Jak zahustit polévku? Zkuste zavářku

Bývá pravidlem, že v jarním a letním období upouštíme od tučnějších polévek a nahrazujeme je spíše lehčími masovými nebo zeleninovými vývary.

Vývar je však dobré také něčím zahustit, aby byl výživnější. Pro tento účel se výborně hodí rychlé zavářky do polévky.

A proto se právě teď můžete inspirovat třemi nejlepšími zavářkami do polévek.

Játrová zavářka

Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B. Abyste měli těchto zdraví prospěšných látek dostatek, připravte si do polévky játrovou zavářku.

INGREDIENCE

  • vepřová játra
  • vejce
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • mletý pepř
  • strouhanka
  • sůl

POSTUP

  1. Pokud máme vepřová játra, tak ty rozsekáme. Kuřecí játra stačí naškrábat nožem.
  2. K játrům přidáme strouhanku, vejce, sůl, pepř, majoránku a nastrouhaný muškátový oříšek.
  3. Játrovou zavářku dáváme po lžičkách do vařící polévky.
zavářka z jater
Zdroj: zserbo.com

Vaječná zavářka

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a určitě by neměly chybět v našem jídelníčku. Můžeme jimi obohatit masový nebo i zeleninový vývar.

INGREDIENCE

  • vejce
  • hrubá mouka
  • sůl

POSTUP

  1. Pro přípravu vaječné zavářky, tzv. kapání, budeme potřebovat hrubou mouku, do níž přidáme vejce a sůl.
  2. Mělo by nám vzniknout hustější těstíčko, které opatrně přes vidličku nalijeme do vařící polévky.
  3. Necháme asi 5 minut povařit.
zavářka do polévky kapání
zdroj: thekitchn.com

Krupicová zavářka

Jednoduchou zavářkou do polévky je zavářka z krupice. Nejlepší je v tomto případě použít dětskou krupičku.

INGREDIENCE

  • 150 g dětské krupičky
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 2 vejce
  • sůl

POSTUP

  1. Do krupičky nalijeme tuk, osolíme a přimícháme celá vejce.
  2. Těsto pořádně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout.
  3. Pak ho zaváříme do vařící polévky tak, že ho promačkáme přes hrubé struhadlo.
zavářka do polévky z krupice
zdroj: foodnetwork.com

Tip: K docílení výborných polévek mimo zavářku můžete dojít i jejím pomalým vařením. Více se dočtete v testech pomalých hrnců.

Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky.

Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Pokud se chcete inspirovat, využijte našich tipů na polévkové knedlíčky.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.