Nejlepší recepty na rýžový nákyp

Také jste v dětství zbožňovali rýžový nákyp? Přemůže-li vás chuť na sladké jídlo a nevíte, co narychlo uvařit, návrat k této dobrůtce je dobrou volbou. Základem nákypu je jemná rýžová kaše a dále ho doplňujeme ovocem. Ovoce lehce sníží kalorickou hodnotu nákypu a navíc v kombinaci s rýží skvěle chutná.

Mezi nejoblíbenější náplně do nákypu patří:

  • meruňky
  • švestky
  • jablka
  • jiné ovoce
  • marmelády
  • tvaroh
  • pudink
  • a další

Rýžový nákyp není pouze stálice školních jídelen. S pečlivou přípravou a poctivými ingrediencemi dosáhnete úžasného výsledku a celá rodina se bude oblizovat až za ušima.

1. Rýžový nákyp se švestkami a povidly

Vynikající oběd, který je tak akorát sladký a voní po vanilce se skořicí.

INGREDIENCE

  • 150 g rýže
  • 800 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • švestky
  • povidla
  • skořice

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce na kaši.
  2. Vmícháme oba cukry.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
  5. Promícháme.
  6. Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
  7. Poklademe vypeckovanými švestkami a pomažeme povidly.
  8. Navrch dáme druhou polovinu kaše.
  9. Posypeme skořicí.
  10. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  11. Podáváme.

Skvělý recept na rýžový nákyp se švestkami

2. Rýžový nákyp s meruňkami a ořechy

Nákyp, který v sobě kromě zlatavých meruněk skrývá překvapení v podobě křupavých ořechů.

INGREDIENCE

  • 150 g rýže
  • 800 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • meruňky (čerstvé nebo kompotované)
  • 2 hrsti mletých vlašských ořechů
  • skořice

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce na kaši.
  2. Vmícháme oba cukry.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
  5. Promícháme.
  6. Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
  7. Poklademe vypeckovanými meruňkami.
  8. Zasypeme ořechy.
  9. Navrch dáme druhou polovinu kaše.
  10. Posypeme skořicí.
  11. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  12. Podáváme.

Vynikající hotový recept na rýžový nákyp s meruňkami

 3. Rýžový nákyp s jablky a rozinkami

Pokud máte rádi štrúdl, tato verze rýžového nákypu je pro vás jasnou volbou.

INGREDIENCE

  • 150 g rýže
  • 800 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • jablka
  • 1 lžička citronové kúry
  • 2 hrsti rozinek
  • skořice

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce na kaši.
  2. Vmícháme krupicový cukr.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Oddělíme si žloutky od bílků.
  5. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
  6. Kaši necháme vychladnout a vmícháme máslo se žloutky.
  7. Přisypeme skořici a citronovou kúru.
  8. Jablka nastrouháme a s rozinkami taktéž vmícháme do kaše.
  9. Opatrně přidáme i sníh z bílků.
  10. Nalijeme do vymazaného pekáčku.
  11. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  12. Podáváme.

Hotový recept na vynikající rýžový nákyp s jablky

4. Rýžový nákyp s broskvemi a sněhovou čepicí

Vynikající nákyp tak, jak by ho připravila vaše babička.

INGREDIENCE

  • 150 g rýže
  • 800 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • broskve (čerstvé nebo kompotované)
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • skořice

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce na kaši.
  2. Vmícháme krupicový a polovinu vanilkového cukru.
  3. Z bílků, špetky soli a druhé poloviny vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
  4. Sníh dáme stranou.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  6. Kaši necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
  7. Promícháme.
  8. Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
  9. Poklademe vypeckovanými broskvemi.
  10. Navrch dáme druhou polovinu kaše.
  11. Poslední vrstvu tvoří sníh z bílků.
  12. Posypeme skořicí.
  13. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  14. Podáváme.

Hotový recept na skvělý rýžový nákyp s broskvemi

Tip: podívejte se na další sladká jídla našich babiček.

5. Rýžový nákyp s lesním ovocem tvarohem

Nákyp je díky tvarohu ještě vláčnější. Použít můžete takřka libovolné ovoce.

INGREDIENCE

  • 150 g rýže
  • 800 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • višně
  • 250 g měkkého tvarohu
  • skořice

POSTUP

  1. Rýži uvaříme v mléce na kaši.
  2. Vmícháme krupicový a polovinu vanilkového cukru.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
  5. Promícháme.
  6. Tvaroh promícháme s druhou polovinou vanilkového cukru.
  7. Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
  8. Poté následuje vrstva tvarohu.
  9. Poklademe vypeckovanými višněmi.
  10. Navrch dáme druhou polovinu kaše.
  11. Posypeme skořicí.
  12. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
  13. Podáváme.

Skvělý hotový recept na rýžový nákyp s tvarohem

 

Představili jsme vám pět vynikajících receptů na rýžový nákyp, které potěší nejen děti.

Rýžový nákyp lze dále ozdobit sněhovou čepicí. Bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a na posledních 10 minut navršíme na nákyp.

K podávání se také hodí sladká ovocná omáčka. Nejjednodušší je připravit ji z kompotové šťávy, kterou zahustíme trochou solamylu a dochutíme cukrem, popřípadě trochou citronové šťávy.

Vyzkoušejte i rýžový nákyp s mandarinkami a ovocem.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *