O tom, že nejlepší je čerstvá zelenina, rozhodně není pochyb.
Někdy je ale složitější se k ní dostat, a tak musíme sáhnout po její sterilované verzi.
My si pro vás dnes připravili 5 nejlepších receptu na konzervování salátů.
Máme pro vás zeleninové varianty, ale i jednu ovocnou!
Užijte si to.
Konzervovaný zeleninový salát
Úžasně křupavý, zdravý, se spoustou chutí…Takový je následující recept na ten nejchutnější nakládaný zeleninový salát všech dob!
INGREDIENCE
- 2 kg bílého zelí
- 1,5 kg okurek
- 500 g cukety
- 2 žluté papriky
- 1 kg cherry rajčat (žlutá, oranžová nebo červená)
- 1 kg mrkve
- 3 šálky octa
- 3 šálky olivového oleje
- ½ šálku cukru
- ⅔ šálku soli
POSTUP
- Zelí opláchněte a nakrájejte.
- Oloupejte, opláchněte a ořízněte oba konce každé mrkve.
- Papriky omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte je na 2,5 cm dlouhé proužky.
- Okurky nakrájejte na kroužky.
- Větší polovinu mrkve nastrouhejte.
- Z rajčat odstraňte stopky a opláchněte je.
- Před přípravou marinády sterilizujte sklenice.
- Při přípravě marinády nechte sklenice odležet v troubě.
- Do středního hrnce přidejte ocet, olivový olej, cukr a sůl.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se zrnka soli a cukru nerozpustí.
- Až směs dojde k varu, vypněte sporák a nechte dovařit.
- Zatímco se marináda vaří, vložte všechnu zeleninu do 15litrového hrnce.
- Zeleninu zalijte marinádou.
- Hrnec s marinovanou zeleninou postavte na varnou desku a zvyšte teplotu.
- Zeleninu promíchejte velkou servírovací lžící zdola nahoru každých 30 sekund, dokud se marináda a zelenina nezačnou vařit .
- Snižte teplotu na střední a nechte zvolna vařit dalších 10 minut.
- Zeleninou za stálého míchání pohybujte každou minutu ze dna hrnce nahoru.
- Snižte teplotu na minimum.
- Vyjměte jednu sklenici z trouby a dejte na ni zavařovací nálevku.
- Pomocí velké lžíce naplňte polovinu sklenice salátem a poté salát přitlačte na dno sklenice.
- Takto naplňte celou sklenici a ponecte asi centimetr místa od horní části sklenice.
- Vyjměte zavařovací nálevku a otřete okraj čistou a suchou papírovou utěrkou.
- Vyjměte z trouby víčko, umístěte jej na sklenici, pevně přišroubujte a otočte sklenici dnem vzhůru.
- Opakujte stejné pokyny pro konzervování se zbývajícím salátem.
- Nechte sklenice stát obrácené dnem vzhůru 12 hodin nebo přes noc.
- Před uskladněním zavařované sklenice opláchněte teplou mýdlovou vodou a osušte ručníkem.
- Před otevřením sklenice nechte salát nasáknout všechny chutě alespoň týden.
- Salát chutná nejlépe vychlazený.

Máme pro vás i další luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!
Zavařovaný salát z ovoce
Zakonzervovat si můžete i ovocné saláty. Vyzkoušejte náš jednoduchý návod a výsledkem bude slaďoučká svačinka, kterou si zamilují nejen vaše děti.
INGREDIENCE
- 1,5 kg broskví
- 1,5 kg hrušek
- 700 g hroznového vína bez peciček
- 280 g konzervovaných maraschino třešní
- 3 šálky cukru
- 4 šálky vody
POSTUP
- Hrozny odstopkujte, omyjte a uchovávejte v kyselině askorbové nebo citronové šťávě.
- Zralé, ale pevné broskve ponořte po několika do vroucí vody na 1 až 1 a 1/2 minuty, aby se uvolnila slupka.
- Namočte do studené vody a sundejte slupky.
- Nakrájejte broskve na poloviny, vypeckujte, nakrájejte na centimetrové kostky a uchovávejte v roztoku s hrozny.
- Hrušky oloupejte, rozpůlte a zbavte jádřince.
- Nakrájejte na centimetrové kostky a uchovávejte v roztoku s hrozny a broskvemi.
- V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu.
- Rozmixované ovoce sceďte.
- Do každé horké sklenice přidejte 1/2 šálku horkého sirupu.
- Poté přidejte několik třešní a jemně naplňte sklenici směsí ovoce a dalším horkým sirupem, ponechte cca centimetrový prostor.
- Odstraňte vzduchové bubliny.
- Okraje sklenic otřete navlhčenou čistou papírovou utěrkou. ¨
- Zavíčkujte a zpracujte ve vodní lázni po dobu 20 minut.

