Urodil se vám letos na zahrádce přebytek této chutné a zdravé zeleniny?
Už nevíte, jak s ní naložit?
Pak se inspirujte našimi recepty na saláty z cukety, které jsou nejen výživné, ale i lahodné a poslouží jako samostatná dietní večeře či skvělá příloha.
Vyzkoušejte je všechny!
Salát z grilovaných cuket s citrónovým dresinkem
Letní salát s grilovanými cuketami, fazolemi, rukolou, olivami a mátou je perfektní způsob, jak spotřebovat nadbytek cuket, který se vám urodil na zahrádce. Pokud ho zalijete zálivkou z česneku, olivového oleje a citronu, čeká vás naprostá lahůdka.
Ingredience
Na zálivku:
- 1 oloupaný citron, nakrájený nadrobno
- 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný najemno
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- jemná mořská sůl, podle chuti
- černý pepř, podle chuti
- jemné chilli vločky, podle chuti (volitelně)
Na salát:
- 2 střední cukety
- 250 g vařených fazolí cannellini
- 25 g listů rukoly
- 3 extra velké zelené olivy, nakrájené na tenké plátky
- hrst čerstvých listů máty, natrhaných na malé kousky
- pražené lískové ořechy
Postup
- Citron a česnek dejte do malé misky a nechte stranou.
- Cuketu nakrájejte podélně na 2 mm plátky.
- Rozehřejte olivový olej na grilovací pánvi na středním plameni.
- Plátky cukety položte na rozpálenou pánev v jedné vrstvě.
- Nechte je 4-5 minut grilovat bez otáčení a míchání.
- Jakmile zuhelnatí, otočte je na druhou stranu a další 3 minuty nechte grilovat.
- Přesný potřebný čas závisí na intenzitě tepla a tloušťce plátků, takže cuketu sledujte.
- Dochuťte solí a odstavte.
- K citronu a česneku přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem a volitelně špetkou chilli.
- Zálivku promíchejte s okapanými fazolemi, rukolou a nakrájenými olivami.
- Naaranžujte na velký talíř s grilovanými plátky cukety.
- Posypte natrhanými lístky máty a praženými a drcenými lískovými ořechy.
- Dobrou chuť!

Cuketový salát s citronem a parmezánem
Tento recept na čerstvé cuketové plátky přelité citrónovým dresinkem a zasypané parmezánem a opečenými pinovými oříšky se stane vaším oblíbeným. Užijte si ho!
Ingredience
- 3 střední cukety
- 1 polévková lžíce majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku parmezánu, nakrájeného na tenké plátky
- 1/4 šálku opečených piniových oříšků
Postup
- Ve spodní části velké mísy rozšlehejte majonézu, citronovou šťávu, sůl a černý pepř.
- Za stálého míchání postupně přidávejte olivový olej.
- Cuketu nakrájejte na „stužky“.
- Nejjednodušší je mít k tomu škrabku na zeleninu, ale můžete také použít ostrý nůž nebo mandolínu.
- Z cukety nejdříve uřízněte vrchní a spodní část.
- Poté ji držte naplocho na prkénku nebo ji podepřete v ruce, škrabkou na zeleninu chyťte plochý vršek a oloupejte úplně dolů.
- Když se dostanete až k semínkům, cuketu otočte a začněte to samé dělat z druhé strany.
- Přidejte cuketové stuhy do zálivky a dobře promíchejte.
- Cuketové stuhy přendejte na talíř a posypte plátky parmezánu a opečenými piniovými oříšky.

Pokud jste si tuto zdravou zeleninu oblíbili, vyzkoušejte ji i na sladko a to v našich receptech na cuketové buchty!
Salát z cuket, rajčat a tří bylinek
Svěží letní salát, který můžete použít jako perfektní přílohu na grilování, piknik, ale třeba i víkendovou večeři.
Ingredience
- 500 g cherry rajčat (červených a žlutých)
- 1 velká cuketa (nebo 2 malé)
- 1 šalotka nakrájená na plátky (nebo 1/3 šálku nakrájené červené cibule) – namočte ji do 2 polévkových lžic citronové šťávy
- 1/2 šálku nasekaných čerstvých bylinek dohromady – pažitka, petrželka a bazalka
- 3–4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky koření sumak
- špetka uzené papriky (volitelně)
- 1 lžička česneku nebo dva stroužky
- mořská sůl a drcený pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- plátky citronu na ozdobu
Postup
- Rajčata a cuketu omyjte a nakrájejte.
- Vložte do velké servírovací mísy.
- Nakrájejte šalotku (nebo červenou cibuli) a namočte ji do 2 lžic citronové šťávy.
- Dejte stranou.
- Nakrájejte bylinky a vložte do malé misky.
- Promíchejte.
- Smíchejte olivový olej, sumak, papriku, česnek, sůl, pepř a citron.
- Prošlehejte dohromady.
- Nalijte na rajčata a cukety.
- Přidejte namočené plátky šalotky (sceďte citronovou šťávu), bylinky a znovu promíchejte.
- Ozdobte plátky citronu a solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte ihned nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3–4 dnů.

