Připravte si ty nejlepší a nejzajímavější recepty na rolády ze sýra!

Recepty na sýrové rolády ocení především ti, kteří nechtějí v kuchyni trávit mnoho času.

Tyto pochoutky jsou jednoduché a mohou sloužit jako předkrm, pohoštění na oslavách nebo jako rychlá svačinka. 

Pusťte se do příprav!

Jednoduchá sýrová roláda s nivou

V tomto receptu najdete, kromě nivy, další dva druhy sýru a zajímavou chuť kari. 

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který bude chutnat všem. 

Ingredience 

  • 230 g taveného sýra 
  • 1 šálek sýra čedar (nastrouhaného)
  • ½ šálku nivy (rozdrobené)
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1–1,5 čajové lžičky kari prášku
  • ½ šálku pekanových ořechů (nasekaných najemno)
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky (namleté)

Postup

  • V misce rozmixujte smetanový sýr do hladka. Přidejte do něj čedar a nivu. Vše přikryjte potravinovou fólií a vložte do lednice na 2 hodiny. 
  • Mezitím, na malé pánvi, rozpusťte máslo a vmíchejte do něj kari prášek. Restujte 1–2 minuty. 
  • Přidejte pekanové ořechy a restujte další minutu. 
  • Přimíchejte petržel, odstraňte z tepla a nechte mírně vychladnout. 
  • Vychlazenou sýrovou směs vyndejte z lednice a rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vytvořte dva stejné válce. 
  • Každý z válců obalte ve směsi s pekanovými ořechy a můžete podávat. 
  • Servírujte s medem a oblíbenými krekry či ovocem. 

Sýrová roláda, obalená oříšky, podávaná s medem, jablky a krekry.
zdroj: tasteofhome.com

Ořechy můžete mít po ruce celý rok. Inspirujte se návodem na zavařování ořechů.

Výborná sýrová roláda se šunkou

Chcete si na víkend připravit nějakou dobrotu ke kávě? 

Nemáte chuť na sladké? 

Připravte si tuto jednoduchou roládu, kterou zvládnou i začátečníci. 

Ingredience

  • 1 ks listového těsta (zakoupíte v potravinách)
  • 230 g šunky 
  • 1 šálek sýru mozzarella (nastrouhaného)
  • čerstvá petržel
  • křen

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Listové těsto rozprostřete a celý jeho povrch pokryjte plátky šunky. Okraje (asi 1,5 cm široké) nechte volné. 
  • Plátky šunky posypte rovnoměrně sýrem a srolujte. 
  • Stranu, na které je zamotání rolády ukončeno, položte směrem dolů na vymazaný, nebo pečícím papírem vyložený, plech. 
  • Vložte do trouby a pečte 50 minut, dokud nezačne roláda hnědnout. 
  • Po upečení nechte 10 minut odstát a poté nakrájejte. 
  • Podávejte s křenem a oblíbeným pečivem.

Roláda se šunkou a sýrem, zdobená čerstvými bylinkami.
thecomfortofcooking.com

Upečte si vlastní pečivo. Inspirujte se recenzemi domácích pekáren.

Roláda s lučinou a jahodami

Připravte si tento skvělý recept, který můžete podávat ve všední dny, ale skvěle bude chutnat také při slavnostnějších příležitostech. 

Ingredience

  • 1 šálek mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 5 vajec
  • ½ šálku krystalového cukru
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ⅓ šálku podmáslí 
  • 2 čajové lžičky vanilky 
  • 1 šálek + 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 250 g lučiny
  • 6 polévkových lžic másla (změkčeného)
  • 2 polévkové lžíce rumu 
  • 2 šálky jahod (nakrájených na plátky)

