Jak zahustit polévku? Zkuste zavářku

Bývá pravidlem, že v jarním a letním období upouštíme od tučnějších polévek a nahrazujeme je spíše lehčími masovými nebo zeleninovými vývary.

Vývar je však dobré také něčím zahustit, aby byl výživnější. Pro tento účel se výborně hodí rychlé zavářky do polévky.

A proto se právě teď můžete inspirovat třemi nejlepšími zavářkami do polévek.

Játrová zavářka

Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B. Abyste měli těchto zdraví prospěšných látek dostatek, připravte si do polévky játrovou zavářku.

INGREDIENCE

  • vepřová játra
  • vejce
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • mletý pepř
  • strouhanka
  • sůl

POSTUP

  1. Pokud máme vepřová játra, tak ty rozsekáme. Kuřecí játra stačí naškrábat nožem.
  2. K játrům přidáme strouhanku, vejce, sůl, pepř, majoránku a nastrouhaný muškátový oříšek.
  3. Játrovou zavářku dáváme po lžičkách do vařící polévky.
zavářka z jater
Zdroj: zserbo.com

Vaječná zavářka

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a určitě by neměly chybět v našem jídelníčku. Můžeme jimi obohatit masový nebo i zeleninový vývar.

Související recepty

INGREDIENCE

  • vejce
  • hrubá mouka
  • sůl

POSTUP

  1. Pro přípravu vaječné zavářky, tzv. kapání, budeme potřebovat hrubou mouku, do níž přidáme vejce a sůl.
  2. Mělo by nám vzniknout hustější těstíčko, které opatrně přes vidličku nalijeme do vařící polévky.
  3. Necháme asi 5 minut povařit.
zavářka do polévky kapání
zdroj: thekitchn.com

Krupicová zavářka

Jednoduchou zavářkou do polévky je zavářka z krupice. Nejlepší je v tomto případě použít dětskou krupičku.

INGREDIENCE

  • 150 g dětské krupičky
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 2 vejce
  • sůl

POSTUP

  1. Do krupičky nalijeme tuk, osolíme a přimícháme celá vejce.
  2. Těsto pořádně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout.
  3. Pak ho zaváříme do vařící polévky tak, že ho promačkáme přes hrubé struhadlo.
zavářka do polévky z krupice
zdroj: foodnetwork.com

Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky.

Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.

Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Pokud se chcete inspirovat, využijte našich tipů na polévkové knedlíčky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit