Rychlé moučníky z rebarbory jako sladká tečka po obědě

Na výrobu moučníků z rebarbory není příliš času, protože se sklízí pouze v měsících květnu a červnu.

Proto využijme toho, že je rebarbora k dispozici i v obchodní síti a připravme si chutný rychlý moučník z rebarbory, který vás příjemně překvapí svojí výbornou chutí.

Příprava rebarbory

Zkušené kuchařky vědí, jak s rebarborou zacházet, ale ty mladší a méně zkušené by mohl svazek řapíků donesený domů zaskočit. Rebarboru je nutné sloupnout. Postupujeme většinou od silnějšího konce ke slabšímu. Loupat jde rebarbora dobře, takže stačí ostrý nůž, kterým zachytíme slupku a stáhneme ji.

Zůstane nazelenalý stonek, který po opláchnutí vodou nakrájíme asi na 2 cm kousky. Podle druhu použití na moučník je pak buď takto syrové dáváme do těsta nebo je předem trochu podusíme s cukrem. Nic z těchto činností není příliš pracné ani složité.

1. Rebarborový koláč

Upečte si hrnkový rebarborový koláč s jogurtem. Použijte hrnek o objemu asi 250 ml.

INGREDIENCE:

  • asi 500 g rebarbory
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku pískového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 kelímky bílého jogurtu o objemu 150 ml
  • na drobenku: 5 lžič hrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru a 2 lžíce másla

POSTUP:

  1. Připravíme si rebarboru, kterou omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm.
  2. V míse utřeme celá vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, jogurty, olej a prášek do pečiva.
  3. Vymícháme těsto.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a na něho nalijeme připravené těsto.
  5. Těsto poklademe nakrájenou rebarborou a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme na 180 stupňů Celsia asi 35 minut.

Hotový recept na rebarborový koláč

zdroj: nami-nami.blogspot.com

Víte, že listy reveně kadeřavé neboli rebarbory jsou jedovaté a ani řapíky jejích listů by se neměly konzumovat za syrova?

2. Rebarborová buchta

Typická chuť rebarbory je mírně nakyslá, která může někoho odradit. Ale opravdoví labužníci ji určitě ocení.

INGREDIENCE:

  • 1 kg rebarbory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 420 g cukru
  • 125 g hery
  • 160 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • skořice

POSTUP:

  1. Připravíme si rebarboru, kterou sloupneme a nakrájíme na malé kostky. Ty namočíme do vody teplé asi 70 stupňů Celsia.
  2. Vypracujeme hladké těsto z mouky, vejce, 220 g cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž ta jedna bude o něco větší.
  3. Větší polovinu těsta rozválíme a dáme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo i po stranách.
  4. Rebarboru slijeme a promícháme se strouhankou.
  5. Na těsto navršíme rebarboru, posypememe 200 g cukru a vanilkovým cukrem a přidáme oprané rozinky a skořici.
  6. Pak vyválíme ještě jeden plát z menšího těsta a ten dáme také na plech. Vrchní i spodní plát společně uzavřeme.
  7. Pečeme asi 30 až 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Hotový recept na rebarborovou buchtu

zdroj: cado.com

Víte, že rebarbora není ovoce, ale patří mezi zeleninu? Kdo by to byl řekl, že na sladkou buchtu dáváme vlastně jednu ze zelenin, že. Rebarbora je bohatá na vitaminy B3, B5 a kyselinu listovou. Z minerálních látek je zdrojem například vápníku, draslíku, manganu, železa, fosforu a hořčíku.

3. Bublanina s rebarborou

Je dobré mít na paměti, že konzumaci i malého množství rebarbory by se měly vyhnout těhotné ženy a není vhodná ani pro ty, kteří trpí revmatismem nebo dnou.

INGREDIENCE:

  • 400 g rebarbory
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 120 g hery
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • drobenka z 60 g mouky, 60 g cukru a 2 lžic másla

POSTUP:

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, pudink, mléko a rozpuštěnou heru.
  2. Vše dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný plech a posypeme ho nakrájenou rebarborou, kterou jsme omyly a sloupli slupku.
  4. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě předem vyhřáté asi na 180 stupňů Celsia.

Hotový recept na bublaninu z rebarbory

zdroj: justapinch.com

Pro přípravu rychlých moučníků můžeme použít i marmeládu z rebarbory, jejíž výrobou se zabývá následující recept.

4. Marmeláda z rebarbory

Pochopitelně všechnu úrodu nestačíme spotřebovat na pečení koláčů, proto si můžeme vyrobit také lahodnou marmeládu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg rebarbory
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g cukru krystal

POSTUP:

  1. Rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na kostky, které uvaříme ve vodě. Té nemusí být moc, aby rebarbora v ní neplavala.
  2. Když je rebarbora dost rozvařená, přidáme do ní cukr krystal a šťávu z citronu a vaříme všechno do zhoustnutí.
  3. Hotovou pak plníme sklenice, které obrátíme dnem vzhůru a necháme zchládnout.

Hotový recept na marmeládu z rebarbory

zdroj: leitesculinaria.com

Rychlé moučníky z rebarbory můžeme servírovat jako sladkou snídani s čajem, kakaem či bílou kávou nebo jako pohoštění pro návštěvu. Nakyslá chuť rebarbory je zajímavá a jistě přijde vhod tomu, kdo ocení domácí moučníky.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 6 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *