Zdravé a chutné recepty z rybích filet na 5 způsobů. Inspirujte se!

Ryby, proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku.

Nevíte co rychlého a chutného uvařit? Pak vyzkoušejte některý z našich nejlepších receptů na rybí filé.

Jeho chuť je velice specifická a pozmění stereotyp tradičního masa podávaného u vašeho jídelního stolu.

Treska na másle z pánve

Připravte si přírodní rybí filé na másle. Recept je opravdu rychlý a výsledek je v podobě zdravého oběda.

Ingredience

  • 4ks rybích filet z tresky
  • 50g másla
  • Šťáva a kůra z 1 menšího citronu
  • Sůl
  • 1 lžička papriky
  • 2 stroužky česneku
  • Mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Čerstvá bazalka nebo petrželka
  • Plátky citronu k podávání

Postup

  • Pomocí papírových ručníků důkladně osušte přebytečnou vlhkost z filet. Je to zásadní pro to, aby ryba na pánvi pěkně zhnědla.
  • V misce smíchejte rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, kůru a 1/2 lžičky soli. Ochutnejte a případně dosolte.
  • V jiné misce smíchejte 1/2 lžičky soli, papriku, česnek a pepř. Filety rovnoměrně obalte ve směsi koření.
  • Na pánvi zahřejte olivový olej. Jakmile je rozpálený, přidejte 2 rybí filé najednou a restujte z každé strany, dokud ryba nezprůhlední. (Při restování lehce potřete máslovou omáčkou, kterou jste si připravili.)
  • Hotové filety podávejte s bramborami/pečivem, pokapanou máslovou omáčkou, s čerstvou bazalkou a plátkem citronu.
Filet z tresky smažený na másle s citronem.
Zdroj: yummly.com

Zapečená fileta s krémovou omáčkou

Tento recept na zapečené rybí filé v troubě s krémovou omáčkou si zamilujete!

Ingredience

  • 4ks rybích filet bez kůže a kostí
  • 50g másla
  • 100ml smetany
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř
  • 1ks cibule
  • Čerstvá petrželka a plátky citronu k podávání

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Rybí filety nejdříve osušte papírovou utěrkou a poté ze všech stran osolte a opepřete.
  • Do rendlíčku dejte rozpustit máslo, přilijte smetanu, prolisujte česnek a přidejte hořčici, citronovou šťávu, sůl, pepř a míchejte do bodu varu.
  • Rybu vložte do pekáčku, posypejte cibulí a nakonec zalijte smetanovo-citronovou omáčkou.
  • Pečte asi 10-12 minut, dokud nebude ryba nazlátlá. Vyjměte z trouby.
  • Filety podávejte ozdobené petrželkou, citronem a pokapané omáčkou z pekáčku.
Ryba zapečená ve smetanové omáčce s citronem a bylinkami.
Zdroj: experimenteausmeinerkueche.de

Mražená ryba pečená v troubě

Pokud nemáte po ruce čerstvou rybu, nevadí. Na tento recept stačí mražené rybí filé. Pochutnejte si!

Ingredience

  • Mražené rybí filety
  • 1ks citronu
  • 50g másla
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá petrželka

Postup

  • Předehřejte troubu na 170°C.
  • Filety nechte rozmrznout, osušte papírovými ubrousky a ze všech stran osolte a opepřete.
  • Pokud nestíháte, osolte a opepřete ještě zmražené filety.
  • Potřete olivovým olejem, pokapejte šťávou z citronu a dejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací mísy.
  • Filety pečte asi 15 minut dozlatova. Před podáváním ještě na každou z filet položte plátek másla a posypejte čerstvě nasekanou petrželkou.
  • Podávejte s bramborami, bramborovou kaší či s čerstvým pečivem.
Filety z tresky pečené s máslem a citronovou šťávou.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Určitě také vyzkoušejte naše chutné recepty na štiku! Vybrali jsme pro vás 5 nejlepších.

