 
  • Z vaječných bílků a soli si v nádobě ušlehejte tuhý sníh. Postupně během mixování přidávejte cukr. 
  • V další misce si připravte žloutky, které důkladně rozšleháte. 
  • Přidejte žloutky k bílků velmi pomalu, nejlépe pomocí kuchyňské stěrky. Dávejte si pozor, aby se sníh “nevyfouknul”. 
  • Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a jemně promíchejte se směsí. 
  • Připravenou směs vylijte do formy na pečení a pečte asi 20 minut. 
  • Po upečení nechte koláčové těsto pomalu vychladnout. 
  • Do mísy vložte želatinové plátky spolu se studenou vodou. 
  • V další míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovou pastou. Nejlepší je vyšlehat směs mixérem. 
  • V další míse si připravte 600 g smetany, kterou šlehejte na nízké otáčky spolu se ztužovačem šlehačky a cukrem. 
  • Zbylých 50 g smetany nalejte do malého hrnce a zahřejte. Přidejte želatinové plátky namočené ve vodě a míchejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z ohně a přidejte 1 – 2 lžíce tvarohové směsi. Poté celé přilijte k tvarohové směsi. Pomalu a důkladně promíchejte. 
  • Pomalu přimíchejte šlehanou smetanu. 
  • Tvarohovou vrstvu nalejte na koláčové těsto a zahlaďte až do okrajů. Uložte přes noc do lednice. 
  • Rybíz omyjte a nechte osušit. Zbavte rybíz stopek a rozložte stejnoměrně na tvarohovou vrstvu. 
  • Smíchejte želatinu s cukrem a vodou, a nechte povařit, až bude želatina tuhnout. 
  • Nalejte želatinu rovnoměrně na rybíz. 
  • Nechejte vychladnout. 
  • Po vytažení z nádoby na pečení obsypejte kraj koláče plátky mandlí. 
  • Tento moučník servírujte chlazený. 
tvarohový kulatý koláč pokrytý černým rybízem
Zdroj foto: newmexiko.org

Zbyl vám rybíz? Připravte si lahodnou domácí marmeládu. Na vánoční cukroví se hodí nejlépe, protože svou sladkokyselou chutí skvěle doplňuje sladké mňamky. 

Rybízový koláč se sněhem

Ideální kombinace – křupavý sladký sníh, který doplňuje kyselkavá chuť rybízu! Budete mít chuť sníst ho celý najednou! Nevíte co se zbytkem rybízu? Vyzkoušejte recept na rybíz jako brusinky s rumem.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 25 dkg hladké mouky
  • 10 dkg mletého cukru
  • 1 lžičku sody
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 130 ml vlažného mléka
  • 1 lžíci vanilkového pudinku – prášku

Na ozdobení: 

  • 15 dkg mletého cukru
  • 280 g rybízu
  • 3 bílky
  • špetku soli

Postup přípravy:

  • Troubu si předehřejte na 180 °C.
  • Formu na pečení koláče vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. 
  • Nejprve si nachystejte těsto na koláčový korpus: celá vejce utřete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou. Míchejte těsto alespoň 5 minut. 
  • Do základu těsta pomalu metličkou vmíchejte lžíci pudinkového prášku, mouku a sodu. 
  • Až je směs promíchaná, přidejte vlažné mléko a olej. 
  • Těsto na koláč nalijte do formy a pečte necelých 15 minut. 
  • V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli a cukrem, až vám vznikne tuhý sníh. 
  • Smíchejte velmi opatrně sníh s rybízem. 
  • Vyjměte koláč z trouby a naneste na něj sníh s rybízem. 
  • Pečte čtvrt hodiny, poté teplotu trouby snižte na 130 °C.
  • Dopékejte koláč dalších 15 minut, až bude sníh růžový a křupavý. 
  • Vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. 
koláč s vrstvou červeného rybízu a s pečeným sněhem na povrchu
Zdroj foto: ihavesweetlife.blogspot.com

Koláč s rybízem a drobenkou

Milujete koláče s drobenkou? Když zvládnete svůj první kousek, už nebudete chtít měnit! Pokud vám i přesto zbylo dost rybízu, vyzkoušejte recepty na rybízové moučníky a marmelády.

