Nejlepší recepty na salát rumcajs, které k nám dorazily až z lesa Řáholce.
Jsou tak trochu retro, ale stále delikátní.
Podávejte ho na obloženém chlebíčku nebo jako zdravou variantu odpolední svačinky.
Všem se budou sbíhat sliny!
Salát rumcajs na chlebíčky
Pokud jste fanoušky spíše ostřejší kuchyně, tak neváhejte a dochuťte si své chlebíčky tímto pálivým salátem. Navrch si je ozdobte podle své libosti, třeba pikantní klobásou nebo chilli práškem.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 400 g šunkového salámu
- 100 g mrkve
- 50 g šalotky
- 100 g celeru
- 100 g kyselých okurek
- 15 g feferonek
- 150 g majonézy
- 50 g hořčice
- Lžíce octu (nebo nálevu z okurek)
- Lžíce nálevu z feferonek
- 10 g cukru
- Lžička worcesterské omáčky
- Špetka pepře
- Špetka soli
Na ozdobu
- Tvrdý sýr
- Plesnivý sýr (hermelín)
- Čabajku
- Vajíčko
- Beraní rohy
- Veka
Postup
- Mrkev společně s celerem si uvaříme ve vařící osolené vodě
- Když je zelenina uvařená, necháme jí vychladnout a poté jí nakrájíme na kostičky
- Šunkový salám si nakrájíme na tenká kolečka
- K šunkovému salámu přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky, šalotku a feferonky
- Přidáme worcesterskou omáčkou, ocet a nálev
- Promícháme a dochutíme majonézou, hořčicí, solí, pepřem a cukrem
- Vše společně zamícháme a ochutnáme, pokud nám v receptu něco chybí, tak rumcajs salát dochutíme podle sebe
- Jednotlivé plátky veky poté namažeme pikantním salátem a ozdobíme podle vlastní chuti a fantazie

Loupežnický salát
Pálivý domácí rumcajs salát, který si oblíbí celá vaše rodina. Je to skvělá alternativa k rodinné večeři když nechcete jíst obyčejný salám a sýr namazaný na chlebu.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 500 g měkkého salámu
- Bílou cibuli
- Červenou cibuli
- 4 nakládané okurky
- 8 kozích rohů (nakládaných)
- Pepř
- 200 g majonézy
Na marinádu
- Lžíce oleje
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- Lžíce worcestrová omáčka
- 3 lžíce láku z kozích rohů
Postup
- Na marinádu si v malém hrnci za stálého míchání na střední teplotu povaříme olej, kečup, hořčici, worcestrovou omáčku a lák
- Měkký salám nakrájíme na slabé nudličky a přidáme do mísy
- K němu poté přidáme nadrobno nakrájené cibule o okurky
- Kozí rohy nakrájíme na tenké plátky a také je přidáme k salámu
- Rumcajs salát opepříme, osolíme a přidáme majonézu
- Promícháme a nakonec ho zalijeme uvařenou a vychladnou marinádou
- Vše dobře promícháme a mísu se salátem dáme na pár hodin uležet do lednice
- Salát podáváme s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem

Pikantní salát rumcajs s chilli
Pálivé ještě pálivějším. Přesně tak bychom mohli popsat tento recept, který je přímo pohlazením pro chuťové buňky fajnšmekrům, kteří si holdují v pikantních pokrmech.
Co budeme potřebovat
- 150 g majonézy
- 50 g celeru (nadrobno nakrájeného)
- 60 g jarní cibulky
- Hrst čerstvé pažitky
- Lžíce medu
- 5 stroužků česneku
- 2 lžičky chilli
- 4 feferonky
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky worcesterské omáčky
- Špetka soli
- 350 g měkkého šunkového salámu
- 30 g nasekaných pekanových ořechů a mandlí
Postup
- Celer si nakrájíme na malé kostičky
- Přidáme k němu nakrájenou jarní cibulku, feferonky nakrájené na plátky a prolisovaný česnek
- Přidáme nasekanou pažitku a majonézu
- Vše spolu pořádně promícháme, aby se ingredience propojily
- Vmícháme šunku a zbylé koření kromě ořechů
- Salát ochutnáme a podle vlastních preferencí dochutíme solí, pepře, možná i octem, jestli vám tam chybí
- Salát přendáme do servírovací misky a dáme ho zchladit a rozležet do lednice
- Před podáváním vmícháme pekanové ořechy s mandlemi

