Jak připravit dokonalý salát, který je tolik oblíbený v restauracích i fast foodech?
V čem tkví jeho kouzlo?
Spojení najemno nakrájené zeleniny a vláčného dresinku se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným masům, náplň do obložených baget i jako lehká letní svačinka.
Jaké jsou ty nejlepší recepty na Coleslaw?
To se dozvíte v našem článku.
Salát coleslaw s bílým jogurtem
I když se slavný recept správně připravuje s majonézou, velice oblíbenou variantou je ta odlehčená s bílým jogurtem. Zdravější kombinace chutná skvěle a navíc ze snědení plné misky nebudete mít žádné výčitky. Použít můžete jak řecký bílý jogurt, tak obyčejný.
Ingredience:
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 1 hlávka bílého zelí (menší)
- ¼ celeru
- 200 g bílého řeckého jogurtu
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky vinného octa
- sůl
- pepř
Postup:
- Všechnu zeleninu nastrouhejte nadrobno a smíchejte v misce.
- Připravte dresink smícháním jogurtu, cukru a octa. Dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte dresink s nakrouhanou zeleninou.
- Podávejte jako přílohu nebo samostatně s čerstvým celozrnným pečivem.

TIP: Pokud máte rádi chuť celeru, vyzkoušejte některý z našich z receptů na celerový salát.
Salát z červeného zelí s brusinkami
Jednoduchá, lehká a barevná. Tak by se dala popsat tato verze slavného salátu, která se hodí jako příloha i jako samostatný chod k čerstvému pečivu nebo náplň do baget s trhaným masem.
Ingredience:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 1 mrkev
- 150 g majonézy
- hrst sušených brusinek
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru krystal
- sůl
- pepř
Postup:
- Nastrouhejte mrkev a zelí a smíchejte dohromady.
- Vlašské ořechy nakrájejte na poloviny a spolu s brusinkami vmíchejte do salátu.
- V misce smíchejte majonézu s cukrem, octem, solí a pepřem.
- Smíchejte zálivku se zelným základem a nechte chvíli odstát v lednici.

Křenový coleslaw
Kdo si jednou zamiluje křen, bude jej vyhledávat často. Tahle pikantní zelenina je ideálním zabijákem bacilů, a tak její používání jen a jen doporučujeme. V zelné verzi má rozhodně své místo, dodá jí příjemný akcent.
Ingredience:
- 150 g majonézy
- 1 mrkev
- ½ hlávkového zelí
- 5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
- 3 jarní cibulky
- 30 ml smetany
- sůl
- pepř
Postup:
- Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, mrkev a zelí nastrouhejte. Smíchejte všechnu zeleninu i s křenem dohromady.
- V misce rozmíchejte majonézu se smetanou, dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte dresink se zeleninou a vychlaďte v lednici.

Objevte podobné tipy
Zelný salát s podmáslím
Víte, jak dodat salátu jemnou chuť? Vsaďte na podmáslí! V kombinaci s dijonskou hořčicí je tohle opravdu zajímavá a chutná varianta. Nebojte se ani barev a použijte bílé i červené zelí i žlutou a červenou cibuli.
Ingredience:
- 500 g strouhaného zelí (červené a bílé)
- ½ žluté cibule
- ½ červené cibule
- 2 mrkve
- 180 ml podmáslí
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa (nebo běžného vinného)
- 2 lžíce cukru krystal
- sůl
Postup:
- Ve větší míse smíchejte nastrouhané zelí, mrkev a na měsíčky nakrájenou cibuli. Posolte.
- Vedle smíchejte podmáslí, majonézu, hořčici, ocet a cukr.
- Smíchejte dresink se zeleninou a můžete podávat.

Coleslaw s jablky
Na zeleninovo-ovocnou verzi nesmíme zapomenout. Tenhle míchaný salát s jablky je ideální jako svačinka třeba pro vaše děti. Je plný vitamínů a příjemně sladký díky přidanému medu. Skvěle se také hodí i v létě ke grilovaným masům.
Ingredience:
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 2 mrkve
- 1 červené jablko
- 1 zelené jablko
- 1 cibule (žlutá nebo červená)
- hrst mandlí
- 100 g řeckého jogurtu
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky octa
- sůl
- pepř
Postup:
- Jablka oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte s nastrouhaným zelím, mrkví a na měsíčky nakrájenou cibulí.
- Ve vedlejší misce smíchejte jogurt, majonézu, med a ocet.
- Promíchejte dresink se zeleninovým základem a osolte a opepřete dle chuti.

Bonusové tipy na dresinky 3x jinak
Základ Coleslawu bývá většinou stejný, ale to, co mu dodává onu specifickou chuť je dresink. Třeba se inspirujete některým z našich bonusových tipů.
Asijský dresink
“Slaw” salát na asijský způsob? Proč ne, stačí si trochu pohrát s dresinkem. Všechny ingredience smíchejte dohromady, nechte chvíli odstát a poté smíchejte se salátem.
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 60 ml rýžového octa
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 stroužek česneku (utřený)
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- chilli podle chuti
- sůl
Dresink ze zakysané smetany a ananasové šťávy
Už jsme tu měli jogurt i podmáslí, ale co takhle zakysaná smetana? I s ní bude salát chutnat skvěle! Obzvlášť, když přidáte do dresinku příchuť ananasu.
- Menší hrst nadrobno nakrájených listů petrželky
- 150 g zakysané smetany
- 50 g majonézy
- 3 lžíce ananasového džusu (ideálně neslazený)
- 15 g cukru krystal
- sůl
- pepř
KFC dresink
Už jste někdy ochutnali Coleslaw z KFC? Jeho specifická chuť často vede k vyhledávání toho, jak že tam salát vlastně dělají. A my víme, jak na to! Za všechno může právě jejich specifický vláčný dresink.
- 120 g majonézy
- 60 ml mléka
- 60 ml podmáslí
- 60 g cukru krystal
- 1 ½ lžíce octa
- 2 ½ lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl
- pepř
A jak děláte tento slavný salát vy? A víte, kde vůbec vznikl? I když jeho název zní tak, jakoby byla jeho domovina v některém ze slovanských národů, není tomu tak.
Tento recept je velice oblíbený v Americe už od 18. století, a proto je často spojovaný s typickým americkým fastfoodem, grilovaným masem a plněnými houskami.
Původně se však Coleslaw začal dělat v Nizozemsku, kde se mu říká koolsla, což v překladu znamená zelný salát. Původně se však podával teplý, pro studenou verzi pak proto vzniklo pojmenování “cold slaw”, z čehož vznikl dnes používaný název.
Ať už je ale historie tohoto pokrmu jakákoliv, jasné je, že si svou oblibu zanechá i pro příští generace.