Ryby, proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku.
Nevíte co vařit, aby to bylo rychlé a chutné. Pak vyzkoušejte některý z receptů na rybí filé. Rybí filé je jedním z druhů masa, které je vždy v nabídce speciálních i běžných obchodů.
Jeho chuť je velice specifická a pozmění stereotyp tradičního masa podávaného u vašeho jídelního stolu. Nejen proto jsme pro vás připravili 4 zdravé recepty z rybího filé.
Zapečené rybí filé s rajčaty a bramborami
INGREDIENCE
- 480 g brambor, nakrájených na 1 cm plátky
- 250 g cherry rajčat
- 240 g červené papriky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce černých oliv, nakrájené jemně
- 1/3 šálku jemně nakrájené čerstvé petrželky s plochými listy
- špetka chilli
- 4 x 100 g rybího filé
- 1 citron nakrájený na čtvrtky
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 ° C
- Vymažeme mísu na pečení a vložíme na dno brambory pokrájené na plátky.
- Cherry rajčata překrojíme napůl, papriku překrojíme na menší kousky a přidáme k bramborám.
- Brambory, papriku a rajčata pečeme v troubě asi 15 – 20 minut, do mírného vypečení vody z nich.
- Rybí filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
- Rybí filé přidáme k bramborám a zelenině do trouby.
- Zvýšíme teplotu na 230 ° C a společně pečeme dalších 15 minut.
- Rybí filé můžeme podávat s libovolným dipem a citrónem.
zdroj: www.foodtolove.co.nz
Objevte podobné tipy
Smažené rybí filé v kukuřičných lupíncích
Bude chutnat hlavně dětem.
INGREDIENCE :
- 50 g hladké mouky
- 150 g kukuřičné lupínky (cornflakes)
- 1 ks vejce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- špetka chilli
- rostlinný olej na smažení
POSTUP :
- Rybí filé ze všech stran osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli.
- Mouku dáme do misky.
- Vejce rozšleháme v druhé misce.
- Kukuřičné lupínky dáme do třetí misky a rukou je lehce rozdrtíme.
- V pánvi na středním ohni rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 ˚C.
- Rybí filé obalíme v mouce, pak ve vejci a nakonec v kukuřičných lupínkách.
- Rybí filé osmažíme dozlatova.
- Přebytečný tuk z něj necháme odsát na kuchyňském papíru.
- Můžeme podávat se zeleninovým salátem, vařenými brambory.
zdroj: cookingmatters.org
Polévka z rybího filé s cuketou
INGREDIENCE
- 400 g rybího filé
- 1 středně velká cuketa
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 větší brambora
- sůl a pepř
- 1 lžíce čerstvě sekaného kopru
- 200 ml sladké 12% smetany
POSTUP
- Rybí filé nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce a zalijeme vývarem.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a citrónovou šťávu, sůl a pepř, uvaříme doměkka.
- Ke konci vaření přidáme najemno nastrouhanou bramboru a sladkou smetanu.
- Provaříme ještě asi 15 minut.
zdroj: hamanek.cz
Dušené rybí filé v citrónové omáčce
INGREDIENCE
- 4 rybí filety
- šťáva ze 2 citronů
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíce petrželových listů (jemně nakrájené)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
- sůl a pepř
- 1 lžička mleté papriky
POSTUP
- Rybí filé omyjeme, potřeme citronovou šťávou.
- Poté osolíme, opepříme a prostřeme mletou paprikou.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej, rybu prudce osmahneme z obou stran.
- Rybí filé vyjmeme z pánve.
- Do pánve přidáme máslo, vložíme česnek a orestujeme.
- Zalijeme citronovou šťávou.
- Vložíme zpět rybí filé a podusíme v omáčce asi 5 minut.
- Podle potřeby omáčku osolíme a opepříme.
- Na konci přidáme do omáčky čerstvě nasekanou petržel.
- Můžeme podávat s bramborou kaší se sýrem a kouskem citrónu.
zdroj: weekly.ahram.org.eg
Pokud chceme něco více, čerstvé či sušené bylinky a koření jemné rybí maso krásně zvýrazní a obohatí. Z bylinek můžeme použít především petrželku, kerblík, koriandr, estragon, tymián, majoránku, šalvěj, oregano, kmín, anýz, kopr, fenykl, bazalku, mátu, rozmarýn, saturejku, zázvor a česnek.
Milujete pokrmy z ryb? V letních dnech si určitě připravte výborné ryby na grilu.