Objevte podobné tipy
Studený cuketový salát s řapíkatým celerem
Tento studený salát z restované cukety, řapíkatého celeru, spousty cibule a majonézového dresinku je skvělou letní přílohou, na které si všichni pochutnají. Připravte si ho den dopředu, protože je ještě lepší, když ho necháte přes noc odležet.
Ingredience
- 450 g cukety
- sůl dle chuti
- 1 lžíce másla
- pepř dle chuti
- 40 g řapíkatého celeru, nakrájeného na plátky
- 30 g jarní cibulky, nakrájené
- 0,5 šálku majonézy
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup
- Cuketu oloupejte a poté podélně rozkrojte na polovinu.
- Lžící vyškrábněte semínka.
- Nakrájejte cuketu na centimetrové plátky.
- Dejte ji do cedníku se solí, aby se z ní vypotila voda.
- Nechte působit 5-10 minut a poté z cukety lehce vytlačte zbývající vodu.
- Cuketu rychle orestujte na pánvi s máslem na středním ohni.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Cuketu vařte, dokud mírně nezměkne, asi 2–3 minuty.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- Jakmile jsou cukety vychladlé, přidejte zbývající přísady do mísy, promíchejte a podávejte.

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.
Cuketové plátky s ovocem a mandlemi
Vynikající cuketový salát, který je navíc extrémně jednoduchý! Každé sousto je čerstvé, šťavnaté a krásně krémové. Vychutnejte si ho i vy.
Ingredience
- 1 malá šalotka, nakrájená na drobno
- 2 lžíce šampaňského octa
- 3 lžíce plátků mandlí
- 2 střední cukety
- 2 špendlíky (nebo broskve, nektarinky či švestky)
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- ⅓ šálku nasekané listové petrželky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl a mletý černý pepř, podle chuti
- ½ čajové lžičky mletých sušených chilli papriček nebo podle chuti
- 56 gramů měkkého veganského sýra, rozpadajícího se
Postup
- Šalotku vložte do malé misky a zalijte šampaňským octem.
- Nechte odležet 10–15 minut, zatímco připravujete zbytek salátu.
- Plátky mandlí opečte jedním ze dvou způsobů: na plechu v troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut nebo na pánvi na středním ohni za častého míchání asi 5 minut.
- Odložte stranou vychladnout.
- Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte cuketu podélně.
- Semínka si schovejte do jiných receptů.
- Plátky cukety rozložte na servírovací talíř, případně je trochu stočte pro hezčí prezentaci.
- Zalijte šalotkou a zbytkem šampaňského octa.
- Špendlíky (případně jiné ovoce) nakrájejte na malé kousky a naaranžujte na cuketu.
- Posypte nasekaným tymiánem a petrželkou vrch.
- Rovněž rovnoměrně pokapejte extra panenským olivovým olejem.
- Dokončete salát tak, že jej rovnoměrně dochutíte solí a pepřem.
- Vrch posypte mletými papričkami.
- Nakrájené opékané mandle prsty jemně rozdrťte a posypte jimi salát.
- Rovnoměrně rozetřete malé kousky veganského sýra do vzniklého salátu.
- Salát nechte odležet 5-10 minut, aby kyselina z octa a soli mohla cuketu trochu zjemnit.
- Salát podávejte hned poté!

Salát z pečené cukety s jogurtovým dresinkem
Luxusní zdravý salát z pečené cukety s jogurtovo-koprovým dresinkem se připravuje opravdu snadno a je plný barevných zeleninových dobrot. Perfektní příloha, která je navíc bez lepku a bez cukru!
Ingredience
- 400-500 g cukety
- 250 g červené papriky
- 1 červená cibule
- 80 g kapustových listů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- 1/4 šálku neslazeného řeckého jogurtu
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malý svazek čerstvého kopru
- sůl a pepř na dochucení
- 1/2 citronu (volitelně)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a velký plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli.
- Ořízněte a nakrájejte papriku na silné plátky.
- Cibuli a papriku rozprostřete na plech a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. ¨
- Cibuli a papriku promíchejte rukama v oleji a poté vše rovnoměrně rozprostřete.
- Vložte plech do trouby na 10–12 minut.
- Zatímco je zelenina v troubě, nakrájejte a nakrájejte cuketu na kolečka o tloušťce 5 mm -1 cm.
- Vyjměte plech z trouby a přidejte na plech cuketu.
- Přidejte ještě jednu polévkovou lžíci olivového oleje a vše opatrně znovu promíchejte (použijte velkou lžíci nebo špachtli, protože tác bude horký!).
- A rovnoměrně rozprostřete.
- Plech vraťte do trouby a pečte dalších 10–12 minut, dokud cuketa nezačne měknout.
- Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zálivku připravte smícháním jogurtu, hořčice, olivového oleje a špetky soli a pepře v malé misce nebo hrnku.
- Nakrájejte nadrobno pár špetek kopru (upravte podle svých preferencí) a vše rozšlehejte vidličkou.
- Pro chutnější dresink přidejte citron.
- Pokud chcete, můžete dresink také zředit přidáním vody.
- Salát navrstvěte tak, že restovanou zeleninu rozprostřete na kapustové listy a vše vydatně pokapete jogurtovým dresinkem.
- Pokud chcete, posypte také trochou čerstvého kopru.

Nejjednodušší způsob, jak si uchovat cuketu po celý rok, je její zavaření. Inspirujte se našimi recepty!
A jak jste si na cuketových salátech pochutnali vy? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!