Bílá zrnka dušené rýže jsou velmi vhodnou přílohou především k dušeným masovým jídlům a to jak s omáčkou, tak s přírodní šťávou.
Tato obilnina, která se do Evropy dostala z Číny, má dnes i u nás své místo a připravuje se několika způsoby.
Pár z nich jsme pro vás připravili v těchto receptech.
Dušená rýže v troubě
INGREDIENCE
pro 4 osoby, 1 hrnek = 300 ml
- 1 zcela plný hrnek rýže
- 2 hrnky vody
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli
- pár kuliček pepře
- 8 ks hřebíčku
- 1/2 lžičky sůl
POSTUP
- Rozehřejeme hrnec s olejem.
- Propláchneme rýži a vložíme ji ho hrnce.
- Orestujeme ze všech stran.
- Rýži zalijeme vodou a osolíme.
- Rýži můžeme přendat do pekáčku, pokud nemáme hrnec, který lze použít v troubě. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžeme podívat, kolik máme rýže a kolik vody.
- Doprostřed rýže vložíme celou oloupanou cibuli do ní zapíchneme hřebíček.
- Přiklopíme víkem a dusíme v předem vyhřáté troubě na cca 200° po dobu 30 – 35 minut.
zdroj: 01mandarin.com.ng
Objevte podobné tipy
Smažená rýže s vejcem
INGREDIENCE
- 200 g dlouhozrnné divoké rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 fenykl
- 1 hrst hladkolisté petržele
- olej na smažení
- sůl, pepř
Ingredience k podávání
- 2 vejce
- olej na smažení
- sůl, pepř
- klíčky řeřichy
POSTUP
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
- Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Rozpálíme pánev, přidáme olej a cibuli.
- Chvíli restujeme, přidáme česnek a restujeme dosklovata.
- Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Fenykl nakrájíme na tenké plátky a společně s mrkví přidáme na pánev.
- Chvíli opékáme a přidáme uvařenou rýži.
- Dochutíme nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.
- Rozpálíme pánev s olejem a vyklepneme na ni vejce a pozvolna necháme smažit.
- Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Smaženou rýži podáváme s osmaženým vejcem a zasypeme klíčky řeřichy.
zdroj: kitchenstory.cz
Rýžové nudle s čínským zelím a hrášek
INGREDIENCE
- 150 g rýžových nudlí
- 20 g nesolených burských ořechů
- 75 g malých žampionů
- 1 jarní cibulka
- 175 g čínského zelí
- 150 g vařeného kuřecího masa
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 česnek
- 1 chilli paprička
- 50 g zeleného hrášku, může být i mražený
- 1 vejce
- 1/2 limetky
- 5 lžic sójové omáčky
POSTUP
- Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu.
- Ořechy opražíme na pánvi nasucho.
- Žampiony a jarní cibulku očistíme.
- Houby rozkrájíme na poloviny, cibulku pokrájíme na kolečka.
- Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso natrháme na kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a žampiony 3 – 4 minuty orestujeme.
- Přidáme cukr, najemno nakrájený oloupaný česnek a chilli papričku pokrájenou na kolečka.
- Krátce opečeme.
- Vmícháme rozmražený hrášek, polovinu jarní cibulky, maso a zelí.
- Přidáme vejce a promícháme ho se zeleninovou směsí.
- Nakonec přidáme scezené nudle a směs dochutíme šťávou z limetky a sójovou omáčkou.
- Připravený pokrm posypeme opraženými ořechy a zbylou jarní cibulkou.
zdroj: jenprozeny.cz
Chuť rýže můžeme přizpůsobit i jídlu, ke kterému je určena a dodat jí jinou chuť. Tak si s pomocí trochy koření, zeleniny nebo ovoce připravíme úplně jinou rýži.
Z koření využíváme především papriku, kari koření, chilli koření nebo některou z kořenících směsi, která uvedené koření obsahuje.
Ze zeleniny se do rýže využívá cibule, vhodná je i jarní cibulka i s natí a může se použít i česnek. Kromě cibule to může být i sekaná pažitka nebo petrželka či jiné zelené natě nebo bylinky.
Z rýže můžete udělat hlavní chod a to klidně i na sladko. Inspirujte se v našich dalších receptech.
A jak si rýži připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