O tom, že nejlepší je čerstvá zelenina, rozhodně není pochyb.
Někdy je ale složitější se k ní dostat, a tak musíme sáhnout po sterilované zelenině.
Přinášíme vám ty nejlepší recepty na konzervování salátů.
Zavařený květákový salát
Suroviny
- květák
- cibule
- mrkev
- rajčata nebo papriky
Postup
- Květák dobře očistíme a zbavíme ho nežádoucích součástí. Nakrájíme ho na jednotlivé růžičky.
- Květák povaříme ve vodě s trochou octa nebo kyseliny citronové, aby nezhnědl.
- Vložíme do sklenice a zalijeme ho sladkokyselým lákem.
- Sklenice pevně uzavřeme a dáme do horké vodní lázně sterilovat. Vznikne nám skvělý květákový salát ve sklenici.
Co jste o květáku nevěděli:
- Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk, ale velké množství vitamínů.
- Je dobře stravitelný.
- Přestože obsahuje minimum kalorií, je dobře stravitelný.
zdroj: flickr.com
Zavařený paprikový salát
Suroviny
- papriky
- cibule
- rajčata
- hlávkové zelí
- houby
- olej
Postup
- Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky.
- Sklenice naplníme téměř po okraj a přidáme dvě lžíce oleje.
- Salát poté naplníme lákem na zavařování zeleniny.
- Sklenice uzavřeme víčky. Sterilujeme asi 10 – 15 minut od bodu varu. Paprikový salát ve sklenici je na světě.

Zavařený rajčatový salát
Suroviny
- 1,5 kg paprik
- 1 kg zralých rajčat
- 50 dkg cibule
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1/2 l octa
- 4 lžíce oleje
- 6 kuliček nového koření a celého pepře
- bobkový list
- 1 lžíce soli
Postup
- Spařená a oloupaná rajčata rozvaříme s kořením a promícháme s olejem.
- Do sklenic dáme na kolečka nakrájenou papriku, cibuli a zalijeme rozvařenými rajčaty.
- Sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C.
Vyzkoušejte také nakládaná sušená rajčata nebo čerstvý rajčatový salát.

Objevte podobné tipy
Zavařený okurkový salát
Suroviny
- salátové okurky / cuketa
- 1 litr vody
- 300 ml octa
- 40 g soli
- 300 g cukru
Postup
- Okurky očistíme a nahrubo nastrouháme.
- Necháme je několik hodin stát, aby pustily vodu, kterou slijeme.
- V hrnci svaříme všechny ostatní suroviny kromě okurek.
- Okurky vložíme do sklenic a zalijeme je tímto nálevem.
- Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut. Pak už si můžeme pochutnat na nakládaných okurkách.
Věděli jste, že okurky…
- Obsahují velké množství vody? Až 96% její hmotnosti!
- Zdraví prospívají zejména díky velkému množství vitamínů a minerálů.
- Nejsou náročné na kalorie.

Zavařený mrkvový salát
Suroviny
- mrkev
- kysané zelí
- olivový olej
Postup
- Očištěnou mrkev nastrouháme a vložíme do sklenice. Přidáme kysané zelí.
- Strouhanou mrkev dochutíme sladkokyselým nálevem z citronové šťávy a cukru.
- Sklenice pečlivě uzavřeme a sterilujeme.

Zavařený celerový salát
Suroviny
- celer
- mrkev
- cibule
- paprika
Postup
- Očištěné bulvy celeru musíme předem povařit do poloměkka v mírně okyselené vodě.
- Pak je krájíme na plátky nebo kostičky. Jako doplněk se hodí předvařená mrkev, cibule nebo nudličky paprik.
- Sterilujeme ve sklenicích.

Zavařovat můžete samozřejmě i hotové pokrmy, které následně rovnou spotřebováváte. Za nás doporučujeme například zavařování leča.