Rybíz je bohatý na stopové prvky – zejména železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík.
Víte o tom, že toto ovoce vám dodá energii a že působí protizánětlivě i regeneračně?
Díky mraženému rybízu si tyto dobroty můžete připravit během celého roku.
Hurá na rybízové koláče – chutnou, a hlavně vitamínovou bombu.
Rybízový koláč s tvarohem
Spojení kyselkavého rybízu a vláčného tvarohu je ideální kombinace pro sváteční i všední dny.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 2 vejce
- ¼ šálku cukru
- 60 g mouky
- špetka soli
- 20 g kukuřičného škrobu
Náplň:
- 6 plátků želatiny
- 6 lžic vody
- půl kila tvarohu
- ½ šálku cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 650 g 30% smetany
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
- 1 lžíce cukru
Ozdobení:
- 750 g čerstvého rybízu
- 1 balíček červeného nebo bezbarvého želé
- 3 lžíce cukru
- 10 dkg mandlí – plátků
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na pečení vyložte pečicím papírem, který pro jistotu můžete ještě vymazat kokosovým olejem.
- Z vaječných bílků a soli si v nádobě ušlehejte tuhý sníh. Postupně během mixování přidávejte cukr.
- V další misce si připravte žloutky, které důkladně rozšleháte.
- Přidejte žloutky k bílků velmi pomalu, nejlépe pomocí kuchyňské stěrky. Dávejte si pozor, aby se sníh “nevyfouknul”.
- Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a jemně promíchejte se směsí.
- Připravenou směs vylijte do formy na pečení a pečte asi 20 minut.
- Po upečení nechte koláčové těsto pomalu vychladnout.
- Do mísy vložte želatinové plátky spolu se studenou vodou.
- V další míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovou pastou. Nejlepší je vyšlehat směs mixérem.
- V další míse si připravte 600 g smetany, kterou šlehejte na nízké otáčky spolu se ztužovačem šlehačky a cukrem.
- Zbylých 50 g smetany nalejte do malého hrnce a zahřejte. Přidejte želatinové plátky namočené ve vodě a míchejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z ohně a přidejte 1 – 2 lžíce tvarohové směsi. Poté celé přilijte k tvarohové směsi. Pomalu a důkladně promíchejte.
- Pomalu přimíchejte šlehanou smetanu.
- Tvarohovou vrstvu nalejte na koláčové těsto a zahlaďte až do okrajů. Uložte přes noc do lednice.
- Rybíz omyjte a nechte osušit. Zbavte rybíz stopek a rozložte stejnoměrně na tvarohovou vrstvu.
- Smíchejte želatinu s cukrem a vodou, a nechte povařit, až bude želatina tuhnout.
- Nalejte želatinu rovnoměrně na rybíz.
- Nechejte vychladnout.
- Po vytažení z nádoby na pečení obsypejte kraj koláče plátky mandlí.
- Tento moučník servírujte chlazený.

Zbyl vám rybíz? Připravte si lahodnou domácí marmeládu. Na vánoční cukroví se hodí nejlépe, protože svou sladkokyselou chutí skvěle doplňuje sladké mňamky.
Rybízový koláč se sněhem
Ideální kombinace – křupavý sladký sníh, který doplňuje kyselkavá chuť rybízu! Budete mít chuť sníst ho celý najednou! Nevíte co se zbytkem rybízu? Vyzkoušejte recept na rybíz jako brusinky s rumem.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 2 vejce
- 25 dkg hladké mouky
- 10 dkg mletého cukru
- 1 lžičku sody
- 80 ml slunečnicového oleje
- 130 ml vlažného mléka
- 1 lžíci vanilkového pudinku – prášku
Na ozdobení:
- 15 dkg mletého cukru
- 280 g rybízu
- 3 bílky
- špetku soli
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Formu na pečení koláče vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Nejprve si nachystejte těsto na koláčový korpus: celá vejce utřete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou. Míchejte těsto alespoň 5 minut.
- Do základu těsta pomalu metličkou vmíchejte lžíci pudinkového prášku, mouku a sodu.
- Až je směs promíchaná, přidejte vlažné mléko a olej.
- Těsto na koláč nalijte do formy a pečte necelých 15 minut.
- V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli a cukrem, až vám vznikne tuhý sníh.
- Smíchejte velmi opatrně sníh s rybízem.
- Vyjměte koláč z trouby a naneste na něj sníh s rybízem.
- Pečte čtvrt hodiny, poté teplotu trouby snižte na 130 °C.
- Dopékejte koláč dalších 15 minut, až bude sníh růžový a křupavý.
- Vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.