Postup

  • Rozehřejte troubu na 160 °C. 
  • Plech na pečení vyložte pečícím papírem a odložte stranou. 
  • V malé misce rozšlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Rovněž odložte stranou. 
  • Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do pěny (potrvá to asi 5 minut). 
  • Do sněhu z bílků přidejte krystalový cukr a šlehejte další 2 minuty, dokud sníh pořádně neztuhne. Odložte stranou. 
  • V další misce rozšlehejte vaječné žloutky, přidejte do nich cukr a šlehejte dále, dokud se vše nepropojí. 
  • Přidejte směs s moukou, podmáslí a 1 lžičku vanilky. Šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Přidejte sníh z bílků a jemně promíchejte pomocí lžíce. 
  • Takto připravené těsto rozprostřete na připravený plech a pečte 15–20 minut, dokud těsto neztuhne. Po upečení nechte chladnout asi 1 minutu. 
  • Po této době poprašte čistou utěrku, z obou stran, moučkovým cukrem a dejte ji na těsto. Srolujte a nechte úplně vychladnout. Potrvá to asi 1 hodinu. 
  • Mezitím v misce rozšlehejte lučinu a máslo tak, aby vznikla lehká směs. Šlehejte asi 4 minuty. 
  • Přidejte ½ šálku moučkového cukru, rum a zbývající lžičku vanilky. Vyšlehejte do hladka. 
  • Vychlazené těsto rozbalte, vyjměte utěrku a rovnoměrně jej potřete připravenou směsí s lučinou. 
  • Po celé ploše rozložte jahodové plátky a znovu srolujte. 
  • Zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na 8 hodin.
  • Po této době odstraňte folii a poprašte zbývajícím moučkovým cukrem. 
  • Nyní můžete sýrovou roládu s lučinou nakrájet a podávat.

Ovocná roláda, plněná lučinou a plátky jahod, sypaná moučkovým cukrem.
zdroj: kraftcanada.ca

Náplně sýrových rolád mohou být různé. Vyzkoušet můžete například také recept na neobvyklé pesto.

Nejlepší sýrové roládky s křenem

Připravte si tento velice zajímavý recept, který bude chutnat všem, kteří mají rádi horké pochoutky. 

Ingredience

  • 10–12 plátků bílého toustového chleba
  • 50 g másla 
  • 50 g mouky
  • 2 lžíce cibule (najemno nakrájené)
  • 300 ml mléka
  • 1–2 čajové lžičky rozmarýnu (nasekaného)
  • 1–1,5 čajové lžičky křenu (množství je volitelné)
  • 1 šálek sýra na posypání (druh volitelný – čedar, gouda apod.)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Mléko nalijte do hrnce a přimíchejte do něj rozmarýn. Pomalu přiveďte k varu. 
  • Zatím rozpusťte v jiném hrnci máslo, přidejte cibuli a restujte 5 minut. 
  • K cibuli přidejte mouku a, za stálého míchání, vařte 5 minut. 
  • Postupně přilévejte mléko s rozmarýnem z prvního hrnce a stále míchejte. Vařte dalších 5 minut, dokud nevznikne hustá omáčka. 
  • Přidejte nastrouhaný sýr s křenem a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. 
  • Okořeňte solí a pepřem, zakryjte a nechte vychladnout. 
  • Zatímco se vše vaří, rozehřejte troubu na 220 °C. 
  • Z toustu odřízněte kůrky a každý kus natřete silnou vrstvou vychlazené sýrové směsi a posypte trochou nastrouhaného sýra. Pevně stočte, zajistěte párátkem a vložte na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Tento postup opakujte se všemi kusy toustového chleba a každou rolku potřete rozpuštěným máslem a posypte nakrájeným rozmarýnem. 
  • Vložte do trouby a pečte 8–10 minut, dokud rolky nezezlátnou a na koncích nejsou křupavé. 
  • Podávejte nakrájené nebo vcelku, a to ihned po upečení. 

