Výborné recepty na konzervování salátů do sklenic aneb připravte si zeleninu a ovoce na horší časy!

O tom, že nejlepší je čerstvá zelenina, rozhodně není pochyb.

Někdy je ale složitější se k ní dostat, a tak musíme sáhnout po její sterilované verzi.

My si pro vás dnes připravili 5 nejlepších receptu na konzervování salátů.

Máme pro vás zeleninové varianty, ale i jednu ovocnou!

Užijte si to.

Konzervovaný zeleninový salát

Úžasně křupavý, zdravý, se spoustou chutí…Takový je následující recept na ten nejchutnější nakládaný zeleninový salát všech dob!

INGREDIENCE

  • 2 kg bílého zelí
  • 1,5 kg okurek
  • 500 g cukety
  • 2 žluté papriky
  • 1 kg cherry rajčat (žlutá, oranžová nebo červená)
  • 1 kg mrkve
  • 3 šálky octa
  • 3 šálky olivového oleje
  • ½ šálku cukru
  • ⅔ šálku soli

POSTUP

  • Zelí opláchněte a nakrájejte.
  • Oloupejte, opláchněte a ořízněte oba konce každé mrkve.
  • Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na 2,5 cm dlouhé proužky.
  • Okurky nakrájejte na kroužky.
  • Větší polovinu mrkve nastrouhejte.
  • Z rajčat odstraňte stopky a opláchněte je.
  • Před přípravou marinády sterilizujte sklenice.
  • Při přípravě marinády nechte sklenice odležet v troubě.
  • Do středního hrnce přidejte ocet, olivový olej, cukr a sůl.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se zrnka soli a cukru nerozpustí.
  • Až směs dojde k varu, vypněte sporák a nechte dovařit.
  • Zatímco se marináda vaří, vložte všechnu zeleninu do 15litrového hrnce.
  • Zeleninu zalijte marinádou.
  • Hrnec s marinovanou zeleninou postavte na varnou desku a zvyšte teplotu.
  • Zeleninu promíchejte velkou servírovací lžící zdola nahoru každých 30 sekund, dokud se marináda a zelenina nezačnou vařit .
  • Snižte teplotu na střední a nechte zvolna vařit dalších 10 minut.
  • Zeleninou za stálého míchání pohybujte každou minutu ze dna hrnce nahoru.
  • Snižte teplotu na minimum.
  • Vyjměte jednu sklenici z trouby a dejte na ni zavařovací nálevku.
  • Pomocí velké lžíce naplňte polovinu sklenice salátem a poté salát přitlačte na dno sklenice.
  • Takto naplňte celou sklenici a ponecte asi centimetr místa od horní části sklenice.
  • Vyjměte zavařovací nálevku a otřete okraj čistou a suchou papírovou utěrkou.
  • Vyjměte z trouby víčko, umístěte jej na sklenici, pevně přišroubujte a otočte sklenici dnem vzhůru.
  • Opakujte stejné pokyny pro konzervování se zbývajícím salátem.
  • Nechte sklenice stát obrácené dnem vzhůru 12 hodin nebo přes noc.
  • Před uskladněním zavařované sklenice opláchněte teplou mýdlovou vodou a osušte ručníkem.
  • Před otevřením sklenice nechte salát nasáknout všechny chutě alespoň týden.
  • Salát chutná nejlépe vychlazený.
Nakládaná zelenina ve sklenicích.
www.valyastasteofhome.com

Máme pro vás i další luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!

Zavařovaný salát z ovoce

Zakonzervovat si můžete i ovocné saláty. Vyzkoušejte náš jednoduchý návod a výsledkem bude slaďoučká svačinka, kterou si zamilují nejen vaše děti.

