5 lehce pikantních receptů na salát jako od Rumcajse. Vyzkoušejte!

Nejlepší recepty na salát rumcajs, které k nám dorazily až z lesa Řáholce.

Jsou tak trochu retro, ale stále delikátní.

Podávejte ho na obloženém chlebíčku nebo jako zdravou variantu odpolední svačinky.

Všem se budou sbíhat sliny!

Salát rumcajs na chlebíčky

Pokud jste fanoušky spíše ostřejší kuchyně, tak neváhejte a dochuťte si své chlebíčky tímto pálivým salátem. Navrch si je ozdobte podle své libosti, třeba pikantní klobásou nebo chilli práškem.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. 400 g šunkového salámu
  2. 100 g mrkve
  3. 50 g šalotky
  4. 100 g celeru
  5. 100 g kyselých okurek
  6. 15 g feferonek
  7. 150 g majonézy
  8. 50 g hořčice
  9. Lžíce octu (nebo nálevu z okurek)
  10. Lžíce nálevu z feferonek
  11. 10 g cukru
  12. Lžička worcesterské omáčky
  13. Špetka pepře
  14. Špetka soli

Na ozdobu

  1. Tvrdý sýr
  2. Plesnivý sýr (hermelín)
  3. Čabajku
  4. Vajíčko
  5. Beraní rohy
  6. Veka

Postup

  1. Mrkev společně s celerem si uvaříme ve vařící osolené vodě
  2. Když je zelenina uvařená, necháme jí vychladnout a poté jí nakrájíme na kostičky
  3. Šunkový salám si nakrájíme na tenká kolečka
  4. K šunkovému salámu přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky, šalotku a feferonky
  5. Přidáme worcesterskou omáčkou, ocet a nálev
  6. Promícháme a dochutíme majonézou, hořčicí, solí, pepřem a cukrem
  7. Vše společně zamícháme a ochutnáme, pokud nám v receptu něco chybí, tak rumcajs salát dochutíme podle sebe
  8. Jednotlivé plátky veky poté namažeme pikantním salátem a ozdobíme podle vlastní chuti a fantazie
Pikantní tradiční majonézový salát na měkké vece ozdobený zeleninou, salámem a sýrem.
Zdroj: ceskatelevize.cz

Loupežnický salát

Pálivý domácí rumcajs salát, který si oblíbí celá vaše rodina. Je to skvělá alternativa k rodinné večeři když nechcete jíst obyčejný salám a sýr namazaný na chlebu.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. 500 g měkkého salámu
  2. Bílou cibuli
  3. Červenou cibuli
  4. 4 nakládané okurky
  5. 8 kozích rohů (nakládaných)
  6. Pepř
  7. 200 g majonézy

Na marinádu

  1. Lžíce oleje
  2. 2 lžíce hořčice
  3. 2 lžíce kečupu
  4. Lžíce worcestrová omáčka
  5. 3 lžíce láku z kozích rohů

Postup

  1. Na marinádu si v malém hrnci za stálého míchání na střední teplotu povaříme olej, kečup, hořčici, worcestrovou omáčku a lák
  2. Měkký salám nakrájíme na slabé nudličky a přidáme do mísy
  3. K němu poté přidáme nadrobno nakrájené cibule o okurky
  4. Kozí rohy nakrájíme na tenké plátky a také je přidáme k salámu
  5. Rumcajs salát opepříme, osolíme a přidáme majonézu
  6. Promícháme a nakonec ho zalijeme uvařenou a vychladnou marinádou
  7. Vše dobře promícháme a mísu se salátem dáme na pár hodin uležet do lednice
  8. Salát podáváme s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem
Lahodný pálivý salát s cibulí, salámem a zeleninou.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Pikantní salát rumcajs s chilli

Pálivé ještě pálivějším. Přesně tak bychom mohli popsat tento recept, který je přímo pohlazením pro chuťové buňky fajnšmekrům, kteří si holdují v pikantních pokrmech.

Co budeme potřebovat

  1. 150 g majonézy
  2. 50 g celeru (nadrobno nakrájeného)
  3. 60 g jarní cibulky
  4. Hrst čerstvé pažitky
  5. Lžíce medu
  6. 5 stroužků česneku
  7. 2 lžičky chilli
  8. 4 feferonky
  9. ½ lžičky cukru
  10. ½ lžičky worcesterské omáčky
  11. Špetka soli
  12. 350 g měkkého šunkového salámu
  13. 30 g nasekaných pekanových ořechů a mandlí

Postup

  1. Celer si nakrájíme na malé kostičky
  2. Přidáme k němu nakrájenou jarní cibulku, feferonky nakrájené na plátky a prolisovaný česnek
  3. Přidáme nasekanou pažitku a majonézu
  4. Vše spolu pořádně promícháme, aby se ingredience propojily
  5. Vmícháme šunku a zbylé koření kromě ořechů
  6. Salát ochutnáme a podle vlastních preferencí dochutíme solí, pepře, možná i octem, jestli vám tam chybí
  7. Salát přendáme do servírovací misky a dáme ho zchladit a rozležet do lednice
  8. Před podáváním vmícháme pekanové ořechy s mandlemi
Extra pálivý salár s chilli, česnekem a feferonkami.
Zdroj: Recepty bez brepty

Zdravý rumcajs salát s jablky

Výčet receptů nesmí být ochuzen ani o svojí zdravou variantu tohoto salátu. Vyzkoušejte tento recept tak trochu jinak a možná i lépe.

