Bílá zrnka dušené rýže jsou velmi vhodnou přílohou především k dušeným masovým jídlům a to jak s omáčkou, tak s přírodní šťávou.
Tato obilnina, která se do Evropy dostala z Číny, má dnes i u nás své místo a připravuje se několika způsoby.
Pár z nich jsme pro vás připravili v těchto receptech.
Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou
Jedná se o rychlý a snadný recept na rýžové nudle, který připravíte za 30 minut. Recept je ideální pro rušné víkendy a navíc je lehčí a zdravější než jídlo s sebou!
Co budeme potřebovat
- 150 g rýžových nudlí
- 20 g nesolených burských ořechů
- 75 g malých žampionů
- 1 jarní cibulka
- 175 g čínského zelí
- 150 g vařeného kuřecího masa
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 česnek
- 1 chilli paprička
- 50 g zeleného hrášku, může být i mražený
- 1 vejce
- 1/2 limetky
- 5 lžic sójové omáčky
Postup
- Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu.
- Ořechy opražíme na pánvi nasucho.
- Žampiony a jarní cibulku očistíme.
- Houby rozkrájíme na poloviny, cibulku pokrájíme na kolečka.
- Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso natrháme na kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a žampiony 3 – 4 minuty orestujeme.
- Přidáme cukr, najemno nakrájený oloupaný česnek a chilli papričku pokrájenou na kolečka.
- Krátce opečeme.
- Vmícháme rozmražený hrášek, polovinu jarní cibulky, maso a zelí.
- Přidáme vejce a promícháme ho se zeleninovou směsí.
- Nakonec přidáme scezené nudle a směs dochutíme šťávou z limetky a sójovou omáčkou.
- Připravený pokrm posypeme opraženými ořechy a zbylou jarní cibulkou.

Objevte podobné tipy
Smažená rýže s vejcem
Tento čínský recept na smaženou rýži je rychlý a snadný na přípravu a tak neodolatelně chutný.
Co budeme potřebovat
- 200 g dlouhozrnné divoké rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 fenykl
- 1 hrst petržele
- olej na smažení
- sůl, pepř
K podávání
- 2 vejce
- olej na smažení
- sůl, pepř
- klíčky řeřichy
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
- Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Rozpálíme pánev, přidáme olej a cibuli.
- Chvíli restujeme, přidáme česnek a restujeme dosklovata.
- Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Fenykl nakrájíme na tenké plátky a společně s mrkví přidáme na pánev.
- Chvíli opékáme a přidáme uvařenou rýži.
- Dochutíme nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.
- Rozpálíme pánev s olejem a vyklepneme na ni vejce a pozvolna necháme smažit.
- Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Smaženou rýži podáváme s osmaženým vejcem a zasypeme klíčky řeřichy.
Rýži s vajíčky si můžete přichystat také na panvičkách Lamart – oblíbených a cenově dostupných. Více v recenzi.

Dušená rýže v troubě
Rýže pečená v troubě je snadný a spolehlivý způsob, jak ji pokaždé uvařit perfektně. Zabere to pouze 30 minut a výsledkem je lahodná příloha!
Co budeme potřebovat
pro 4 osoby, 1 hrnek = 300 ml
- 1 zcela plný hrnek rýže
- 2 hrnky vody
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli
- pár kuliček pepře
- 8 ks hřebíčku
- 1/2 lžičky sůl
Postup
- Rozehřejeme hrnec s olejem.
- Propláchneme rýži a vložíme ji ho hrnce.
- Orestujeme ze všech stran.
- Rýži zalijeme vodou a osolíme.
- Rýži můžeme přendat do pekáčku, pokud nemáme hrnec, který lze použít v troubě. Skleněný pekáček má tu výhodu, že se z boku můžeme podívat, kolik máme rýže a kolik vody.
- Doprostřed rýže vložíme celou oloupanou cibuli, do ní zapíchneme hřebíček.
- Přiklopíme víkem a dusíme v předem vyhřáté troubě na cca 200° po dobu 30 – 35 minut.
Ještě snadnějším způsobem, jak si rýži připravit, je v rýžovaru. V naší recenzi si vyberete ten nejlepší!

Chuť rýže můžeme přizpůsobit i jídlu, ke kterému je určena a dodat jí jinou chuť. Tak si s pomocí trochy koření, zeleniny nebo ovoce připravíme úplně jinou rýži. V našem speciálním článku o rýži se dozvíte, na co se jaký typ rýže nejlépe hodí a jak jí uvařit!
Z koření využíváme především papriku, kari koření, chilli koření nebo některou z kořenících směsi, která uvedené koření obsahuje.
Ze zeleniny se do rýže využívá cibule, vhodná je i jarní cibulka i s natí a může se použít i česnek. Kromě cibule to může být i sekaná pažitka nebo petrželka či jiné zelené natě nebo bylinky.
Z rýže můžete udělat hlavní chod a to klidně i na sladko. Inspirujte se v našich dalších receptech.
A jak si rýži připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