Rychlé a chutné rybí filé – ty nejlepší recepty

Ryby, proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku.Nevíte co vařit, aby to bylo rychlé a chutné. Pak vyzkoušejte některý z receptů na rybí filé. Rybí filé je jedním z druhů masa, které je vždy v nabídce speciálních i běžných obchodů. Výhodou je, že je již očištěné a prodávané jako filety, čili řezy a nemáme téměř žádnou práci s přípravou. Navíc se jedná o mořskou rybu, většinou tresku, která je důležitým zdrojem pro nás poněkud nedostatkového jódu a přitom má bílé a netučné maso.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík), mořské obsahují i jód. Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje  vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso je lehce stravitelné, a proto je vhodné na různé druhy diet.

1. Zapečené rybí filé s rajčaty a bramborami

INGREDIENCE :

  • 480g  brambor, nakrájených na 1 cm plátky
  • 250 g cherry rajčat
  • 240 g červené papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2  lžíce černých oliv, nakrájené jemně
  • 1/3 šálku jemně nakrájené čerstvé petrželky s plochými listy
  • špetka chilli
  • 4 x 100g rybího filé
  • 1 citron nakrájený na čtvrtky
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 180 ° C
  2. Vymažeme mísu na pečení a vložíme na dno brambory pokrájené na plátky.
  3. Cherry rajčata překrojíme napůl, papriku překrojíme na menší kousky a přidáme k bramborám.
  4. Brambory, papriku a rajčata pečeme v troubě asi 15 – 20 minut, do mírného vypečení vody z nich.
  5. Rybí filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
  6. Rybí filé přidáme k bramborám a zelenině do trouby.
  7. Zvýšíme teplotu na 230 ° C a společně pečeme dalších 15 minut.
  8. Rybí filé můžeme podávat s libovolným dipem a citrónem.

 

Zapečené rybí filé s rajčaty a bramborami

zdroj : www.foodtolove.co.nz

2. Smažené rybí filé v kukuřičných lupíncích

Bude chutnat hlavně dětem.

INGREDIENCE :

  • 50 g hladké mouky
  • 150g kukuřičné lupínky (cornflakes)
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • špetka chilli
  • rostlinný olej na smažení

POSTUP :

  1. Rybí filé ze všech stran osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
  2. Mouku dáme do misky.
  3. Vejce rozšleháme v druhé misce.
  4. Kukuřičné lupínky dáme do třetí misky a rukou je lehce rozdrtíme.
  5. V pánvi na středním ohni rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 ˚C.
  6. rybí filé obalíme v mouce, pak ve vejci a nakonec v kukuřičných lupínkách.
  7. Rybí filé osmažíme dozlatova.
  8. Přebytečný tuk z něj necháme odsát na kuchyňském papíru.
  9. Můžeme podávat se zeleninovým salátem, vařenými brambory.

Smažené rybí filé v kukuřičných lupíncích

zdroj : cookingmatters.org/

3. Polévka z rybího filé s cuketou

INGREDIENCE :

  • 400 g rybího filé
  • 1 středně velká cuketa
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 větší brambora
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce čerstvě sekaného kopru
  • 200 ml sladké 12% smetany

POSTUP :

  1. Rybí filé nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce a zalijeme vývarem.
  2. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a citrónovou šťávu, sůl a pepř, uvaříme doměkka.
  3. Ke konci vaření přidáme najemno nastrouhanou bramboru a  sladkou smetanu.
  4. Provaříme ještě asi 15 minut.

Polévka z rybího filé s cuketouzdroj :hamanek.cz

4. Dušené rybí filé v citrónové omáčce

INGREDIENCE :

  • 4 rybí filety
  • šťáva ze 2 citronů
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1  lžíce petrželových listů (jemně nakrájené)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP :

  1. Rybí filé omyjeme,  potřeme citronovou šťávou.
  2. Poté osolíme, opepříme a prostřeme mletou paprikou.
  3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, rybu prudce osmahneme z obou stran.
  4. Rybí filé vyjmeme z pánve.
  5. Do pánve přidáme máslo, vložíme česnek a orestujeme.
  6. Zalijeme citronovou šťávou.
  7. Vložíme zpět rybí filé a podusíme v omáčce asi 5 minut.
  8. Podle potřeby omáčku osolíme a opepříme.
  9. Na konci přidáme do omáčky čerstvě nasekanou petržel.
  10. Můžeme podávat s bramborou kaší se sýrem a kouskem citrónu.

Dušené rybí filé v citrónové omáčcezdroj : weekly.ahram.org.eg

Tip : Dobrá ryba mnoho k ochucení nepotřebuje, kvalitní mořská sůl, prvotřídní olivový olej a čerstvé máslo úplně postačí.   Ale pokud chceme něco více, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku,  kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *