Rychlé moučníky z rebarbory jako sladká tečka po obědě

Chcete si připravit skvělé pokrmy z rebarbory? V tom případě nesmíte zahálet.

Na výrobu moučníků z rebarbory totiž není příliš času, protože se sklízí pouze v měsících květnu a červnu.

Proto využijme toho, že je rebarbora k dispozici i v obchodní síti a připravme si chutné rychlé moučníky z rebarbory, který vás příjemně překvapí svou výbornou chutí.

Rebarborový koláč

Upečte si hrnkový rebarborový koláč s jogurtem. Použijte hrnek o objemu asi 250 ml.

INGREDIENCE

  • asi 500 g rebarbory
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku pískového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 kelímky bílého jogurtu o objemu 150 ml
  • na drobenku: 5 lžíč hrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru a 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Připravíme si rebarboru, kterou omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm.
  2. V míse utřeme celá vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, jogurty, olej a prášek do pečiva.
  3. Vymícháme těsto.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něho nalijeme připravené těsto.
  5. Těsto poklademe nakrájenou rebarborou a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 35 minut.

Hotový recept na rebarborový koláčzdroj: nami-nami.blogspot.com

Víte, že listy reveně kadeřavé neboli rebarbory jsou jedovaté a ani řapíky jejích listů by se neměly konzumovat za syrova?

Rebarborová buchta

Typická chuť rebarbory je mírně nakyslá, která může někoho odradit. Ale opravdoví labužníci ji určitě ocení.

INGREDIENCE

  • 1 kg rebarbory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 420 g cukru
  • 125 g hery
  • 160 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • skořice

POSTUP

  1. Připravíme si rebarboru, kterou sloupneme a nakrájíme na malé kostky. Ty namočíme do vody teplé asi 70 stupňů Celsia.
  2. Vypracujeme hladké těsto z mouky, vejce, 220 g cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž ta jedna bude o něco větší.
  3. Větší polovinu těsta rozválíme a dáme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo i po stranách.
  4. Rebarboru slijeme a promícháme se strouhankou.
  5. Na těsto navršíme rebarboru, posypememe 200 g cukru a vanilkovým cukrem a přidáme oprané rozinky a skořici.
  6. Pak vyválíme ještě jeden plát z menšího těsta a ten dáme také na plech. Vrchní i spodní plát společně uzavřeme.
  7. Pečeme asi 30 až 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Hotový recept na rebarborovou buchtuzdroj: cado.com

Víte, že rebarbora není ovoce, ale patří mezi zeleninu? Kdo by to byl řekl, že na sladkou buchtu dáváme vlastně jednu ze zelenin.

Bublanina s rebarborou

Je dobré mít na paměti, že konzumaci i malého množství rebarbory by se měly vyhnout těhotné ženy a není vhodná ani pro ty, kteří trpí revmatismem nebo dnou.

INGREDIENCE

  • 400 g rebarbory
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 120 g hery
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • drobenka z 60 g mouky, 60 g cukru a 2 lžic másla

POSTUP

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, pudink, mléko a rozpuštěnou heru.
  2. Vše dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný plech a posypeme ho nakrájenou rebarborou, kterou jsme omyly a sloupli slupku.
  4. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě předem vyhřáté asi na 180 stupňů Celsia.

Hotový recept na bublaninu z rebarboryzdroj: justapinch.com

Pro přípravu rychlých moučníků můžeme použít i marmeládu z rebarbory, jejíž výrobou se zabývá následující recept.

Marmeláda z rebarbory

Pochopitelně všechnu úrodu nestačíme spotřebovat na pečení koláčů, proto si můžeme vyrobit také lahodnou marmeládu.

INGREDIENCE

  • 1 kg rebarbory
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g cukru krystal

POSTUP

  1. Rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na kostky, které uvaříme ve vodě. Té nemusí být moc, aby rebarbora v ní neplavala.
  2. Když je rebarbora dost rozvařená, přidáme do ní cukr krystal a šťávu z citronu a vaříme všechno do zhoustnutí.
  3. Hotovou pak plníme sklenice, které obrátíme dnem vzhůru a necháme zchládnout.

Hotový recept na marmeládu z rebarboryzdroj: leitesculinaria.com

Rychlé moučníky z rebarbory můžeme servírovat jako sladkou snídani s čajem, kakaem či bílou kávou nebo jako pohoštění pro návštěvu.

Nakyslá chuť rebarbory je zajímavá a jistě přijde vhod tomu, kdo ocení domácí moučníky.

Zaujaly vás moučníky se zeleninou? Zkuste třeba naše sladké moučníky s cuketou, nebudete litovat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.