Zdravé a chutné recepty z rybích filet

Ryby, proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku.

Nevíte co vařit, aby to bylo rychlé a chutné. Pak vyzkoušejte některý z receptů na rybí filé. Rybí filé je jedním z druhů masa, které je vždy v nabídce speciálních i běžných obchodů.

Jeho chuť je velice specifická a pozmění stereotyp tradičního masa podávaného u vašeho jídelního stolu. Nejen proto jsme pro vás připravili 4 zdravé recepty z rybího filé.

Zapečené rybí filé s rajčaty a bramborami

INGREDIENCE

  • 480 g  brambor, nakrájených na 1 cm plátky
  • 250 g cherry rajčat
  • 240 g červené papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2  lžíce černých oliv, nakrájené jemně
  • 1/3 šálku jemně nakrájené čerstvé petrželky s plochými listy
  • špetka chilli
  • 4 x 100 g rybího filé
  • 1 citron nakrájený na čtvrtky
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 ° C
  2. Vymažeme mísu na pečení a vložíme na dno brambory pokrájené na plátky.
  3. Cherry rajčata překrojíme napůl, papriku překrojíme na menší kousky a přidáme k bramborám.
  4. Brambory, papriku a rajčata pečeme v troubě asi 15 – 20 minut, do mírného vypečení vody z nich.
  5. Rybí filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
  6. Rybí filé přidáme k bramborám a zelenině do trouby.
  7. Zvýšíme teplotu na 230 ° C a společně pečeme dalších 15 minut.
  8. Rybí filé můžeme podávat s libovolným dipem a citrónem.

Zapečené rybí filé s rajčaty a bramboramizdroj: www.foodtolove.co.nz

Smažené rybí filé v kukuřičných lupíncích

Bude chutnat hlavně dětem.

INGREDIENCE :

  • 50 g hladké mouky
  • 150 g kukuřičné lupínky (cornflakes)
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • špetka chilli
  • rostlinný olej na smažení

POSTUP :

  1. Rybí filé ze všech stran osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
  2. Mouku dáme do misky.
  3. Vejce rozšleháme v druhé misce.
  4. Kukuřičné lupínky dáme do třetí misky a rukou je lehce rozdrtíme.
  5. V pánvi na středním ohni rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 ˚C.
  6. Rybí filé obalíme v mouce, pak ve vejci a nakonec v kukuřičných lupínkách.
  7. Rybí filé osmažíme dozlatova.
  8. Přebytečný tuk z něj necháme odsát na kuchyňském papíru.
  9. Můžeme podávat se zeleninovým salátem, vařenými brambory.

Smažené rybí filé v kukuřičných lupíncíchzdroj: cookingmatters.org

Polévka z rybího filé s cuketou

INGREDIENCE

  • 400 g rybího filé
  • 1 středně velká cuketa
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 větší brambora
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce čerstvě sekaného kopru
  • 200 ml sladké 12% smetany

POSTUP

  1. Rybí filé nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce a zalijeme vývarem.
  2. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a citrónovou šťávu, sůl a pepř, uvaříme doměkka.
  3. Ke konci vaření přidáme najemno nastrouhanou bramboru a  sladkou smetanu.
  4. Provaříme ještě asi 15 minut.

Polévka z rybího filé s cuketouzdroj: hamanek.cz

Dušené rybí filé v citrónové omáčce

INGREDIENCE

  • 4 rybí filety
  • šťáva ze 2 citronů
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1  lžíce petrželových listů (jemně nakrájené)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté papriky

POSTUP

  1. Rybí filé omyjeme,  potřeme citronovou šťávou.
  2. Poté osolíme, opepříme a prostřeme mletou paprikou.
  3. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, rybu prudce osmahneme z obou stran.
  4. Rybí filé vyjmeme z pánve.
  5. Do pánve přidáme máslo, vložíme česnek a orestujeme.
  6. Zalijeme citronovou šťávou.
  7. Vložíme zpět rybí filé a podusíme v omáčce asi 5 minut.
  8. Podle potřeby omáčku osolíme a opepříme.
  9. Na konci přidáme do omáčky čerstvě nasekanou petržel.
  10. Můžeme podávat s bramborou kaší se sýrem a kouskem citrónu.

Dušené rybí filé v citrónové omáčcezdroj: weekly.ahram.org.eg

Tip: Dobrá ryba mnoho k ochucení nepotřebuje, kvalitní mořská sůl, prvotřídní olivový olej a čerstvé máslo úplně postačí.

Pokud chceme něco více, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku,  kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.

Milujete pokrmy z ryb? V letních dnech si určitě připravte výborné ryby na grilu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.