Myslíte si, že sádlo se hodí tak akorát na smažení řízků či k namazání na chleba?
Mýlíte se!
Objevte s námi recepty na sádlové cukroví!
Pekly ho už naše prababičky a babičky.
Vyzkoušejte a uvidíte, že se brzy stane součástí i vašich vánočních svátků! Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Sádlové cukroví s kakaem a vanilkou
Toto vánoční pečivo chutná skvěle s čajem, kakaem i kávou.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2/3 šálku moučkového cukru
- 1 vejce
- 6 PL sádla
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1/2 čajové lžička prášku do pečiva
- vanilka
Postup:
- V míse rozšlehejte vejce s moučkovým cukrem.
- Přidejte trochu vanilky, rozpuštěné sádlo, prášek do pečiva a citronovou kůru.
- Poté postupně přidávejte mouku a vypracujte do hladkého těsta.
- Toto těsto následně rozdělte na dvě části a do jedné přidejte kakao.
- Těsto propracujte.
- Obě dvě části těsta zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
- Ze světlého i tmavého těsta vykrájejte kolečka a uprostřed každého z nich vykrojte hvězdičky.
- Vyměňte místa hvězdiček, světlé dejte do tmavých koleček a tmavé hvězdičky do světlých koleček.
- Položte na plech s pečicím papírem.
- Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10 minut.

Sádlové cukroví s ořechy
Vlastnoručně připravený vanilkový cukr je jen třešničkou na dortu tohoto skvělého receptu.
Ingredience:
- 300 g sádla
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 600 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru na obalení
- 250 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk (do moučkového cukru)
- šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- marmeláda na slepení dle výběru
Postup:
- Několik dní před pečením cukroví smíchejte moučkový cukr s vanilkovým luskem a připravte si takto vanilkový cukr, ve kterém cukroví nakonec obalíte.
- Následně v mixéru vyšlehejte rozpuštěné sádlo s moučkovým cukrem do krémové konzistence.
- Přišlehejte vejce, žloutky, citronovou šťávu a citronovou kůru.
- Přidejte ořechy a mouku.
- Šlehejte, dokud nevznikne jednolité těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte přes noc do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Těsto položte na pracovní plochu vysypanou moukou a vyválejte ho na tloušťku půl centimetru.
- Vyložte si pečicím papírem plechy.
- Pomocí vykrajovátek vykrajujte sádlové cukroví a rozložte ho na připravené plechy.
- Pečte přibližně 12 minut.
- Poté nechte cukroví vychladnout.
- Na závěr vychladlé cukroví slepte marmeládou a obalte v připraveném vanilkovém cukru.

Citronová kůra či šťáva se přidávají do mnoha druhů cukroví. Vyzkoušejte citronové vánoční pečivo v mnoha podobách!
Vánoční hvězdičky se skořicí a sádlem
Vůně a chuť skořice k Vánocům patří. I proto je toto koření jednou z ingrediencí tohoto receptu!
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 a 1/4 šálku sádla
- 3/4 šálku cukru
- 1 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 3 čajové lžičky drceného anýzového semínka
- kůra z jednoho pomeranče
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na obaleníí
- 1 šálek cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
Postup:
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Vmíchejte rozdrcený anýz a pomerančovou kůru.
- V samostatné velké míse smíchejte cukr a rozpuštěné sádlo.
- Poté pomocí elektrického mixéru vyšlehejte sádlo a cukr do nadýchané směsi.
- Přidejte vejce a vanilku a opět vyšlehejte.
- Postupně zašlehejte také směs mouky.
- Přestaňte šlehat, jakmile se směs spojí.
- Těsto bude drobivé, rukama ho zpracujte do kuličky a zapracujte do něj všechny volné kousky.
- Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
- Vychlazené těsto rozdělte na tři přibližně stejně velké části.
- Těsto propracujte ještě jednou rukama a poté ho válečkem rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Vykrájejte vykrajovátky jednotlivé tvary.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem a sádlové cukroví na něj vyložte.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Pečte přibližně 10-12 minut v závislosti na velikosti cukroví.
- V mezidobě v malé misce smíchejte cukr a skořici na posypání.
- Nechte sádlové cukroví mírně vychladnout a poté ho obalte v připravené směsi cukru a skořice.

