Nejlepší recepty na vánoční cukroví ze sádla 6krát jinak! Zapomeňte na máslo či heru

Myslíte si, že sádlo se hodí tak akorát na smažení řízků či k namazání na chleba?

Mýlíte se!

Objevte s námi recepty na sádlové cukroví!

Pekly ho už naše prababičky a babičky.

Vyzkoušejte a uvidíte, že se brzy stane součástí i vašich vánočních svátků! Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Sádlové cukroví s kakaem a vanilkou

Toto vánoční pečivo chutná skvěle s čajem, kakaem i kávou.  

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2/3 šálku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 6 PL sádla
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1/2 čajové lžička prášku do pečiva
  • vanilka

Postup:

  1. V míse rozšlehejte vejce s moučkovým cukrem.
  2. Přidejte trochu vanilky, rozpuštěné sádlo, prášek do pečiva a citronovou kůru.
  3. Poté postupně přidávejte mouku a vypracujte do hladkého těsta.
  4. Toto těsto následně rozdělte na dvě části a do jedné přidejte kakao.
  5. Těsto propracujte.
  6. Obě dvě části těsta zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
  7. Ze světlého i tmavého těsta vykrájejte kolečka a uprostřed každého z nich vykrojte hvězdičky.
  8. Vyměňte místa hvězdiček, světlé dejte do tmavých koleček a tmavé hvězdičky do světlých koleček.
  9. Položte na plech s pečicím papírem.
  10. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10 minut.
Vánoční dvojbarevné pečivo se sádlem.
zdroj: tastycraze.com

Sádlové cukroví s ořechy

Vlastnoručně připravený vanilkový cukr je jen třešničkou na dortu tohoto skvělého receptu.  

Ingredience:

  • 300 g sádla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 600 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru na obalení
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový lusk (do moučkového cukru)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 čajová lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • marmeláda na slepení dle výběru

Postup:

  1. Několik dní před pečením cukroví smíchejte moučkový cukr s vanilkovým luskem a připravte si takto vanilkový cukr, ve kterém cukroví nakonec obalíte.
  2. Následně v mixéru vyšlehejte rozpuštěné sádlo s moučkovým cukrem do krémové konzistence.
  3. Přišlehejte vejce, žloutky, citronovou šťávu a citronovou kůru.
  4. Přidejte ořechy a mouku.
  5. Šlehejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte přes noc do chladničky.
  7. Předehřejte troubu na 170°C.
  8. Těsto položte na pracovní plochu vysypanou moukou a vyválejte ho na tloušťku půl centimetru.
  9. Vyložte si pečicím papírem plechy.
  10. Pomocí vykrajovátek vykrajujte sádlové cukroví a rozložte ho na připravené plechy.
  11. Pečte přibližně 12 minut.
  12. Poté nechte cukroví vychladnout.
  13. Na závěr vychladlé cukroví slepte marmeládou a obalte v připraveném vanilkovém cukru.
Vánoční cukroví se sádlem a ořechy.
zdroj: food52.com

Citronová kůra či šťáva se přidávají do mnoha druhů cukroví. Vyzkoušejte citronové vánoční pečivo v mnoha podobách!

Vánoční hvězdičky se skořicí a sádlem

Vůně a chuť skořice k Vánocům patří. I proto je toto koření jednou z ingrediencí tohoto receptu!

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/4 šálku sádla
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky drceného anýzového semínka
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na obaleníí

  • 1 šálek cukru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Vmíchejte rozdrcený anýz a pomerančovou kůru.
  3. V samostatné velké míse smíchejte cukr a rozpuštěné sádlo.
  4. Poté pomocí elektrického mixéru vyšlehejte sádlo a cukr do nadýchané směsi.
  5. Přidejte vejce a vanilku a opět vyšlehejte.
  6. Postupně zašlehejte také směs mouky.
  7. Přestaňte šlehat, jakmile se směs spojí.
  8. Těsto bude drobivé, rukama ho zpracujte do kuličky a zapracujte do něj všechny volné kousky.
  9. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
  10. Vychlazené těsto rozdělte na tři přibližně stejně velké části.
  11. Těsto propracujte ještě jednou rukama a poté ho válečkem rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  12. Vykrájejte vykrajovátky jednotlivé tvary.
  13. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a sádlové cukroví na něj vyložte.
  14. Předehřejte troubu na 170°C.
  15. Pečte přibližně 10-12 minut v závislosti na velikosti cukroví.
  16. V mezidobě v malé misce smíchejte cukr a skořici na posypání.
  17. Nechte sádlové cukroví mírně vychladnout a poté ho obalte v připravené směsi cukru a skořice.
Sádlové hvězdičky se skořicí.
zdroj: somethewiser.com

Linecké cukroví se sádlem

Máte rádi linecké? Uvidíte, že varianta se sádlem vás nezklame!

