Máte chuť na pořádný vývar, ale nevíte čím jej zahustit?
Tak to jste tu správně!
Teď se můžete inspirovat 5 různými recepty na zavářku do polévky, které vaši polévku obohatí a přidají ten správný šmrnc.
Tak si pojďte některou vyzkoušet. Jistě si vyberete.
Játrová zavářka do polévky
Játra jsou velmi cenným zdrojem snadno vstřebatelného železa a vitamínů C a B. Svou polévku tak můžete těmito cennými vitamíny obohatit. Inspirujte se a připravte si jednoduchým způsobem tuto játrovou zavářku i vy.
Ingredience
- 150g vepřových nebo drůbežích jater
- 3ks stroužků česneku
- 100g strouhanky
- 2 vajíčka
- 1 lžíce nasekané petrželky a majoránky
- Olej
- Pepř a sůl
Postup
- Játra očistěte od blan a naškrábejte nožem.
- V míse játra osolte, opepřete a přidejte petrželku s majoránkou.
- K játrům přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, přidejte strouhanku a zakápněte trochou oleje.
- Vše řádně promíchejte, případně přidejte strouhanku. (Konzistence by měla být trochu řidší, ale přitom mírně zahoustlá.)
- Nakonec přes síto s většími oky nechte hmotu kapat přímo do vroucí polévky.
- Polévku ještě tak dvě minuty povařte a můžete podávat.

Domácí vaječná zavářka
Právě vejce by v našem jídelníčku chybět nemělo. Jen samotný žloutek obsahuje vitamíny A, D, E, K, vápník a železo. Vy si díky němu můžete obohatit svůj vývar v podobě vaječného kapání.
Ingredience
- 1,5 hrnku polohrubé mouky (můžete použít i hrubou)
- 2 ks vejce
- 0,5 hrnku vody nebo mléka
- Špetka soli
Postup
- V míse smíchejte mouku, vejce a sůl.
- Do hmoty přidejte vodu nebo mléko a vše metličkou rozmíchejte do hladka.
- Měli byste mít tužší konzistenci. V případě potřeby přidejte více mouky nebo naopak zřeďte vodou.
- Hotové kapání prolijte sítem s většími oky přímo do vroucí polévky.
- Polévku ještě pár minut povařte a můžete podávat.

Objevte podobné tipy
Zavářka do polévky z krupice
Tato zavářka je na přípravu opravdu jednoduchá. Potřebujete hlavně dětskou krupičku a pár dalších ingrediencí.
Ingredience
- Dětská krupička
- 1 větší vejce
- Sůl
- Můžete přidat i nasekanou petrželku
Postup
- V míse rozkvedlejte vejce a přisypávejte krupičku, dokud nevznikne hustá konzistence.
- Hustota hmoty zapříčiní tuhost nočků, tudíž je na vás, jak hustou ji připravíte.
- Nakonec vmíchejte dle chuti nasekanou petrželku a sůl.
- Přes hrubé struhadlo nebo síto s většími oky vymačkejte zavářku přímo do vroucí polévky.
- Polévku ještě chvilku povařte a můžete podávat.

Zavářku máte. Do jaké polévky ji ale použít? Vyzkoušejte některý ze silných hovězích vývarů nebo vývarů z kuřete.
Drobení do polévky
Druh této zavářky obsahuje opravdu jen tři ingredience a jeho příprava je tedy bleskurychlá.
Ingredience
- 80-100g hrubé mouky
- 1 větší vejce
- Sůl
Postup
- Do misky nasypte mouku, ve které udělejte důlek.
- Do vytvořeného důlku vyklepněte vajíčko a zpracujte rukama.
- Vytvořené těsto by mělo připomínat drobenku na koláč.
- Pokud máte těsto moc vlhké, přidejte více mouky a naopak, pokud máte moc sypké, přidejte ještě jedno vajíčko.
- Drobení nasypávejte po částech přímo do vroucí polévky a chvíli povařte.

Krupicový svítek
S touto zavářkou excelovaly spíše naše babičky či prababičky. Její příprava je však úplně jednoduchá a zvládne to opravdu každý.
Ingredience
- 4 lžíce dětské krupičky
- 2 vajíčka
- 1 lžička sušené petrželky nebo pažitky
- 1/2 lžičky soli
- Olej
Postup
- V míse si nejdříve rozšlehejte vajíčka a poté přisypte krupičku.
- Přidejte sůl a sušené bylinky.
- Na pánvi si rozpalte olej a nalijte připravené těsto.
- Těsto na pánvi rozetřete a osmažte po obou stranách.
- Hotový usmažený svítek po vychladnutí nakrájejte na malé kostičky.
- Do vroucí polévky nasypejte kostičky svítku a povařte 5-7 minut.
Pozn. Důležitý poměr je na 1 vejce 2 lžíce krupičky.

Tip: K docílení výborných polévek mimo zavářku můžete dojít i jejím pomalým vařením. Více se dočtete v testech pomalých hrnců.
Chutnou zavářkou do polévky jsou také noky a nočky, které se mohou zdát trochu pracnější, ale jde vlastně o trochu hustší hmotu než na kapání a připravenou také z vejce a mouky.
Místo mouky můžeme použít i jemnou strouhanku.
Jako zavářku do polévky lze použít také knedlíčky. Ani jejich příprava není nikterak složitá. Pokud se chcete inspirovat, využijte našich tipů na polévkové knedlíčky.