Co budeme potřebovat

Na salát

  1. Střední jablko
  2. Citronová šťáva (z 1 citronu)
  3. 300 g kuřecího salámu
  4. 50 g feferonek
  5. Lžička hořčice
  6. 10 g cukru
  7. 50 g červených hroznů bez pecek
  8. Řapíkatý celer
  9. 50 g rozinek
  10. 70 g vlašských ořechů (nebo mandlí)
  11. Špetka soli
  12. Špetka pepře

Na dresink

  1. 100 g jogurtu
  2. 150 g majonézy (nebo zakysané smetany)
  3. 50 ml pomerančové šťávy
  4. Špetka soli
  5. Lžíce Sriracha omáčky
  6. Lžíce sójové omáčky
  7. Lžička mleté cibule

Postup

  1. Na marinádu si smícháme všechny ingredience dohromady a dáme jí stranou
  2. Jablko omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky do velké mísy
  3. Celer omyjeme a nakrájíme na malé kousky
  4. Kuličky hroznového vína přepůlíme a přidáme k jablko s celerem
  5. Feferonky nakrájíme na tenké plátky
  6. Kuřecí salám nakrájíme na kostičky a přidáme ke zbylým ingrediencím
  7. Dále do mísy přidáme rozinky, ořechy, šťávu z citronu a cukr
  8. Vše spolu promícháme a přidáme marinádu
  9. Ochutnáme a podle potřeby osolíme a opepříme
  10. Rumcajs salát podáváme na lůžku z hlávkového salátu, posypaný opraženými vlašskými ořechy

Zdravých potravin není v našem jídelníčku nikdy dost. Mezi další zdraví prospěšné ingredience, které procházejí všemi těmito recepty na salát rumcajs je i celer. Ten buď milujete nebo nenávidíte, a pokud platí to první tak se neváhejte pustit do dalších receptů s celerem.

Zdravá alternativa k majonézovému salátu se salámovou šunkou s jablkem.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Klasický retro salát rumcajs

Pro návrat v čase se stačí zakousnout do čerstvého chleba společně s tímto lahodným majonézovým salátem, který chutná přesně jako z bufetu v 80. letech.

Co budeme potřebovat

  1. 400 g točeného saláme
  2. 120 g kyselých okurek
  3. 80 g cibule
  4. 50 g sterilizované papriky
  5. 15 g feferonek
  6. 200 g majonézy
  7. Lžíce hořčice
  8. Lžička worcesterské omáčky
  9. Lžička octa
  10. 10 g cukru
  11. Špetka pepře
  12. Špetka cukru

Postup

  1. Točený salám si oloupeme a nakrájíme ho na tenká kolečka
  2. Okurky a cibuli taktéž nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k salámu
  3. Sterilizované papriky společně s feferonkami nakrájíme nadrobno
  4. Přidáme majonézu a hořčici
  5. Vše spolu promícháme, aby se ingredience v majonéze rovnoměrně obalily
  6. Pokračujeme tak, že salát dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, cukrem, mletým pepřem a solí
  7. Ochutnáme a popřípadě ještě chuť doladíme solí, pepřem nebo nálevem z feferonek či okurek
Český pálivý krémový salát se šunkovým salámem a kozími rohy.
Zdroj: Recepty bez brepty

Pálivé? Ano, či ne?

Tyto recepty na rumcajs salát se převážně točí kolem pálivých ingrediencí. Proč je vlastně dobé pikantní pokrmy do svého jídelníčku čas od času zařadit. Na to jsme se podívali a zde vám přinášíme několik benefitů, které konzumací pálivých jídel můžete získat.

Benefit, který vyplývá z konzumace například chilli papriček nebo kajenského pepře je ten, že do těla dostáváme rostlinný alkaloid, takzvaný kapsaicin, který má velmi pozitivní účinky na naše zdraví.

Podpora krevního oběhu

Kapsaicin významně podporuje krevní oběh a oběhovou soustavu napomáhá ke správné cirkulaci krve a i jejímu ředění. Pokud se rádi zakousnete do chilli papričky, snižujete tím riziko výskytu srdečních nebo cévních chorob (jako je infarkt nebo mozková mrtvice).

Bojuje proti vysokému cholesterolu

Kapsaicin se vydává do boje proti takzvanému LDL cholesterolu, tedy laicky řečeno tomu špatnému. Tento alkalioid ho pomáhá rozpouštět a odvádět z těla ven.

Zrychluje metabolismus

Dalším významným benefitem pálivých pokrmu je, že pomáhají zrychlit metabolismus. Zrychlení metabolismu je vítaným produktem především pro ty, kteří se snaží zhubnout. Společně s aktivním pohybem potom dochází k rychlejšímu úbytku váhy.

Utlumení pocitu hladu

Úspěšná dieta jde v ruku v ruce i s tímto bodem. Když si například na oběd dáte nějaké pikantní jídlo, posléze nebudete mít takzvané chutě na něco sladkého, což výrazně napomůže k tomu, že dietu nebudete porušovat.

Prevence proti rakovině

Vědci z Nottinghamské univerzity ve své studii prováděné na účinky kapsaicinu uvedli, že tento alkaloid dokáže poskytnout dobrou prevenci proti rakovině žaludku, plic a slinivky břišní. Některé další studie poukazují i na to, že má pozitivní účinky na tělo v boji proti rakovině prostaty.

Nejrůznější druhy pálivých paprik, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Zdroj: marthastewart.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X