Roládky z toustového chleba, zdobené rozmarýnem.
zdroj: westgold.co.nz

Z toustového chleba si můžete připravit také jiné pokrmy. Vyzkoušejte naše další recepty z toustů

Lososová roláda se sýrem a pomazánkovým máslem

Potřebujete připravit nápaditý předkrm, který vám nezabere moc času a vy se tak budete moci věnovat hostům? 

Vyzkoušejte tuto skvělou roládu a nechte si chutnat! 

Ingredience

  • 450 g špenátu
  • 3 vejce
  • 75 ml mléka
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • špetka mletého pepře
  • 200 g pomazánkového másla 
  • 100 g taveného sýra 
  • 2 polévkové lžíce citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
  • 3 polévkové lžíce pažitky (nasekané najemno)
  • 300 g uzeného lososa
  • 200 g toustového chleba

Postup

  • Ze špenátu vytlačte přebytečnou vodu. 
  • Bílky oddělte od žloutků a žloutky smíchejte se špenátem, mlékem, solí a pepřem. 
  • Z vaječných bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte jej opatrně do směsi se špenátem. 
  • Takto připravenou směs rozložte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, dokud povrch mírně nezhnědne. 
  • Pečte na 160 °C po dobu cca 15 minut. Poté plech vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Zatímco se špenátová směs peče, smíchejte v misce pomazánkové máslo, tavený sýr, citronovou kůru a sůl. Mixujte, dokud nezískáte lehkou krémovou směs.
  • Do směsi vmíchejte pažitku a celou mísu vložte do lednice. 
  • Špenátový základ položte na potravinovou fólii tak, aby pečící papír směřoval nahoru. Opatrně jej stáhněte a špenátový základ potřete připravenou směsí z lednice. 
  • Na směs položte lososa tak, aby se jednotlivé kousky ryby překrývaly. 
  • Nyní začněte opatrně rolovat a hotovou roládu, zabalenou do potravinové fólie, vložte na 1 hodinu do lednice.
  • Po této době studenou sýrovou roládu s pomazánkovým máslem vyndejte a ihned nakrájejte na asi 1,5cm kousky. 
  • Podávejte ozdobené pažitkou s opečeným toustovým chlebem.

Roláda ze špenátu, plněná mozzarellou a uzeným lososem.
zdroj: arlafoods.co.uk

Vyzkoušejte také další recepty z lososa.

Nepečená kuřecí roláda se sýrem a pestem

Neradi pečete? U tohoto receptu nebudete muset. 

Tuto roládu totiž stačí pouze krátce posmažit. Pusťte se do toho! 

Ingredience

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 3 šálky čerstvé bazalky
  • 2 polévkové lžíce parmazánu (nastrouhaného)
  • 3 stroužky česneku (nasekaného nadrobno)
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků (opečených)
  • ¼ šálku olivového oleje 
  • 12 tenkých plátků mozzarelly

Postup

  • Kuřecí prsa rozklepejte, aby maso změklo a mělo na výšku cca 0,5 cm. 
  • V misce rozmixujte bazalku, parmazán, česnek a piniové oříšky. Poté přilijte olivový česnek a znovu pomixujte. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
  • Pestem pomažte všechny čtyři kousky masa a na každý kus položte tři plátky sýra mozzarelly. 
  • Každé kuřecí prso srolujte a zajistěte párátkem. Posolte a opepřete. 
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a kuřecí rolky do ní vložte. Každou roládku opečte ze všech stran tak, aby maso nebylo syrové a bylo mírně zlatavé.
  • Jakmile jsou roládky usmaženy, vyjměte je z pánve a nechte 5 minut odpočívat. 
  • Následně odstraňte párátka a nepečenou sýrovou roládu z kuřecího masa nakrájejte na malé kousky. 
  • Podávejte s chutným salátem, brambory nebo jinou oblíbenou přílohou.

Kuřecí roláda se sýrem a bazalkou, podávaná s čerstvým salátem s rajčaty.
zdroj: justataste.com

Ke kuřecímu masu se skvěle hodí rajčata. Připravte si recept na salát z rajčat.

