5 inspirativních receptů na salát Coleslaw aneb jak jej vychutit k dokonalosti

Jak připravit dokonalý salát, který je tolik oblíbený v restauracích i fast foodech?

V čem tkví jeho kouzlo?

Spojení najemno nakrájené zeleniny a vláčného dresinku se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným masům, náplň do obložených baget i jako lehká letní svačinka.

Jaké jsou ty nejlepší recepty na Coleslaw?

To se dozvíte v našem článku.

Salát coleslaw s bílým jogurtem

I když se slavný recept správně připravuje s majonézou, velice oblíbenou variantou je ta odlehčená s bílým jogurtem. Zdravější kombinace chutná skvěle a navíc ze snědení plné misky nebudete mít žádné výčitky. Použít můžete jak řecký bílý jogurt, tak obyčejný.

Ingredience:

  • 1 větší mrkev
  • 1 cibule
  • 1 hlávka bílého zelí (menší)
  • ¼ celeru
  • 200 g bílého řeckého jogurtu
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky vinného octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Všechnu zeleninu nastrouhejte nadrobno a smíchejte v misce.
  • Připravte dresink smícháním jogurtu, cukru a octa. Dochuťte solí a pepřem.
  • Smíchejte dresink s nakrouhanou zeleninou.
  • Podávejte jako přílohu nebo samostatně s čerstvým celozrnným pečivem. 
jogurtový coleslaw v misce
brandnewvegan.com

TIP: Pokud máte rádi chuť celeru, vyzkoušejte některý z našich z receptů na celerový salát. 

Salát z červeného zelí s brusinkami

Jednoduchá, lehká a barevná. Tak by se dala popsat tato verze slavného salátu, která se hodí jako příloha i jako samostatný chod k čerstvému pečivu nebo náplň do baget s trhaným masem.

Ingredience:

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 1 mrkev
  • 150 g majonézy
  • hrst sušených brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru krystal
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Nastrouhejte mrkev a zelí a smíchejte dohromady.
  • Vlašské ořechy nakrájejte na poloviny a spolu s brusinkami vmíchejte do salátu.
  • V misce smíchejte majonézu s cukrem, octem, solí a pepřem.
  • Smíchejte zálivku se zelným základem a nechte chvíli odstát v lednici.  
salát z červeného zelí s ořechy
cookpad.com/

Křenový coleslaw

Kdo si jednou zamiluje křen, bude jej vyhledávat často. Tahle pikantní zelenina je ideálním zabijákem bacilů, a tak její používání jen a jen doporučujeme. V zelné verzi má rozhodně své místo, dodá jí příjemný akcent.

Ingredience:

  • 150 g majonézy
  • 1 mrkev
  • ½ hlávkového zelí
  • 5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
  • 3 jarní cibulky
  • 30 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, mrkev a zelí nastrouhejte. Smíchejte všechnu zeleninu i s křenem dohromady.
  • V misce rozmíchejte majonézu se smetanou, dochuťte solí a pepřem.
  • Smíchejte dresink se zeleninou a vychlaďte v lednici. 
coleslaw s křenem
bettycrocker.com

Zelný salát s podmáslím

Víte, jak dodat salátu jemnou chuť? Vsaďte na podmáslí! V kombinaci s dijonskou hořčicí je tohle opravdu zajímavá a chutná varianta. Nebojte se ani barev a použijte bílé i červené zelí i žlutou a červenou cibuli. 

Ingredience:

  • 500 g strouhaného zelí (červené a bílé)
  • ½ žluté cibule
  • ½ červené cibule
  • 2 mrkve
  • 180 ml podmáslí
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa (nebo běžného vinného)
  • 2 lžíce cukru krystal
  • sůl

Postup:

  • Ve větší míse smíchejte nastrouhané zelí, mrkev a na měsíčky nakrájenou cibuli. Posolte.
  • Vedle smíchejte podmáslí, majonézu, hořčici, ocet a cukr.
  • Smíchejte dresink se zeleninou a můžete podávat. 
zelný salát s podmáslím
seriouseats.com

Coleslaw s jablky

Na zeleninovo-ovocnou verzi nesmíme zapomenout. Tenhle míchaný salát s jablky je ideální jako svačinka třeba pro vaše děti. Je plný vitamínů a příjemně sladký díky přidanému medu. Skvěle se také hodí i v létě ke grilovaným masům.

Ingredience:

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červené jablko
  • 1 zelené jablko
  • 1 cibule (žlutá nebo červená)
  • hrst mandlí
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Jablka oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte s nastrouhaným zelím, mrkví a na měsíčky nakrájenou cibulí. 
  • Ve vedlejší misce smíchejte jogurt, majonézu, med a ocet.
  • Promíchejte dresink se zeleninovým základem a osolte a opepřete dle chuti.
Jablkový coleslaw
barefeetinthekitchen.com

Bonusové tipy na dresinky 3x jinak

Základ Coleslawu bývá většinou stejný, ale to, co mu dodává onu specifickou chuť je dresink. Třeba se inspirujete některým z našich bonusových tipů.

Asijský dresink

“Slaw” salát na asijský způsob? Proč ne, stačí si trochu pohrát s dresinkem. Všechny ingredience smíchejte dohromady, nechte chvíli odstát a poté smíchejte se salátem.

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 60 ml rýžového octa
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • chilli podle chuti
  • sůl

Dresink ze zakysané smetany a ananasové šťávy

Už jsme tu měli jogurt i podmáslí, ale co takhle zakysaná smetana? I s ní bude salát chutnat skvěle! Obzvlášť, když přidáte do dresinku příchuť ananasu.

  • Menší hrst nadrobno nakrájených listů petrželky
  • 150 g zakysané smetany
  • 50 g majonézy
  • 3 lžíce ananasového džusu (ideálně neslazený)
  • 15 g cukru krystal
  • sůl
  • pepř

KFC dresink

Už jste někdy ochutnali Coleslaw z KFC? Jeho specifická chuť často vede k vyhledávání toho, jak že tam salát vlastně dělají. A my víme, jak na to! Za všechno může právě jejich specifický vláčný dresink.

  • 120 g majonézy
  • 60 ml mléka
  • 60 ml podmáslí
  • 60 g cukru krystal
  • 1 ½ lžíce octa
  • 2 ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

A jak děláte tento slavný salát vy? A víte, kde vůbec vznikl? I když jeho název zní tak, jakoby byla jeho domovina v některém ze slovanských národů, není tomu tak.

Tento recept je velice oblíbený v Americe už od 18. století, a proto je často spojovaný s typickým americkým fastfoodem, grilovaným masem a plněnými houskami.

Původně se však Coleslaw začal dělat v Nizozemsku, kde se mu říká koolsla, což v překladu znamená zelný salát. Původně se však podával teplý, pro studenou verzi pak proto vzniklo pojmenování “cold slaw”, z čehož vznikl dnes používaný název. 

Ať už je ale historie tohoto pokrmu jakákoliv, jasné je, že si svou oblibu zanechá i pro příští generace. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.