Budete potřebovat:

Na koláčové těsto:

  • 1, 5 hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku másla
  • špetka soli
  • trošku velmi studené vody

Na drobenku:

  •  ½ šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  •  ¾ šálku mouky 
  • 1/3 šálku změklého másla

Na náplň:

  • půl kila rybízu
  • půl šálku cukru
  • půl šálku mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ¼ lžičky mleté skořice

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Nejprve budete připravovat koláčové těsto: smíchejte máslo, mouku a sůl. Prohněťte těsto, až z něj vznikne hmota podobná drobence. Velmi pomalu přilévejte ledovou vodu a vytvořte hladké těsto.
  • Dejte si pozor, aby nebylo těsto lepivé a příliš mokré. Stále musí mít tendenci být sypké. Nachystejte si formu na pečení a vyložte ji papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto krátce vyválejte a položte do nádoby na pečení. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Poté je přikryjte pečicím papírem a použijte fazole nebo jiné luštěniny k zatížení, aby vám těsto příliš nevyběhlo. Pečte čtvrt hodiny. 
  • Přichystejte si drobenku: všechny ingredience rukou dobře smíchejte, až vám vznikne drobivá směs. Nechejte si ji připravenou na pozdější posypání. 
  • Nachystejte si náplň: cukr, mouku a mletou skořici smíchejte. Přidejte lžičku citronové šťávy a znovu promíchejte. Nakonec vsypejte omytý a osušený rybíz a krátce promíchejte. 
  • Na vychladlý koláčový základ nasypejte rybízovou směs. 
  • Koláč vložte do trouby a pečte čtvrt hodiny. 
  • Vyjměte koláč z trouby a posypejte jej stejnoměrně drobenkou. 
  • Pečte dalších 15 minut. 
  • Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout v pokojové teplotě. 
kulatý koláč sypaný černým rybízem a drobenkou
Zdroj foto: pinterest.com

Rychlý koláč z rybízu

Nechcete v kuchyni trávit dlouhý čas? Nachystejte si vynikající moučník za pár minut! Z jednoduchých ingrediencí a bez vážení!

Budete potřebovat:

  • listové těsto
  • ¼ šálku změklého másla
  • 3 šálky rybízu
  • ⅓ šálku cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • šťáva z 1 pomeranče
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 1 rozšlehané vejce

Postup přípravy:

  • Rozválejte listové těsto a rozdělte na dvě poloviny. 
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Vyložte nádobu na pečení pečicím papírem. 
  • První polovinu těsta vložte rovnoměrně do nádoby na pečení. 
  • Připravte si náplň: na pánvi rozehřejte máslo a vložte na něj omytý a osušený rybíz.
  • Pomalu vmíchejte ostatní ingredience. 
  • Vložte směs na těsto. 
  • Nachystejte si druhé těsto, kterým přikryjete koláč. Můžete do něj pomocí vykrajovacích formiček udělat například drobné dírky v podobě srdíček. 
  • Před vložením do trouby svrchní těsto lehce potřete rozšlehaným vejcem. 
  • Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dozlatova dalších zhruba 20 minut. 
  • Nechte vychladnout v pokojové teplotě. 
rychlý koláč s rybízovou náplní
Zdrojfoto: pinterest.com

Zdravý rybízový koláč

Jednoduchý koláč z pouhých 4 ingrediencí je tou pravou svačinou v případě, že jste se rozhodli udělat něco pro své tělo.

Budete potřebovat:

  • ⅓ šálku tapioka perlí
  • ½ šálku vody
  • 200 ml rybízové nebo jiné ovocné šťávy
  • 6 šálků rybízu 

Postup přípravy:

  • V hrnci smíchejte perle tapioky s vodou a pomalu zahřívejte. 
  • Přidejte ovocnou šťávu a přiveďte směs k varu. 
  • Přidejte 2 šálky rybízu, za stálého míchání nechte směs zredukovat. Tento proces trvá zhruba 5 minut. 
  • Sundejte z plotýnky a vmíchejte zbylou část rybízu. 
  • Nechejte 5 – 10 minut vychladit. 
  • Směs nalejte do koláčové formy a přikryjte potravinovou fólií. 
  • Vložte na půl hodiny do mrazáku. 
  • Koláč podávejte s domácí vanilkovou zmrzlinou, můžete jej dosladit například pomocí zakysané smetany s trochou javorového sirupu. 
koláč s rybízovou náplní a pláty těsta na povrchu
Zdroj foto: simplyrecipes.com

Rybízový koláč s pudinkem

Letní osvěžení si díky mraženému rybízu můžete dopřát i uprostřed zimy! Je jen na vás, kdy si pochutnáte na vitamínové bombě, která navíc dodává energii a čistí organismus.