Recept na sýrovou roládu z mozzarelly

Tento pokrm je skvělý jako rychlá dobrota k pivu. K chuti vám přijde například při oslavě Silvestra! 

Ingredience

  • 2 balení mozzarelly
  • 50 g sýra s chilli (nastrouhaného, druh volitelný)
  • 2 červené papriky 
  • čerstvá bazalka
  • 2 polévkové lžíce sušených rajčat (nasekaných)
  • 1 ks cukety (nakrájené na plátky, ugrilované)
  • 1 kus listového salátu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Připravte si plech, vyložený pečícím papírem, a na jeho celou plochu položte plátky mozzarelly. 
  • Plech vložte do trouby a pečte 15 minut, dokud se mozzarella neslije ve velký plát.
  • Poté plech vyndejte a celý základ z mozzarelly posypejte nastrouhaným sýrem s chilli a bazalkou. 
  • Přidejte také plátky grilované cukety, salátu a sušená rajčata. 
  • Nyní můžete začít rolovat. Jakmile je roláda hotová, zabalte ji do potravinové folie a nechte odpočívat. 
  • Jakmile sýrová roláda s mozzarellou vychladne, fólii odstraňte a pokrm nakrájejte na, asi 1,5cm, kusy. 
  • Ihned podávejte.

Roláda z mozzarelly, plněná bylinkami a sušenými rajčaty.
zdroj: acelineentertainment.com

Inspirujte se a připravte si také další chutné recepty se sušenými rajčaty.

Proč jíst sýr?

Recepty na sýrové rolády jsou nejen chutné, ale mohou být také zdravé. 

Skutečně! Sýr má několik zdravotních výhod. Seznamte se s nimi. 

  • Snižuje riziko srdečních chorob: Někteří vědci si myslí, že by sýr mohl vysvětlit takzvaný francouzský paradox. Jde o to, že Francouzi mají nízkou míru srdečních chorob, a to navzdory spotřebě sýru a jiným potravinám, bohatým na nasycené tuky, jako je máslo nebo například kachna. 
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky: Americký časopis American Journal of Clinical Nutrition zveřejnil odbornou zprávu, že cca 28 g sýra denně může snížit riziko vzniku cukrovky typu 2, a to až o 8 %. Sýr navíc obsahuje vápník, který zvyšuje sekreci inzulínu a může snížit inzulinovou rezistenci, čímž může snížit riziko vzniku nemoci.
  • Zpomaluje stárnutí: Podle studie z roku 2016, kterou zveřejnila organizace European Journal of Clinical Nutrition, lidé, kteří jedli cca 50 g sýra denně, snížili pravděpodobnost úmrtí až o 38 % než tomu bylo u lidí, kteří se sýru vyhýbali. Vědci si toto vysvětlují přítomností vápníků, který snižuje krevní tlak a omezuje vstřebávání tuků ve střevě.
  • Zlepšuje hladinu cholesterolu: Studie z roku 2015, zveřejněná organizací International Life Sciences Institute, porovnávala hladinu cholesterolu v krvi u lidí, kteří jedli předepsanou stravu se sýrem a u lidí, kteří jedli máslo. Ačkoli obě diety měly přibližně stejné množství nasycených tuků a kalorií, jedlíci sýrů ukončili své pokusy s nižším cholesterolem než jejich protějšky, konzumující máslo. Svou roli může hrát nejen přítomnost vápníku, ale také vitamín K2, který se v sýru nachází.
  • Posiluje lidské tělo: Studie z roku 2014, kterou zveřejnila organizace Clinical Interventions in Aging, uvedla, že mléčné bílkoviny, kasein a syrovátka, které jsou v sýru obsaženy, by mohly být zdrojem energie, a tedy celkového zlepšení tělesné síly u dospělých nad 60 let. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.