Přemůže-li vás chuť na sladké jídlo a nevíte, co narychlo uvařit, návrat k této dobrůtce z dětství je skvělou volbou.
Rýžový nákyp není pouze stálice školních jídelen.
S pečlivou přípravou a poctivými ingrediencemi dosáhnete úžasného výsledku a celá rodina se bude oblizovat až za ušima.
Nebudeme vás dále napínat a pojďme se vrhnout na 5 skvělých receptů na rýžový nákyp s různými druhy ovoce.
Rýžový nákyp se švestkami a povidly
Vynikající oběd, který je tak akorát sladký a voní po vanilce se skořicí.
INGREDIENCE
- 150 g rýže
- 800 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vejce
- švestky
- povidla
- skořice
POSTUP
- Rýži uvaříme v mléce na kaši.
- Vmícháme oba cukry.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
- Promícháme.
- Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
- Poklademe vypeckovanými švestkami a pomažeme povidly.
- Navrch dáme druhou polovinu kaše.
- Posypeme skořicí.
- Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Podáváme.

Nákyp s meruňkami a ořechy
Nákyp, který v sobě kromě zlatavých meruněk skrývá překvapení v podobě křupavých ořechů.
INGREDIENCE
- 150 g rýže
- 800 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vejce
- meruňky (čerstvé nebo kompotované)
- 2 hrsti mletých vlašských ořechů
- skořice
POSTUP
- Rýži uvaříme v mléce na kaši.
- Vmícháme oba cukry.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
- Promícháme.
- Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
- Poklademe vypeckovanými meruňkami.
- Zasypeme ořechy.
- Navrch dáme druhou polovinu kaše.
- Posypeme skořicí.
- Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Podáváme.

Máte raději slané než sladké? Vyzkoušejte také naše recepty na sýrový nákyp!
Objevte podobné tipy
Nákyp z rýže s jablky a rozinkami
Pokud máte rádi štrúdl, tato verze rýžového nákypu je pro vás jasnou volbou.
INGREDIENCE
- 150 g rýže
- 800 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vejce
- jablka
- 1 lžička citronové kúry
- 2 hrsti rozinek
- skořice
POSTUP
- Rýži uvaříme v mléce na kaši.
- Vmícháme krupicový cukr.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Oddělíme si žloutky od bílků.
- Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Kaši necháme vychladnout a vmícháme máslo se žloutky.
- Přisypeme skořici a citronovou kúru.
- Jablka nastrouháme a s rozinkami taktéž vmícháme do kaše.
- Opatrně přidáme i sníh z bílků.
- Nalijeme do vymazaného pekáčku.
- Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Podáváme.

Rýžový nákyp s broskvemi a sněhovou čepicí
Vynikající nákyp tak, jak by ho připravila vaše babička.
INGREDIENCE
- 150 g rýže
- 800 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vejce
- broskve (čerstvé nebo kompotované)
- 2 bílky
- špetka soli
- skořice
POSTUP
- Rýži uvaříme v mléce na kaši.
- Vmícháme krupicový a polovinu vanilkového cukru.
- Z bílků, špetky soli a druhé poloviny vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Sníh dáme stranou.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Kaši necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
- Promícháme.
- Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
- Poklademe vypeckovanými broskvemi.
- Navrch dáme druhou polovinu kaše.
- Poslední vrstvu tvoří sníh z bílků.
- Posypeme skořicí.
- Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Podáváme.

Nákyp s lesním ovocem a tvarohem
Nákyp je díky přidanému tvarohu ještě vláčnější. Použít můžete takřka libovolné ovoce.
INGREDIENCE
- 150 g rýže
- 800 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vejce
- višně
- 250 g měkkého tvarohu
- skořice
POSTUP
- Rýži uvaříme v mléce na kaši.
- Vmícháme krupicový a polovinu vanilkového cukru.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Necháme vychladnout a vmícháme máslo a vejce.
- Promícháme.
- Tvaroh promícháme s druhou polovinou vanilkového cukru.
- Do vymazaného pekáčku dáme nejprve vrstvu rýžové kaše.
- Poté následuje vrstva tvarohu.
- Poklademe vypeckovanými višněmi.
- Navrch dáme druhou polovinu kaše.
- Posypeme skořicí.
- Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.
- Podáváme.

Představili jsme vám pět vynikajících receptů na rýžový nákyp, které potěší nejen děti.
Rýžový nákyp lze dále ozdobit sněhovou čepicí. Bílky s vanilkovým cukrem a špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a na posledních 10 minut navršíme na nákyp.
K podávání se také hodí sladká ovocná omáčka. Nejjednodušší je připravit ji z kompotové šťávy, kterou zahustíme trochou solamylu a dochutíme cukrem, popřípadě trochou citronové šťávy.
Povedlo se? Doporučujeme další sladké pokrmy z rýže. Uvidíte, že nebudete litovat.