INGREDIENCE

  • 1,5 kg broskví
  • 1,5 kg hrušek
  • 700 g hroznového vína bez peciček
  • 280 g konzervovaných maraschino třešní
  • 3 šálky cukru
  • 4 šálky vody

POSTUP

  • Hrozny odstopkujte, omyjte a uchovávejte v kyselině askorbové nebo citronové šťávě.
  • Zralé, ale pevné broskve ponořte po několika do vroucí vody na 1 až 1 a 1/2 minuty, aby se uvolnila slupka.
  • Namočte do studené vody a sundejte slupky.
  • Nakrájejte broskve na poloviny, vypeckujte, nakrájejte na centimetrové kostky a uchovávejte v roztoku s hrozny.
  • Hrušky oloupejte, rozpůlte a zbavte jádřince.
  • Nakrájejte na centimetrové kostky a uchovávejte v roztoku s hrozny a broskvemi.
  • V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu.
  • Rozmixované ovoce sceďte.
  • Do každé horké sklenice přidejte 1/2 šálku horkého sirupu.
  • Poté přidejte několik třešní a jemně naplňte sklenici směsí ovoce a dalším horkým sirupem, ponechte cca centimetrový prostor.
  • Odstraňte vzduchové bubliny.
  • Okraje sklenic otřete navlhčenou čistou papírovou utěrkou. ¨
  • Zavíčkujte a zpracujte ve vodní lázni po dobu 20 minut.
Zavařované ovoce ve sklenicích.
www.sbcanning.com

Inspirujte se našimi tipy na zakonzervování broskví aneb jak si vychutnat své oblíbené ovoce po celý rok.


Nakládané okurky s česnekem a koprem

Křupavé okurky naložené s česnekem, koprem, jarní cibulkou a jalapeňos si zamilujete! Pokud preferujete okurky více na sladko, přidejte do nálevu cukr.

INGREDIENCE

  • 3 šálky bílého vinného octa
  • 2 a ¼ šálku studené vody
  • 2 a ½ lžíce soli
  • 3 lžíce hořčičného semínka
  • 3 lžíce semínek koriandru
  • 3 lžíce pepře
  • 2 bobkové listy
  • 600 g salátových okurek nakrájených na centimetrová kolečka
  • 4 jarní cibulky, oříznuté a nakrájené (bílá i zelená část)
  • 3 papričky jalapeňo nakrájené na kolečka (pokud nechcete salát moc pikantní, odstraňte semínka)
  • 6 nasekaných stroužků česneku
  • několik snítek čerstvého kopru podle vaší chuti

POSTUP

  • Připravte si okurky.
  • Umístěte nakrájené okurky a několik kostek ledu do cedníku na 20 minut do dřezu (pomůže jim to lépe křupat).
  • Zcela sceďte a osušte.
  • Připravte si nálev.
  • V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, hořčičné semínko, koriandr, pepř a bobkové listy.
  • Přiveďte k varu na silném ohni.
  • Snižte teplotu a nechte 10 minut vařit.
  • Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
  • Naskládejte okurky, jarní cibulku, jalapeňos, česnek a pár snítek kopru do sklenic se širokým hrdlem.
  • Nalijte lák do sklenic, abyste zakryli okurky (zadní stranou lžíce zatlačte okurky dolů, aby se ponořily).
  • Párkrát poklepejte sklenicemi, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  • Sklenice pevně zakryjte víčky a dejte do chladu.
Křupavé okurky naložené s česnekem, koprem, jarní cibulkou a jalapeňos ve sklenicích.
www.themediterraneandish.com

Konzervovaný fazolový salát

Černooké fazole, edamame a zelené křupavé fazolky – to vše naložené v pikantním solném roztoku. Tento salát se skvěle hodí jako příloha k vašem letnímu grilování a sklidí větší ohlasy než cokoli jiného.