Koláč s rybízem a drobenkou
Milujete koláče s drobenkou? Když zvládnete svůj první kousek, už nebudete chtít měnit! Pokud vám i přesto zbylo dost rybízu, vyzkoušejte recepty na rybízové moučníky a marmelády.
Budete potřebovat:
Na koláčové těsto:
- 1, 5 hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku másla
- špetka soli
- trošku velmi studené vody
Na drobenku:
- ½ šálku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ¾ šálku mouky
- 1/3 šálku změklého másla
Na náplň:
- půl kila rybízu
- půl šálku cukru
- půl šálku mouky
- 1 lžička citronové šťávy
- ¼ lžičky mleté skořice
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Nejprve budete připravovat koláčové těsto: smíchejte máslo, mouku a sůl. Prohněťte těsto, až z něj vznikne hmota podobná drobence. Velmi pomalu přilévejte ledovou vodu a vytvořte hladké těsto.
- Dejte si pozor, aby nebylo těsto lepivé a příliš mokré. Stále musí mít tendenci být sypké. Nachystejte si formu na pečení a vyložte ji papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto krátce vyválejte a položte do nádoby na pečení. Těsto propíchejte vidličkou.
- Poté je přikryjte pečicím papírem a použijte fazole nebo jiné luštěniny k zatížení, aby vám těsto příliš nevyběhlo. Pečte čtvrt hodiny.
- Přichystejte si drobenku: všechny ingredience rukou dobře smíchejte, až vám vznikne drobivá směs. Nechejte si ji připravenou na pozdější posypání.
- Nachystejte si náplň: cukr, mouku a mletou skořici smíchejte. Přidejte lžičku citronové šťávy a znovu promíchejte. Nakonec vsypejte omytý a osušený rybíz a krátce promíchejte.
- Na vychladlý koláčový základ nasypejte rybízovou směs.
- Koláč vložte do trouby a pečte čtvrt hodiny.
- Vyjměte koláč z trouby a posypejte jej stejnoměrně drobenkou.
- Pečte dalších 15 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout v pokojové teplotě.

Rychlý koláč z rybízu
Nechcete v kuchyni trávit dlouhý čas? Nachystejte si vynikající moučník za pár minut! Z jednoduchých ingrediencí a bez vážení!
Budete potřebovat:
- listové těsto
- ¼ šálku změklého másla
- 3 šálky rybízu
- ⅓ šálku cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- šťáva z 1 pomeranče
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 1 rozšlehané vejce
Postup přípravy:
- Rozválejte listové těsto a rozdělte na dvě poloviny.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vyložte nádobu na pečení pečicím papírem.
- První polovinu těsta vložte rovnoměrně do nádoby na pečení.
- Připravte si náplň: na pánvi rozehřejte máslo a vložte na něj omytý a osušený rybíz.
- Pomalu vmíchejte ostatní ingredience.
- Vložte směs na těsto.
- Nachystejte si druhé těsto, kterým přikryjete koláč. Můžete do něj pomocí vykrajovacích formiček udělat například drobné dírky v podobě srdíček.
- Před vložením do trouby svrchní těsto lehce potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dozlatova dalších zhruba 20 minut.
- Nechte vychladnout v pokojové teplotě.

Objevte podobné tipy
Zdravý rybízový koláč
Jednoduchý koláč z pouhých 4 ingrediencí je tou pravou svačinou v případě, že jste se rozhodli udělat něco pro své tělo.
Budete potřebovat:
- ⅓ šálku tapioka perlí
- ½ šálku vody
- 200 ml rybízové nebo jiné ovocné šťávy
- 6 šálků rybízu
Postup přípravy:
- V hrnci smíchejte perle tapioky s vodou a pomalu zahřívejte.
- Přidejte ovocnou šťávu a přiveďte směs k varu.
- Přidejte 2 šálky rybízu, za stálého míchání nechte směs zredukovat. Tento proces trvá zhruba 5 minut.
- Sundejte z plotýnky a vmíchejte zbylou část rybízu.
- Nechejte 5 – 10 minut vychladit.
- Směs nalejte do koláčové formy a přikryjte potravinovou fólií.
- Vložte na půl hodiny do mrazáku.
- Koláč podávejte s domácí vanilkovou zmrzlinou, můžete jej dosladit například pomocí zakysané smetany s trochou javorového sirupu.

