Pokud jste milovníci všeho čokoládového, tak už nemusíte hledat dál.
Tyto fantastické recepty na Sacherův dort vás zcela ohromí.
Postupy a ingredience jsou inspirované předními rakouskými cukrárnami, proto chuť těchto dortů nemůže nic překonat.
Pravý Sacher dort
Pokud dodržíte všechny postupy popsané v tomto receptu, bude pro vás odměnou lahodný čokoládový zákusek, který bude chutnat skoro jako z cukrárny Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, protože originální receptura dortu je již skoro po 200 let držená v tajnosti.)
Na korpus
- 130 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
- Vanilkový lusk (možné nahradit extraktem z vanilky)
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 100 g cukru krystal
- 140 g hladké mouky
- 200 g meruňkového džemu
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
Na ozdobení
- Neslazená šlehačka na ozdobu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem a vysypeme moukou
- Ve vodní lázni rozpustíme 130 g čokolády s cukrem krystal
- Necháme jí mírně vychladnout
- Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkou
- Mícháme, dokud se v těstě neobjeví bublinky
- Oddělíme bílky od žloutků
- A do máslové směsi vmícháme pouze žloutky
- Když jsou žloutky dobře propojené s máslovou směsí, začneme přimíchávat rozpuštěnou čokoládu
- Vyšleháme bílky s cukrem do pevné konzistence
- Poté opatrně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí
- Na vzniklou směs prosejeme mouku
- Všechny ingredience opatrně vmícháme
- Těsto přelijeme do dortové formy a uhladíme jeho povrch
- Dort pečeme přibližně 10 – 15 minut na středním roštu
- Dvířka trouby musí být mírně pootevřená (na šířku prstu)
- Po uplynutí 15 minut troubu zavřeme a pečeme dalších 50 minut
- Když je dort hotový, vyjmeme ho z trouby a povolíme dortovou formu
- Vyklopíme ho na kovovou mřížku a necháme ho 20 minut chladnout, poté sundáme pečící papír a necháme ho zcela vychladnout
- Dort rovnoměrně rozřízneme na polovinu
- Meruňkový džem zahřejeme a rozmícháme dohladka
- Potřeme jím obě poloviny dortu, položíme jednu na druhou a džemem potřeme i strany dortu
- Na polevu si připravíme, do hrnce, 125 ml vody a do ní přidáme moučkový cukr
- Směs vaříme při vysoké teplotě asi 5 minut
- Cukerný sirup sundáme z plotny a necháme ho vychladnout
- Čokoládu nakrájíme na malé kousky a postupně zamícháváme do sirupu
- Musí vzniknout hustá poleva
- Ještě vlažnou polevu nalijeme na povrch dortu a rychle jí rovnoměrně rozetřeme
- Polevu musíme nechat několik hodin tuhnout
- Sacher dort podáváme ozdobený šlehačkou

Nejlepší Sacher dort
Vychutnejte si kus čokoládového nebe. Zákusek, který je snad hlavní turistickou atrakcí Vídně a pro jeho ochutnání se stojí dlouhé fronty, i za nepříznivého počasí, Přesně tem si můžete v pár krocích upéct u vás v kuchyni. A vychutnat si ho s vídeňskou kávou v teple domova.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 130 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 230 g povoleného másla
- 230 g cukru krystal
- 8 celých vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 170 g hořké čokolády
Na náplň
- 500 g meruňkové marmelády
- 60 ml kvalitního rumu
- 110 g másla
- 170 g hořké čokolády
- 2 lžíce kukuřičného sirupu/medu/javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Strany formy vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Na vodní lázní si rozpustíme čokoládu
- Rozpuštěnou čokoládu necháme zchladnout
- Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl
- Ve druhé míse utřeme změklé máslo s polovinou cukru krystal
- Přidáme žloutky a extrakt z vanilky
- Směs pořádně mícháme, aby se všechny ingredience spojily
- Přisypeme suché ingredience a znovu spolu promícháme, aby vzniklo jednolité těsto
- Do těsta přimícháme vychladlou čokoládu
- Z bílků si vyšleháme sníh
- Pomalu přidáváme zbytek cukru a sníh vyšleháme do pevné konzistence
- Sníh poté opatrně vmícháme do těsta, aby bylo těsto celistvé
- Těsto přelijeme do připravené formy a srovnáme ho
- Dort pečeme přibližně 45 – 50 minut, dokud ze středu dortu nevyndáme čisté párátko
- Poté dort vyndáme a vychladíme ho na 10 minut ještě zavřený ve formě
- Poté ho z formy vyndáme na kovovou mřížku a necháme, zcela vychladnout
- Do meruňkové marmelády vmícháme rum
- Dort rozpůlíme a pomažeme vnitřek marmeládou
- Půlky na sebe přiložíme a potřeme celý povrch dortu zbylou marmeládou
- Takto dort necháme odpočinout alespoň 1 hodinu
- Čokoládu ohříváme na vodní lázni, poté přidáme máslo a mícháme, dokud se oboje nerozpustí a nespojí
- Do směsi přidáme sirup
- Teplou polevou přelijeme dort a potřeme jí celý dort
- Polevu na Sachr dortu necháme ztuhnout, než ho budeme podávat
Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.