Objevte podobné tipy
Linecké cukroví se sádlem
Máte rádi linecké? Uvidíte, že varianta se sádlem vás nezklame!
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1 šálek sádla
- 3 vejce
- 3/4 šálku cukru
- 2 čajové lžičky vanilky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- marmeláda dle vlastního výběru
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny.
- V hrnci na sporáku rozpusťte sádlo a nechte mírně vychladnout.
- Po vychladnutí na pokojovou teplotu ho za stálého míchání pomalu přidejte do směsi vajec a cukru.
- Přidejte vanilku.
- Prosejte mouku s práškem do pečiva a pomalu je přidávejte do vaječné směsi.
- Pomíchejte a vypracujte v těsto.
- Vyválejte těsto na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrajovátky vykrájejte rozmanité tvary lineckého cukroví.
- Cukroví následně odkládejte na plech s pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 8 minut dozlatova.
- Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Poté slepte pomocí marmelády a na závěr posypejte moučkovým cukrem.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na linecké vánoční pečivo!
Čokoládové vánoční kuličky ze sádla
Směs čokolády a kokosu dělá z tohoto pečiva pochoutku, které neodoláte.
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku sádla
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 3/4 šálku cukru
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaa
- 1 čajová lžička vanilkové esence
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Ve větší míse smíchejte rozpuštěné sádlo, vanilkovou esenci a cukr.
- V jiné míse smíchejte prosetou mouku s jedlou sodou a solí.
- Obě směsi spojte.
- Nakonec vmíchejte kakao, kokos a na kousky nakrájenou či nasekanou čokoládu.
- Vypracujte v těsto.
- Navlhčenýma rukama vytvarujte kuličky, které pokládejte je na plech s pečicím papírem.
- Pečte přibližně 13 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Čokoláda se přidává do mnoha druhů vánočního pečiva. Inspirujte se našimi recepty na čokoládové cukroví.
Lahodné vánoční pečivo ze sádla
Tento druh cukroví je velmi oblíbený v Mexiku. Vyzkoušejte ho i vy!
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1 vejce
- 2 šálky sádla
- 3/4 šálku cukru
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- špetka soli
Na obalení:
- 2/3 šálku cukru
- 4 čajové lžičky mleté skořice
- moučkový cukr (volitelné)
Postup:
- Bílek vložte do malé misky a nechte jej 30 minut stát při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké míse vyšlehejte rozpuštěné sádlo do krémové podoby.
- Do jiné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Postupně jejich směs vmíchejte do sádla.
- Z bílku si vyšlehejte tuhý sníh.
- Jemně do něj zašlehejte cukr a žloutek.
- Postupně směs opět vmíchejte do směsi sádla.
- Vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vypracujte v těsto.
- Těsto rozdělte na šest dílů.
- Každou část rozválejte do podoby provazu a našikmo nakrájejte na přibližně centimetr dlouhé kousky.
- Sádloví cukroví položte na plech s pečicím papírem.
- Pečte 8-10 minut nebo dokud nejsou okraje lehce hnědé.
- V mezidobě v malé misce smíchejte cukr a skořici.
- Ještě teplé vánočné pečivo obalte ve směsi skořicového cukru nebo v moučkovém cukru.

Proč péct cukroví ze sádla?
Většina lidí se mylně domnívá, že sádlo je velmi škodlivé, a jeho konzumaci se proto snaží co nejvíce vyhýbat. Odpověď na to, zda je či není tento tuk škodlivý, ale není tak jednoduchá a jednostranná, jak se většina lidí domnívá. Studie například prokázaly, že v mnoha ohledech je sádlo lepší než máslo.
Vzhledem k tomu, že se sádlo nepřepaluje, je velmi vhodné na smažení, vaření i pečení. Nejčastěji se k pečení používá sádlo vepřové. Nemusíte se bát, jeho chuť v pečivu vůbec nepoznáte, naopak se vám bude pečivo zdát křehčí a chutnější.