Inspirujte se našimi tipy na zakonzervování broskví aneb jak si vychutnat své oblíbené ovoce po celý rok.
Objevte podobné tipy
Nakládané okurky s česnekem a koprem
Křupavé okurky naložené s česnekem, koprem, jarní cibulkou a jalapeňos si zamilujete! Pokud preferujete okurky více na sladko, přidejte do nálevu cukr.
INGREDIENCE
- 3 šálky bílého vinného octa
- 2 a ¼ šálku studené vody
- 2 a ½ lžíce soli
- 3 lžíce hořčičného semínka
- 3 lžíce semínek koriandru
- 3 lžíce pepře
- 2 bobkové listy
- 600 g salátových okurek nakrájených na centimetrová kolečka
- 4 jarní cibulky, oříznuté a nakrájené (bílá i zelená část)
- 3 papričky jalapeňo nakrájené na kolečka (pokud nechcete salát moc pikantní, odstraňte semínka)
- 6 nasekaných stroužků česneku
- několik snítek čerstvého kopru podle vaší chuti
POSTUP
- Připravte si okurky.
- Umístěte nakrájené okurky a několik kostek ledu do cedníku na 20 minut do dřezu (pomůže jim to lépe křupat).
- Zcela sceďte a osušte.
- Připravte si nálev.
- V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, hořčičné semínko, koriandr, pepř a bobkové listy.
- Přiveďte k varu na silném ohni.
- Snižte teplotu a nechte 10 minut vařit.
- Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
- Naskládejte okurky, jarní cibulku, jalapeňos, česnek a pár snítek kopru do sklenic se širokým hrdlem.
- Nalijte lák do sklenic, abyste zakryli okurky (zadní stranou lžíce zatlačte okurky dolů, aby se ponořily).
- Párkrát poklepejte sklenicemi, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Sklenice pevně zakryjte víčky a dejte do chladu.

Konzervovaný fazolový salát
Černooké fazole, edamame a zelené křupavé fazolky – to vše naložené v pikantním solném roztoku. Tento salát se skvěle hodí jako příloha k vašem letnímu grilování a sklidí větší ohlasy než cokoli jiného.
INGREDIENCE
- 1 a ¼ šálku sušených černookých fazolí
- 340 g čerstvých zelených fazolek, oříznutých a nakrájených na polovinu
- 1 a ¾ šálku jablečného octa
- 1 a ½ šálku cukru
- 1 a ½ šálku vody
- ¾ šálku citronové šťávy
- ½ šálku olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 a ½ šálku mražených loupaných sójových bobů edamame
- 1 žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, lisované
POSTUP
- Opláchněte černooké fazole a vložte je do velkého hrnce se 4 šálky vody.
- Přiveďte vodu k varu, poté snižte teplotu na mírný plamen, přikryjte pokličkou a vařte 45 až 60 minut nebo do změknutí.
- Sceďte a znovu propláchněte.
- Fazole dejte do velké mísy stranou.
- Ve stejném velkém hrnci přiveďte k varu 4 šálky vody a poté přidejte zelené fazolky.
- Vařte 5 minut doměkka a poté fazole sceďte a vložte do mísy k černookým fazolím.
- Postavte stejný hrnec na sporák a smíchejte ocet, cukr, vodu, citronovou šťávu, olej a sůl.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte černooké fazole, zelené fazolky, edamame, cibuli a česnek.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhněte z ohně.
- Sklenice a víčka umyjte teplou mýdlovou vodou a poté je sterilizujte 10 minut ve vroucí vodě ve vodní lázni.
- Nalijte směs do sklenic o velikosti 2,5 l a ponechte asi centimetr volného prostoru.
- Pomocí malé špachtle odstraňte případné vzduchové bubliny.
- Očistěte boky a okraje sklenic a zavíčkujte.
- Naplňte nádobu na vodní lázeň vodou, položte připravené sklenice na stojan a ujistěte se, že jsou sklenice zakryty asi 5 cm vody.
- Přiveďte vodu k varu.
- Jakmile se voda vaří, stopněte si 15 minut.
- Pomocí kleští bezpečně vyjměte sklenice a položte je na mřížku nebo utěrku, aby úplně vychladly.

Máme pro vás ty nejlepší elektrické hrnce na zavařování v testu. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Zavařovaný salát ze zelených rajčat
Připravte si tento jednoduchý salát ze zelených rajčat, červených paprik a mrkve, který skvěle poslouží jako příloha či pomazánka na chléb.
INGREDIENCE
- 2,5 kg zelených rajčat
- 1 kg červených paprik
- 1 kg mrkve
- 1 kg žluté cibule
- 1 šálek olivového oleje
- 1 šálek cukru
- 3/4 šálku bílého octa
- 3 lžíce soli
- 1/2 lžičky celého černého pepře
POSTUP
- Omyjte všechnu zeleninu.
- Nakrájejte cibuli, rajčata a papriky na 5 cm kostky.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Odměřte si olej, ocet, sůl, cukr a kuličky pepře.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli.
- Na středním plameni restujte asi 3 minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí a nezměkne.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte další 3 minuty.
- Přidejte papriky a restujte další 3 minuty.
- Přidejte nakrájená rajčata, následně sůl, cukr, ocet a kuličky černého pepře.
- Za občasného míchání nechte asi 15 minut provařit.
- Nyní je čas sterilizovat sklenice na zavařování.
- Předehřejte troubu na 100 °C.
- Pomocí horké vody a antibakteriálního mýdla důkladně umyjte sklenice a víčka.
- Umístěte je přímo na mřížky trouby asi na 15 minut, nebo dokud úplně nevyschnou.
- Salát plňte do sklenic, dokud je ještě horký.
- Uzavřete sklenice víčky co nejpevněji a otočte sklenice dnem vzhůru.
- Zakryjte je ručníkem a nechte je 4-5 hodin sedět, aby se dokončil proces utěsnění.
- Salát skladujte na chladném místě po dobu 3 – 6 měsíců.

Je libo i další recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby? Vychutnejte si je všechny!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!