Objevte podobné tipy
Sacher dort s jablky
Klasické čokoládové těsto doplněné o jablka, která dodají celému dortu ještě větší vláčnost než s originálním receptem. Doporučujeme nesníst dort hned, ale nechat ho pár dní odležet v lednici a vláčnost jablek, spolu s marmeládou udělají své kouzlo.
Co budeme potřebovat
- 100 g třtinového cukru
- 100 g celozrnné mouky
- 10 g prášku do pečiva
- Lžička skořice
- 200 g jablek
- 2 vejce
- 110 g oleje
- 70 g bílé čokolády (nahrubo nastrouhaná)
- 175 g kvalitní hořké čokolády
- 75 g smetany (48 %)
Postup
- Ve velké míse smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva a skořici
- Promícháme a přidáme nastrouhané jablko, vejce a olej
- Těsto promícháme, aby se spojilo
- Těsto přelijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané máslem
- Dort pečeme na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut
- Na polevu ve vodní lázní rozpustíme hořkou čokoládu
- Když je čokoláda rozpuštěná, přilijeme smetanu a vaříme
- Když je dort hotový, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout
- Na vychlazený dort nalijeme čokoládovou polevu a posypeme kousky bílé čokolády
- Před podáváním necháme dort ztuhnout
Jak je nám známo dortů je celá řada, ale jestli jste ještě nenašli svého favorita tak prozkoumejte tyto recepty na sladké i slané dorty, kde ho určitě najdete.

Veganský Sacherův dort
Tak trochu netradiční podání tohoto dezertu. Musíme vyhovět potřebám širokého publika a veganství je velmi populárním životním stylem, proto přicházíme s veganskou verzí tohoto dortu.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce kokosového oleje
- 200 g nemléčné čokolády
- 2 hrnečky bezlepkové mouky
- ½ šálku kakaa
- 1 ½ lžičky jedlé sody
- lžička soli
- hrneček jablečného pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- lžička vanilkového extraktu
- lžíce jablečného octa
- 2 hrnečky nemléčného mléka (mandlové, sójové, ovesné)
- 150 g meruňkové marmelády
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Dortovou formu vymažeme rostlinným tukem a dno vyložíme pečícím papírem
- Na vodní lázni rozpustíme kokosový olej s čokoládou
- Než se čokoláda rozpustí, prosejeme si mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a promícháme
- V samostatné míse smícháme jablečné pyré, javorový sirup, vanilku, ocet a nemléko
- Mokré ingredience spolu promícháme
- Za stálého míchání vlijeme mokré ingredience do suchých a mícháme, dokud se zcela nespojí
- Přidáme čokoládovou směs a znovu promícháme
- Polovinu těsta nalijeme do připravené formy
- Vložíme formu s těstem do trouby a pečeme přibližně 30 – 35 minut
- Provedeme test špejlí
- Když je špejle čistá, vyndáme dort z trouby a necháme ho 5 minut chladnout ve formě
- Poté z něj formu sundáme
- Postup zopakujeme s druhou polovinou těsta, pečeme po stejně dlouhou dobu
- Před nanesením marmelády necháme oba korpusy zcela vychladnout
- Jednu polovinu potřeme marmeládou a přiklopíme tou druhou

Pokud chcete mít Sacher dort i s polevou rozpuste si trochu čokolády, kterou jste použili na náplň a nalijte ji na povrch.
Pokud vám nebude vadit trochu drobivější korpus, můžete upéct celé dortové těsto najednou. Pečte asi 40 minut a pak zakryjte vršek alobalem (jinak se spálí) a pečte dalších 10–15 minut. Nechte vychladnout a rozpulte. Potřete meruňkovou marmeládou a je hotovo.
Lava cakes
Zde jsme si pro vás připravili skutečnou třešničku na dortu mezi čokoládovými recepty. Čokoládovější dezert asi jen tak nenajdete. Pokud chcete, aby tento recept byl opravdu famózní, používejte čokoládu, která obsahuje více jak 55 % čokolády.
Co budeme potřebovat
- 120 g másla
- 170 g hořké čokolády
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 75 g cukru
- Špetka soli
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů
- Malé formičky na zapékání si vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Na vodní lázni si rozpustíme máslo a čokoládu
- Vedle v míse si vyšleháme vejce se žloutky, cukrem a solí
- Těsto musí zhoustnout
- Čokoládu vyšleháme do hladka a rychle jí vmícháme do vaječné směsi společně s moukou
- Těsto vylijeme do připravených formiček
- A pečeme při vysoké teplotě 12 minut, dokud strany dortíků nesou pevné a středy měkké
- Dortíky vyndáme a necháme minutku vychladnout
- Poté vršek dortíku přikryjeme talířem a vyklopíme
- Dortík se musí ihned podávat
Aby tento recept na Sacher dort byl opravdu famózní, používejte čokoládu, která obsahuje více jak 55 % čokolády.

K výbornému dortu patří i výborná káva. K té je ale zapotřebí kvalitní kávovar. Pokud vám jeden takový doma chybí a vy přemýšlíte o jeho koupi, podívejte se na tyto recenze těch nejlepších pákových kávovarů, které vám trh může nabídnout. Nebo jak už bylo zmíněno výše uvařte si tradiční vídeňskou kávu a kompletně završte své vídeňské dobrodružství z pohodlí svého gauče u televize s oblíbeným filmem.