Recepty na tradiční polévkové zavářky v 5 variantách

Máte chuť na pořádný vývar, ale nevíte čím jej zahustit?

Tak to jste tu správně!

Teď se můžete inspirovat 5 různými recepty na zavářku do polévky, které vaši polévku obohatí a přidají ten správný šmrnc.

Tak si pojďte některou vyzkoušet. Jistě si vyberete.

Játrová zavářka do polévky

Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B. Svou polévku tak můžete těmito cennými vitamíny obohatit. Inspirujte se a připravte si jednoduchým způsobem tuto játrovou zavářku i vy.

Ingredience

  • 150g vepřových nebo drůbežích jater
  • 3ks stroužků česneku
  • 100g strouhanky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce nasekané petrželky a majoránky
  • Olej
  • Pepř a sůl

Postup

  • Játra očistěte od blan a naškrábejte nožem.
  • V míse játra osolte, opepřete a přidejte petrželku s majoránkou.
  • K játrům přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, přidejte strouhanku a zakápněte trochou oleje.
  • Vše řádně promíchejte, případně přidejte strouhanku. (Konzistence by měla být trochu řidší, ale přitom mírně zahoustlá.)
  • Nakonec přes síto s většími oky nechte hmotu kapat přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě tak dvě minuty povařte a můžete podávat.
Vývar se zavářkou z jater
Zdroj: sunrise-care.co.uk

Domácí vaječná zavářka

Právě vejce by v našem jídelníčku chybět nemělo. Jen samotný žloutek obsahuje vitamíny A, D, E, K, vápník a železo. Vy si díky němu můžete obohatit svůj vývar v podobě vaječného kapání.

Ingredience

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (můžete použít i hrubou)
  • 2 ks vejce
  • 0,5 hrnku vody nebo mléka
  • Špetka soli

Postup

  • V míse smíchejte mouku, vejce a sůl.
  • Do hmoty přidejte vodu nebo mléko a vše metličkou rozmíchejte do hladka.
  • Měli byste mít tužší konzistenci. V případě potřeby přidejte více mouky nebo naopak zřeďte vodou.
  • Hotové kapání prolijte sítem s většími oky přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě pár minut povařte a můžete podávat.
vývar s vaječným kapáním
Zdroj: cdkitchen.com

Zavářka do polévky z krupice

Tato zavářka je na přípravu opravdu jednoduchá. Potřebujete hlavně dětskou krupičku a pár dalších ingrediencí.

Ingredience

  • Dětská krupička
  • 1 větší vejce
  • Sůl
  • Můžete přidat i nasekanou petrželku

Postup

  • V míse rozkvedlejte vejce a přisypávejte krupičku, dokud nevznikne hustá konzistence.
  • Hustota hmoty zapříčiní tuhost nočků, tudíž je na vás, jak hustou ji připravíte.
  • Nakonec vmíchejte dle chuti nasekanou petrželku a sůl.
  • Přes hrubé struhadlo nebo síto s většími oky vymačkejte zavářku přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě chvilku povařte a můžete podávat.
Mísa polévky s krupicovou zavářkou
Zdroj: whereismyspoon.co

Zavářku máte. Do jaké polévky ji ale použít? Vyzkoušejte některý ze silných hovězích vývarů nebo vývarů z kuřete.

Drobení do polévky

Druh této zavářky obsahuje opravdu jen tři ingredience a jeho příprava je tedy bleskurychlá.

Ingredience

  • 80-100g hrubé mouky
  • 1 větší vejce
  • Sůl

Postup

  • Do misky nasypte mouku, ve které udělejte důlek.
  • Do vytvořeného důlku vyklepněte vajíčko a zpracujte rukama.
  • Vytvořené těsto by mělo připomínat drobenku na koláč.
  • Pokud máte těsto moc vlhké, přidejte více mouky a naopak, pokud máte moc sypké, přidejte ještě jedno vajíčko.
  • Drobení nasypávejte po částech přímo do vroucí polévky a chvíli povařte.
Krémová polévka s drobením
Zdroj: thespruceeats.com

Krupicový svítek

S touto zavářkou excelovaly spíše naše babičky či prababičky. Její příprava je však úplně jednoduchá a zvládne to opravdu každý.

Ingredience

  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička sušené petrželky nebo pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • Olej

Postup

  • V míse si nejdříve rozšlehejte vajíčka a poté přisypte krupičku.
  • Přidejte sůl a sušené bylinky.
  • Na pánvi si rozpalte olej a nalijte připravené těsto.
  • Těsto na pánvi rozetřete a osmažte po obou stranách.
  • Hotový usmažený svítek po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky.
  • Do vroucí polévky nasypejte kostičky svítku a povařte 5-7 minut.

Pozn. Důležitý poměr je na 1 vejce 2 lžíce krupičky.

Krémová polévka se svítkem z krupice
Zdroj: ichkoche.at

Tip: K docílení výborných polévek mimo zavářku můžete dojít i jejím pomalým vařením. Více se dočtete v testech pomalých hrnců.

Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky.

Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Pokud se chcete inspirovat, využijte našich tipů na polévkové knedlíčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X