Objevte podobné tipy
Zdravý rumcajs salát s jablky
Výčet receptů nesmí být ochuzen ani o svojí zdravou variantu tohoto salátu. Vyzkoušejte tento recept tak trochu jinak a možná i lépe.
Co budeme potřebovat
Na salát
- Střední jablko
- Citronová šťáva (z 1 citronu)
- 300 g kuřecího salámu
- 50 g feferonek
- Lžička hořčice
- 10 g cukru
- 50 g červených hroznů bez pecek
- Řapíkatý celer
- 50 g rozinek
- 70 g vlašských ořechů (nebo mandlí)
- Špetka soli
- Špetka pepře
Na dresink
- 100 g jogurtu
- 150 g majonézy (nebo zakysané smetany)
- 50 ml pomerančové šťávy
- Špetka soli
- Lžíce Sriracha omáčky
- Lžíce sójové omáčky
- Lžička mleté cibule
Postup
- Na marinádu si smícháme všechny ingredience dohromady a dáme jí stranou
- Jablko omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky do velké mísy
- Celer omyjeme a nakrájíme na malé kousky
- Kuličky hroznového vína přepůlíme a přidáme k jablko s celerem
- Feferonky nakrájíme na tenké plátky
- Kuřecí salám nakrájíme na kostičky a přidáme ke zbylým ingrediencím
- Dále do mísy přidáme rozinky, ořechy, šťávu z citronu a cukr
- Vše spolu promícháme a přidáme marinádu
- Ochutnáme a podle potřeby osolíme a opepříme
- Rumcajs salát podáváme na lůžku z hlávkového salátu, posypaný opraženými vlašskými ořechy
Zdravých potravin není v našem jídelníčku nikdy dost. Mezi další zdraví prospěšné ingredience, které procházejí všemi těmito recepty na salát rumcajs je i celer. Ten buď milujete nebo nenávidíte, a pokud platí to první tak se neváhejte pustit do dalších receptů s celerem.

Klasický retro salát rumcajs
Pro návrat v čase se stačí zakousnout do čerstvého chleba společně s tímto lahodným majonézovým salátem, který chutná přesně jako z bufetu v 80. letech.
Co budeme potřebovat
- 400 g točeného saláme
- 120 g kyselých okurek
- 80 g cibule
- 50 g sterilizované papriky
- 15 g feferonek
- 200 g majonézy
- Lžíce hořčice
- Lžička worcesterské omáčky
- Lžička octa
- 10 g cukru
- Špetka pepře
- Špetka cukru
Postup
- Točený salám si oloupeme a nakrájíme ho na tenká kolečka
- Okurky a cibuli taktéž nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k salámu
- Sterilizované papriky společně s feferonkami nakrájíme nadrobno
- Přidáme majonézu a hořčici
- Vše spolu promícháme, aby se ingredience v majonéze rovnoměrně obalily
- Pokračujeme tak, že salát dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, cukrem, mletým pepřem a solí
- Ochutnáme a popřípadě ještě chuť doladíme solí, pepřem nebo nálevem z feferonek či okurek

Pálivé? Ano, či ne?
Tyto recepty na rumcajs salát se převážně točí kolem pálivých ingrediencí. Proč je vlastně dobé pikantní pokrmy do svého jídelníčku čas od času zařadit. Na to jsme se podívali a zde vám přinášíme několik benefitů, které konzumací pálivých jídel můžete získat.
Benefit, který vyplývá z konzumace například chilli papriček nebo kajenského pepře je ten, že do těla dostáváme rostlinný alkaloid, takzvaný kapsaicin, který má velmi pozitivní účinky na naše zdraví.
Podpora krevního oběhu
Kapsaicin významně podporuje krevní oběh a oběhovou soustavu napomáhá ke správné cirkulaci krve a i jejímu ředění. Pokud se rádi zakousnete do chilli papričky, snižujete tím riziko výskytu srdečních nebo cévních chorob (jako je infarkt nebo mozková mrtvice).
Bojuje proti vysokému cholesterolu
Kapsaicin se vydává do boje proti takzvanému LDL cholesterolu, tedy laicky řečeno tomu špatnému. Tento alkalioid ho pomáhá rozpouštět a odvádět z těla ven.
Zrychluje metabolismus
Dalším významným benefitem pálivých pokrmu je, že pomáhají zrychlit metabolismus. Zrychlení metabolismu je vítaným produktem především pro ty, kteří se snaží zhubnout. Společně s aktivním pohybem potom dochází k rychlejšímu úbytku váhy.
Utlumení pocitu hladu
Úspěšná dieta jde v ruku v ruce i s tímto bodem. Když si například na oběd dáte nějaké pikantní jídlo, posléze nebudete mít takzvané chutě na něco sladkého, což výrazně napomůže k tomu, že dietu nebudete porušovat.
Prevence proti rakovině
Vědci z Nottinghamské univerzity ve své studii prováděné na účinky kapsaicinu uvedli, že tento alkaloid dokáže poskytnout dobrou prevenci proti rakovině žaludku, plic a slinivky břišní. Některé další studie poukazují i na to, že má pozitivní účinky na tělo v boji proti rakovině prostaty.