INGREDIENCE

  • 1 a ¼ šálku sušených černookých fazolí
  • 340 g čerstvých zelených fazolek, oříznutých a nakrájených na polovinu
  • 1 a ¾ šálku jablečného octa
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 1 a ½ šálku vody
  • ¾ šálku citronové šťávy
  • ½ šálku olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
  • 1 žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, lisované

POSTUP

  • Opláchněte černooké fazole a vložte je do velkého hrnce se 4 šálky vody.
  • Přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu na mírný plamen,  přikryjte pokličkou  a vařte 45 až 60 minut nebo do změknutí.
  • Sceďte a znovu propláchněte.
  • Fazole dejte do velké mísy stranou.
  • Ve stejném velkém hrnci přiveďte k varu 4 šálky vody a poté přidejte zelené fazolky.
  • Vařte 5 minut doměkka a poté fazole sceďte a vložte do mísy k černookým fazolím.
  • Postavte stejný hrnec na sporák a smíchejte ocet, cukr, vodu, citronovou šťávu, olej a sůl.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil.
  • Přidejte černooké fazole, zelené fazolky, edamame, cibuli a česnek.
  • Jakmile se směs začne vařit, stáhněte z ohně.
  • Sklenice a víčka umyjte teplou mýdlovou vodou a poté je sterilizujte 10 minut ve vroucí vodě ve vodní lázni.
  • Nalijte směs do sklenic o velikosti 2,5 l a ponechte asi centimetr volného prostoru.
  • Pomocí malé špachtle odstraňte případné vzduchové bubliny.
  • Očistěte boky a okraje sklenic a zavíčkujte.
  • Naplňte nádobu na vodní lázeň vodou, položte připravené sklenice na stojan a ujistěte se, že jsou sklenice zakryty asi 5 cm vody.
  • Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile se voda vaří, stopněte si 15 minut.
  • Pomocí kleští bezpečně vyjměte sklenice a položte je na mřížku nebo utěrku, aby úplně vychladly.
Nakládané fazole ve sklenicích.
www.aimeemars.com

Máme pro vás ty nejlepší elektrické hrnce na zavařování v testu. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Zavařovaný salát ze zelených rajčat

Připravte si tento jednoduchý salát ze zelených rajčat, červených paprik a mrkve, který skvěle poslouží jako příloha či pomazánka na chléb.

INGREDIENCE

  • 2,5 kg zelených rajčat
  • 1 kg červených paprik
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg žluté cibule
  • 1 šálek olivového oleje
  • 1 šálek cukru
  • 3/4 šálku bílého octa
  • 3 lžíce soli
  • 1/2 lžičky celého černého pepře

POSTUP

  • Omyjte všechnu zeleninu.
  • Nakrájejte cibuli, rajčata a papriky na 5 cm kostky.
  • Mrkev nastrouhejte nahrubo.
  • Odměřte si olej, ocet, sůl, cukr a kuličky pepře.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli.
  • Na středním plameni restujte asi 3 minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí a nezměkne.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte další 3 minuty.
  • Přidejte papriky a restujte další 3 minuty.
  • Přidejte nakrájená rajčata, následně sůl, cukr, ocet a kuličky černého pepře.
  • Za občasného míchání nechte asi 15 minut provařit.
  • Nyní je čas sterilizovat sklenice na zavařování.
  • Předehřejte troubu na 100 °C.
  • Pomocí horké vody a antibakteriálního mýdla důkladně umyjte sklenice a víčka.
  • Umístěte je přímo na mřížky trouby asi na 15 minut, nebo dokud úplně nevyschnou.
  • Salát plňte do sklenic, dokud je ještě horký.
  • Uzavřete sklenice víčky co nejpevněji a otočte sklenice dnem vzhůru.
  • Zakryjte je ručníkem a nechte je 4-5 hodin sedět, aby se dokončil proces utěsnění.
  • Salát skladujte na chladném místě po dobu 3 – 6 měsíců.
Konzervovaný salát ze zelených rajčat, červených paprik a mrkve ve sklenicích.
www.momsdish.com

Je libo i další recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby? Vychutnejte si je všechny!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X