Recepty na tradiční polévkové zavářky v 5 variantách

Máte chuť na pořádný vývar, ale nevíte čím jej zahustit?

Tak to jste tu správně!

Teď se můžete inspirovat 5 různými recepty na zavářku do polévky, které vaši polévku obohatí a přidají ten správný šmrnc.

Tak si pojďte některou vyzkoušet. Jistě si vyberete.

Játrová zavářka do polévky

Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B. Svou polévku tak můžete těmito cennými vitamíny obohatit. Inspirujte se a připravte si jednoduchým způsobem tuto játrovou zavářku i vy.

Ingredience

  • 150g vepřových nebo drůbežích jater
  • 3ks stroužků česneku
  • 100g strouhanky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce nasekané petrželky a majoránky
  • Olej
  • Pepř a sůl

Postup

  • Játra očistěte od blan a naškrábejte nožem.
  • V míse játra osolte, opepřete a přidejte petrželku s majoránkou.
  • K játrům přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, přidejte strouhanku a zakápněte trochou oleje.
  • Vše řádně promíchejte, případně přidejte strouhanku. (Konzistence by měla být trochu řidší, ale přitom mírně zahoustlá.)
  • Nakonec přes síto s většími oky nechte hmotu kapat přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě tak dvě minuty povařte a můžete podávat.
Vývar se zavářkou z jater
Zdroj: sunrise-care.co.uk

Domácí vaječná zavářka

Právě vejce by v našem jídelníčku chybět nemělo. Jen samotný žloutek obsahuje vitamíny A, D, E, K, vápník a železo. Vy si díky němu můžete obohatit svůj vývar v podobě vaječného kapání.

Ingredience

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (můžete použít i hrubou)
  • 2 ks vejce
  • 0,5 hrnku vody nebo mléka
  • Špetka soli

Postup

  • V míse smíchejte mouku, vejce a sůl.
  • Do hmoty přidejte vodu nebo mléko a vše metličkou rozmíchejte do hladka.
  • Měli byste mít tužší konzistenci. V případě potřeby přidejte více mouky nebo naopak zřeďte vodou.
  • Hotové kapání prolijte sítem s většími oky přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě pár minut povařte a můžete podávat.
vývar s vaječným kapáním
Zdroj: cdkitchen.com

Zavářka do polévky z krupice

Tato zavářka je na přípravu opravdu jednoduchá. Potřebujete hlavně dětskou krupičku a pár dalších ingrediencí.

Ingredience

  • Dětská krupička
  • 1 větší vejce
  • Sůl
  • Můžete přidat i nasekanou petrželku

Postup

  • V míse rozkvedlejte vejce a přisypávejte krupičku, dokud nevznikne hustá konzistence.
  • Hustota hmoty zapříčiní tuhost nočků, tudíž je na vás, jak hustou ji připravíte.
  • Nakonec vmíchejte dle chuti nasekanou petrželku a sůl.
  • Přes hrubé struhadlo nebo síto s většími oky vymačkejte zavářku přímo do vroucí polévky.
  • Polévku ještě chvilku povařte a můžete podávat.
Mísa polévky s krupicovou zavářkou
Zdroj: whereismyspoon.co

Zavářku máte. Do jaké polévky ji ale použít? Vyzkoušejte některý ze silných hovězích vývarů nebo vývarů z kuřete.

Drobení do polévky

Druh této zavářky obsahuje opravdu jen tři ingredience a jeho příprava je tedy bleskurychlá.

Ingredience

  • 80-100g hrubé mouky
  • 1 větší vejce
  • Sůl

Postup

  • Do misky nasypte mouku, ve které udělejte důlek.
  • Do vytvořeného důlku vyklepněte vajíčko a zpracujte rukama.
  • Vytvořené těsto by mělo připomínat drobenku na koláč.
  • Pokud máte těsto moc vlhké, přidejte více mouky a naopak, pokud máte moc sypké, přidejte ještě jedno vajíčko.
  • Drobení nasypávejte po částech přímo do vroucí polévky a chvíli povařte.
Krémová polévka s drobením
Zdroj: thespruceeats.com

Krupicový svítek

S touto zavářkou excelovaly spíše naše babičky či prababičky. Její příprava je však úplně jednoduchá a zvládne to opravdu každý.

Ingredience

  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička sušené petrželky nebo pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • Olej

Postup

  • V míse si nejdříve rozšlehejte vajíčka a poté přisypte krupičku.
  • Přidejte sůl a sušené bylinky.
  • Na pánvi si rozpalte olej a nalijte připravené těsto.
  • Těsto na pánvi rozetřete a osmažte po obou stranách.
  • Hotový usmažený svítek po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky.
  • Do vroucí polévky nasypejte kostičky svítku a povařte 5-7 minut.

Pozn. Důležitý poměr je na 1 vejce 2 lžíce krupičky.

Krémová polévka se svítkem z krupice
Zdroj: ichkoche.at

Tip: K docílení výborných polévek mimo zavářku můžete dojít i jejím pomalým vařením. Více se dočtete v testech pomalých hrnců.

Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky.

Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Pokud se chcete inspirovat, využijte našich tipů na polévkové knedlíčky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.