Saláty ve sklenici – ideální na zimu

O tom, že nejlepší je čerstvá zelenina, rozhodně není pochyb. Někdy je ale složitější se k ní dostat, a tak musíme sáhnout po sterilované zelenině.

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na saláty do sklenice. 

Připravte si je, dokud je čerstvá zelenina k dostání.

Recept: Květákový salát

Suroviny:

  • květák
  • cibule
  • mrkev
  • rajčata nebo papriky

Postup:

  1. Květák dobře očistíme a zbavíme ho nežádoucích součástí. Nakrájíme ho na jednotlivé růžičky.
  2. Květák povaříme ve vodě s trochou octa nebo kyseliny citronové, aby nezhnědl.
  3. Vložíme do sklenice a zalijeme ho sladkokyselým lákem.
  4. Sklenice pevně uzavřeme a dáme do horké vodní lázně sterilovat. Vznikne nám skvělý květákový salát ve sklenici.

Co jste o květáku nevěděli:

  • Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk, ale velké množství vitamínů.
  • Je dobře stravitelný.
  • Přestože obsahuje minimum kalorií, je dobře stravitelný.
    Hotový recept na květákový salát, zdroj: flickr.com
    zdroj: flickr.com

Recept: Paprikový salát

Suroviny:

  • papriky
  • cibule
  • rajčata
  • hlávkové zelí
  • houby
  • olej

Postup:

  1. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky.
  2. Sklenice naplníme téměř po okraj a přidáme dvě lžíce oleje.
  3. Salát poté naplníme lákem na zavařování zeleniny.
  4. Sklenice uzavřeme víčky. Sterilujeme asi 10 – 15 minut od bodu varu. Paprikový salát ve sklenici je na světě.
Paprikový salát ve sklenici, zdroj: pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Recept: Rajčatový salát

Suroviny:

  • 1,5 kg paprik
  • 1 kg zralých rajčat
  • 50 dkg cibule
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1/2 l octa
  • 4 lžíce oleje
  • 6 kuliček nového koření a celého pepře
  • bobkový list
  • 1 lžíce soli

Postup:

  1. Spařená a oloupaná rajčata rozvaříme s kořením a promícháme s olejem.
  2. Do sklenic dáme na kolečka nakrájenou papriku, cibuli a zalijeme rozvařenými rajčaty.
  3. Sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C.

Vyzkoušejte také nakládaná sušená rajčata nebo čerstvý rajčatový salát.

Rajčatový salát ve sklenici, zdroj: pxhere.com
zdroj: pxhere.com

Recept: Okurkový salát

Suroviny:

  • salátové okurky / cuketa
  • 1 litr vody
  • 300 ml octa
  • 40 g soli
  • 300 g cukru

Postup:

  1. Okurky očistíme a nahrubo nastrouháme.
  2. Necháme je několik hodin stát, aby pustily vodu, kterou slijeme.
  3. V hrnci svaříme všechny ostatní suroviny kromě okurek.
  4. Okurky vložíme do sklenic a zalijeme je tímto nálevem.
  5. Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut. Pak už si můžeme pochutnat na nakládaných okurkách.

Věděli jste, že okurky…

  • Obsahují velké množství vody? Až 96% její hmotnosti!
  • Zdraví prospívají zejména díky velkému množství vitamínů a minerálů.
  • Nejsou náročné na kalorie.
Hotový recept na okurkový salát ve sklenici, zdroj: pixabay.com
zdroj: pixabay.com

Recept: Mrkvový salát

Suroviny:

  • mrkev
  • kysané zelí
  • olivový olej

Postup:

  1. Očištěnou mrkev nastrouháme a vložíme do sklenice. Přidáme kysané zelí.
  2. Strouhanou mrkev dochutíme sladkokyselým nálevem z citronové šťávy a cukru.
  3. Sklenice pečlivě uzavřeme a sterilujeme.

Věděli jste, že mrkev…

  • Pomáhá při očních onemocněních, kožních chorobách, gastritidě…?
  • Je také účinná při prevenci rakoviny?

Vyzkoušejte také tento mrkvový salát.

Recepty na saláty ve sklenici, zdroj: pxhere.com
zdroj: pxhere.com

Recept: Celerový salát

Suroviny:

  • celer
  • mrkev
  • cibule
  • paprika

Postup:

  1. Očištěné bulvy celeru musíme předem povařit do poloměkka v mírně okyselené vodě.
  2. Pak je krájíme na plátky nebo kostičky. Jako doplněk se hodí předvařená mrkev, cibule nebo nudličky paprik.
  3. Sterilujeme ve sklenicích.

Zkuste také topinky s celerem!

Celerový salát ve sklenici, zdroj: pxhere.com
zdroj: pxhere.com

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *