Co je/jsou Ryzec pravý

Kdo chodí pravidelně na houby, dost možná bude znát i jedlou a velmi chutnou houbu, která vyniká svojí oranžovou barvou. Ryzec pravý roste na konci léta a na podzim v období srpna až listopadu, a to hlavně pod jehličnany – smrky a borovicemi. Vyskytuje se po celém mírném pásmu severní polokoule.

Jak poznat ryzce pravého?

Tuto houbu poznáte podle typického trychtýřovitého klobouku sytě oranžové barvy, na němž jsou tmavě zelené kruhy, jež se se stářím houby zvětšují. Od ostatních nejedlých druhů ryzců ho odlišuje hlavně to, že mléko, které ryzec pravý roní, je oranžové a na vzduchu netmavne, ale po delší době se zbarvuje šedozeleně. Jeho lupeny jsou také oranžové a po poranění zelenají. Třeň má tato houba válcovitý, asi 3 až 7 cm vysoký, bývá dutý. Kloubouk dosahuje v průměru 4 až 12 cm a v mládí má podvinutý okraj.

Použití ryzce pravého v kuchyni

Kdo má rád omáčky, určitě si ji může připravit i z ryzce pravého. Chybu rozhodně neudělá, protože na omáčky je tato houba jako dělaná díky křehké a chutné dužině. Výborný je ryzec také opékaný na tuku. A milovníci nakládaných hub jistě zajásají, protože tohoto ryzce lze úspěšně naložit do kyselého octového nálevu s cibulí. Jako příloha k masu je takto připravený ryzec přímo ideální pochutinou.

Jak jsme uvedli, jedná se o velmi chutnou a v kuchyni užitečnou houbu, kterou by bylo škoda ponechat bez užitku v lese. Naštěstí pro houbaře ryzec pravý většinou roste na jednom místě ve větším množství, takže sesbírat ho plný košík nebývá problém. Lepší je ovšem vybírat pouze mladé plodnice, které jsou pro kuchyňskou úpravu vhodnější.