Budete potřebovat:

Na základ koláče: 

  • 4 žloutky
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg másla
  • 1 lžička sody
  • 3 lžíce krupicového cukru

Na náplň:

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 25 dkg mletého cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vanilkové pudinky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • půl kila omytého a osušeného rybízu

Postup přípravy:

  • Žloutky třete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou. 
  • Pomalu a postupně přimíchejte změklé máslo a mouku se sodou. 
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Nachystejte si nádobu na koláč, vymažte ji máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou. 
  • Do nádoby na pečení dejte polovinu těsta. 
  • Nyní si nachystejte náplň: bílky šlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Během šlehání pomalu přisypávejte mletý cukr a vanilkové cukry. 
  • Postupně do bílku vmíchejte pudink.
  • Opatrně do vzniklé směsi vmíchejte také olej. 
  • Takto vzniklou směs rozetřete rovnoměrně na těsto. 
  • Na směs rozložte rybíz. 
  • Nahoru nastrouhejte zbytek těsta nebo ozdobte sněhem. 
  • Pečte tři čtvrtě hodiny. 
  • Po upečení a vychladnutí můžete koláč posypat mletým cukrem. 
pečený koláč se smetanovou náplní s rybízem a bílkovým sněhem
Zdroj foto: sororessa.blogspot.com

Kynutý rybízový koláč

Tento koláč z rybízu je překvapivě snadný a rychlý. I když se vám kynuté těsto často nedaří, tento koláč byste měli v pohodě zvládnout!

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 5 lžic oleje
  • ½ kostky droždí
  • špetku soli
  • mléko
  • 100 g cukru
  • červený nebo černý rybíz

Na posypku:

  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy:

  • Ze všech přísad vypracujte těsto a nechte jej vykynout.
  • Vykynuté těsto potom rozložte na vymaštěný plech a posypejte velmi hustě rybízem.
  • Připravte z uvedených surovin posypkou, kterou ovoce posypejte.
  • Pečte při střední teplotě cca 45 minut.
kynutý koláč pokrytý černým rybízem
Zdroj foto: stockfreeimages.com

Hrnkový koláč s rybízem

Tyto rybízové koláče jsou nejlepší volbou pro každého začátečníka. Odpadá vážení přísad, zkrátka jen sesypete nebo slijete z hrníčku potřebné přísady.

Budete potřebovat:

Na přípravu celého koláče:

  • 1 vejce
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek rybízu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • tuk na vymazání dle potřeby.

Postup přípravy:

  • Čerstvý rybíz zbavte větších stopek, omyjte a nechte oschnout.
  • Hrníčkem si odměřte množství cukru, mouky, oleje a mléka.
  • Vše promíchejte v míse na těsto.
  • Na závěr opatrně vmíchejte také rybíz.
  • Těsto nalijte na vymazaný plech a pečte ve vyhřáté troubě.
koláč s rybízovou náplní a kusy těsta na povrchu
Zdroj foto: seitanismymotor.com

Hrnečkový koláč se výborně hodí ke snídani, svačině, nebo jen jako zákusek ke kávě.

Rybíz nemusíte využívat pouze v kuchyni. Obzvláště v období sklizně oceníte příznivé účinky čerstvého rybízu na pleť. Vyrobte si domácí vitamínový elixír mládí. 

Pokud nemáte zrovna chuť na koláče, vyzkoušejte recepty na vše možné, co jde z rybízu připravit.

Pleťová maska z rybízu 

Rybíz dokáže pokožku přirozeně hydratovat, zbaví ji mastnoty a nečistot, a také jí vyživí díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek. 

Budete potřebovat:

  • šálek rybízu
  • lžíci bílého jogurtu

Postup přípravy:

  • Rybíz a bílý jogurt vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. 
  • Naneste na omytou a vyčištěnou pleť. 
  • Nechte působit alespoň 15 minut. 
  • Poté opláchněte vlažnou vodou.
  • Postup opakujte jednou týdně. 
pleťová maska z rybízu
Zdroj foto: ladyformula.com

Jaký recept z rybízu si dnes připravíte vy?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.