Zapečené filety z ryby se smetanovými bramborami

Recept na zapečené rybí filé se smetanovými bramborami bude vaším kompletním obědem nebo večeří. Mezi vrstvy brambor můžete přidat jakoukoliv zeleninu (kukuřici, hrášek, papriku,…) či jakýkoliv sýr.

Ingredience

  • 1kg vařených brambor ve slupce
  • 1 smetana na vaření (12%)
  • 400g rybích filet
  • 4ks vajec
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Špetka pepře

Postup

  • Brambory dejte vařit ve slupce.
  • Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem.
  • Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte buď na kolečka nebo kostičky (jak to máte rádi).
  • Brambory naskládejte do pekáčku, osolte a opepřete.
  • Předehřejte si troubu na 180°C. Na vrstvu brambor naskládejte rybu, kterou jste si také ze všech stran osolili a opepřili.
  • Vajíčka rozšlehejte společně se smetanou, přidejte prolisovaný česnek a sůl.
  • Filé zalijte smetanovou omáčkou a navrch filet ještě naskládejte tymián.
  • Vše pečte cca 25 minut. Před podáváním nechejte asi 5 minut odpočinout a podávejte.
Plátek ryby s bramborami a smetanovou omáčkou.
Zdroj: eatbetter.de

Zdravý pstruh 4x jinak! Pečený či dušený, máme je všechny.

Rybí filetky v těstíčku

Smažené rybí filé v těstíčku si oblíbí zejména děti. Těstíčko můžete zvolit také klasické ze strouhanky nebo třeba z cornflakes pro ještě křupavější výsledek.

Ingredience

  • 3-4ks rybího filé
  • 1 vajíčko
  • 1 stroužek česneku
  • 50ml piva
  • 2 lžíce strouhaného eidamu/goudy
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • 1ks citron nebo limeta
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá petrželka
  • Olej

Postup

  • Mražené filety nechte trochu rozmrazit. Nakrájejte na menší kousky.
  • Osolte je a opepřete ze všech stran. Poté pokapte citronem.
  • Z vajíčka, piva, sýru, mouky, česneku, soli, pepře a petrželky umícháte těstíčko. Pokud je příliš tekuté, přidejte mouku nebo naopak přilijte pivo.
  • Filety v těstíčku rovnoměrně obalte nejprve v mouce a poté v těstíčku.
  • Na pánvi rozpalte olej, do kterého pomalu vkládejte obalené filetky.
  • Osmažené filety podávejte s kaší, bramborami nebo čerstvým pečivem.
Obalovaná ryba v pivním těstíčku.
Zdroj: beyondthechickencoop.com

Správný výběr a úprava rybího filé

V základu je dobré vědět, že pokud máte nekvalitní rybu, tak i sebelepší úpravou z ní dobrou rybu neuděláte. Nejlepší je vždy čerstvá chlazená ryba. Kvalitní rybu poznáte tak, že nepáchne rybinou, je pevná a má čisté, nezakalené oči. Také kůže je lesklá, napjatá a žábry jsou růžové až načervenalé.

Pokud kupujete ryby mražené, což se v Česku dá předpokládat, dávejte si pozor na přidanou vodu. Vždy si přečtěte etiketu. Není dobré, pokud 75% tvoří ryba a zbylých 25% voda. Taková ryba vám po tepelné úpravě většinou pustí vodu, to znamená, že ve finále se místo restování či pečení spíše dusí. Vodou je také narušené samotné maso, tudíž místo pevné ryby budete jíst „blátíčko“

Mražené ryby musíte nejdříve rozmrazit. Jsou zde i výjimky, přičemž některé druhy ryb se mohou tepelně upravovat zmrazené, což zjistíte z etikety. Rozmrazování by mělo být pozvolné, ideálně by mělo probíhat v chladícím bodu (teplota 1-2°C, maximálně 4°C). Nikdy neurychlujte rozmrazení vložením do horké vody nebo v mikrovlnné troubě – nezachováte tak správnou kvalitu ryby.

Pokud si svou rybu chcete něčím zpestřit, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku,  kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.

Milujete pokrmy z ryb? V letních dnech si určitě připravte výborné ryby na grilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X