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 šálek sádla
  • 3 vejce
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 čajové lžičky vanilky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • marmeláda dle vlastního výběru
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. V hrnci na sporáku rozpusťte sádlo a nechte mírně vychladnout.
  3. Po vychladnutí na pokojovou teplotu ho za stálého míchání pomalu přidejte do směsi vajec a cukru.
  4. Přidejte vanilku.
  5. Prosejte mouku s práškem do pečiva a pomalu je přidávejte do vaječné směsi.
  6. Pomíchejte a vypracujte v těsto.
  7. Vyválejte těsto na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajovátky vykrájejte rozmanité tvary lineckého cukroví.
  8. Cukroví následně odkládejte na plech s pečicím papírem.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 8 minut dozlatova.
  10. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  11. Poté slepte pomocí marmelády a na závěr posypejte moučkovým cukrem.
Linecké vánoční pečivo připravené ze sádla.
zdroj: thespruseeats.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na linecké vánoční pečivo!

Čokoládové vánoční kuličky ze sádla

Směs čokolády a kokosu dělá z tohoto pečiva pochoutku, které neodoláte.

Ingredience:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku sádla
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaa
  • 1 čajová lžička vanilkové esence
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte rozpuštěné sádlo, vanilkovou esenci a cukr.
  2. V jiné míse smíchejte prosetou mouku s jedlou sodou a solí.
  3. Obě směsi spojte.
  4. Nakonec vmíchejte kakao, kokos a na kousky nakrájenou či nasekanou čokoládu.
  5. Vypracujte v těsto.
  6. Navlhčenýma rukama vytvarujte kuličky, které pokládejte je na plech s pečicím papírem.
  7. Pečte přibližně 13 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Čokoládovo-sádlové kuličky.
zdroj: tastycraze.com

Čokoláda se přidává do mnoha druhů vánočního pečiva. Inspirujte se našimi recepty na čokoládové cukroví.

Lahodné vánoční pečivo ze sádla

Tento druh cukroví je velmi oblíbený v Mexiku. Vyzkoušejte ho i vy!

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 šálky sádla
  • 3/4 šálku cukru
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2  čajové lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Na obalení:

  • 2/3 šálku cukru
  • 4 čajové lžičky mleté skořice
  • moučkový cukr (volitelné)

Postup:

  1. Bílek vložte do malé misky a nechte jej 30 minut stát při pokojové teplotě.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Ve velké míse vyšlehejte rozpuštěné sádlo do krémové podoby.
  4. Do jiné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  5. Postupně jejich směs vmíchejte do sádla.
  6. Z bílku si vyšlehejte tuhý sníh.
  7. Jemně do něj zašlehejte cukr a žloutek.
  8. Postupně směs opět vmíchejte do směsi sádla.
  9. Vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vypracujte v těsto.
  10. Těsto rozdělte na šest dílů.
  11. Každou část rozválejte do podoby provazu a našikmo nakrájejte na přibližně centimetr dlouhé kousky.
  12. Sádloví cukroví položte na plech s pečicím papírem.
  13. Pečte 8-10 minut nebo dokud nejsou okraje lehce hnědé.
  14. V mezidobě v malé misce smíchejte cukr a skořici.
  15. Ještě teplé vánočné pečivo obalte ve směsi skořicového cukru nebo v moučkovém cukru.
Lahodné vánoční pečivo ze sádla.
zdroj: tasteofhome.com

Proč péct cukroví ze sádla?

Většina lidí se mylně domnívá, že sádlo je velmi škodlivé, a jeho konzumaci se proto snaží co nejvíce vyhýbat. Odpověď na to, zda je či není tento tuk škodlivý, ale není tak jednoduchá a jednostranná, jak se většina lidí domnívá. Studie například prokázaly, že v mnoha ohledech je sádlo lepší než máslo.

Vzhledem k tomu, že se sádlo nepřepaluje, je velmi vhodné na smažení, vaření i pečení. Nejčastěji se k pečení používá sádlo vepřové. Nemusíte se bát, jeho chuť v pečivu vůbec nepoznáte, naopak se vám bude pečivo zdát křehčí a chutnější.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X