Chcete si připravit skvělé pokrmy z rebarbory? V tom případě nesmíte zahálet.
Na výrobu moučníků z rebarbory totiž není příliš času, protože se sklízí pouze v měsících květnu a červnu.
Proto využijme toho, že je rebarbora k dispozici i v obchodní síti a připravme si chutné rychlé moučníky z rebarbory, který vás příjemně překvapí svou výbornou chutí.
Rebarborový koláč
Upečte si hrnkový rebarborový koláč s jogurtem. Použijte hrnek o objemu asi 250 ml.
INGREDIENCE
- asi 500 g rebarbory
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku pískového cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 kelímky bílého jogurtu o objemu 150 ml
- na drobenku: 5 lžíč hrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru a 2 lžíce másla
POSTUP
- Připravíme si rebarboru, kterou omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm.
- V míse utřeme celá vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, jogurty, olej a prášek do pečiva.
- Vymícháme těsto.
- Plech vyložíme pečicím papírem a na něho nalijeme připravené těsto.
- Těsto poklademe nakrájenou rebarborou a posypeme drobenkou.
- Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 35 minut.
zdroj: nami-nami.blogspot.com
Víte, že listy reveně kadeřavé neboli rebarbory jsou jedovaté a ani řapíky jejích listů by se neměly konzumovat za syrova?
Rebarborová buchta
Typická chuť rebarbory je mírně nakyslá, která může někoho odradit. Ale opravdoví labužníci ji určitě ocení.
INGREDIENCE
- 1 kg rebarbory
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 420 g cukru
- 125 g hery
- 160 g strouhanky
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- rozinky
- skořice
POSTUP
- Připravíme si rebarboru, kterou sloupneme a nakrájíme na malé kostky. Ty namočíme do vody teplé asi 70 stupňů Celsia.
- Vypracujeme hladké těsto z mouky, vejce, 220 g cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž ta jedna bude o něco větší.
- Větší polovinu těsta rozválíme a dáme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo i po stranách.
- Rebarboru slijeme a promícháme se strouhankou.
- Na těsto navršíme rebarboru, posypememe 200 g cukru a vanilkovým cukrem a přidáme oprané rozinky a skořici.
- Pak vyválíme ještě jeden plát z menšího těsta a ten dáme také na plech. Vrchní i spodní plát společně uzavřeme.
- Pečeme asi 30 až 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
zdroj: cado.com
Víte, že rebarbora není ovoce, ale patří mezi zeleninu? Kdo by to byl řekl, že na sladkou buchtu dáváme vlastně jednu ze zelenin.
Objevte podobné tipy
Bublanina s rebarborou
Je dobré mít na paměti, že konzumaci i malého množství rebarbory by se měly vyhnout těhotné ženy a není vhodná ani pro ty, kteří trpí revmatismem nebo dnou.
INGREDIENCE
- 400 g rebarbory
- 400 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 120 g hery
- 250 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 balíček prášku do pečiva
- drobenka z 60 g mouky, 60 g cukru a 2 lžic másla
POSTUP
- Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, pudink, mléko a rozpuštěnou heru.
- Vše dobře promícháme.
- Těsto nalijeme na vymazaný plech a posypeme ho nakrájenou rebarborou, kterou jsme omyly a sloupli slupku.
- Posypeme drobenkou a pečeme v troubě předem vyhřáté asi na 180 stupňů Celsia.
zdroj: justapinch.com
Pro přípravu rychlých moučníků můžeme použít i marmeládu z rebarbory, jejíž výrobou se zabývá následující recept.
Marmeláda z rebarbory
Pochopitelně všechnu úrodu nestačíme spotřebovat na pečení koláčů, proto si můžeme vyrobit také lahodnou marmeládu.
INGREDIENCE
- 1 kg rebarbory
- 2 lžíce citronové šťávy
- 500 g cukru krystal
POSTUP
- Rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na kostky, které uvaříme ve vodě. Té nemusí být moc, aby rebarbora v ní neplavala.
- Když je rebarbora dost rozvařená, přidáme do ní cukr krystal a šťávu z citronu a vaříme všechno do zhoustnutí.
- Hotovou pak plníme sklenice, které obrátíme dnem vzhůru a necháme zchládnout.
zdroj: leitesculinaria.com
Rychlé moučníky z rebarbory můžeme servírovat jako sladkou snídani s čajem, kakaem či bílou kávou nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Nakyslá chuť rebarbory je zajímavá a jistě přijde vhod tomu, kdo ocení domácí moučníky.
Zaujaly vás moučníky se zeleninou? Zkuste třeba naše sladké moučníky s cuketou, nebudete litovat.