Zkuste tyto recepty na moučníky s rebarborou. Sladká tečka po vydatném obědu!

V hlavní roli recepty na rebarborové moučníky!

Jestli jste fandou sladko kyselé kombinace, tak potom musíte vyzkoušet úplně všechny varianty, které jsme pro vás připravili!

Ale nesmíte zahálet, sklízí se pouze v měsících květnu a červnu.

Rebarborový koláč s tvarohem

Ostrá chuť rebarbory funguje naprosto báječně v máslovém tvarohu, ale i na teplých koláčcích, lívancích nebo palačinkách.

Co budeme potřebovat

Na rebarborový tvaroh

  • 350 g rebarbory
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4-5 lžic vody

Na koláčovou krustu

  • 110 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 140 g mouky
  • 1 lžíce studené vody

Postup

  • Na rebarborový tvaroh do hrnce přidejte nakrájenou rebarboru, 50 g cukru a vodu a vařte na střední teplotu  3-5 minut nebo dokud se nezačne rozpadat.
  • Rozmixujte jí ponorným mixérem nebo v mixéru do hladka, přidejte máslo a míchejte.
  • V míse na vodní lázni šlehejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a citronovou kůru, dokud se většina cukru nerozpustí.
  • Pomalu po lžících přidáváme uvařenou teplou rebarboru a dále šleháme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z vodní lázně a sceďte.
  • Na koláčovou krustu si předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Všechny ingredience kromě vody přidejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
  • Pomalu přidávejte vodu, dokud se těsto nespojí.
  • Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku asi 0,5 cm.
  • Dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.
  • Vložte do formy na koláč a odřízněte okraje, které z formy přečnívají.
  • Doprostřed koláče umístěte alobal a přidejte sušené fazole a vložte do trouby.
  • Těsto pečte 5 minut, a poté snižte na 180° a pečte dalších 10 minut.
  • Odstraňte z koláčové krusty fazole a pečte dalších 10 minut.
  • Vyjměte a nechte krustu zcela vychladnout.
  • Přidejte tvaroh na studený koláč a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc.

Z rebarbory se dá udělat i velmi zdravá šťáva plná antioxidantů, které bojují proti zánětům. K tomu, abyste získali tu nejčerstvější šťávu a zároveň neztratili ani gram vitamínů, potřebujete kvalitní odšťavňovač. Jaký si vybrat zjistíte, díky naší recenzi!

Kousek koláče s růžovým tvarohem a citronovou náplní.
Zdroj: zestfulkitchen.com

Rebarborový moučník s drobenkou

Tento recept s rebarborou a drobenkou připomíná život na vesnici. Je tak jednoduchý a nadýchaný!

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 250 g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 85 g studeného másla
  • 3 až 4 lžíce studené vody

Na náplň

  • 250 g cukru
  • 85 g hladké mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 250 g čerstvé rebarbory

Na drobenku

  • 125 g hrubé mouky
  • 85 g cukru
  • 65 g másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Smíchejte mouku a sůl v misce, přidejte nakrájené máslo na kostičky a pomocí mixéru na pečivo nebo vidličkou míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
  • Vidličkou vmíchejte dostatečné množství vody, dokud mouka nezvlhne.
  • Vytvarujte těsto do koule a posléze ho rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh.
  • Vložte těsto do koláčové formy a pevně přitiskněte ke dnu a bokům.
  • Ořízněte těsto, které přečnívá z formy, a dejte stranou.
  • V míse smícháme všechny ingredience na náplň kromě rebarbory.
  • Poté přidejte rebarboru a proházejte jí ve směsi, dokud nebude dobře pokrytá.
  • Přidejte jí do připraveného těsta a dejte stranou.
  • Smíchejte ingredience na drobenku a promněte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
  • Drobenku přidejte na rebarboru.
  • Okraj těsta zakryjte páskou alobalu a pečte 50–60 minut, nebo dokud není drobenka zlatavě hnědá.
  • V případě potřeby odstraňte alobal během posledních 10 minut pečení.
  • Nakonec vyndejte a nechte koláč vychladnout.

Rebarbora nemusí být pro všechny, proto zkuste koláčovou krustu naplnit jednou z našich domácích marmelád, stačí si vybrat tu, kterou máte nejraději.

Koláč plný sladkokyselého ovoce s drobenkou.
Zdroj: cloudykitchen.com

Bublanina s rebarborou

Nadýchané sladké těsto a nakyslá rebarbora, to je kombinace, které jen těžko odolat. Zkuste náš recept a přesvědčte se na vlastní chuťové pohárky!

Co budeme potřebovat

  • 400 g rebarbory
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 120 g hery
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • drobenka z 60 g mouky, 60 g cukru a 2 lžic másla

Postup

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, pudink, mléko a rozpuštěnou heru.
  2. Vše dobře promícháme.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný plech a posypeme ho nakrájenou rebarborou, kterou jsme omyli a sloupli slupku.
  4. Posypeme drobenkou a pečeme v troubě předem vyhřáté asi na 180 stupňů.
Nadýchaný zákusek s růžovým ovocem na podt
Zdroj: cooking.nytimes.com

Buchta z rebarbory

Rebarbora má typickou jemně nakyslou chuť, která může někoho odradit. Ale opravdoví labužníci ji určitě ocení.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg rebarbory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 420 g cukru
  • 125 g hery
  • 160 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • skořice

Postup

  1. Připravíme si rebarboru, kterou sloupneme a nakrájíme na malé kostky. Ty namočíme do vody teplé asi 70 stupňů Celsia.
  2. Vypracujeme hladké těsto z mouky, vejce, 220 g cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž ta jedna bude o něco větší.
  3. Větší polovinu těsta rozválíme a dáme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo i po stranách.
  4. Rebarboru slijeme a promícháme se strouhankou.
  5. Na těsto navršíme rebarboru, posypeme 200 g cukru a vanilkovým cukrem a přidáme oprané rozinky a skořici.
  6. Pak vyválíme ještě jeden plát z menšího těsta a ten dáme také na plech. Vrchní i spodní plát společně uzavřeme.
  7. Pečeme asi 30 až 40 minut při teplotě 180 stupňů.
Kousek nadýchaného moučníku, na talířku.
Zdroj: a-kitchen-addiction.com

Jak vybrat rebarboru?

Čerstvou rebarboru můžete najít je tato zelenina v sezóně, což je obvykle od dubna do června.

Při výběru rebarbory ​​hledejte stonky, které jsou pevné a křupavé. Vyhněte se těm, které jsou ochablé nebo mají skvrny.

Hledejte ty s malými listy, které značí mladší rostlinu, ale před vařením nebo konzumací listy nezapomeňte odstranit.

Neřežte stonky, dokud nebudete připraveni rebarboru použít, jinak by zelenina mohla vyschnout.

Pokud si chcete rebarboru uchovat pro pozdější použití, nakrájejte ji a uložte do mrazáku.

Je dobré mít na paměti, že konzumaci i malého množství rebarbory by se měly vyhnout těhotné ženy a není vhodná ani pro ty, kteří trpí revmatismem nebo je trápí dna.

Rebarboru můžete jíst mnoha různými způsoby, včetně syrové, rozmixované do smoothie nebo vařenou jako rebarborový džem. Mezi další způsoby, jak si vychutnat zeleninu, patří:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X