Rybízový koláč s pudinkem
Letní osvěžení si díky mraženému rybízu můžete dopřát i uprostřed zimy! Je jen na vás, kdy si pochutnáte na vitamínové bombě, která navíc dodává energii a čistí organismus.
Budete potřebovat:
Na základ koláče:
- 4 žloutky
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
- 1 lžička sody
- 3 lžíce krupicového cukru
Na náplň:
- 4 bílky
- špetka soli
- 25 dkg mletého cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vanilkové pudinky
- 50 ml slunečnicového oleje
- půl kila omytého a osušeného rybízu
Postup přípravy:
- Žloutky třete s cukrem, až změní barvu na světle žlutou.
- Pomalu a postupně přimíchejte změklé máslo a mouku se sodou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Nachystejte si nádobu na koláč, vymažte ji máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou.
- Do nádoby na pečení dejte polovinu těsta.
- Nyní si nachystejte náplň: bílky šlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Během šlehání pomalu přisypávejte mletý cukr a vanilkové cukry.
- Postupně do bílku vmíchejte pudink.
- Opatrně do vzniklé směsi vmíchejte také olej.
- Takto vzniklou směs rozetřete rovnoměrně na těsto.
- Na směs rozložte rybíz.
- Nahoru nastrouhejte zbytek těsta nebo ozdobte sněhem.
- Pečte tři čtvrtě hodiny.
- Po upečení a vychladnutí můžete koláč posypat mletým cukrem.

Kynutý rybízový koláč
Tento koláč z rybízu je překvapivě snadný a rychlý. I když se vám kynuté těsto často nedaří, tento koláč byste měli v pohodě zvládnout!
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 5 lžic oleje
- ½ kostky droždí
- špetku soli
- mléko
- 100 g cukru
- červený nebo černý rybíz
Na posypku:
- 200 g hrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
Postup přípravy:
- Ze všech přísad vypracujte těsto a nechte jej vykynout.
- Vykynuté těsto potom rozložte na vymaštěný plech a posypejte velmi hustě rybízem.
- Připravte z uvedených surovin posypkou, kterou ovoce posypejte.
- Pečte při střední teplotě cca 45 minut.

Hrnkový koláč s rybízem
Tyto rybízové koláče jsou nejlepší volbou pro každého začátečníka. Odpadá vážení přísad, zkrátka jen sesypete nebo slijete z hrníčku potřebné přísady.
Budete potřebovat:
Na přípravu celého koláče:
- 1 vejce
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek rybízu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- tuk na vymazání dle potřeby.
Postup přípravy:
- Čerstvý rybíz zbavte větších stopek, omyjte a nechte oschnout.
- Hrníčkem si odměřte množství cukru, mouky, oleje a mléka.
- Vše promíchejte v míse na těsto.
- Na závěr opatrně vmíchejte také rybíz.
- Těsto nalijte na vymazaný plech a pečte ve vyhřáté troubě.

Tyto rybízové moučníky můžete doplnit svým oblíbeným šálkem kávy. V našem testu kapslových kávovarů jsme si mimo jiné uvedly modely, které umí studené nápoje. Podívejte se!
Hrnečkový koláč se výborně hodí ke snídani, svačině, nebo jen jako zákusek ke kávě.
Rybíz nemusíte využívat pouze v kuchyni. Obzvláště v období sklizně oceníte příznivé účinky čerstvého rybízu na pleť. Vyrobte si domácí vitamínový elixír mládí.
Pokud nemáte zrovna chuť na koláče, vyzkoušejte recepty na vše možné, co jde z rybízu připravit.
Pleťová maska z rybízu
Rybíz dokáže pokožku přirozeně hydratovat, zbaví ji mastnoty a nečistot, a také jí vyživí díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek.
Budete potřebovat:
- šálek rybízu
- lžíci bílého jogurtu
Postup přípravy:
- Rybíz a bílý jogurt vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Naneste na omytou a vyčištěnou pleť.
- Nechte působit alespoň 15 minut.
- Poté opláchněte vlažnou vodou.
- Postup opakujte jednou týdně.

Jaký recept z rybízu si dnes připravíte vy?