Zdravé a svěží recepty na saláty z cukety 6x jinak. Parádní letní příloha!

Urodil se vám letos na zahrádce přebytek této chutné a zdravé zeleniny?

Už nevíte, jak s ní naložit?

Pak se inspirujte našimi recepty na saláty z cukety, které jsou nejen výživné, ale i lahodné a poslouží jako samostatná dietní večeře či skvělá příloha.

Vyzkoušejte je všechny!

Salát z grilovaných cuket s citrónovým dresinkem

Letní salát s grilovanými cuketami, fazolemi, rukolou, olivami a mátou je perfektní způsob, jak spotřebovat nadbytek cuket, který se vám urodil na zahrádce. Pokud ho zalijete zálivkou z česneku, olivového oleje a citronu, čeká vás naprostá lahůdka.

Ingredience

Na zálivku:

  • 1 oloupaný citron, nakrájený nadrobno
  • 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný najemno
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • jemná mořská sůl, podle chuti
  • černý pepř, podle chuti
  • jemné chilli vločky, podle chuti (volitelně)

Na salát:

  • 2 střední cukety
  • 250 g vařených fazolí cannellini
  • 25 g listů rukoly
  • 3 extra velké zelené olivy, nakrájené na tenké plátky
  • hrst čerstvých listů máty, natrhaných na malé kousky
  • pražené lískové ořechy

Postup                                       

  1. Citron a česnek dejte do malé misky a nechte stranou.
  2. Cuketu nakrájejte podélně na 2 mm plátky.
  3. Rozehřejte olivový olej na grilovací pánvi na středním plameni.
  4. Plátky cukety položte na rozpálenou pánev v jedné vrstvě.
  5. Nechte je 4-5 minut grilovat bez otáčení a míchání.
  6. Jakmile zuhelnatí, otočte je na druhou stranu a další 3 minuty nechte grilovat.
  7. Přesný potřebný čas závisí na intenzitě tepla a tloušťce plátků, takže cuketu sledujte.
  8. Dochuťte solí a odstavte.
  9. K citronu a česneku přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a dobře promíchejte.
  10. Dochuťte solí a pepřem a volitelně špetkou chilli.
  11. Zálivku promíchejte s okapanými fazolemi, rukolou a nakrájenými olivami.
  12. Naaranžujte na velký talíř s grilovanými plátky cukety.
  13. Posypte natrhanými lístky máty a praženými a drcenými lískovými ořechy.
  14. Dobrou chuť!
Salát s cuketami z grilu a citronovým dresinkem servírovaný na oválném talíři.
www.lazycatkitchen.com

Cuketový salát s citronem a parmezánem

Tento recept na čerstvé cuketové plátky přelité citrónovým dresinkem a zasypané parmezánem a opečenými pinovými oříšky se stane vaším oblíbeným. Užijte si ho!

Ingredience

  • 3 střední cukety
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku parmezánu, nakrájeného na tenké plátky
  • 1/4 šálku opečených piniových oříšků

Postup                                       

  1. Ve spodní části velké mísy rozšlehejte majonézu, citronovou šťávu, sůl a černý pepř.
  2. Za stálého míchání postupně přidávejte olivový olej.
  3. Cuketu nakrájejte na „stužky“.
  4. Nejjednodušší je mít k tomu škrabku na zeleninu, ale můžete také použít ostrý nůž nebo mandolínu.
  5. Z cukety nejdříve uřízněte vrchní a spodní část.
  6. Poté ji držte naplocho na prkénku nebo ji podepřete v ruce, škrabkou na zeleninu chyťte plochý vršek a oloupejte úplně dolů.
  7. Když se dostanete až k semínkům, cuketu otočte a začněte to samé dělat z druhé strany.
  8. Přidejte cuketové stuhy do zálivky a dobře promíchejte.
  9. Cuketové stuhy přendejte na talíř a posypte plátky parmezánu a opečenými piniovými oříšky.
Salát s proužky cuket, parmezánem a piniovými oříšky servírovaný na talíři.
www.bowlofdelicious.com

Pokud jste si tuto zdravou zeleninu oblíbili, vyzkoušejte ji i na sladko a to v našich receptech na cuketové buchty!

Salát z cuket, rajčat a tří bylinek

Svěží letní salát, který můžete použít jako perfektní přílohu na grilování, piknik, ale třeba i víkendovou večeři.

Ingredience

  • 500 g cherry rajčat (červených a žlutých)
  • 1 velká cuketa (nebo 2 malé)
  • 1 šalotka nakrájená na plátky (nebo 1/3 šálku nakrájené červené cibule) – namočte ji do 2 polévkových lžic citronové šťávy
  • 1/2 šálku nasekaných čerstvých bylinek dohromady – pažitka, petrželka a bazalka
  • 3–4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky koření sumak
  • špetka uzené papriky (volitelně)
  • 1 lžička česneku nebo dva stroužky
  • mořská sůl a drcený pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • plátky citronu na ozdobu

Postup                                       

  1. Rajčata a cuketu omyjte a nakrájejte.
  2. Vložte do velké servírovací mísy.
  3. Nakrájejte šalotku (nebo červenou cibuli) a namočte ji do 2 lžic citronové šťávy.
  4. Dejte stranou.
  5. Nakrájejte bylinky a vložte do malé misky.
  6. Promíchejte.
  7. Smíchejte olivový olej, sumak, papriku, česnek, sůl, pepř a citron.
  8. Prošlehejte dohromady.
  9. Nalijte na rajčata a cukety.
  10. Přidejte namočené plátky šalotky (sceďte citronovou šťávu), bylinky a znovu promíchejte.
  11. Ozdobte plátky citronu a solí a pepřem podle chuti.
  12. Podávejte ihned nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3–4 dnů.
Rajčatovo-cuketový salát s čerstvými bylinkami servírovaný v míse s vařečkou.
www.cottercrunch.com

Studený cuketový salát s řapíkatým celerem

Tento studený salát z restované cukety, řapíkatého celeru, spousty cibule a majonézového dresinku je skvělou letní přílohou, na které si všichni pochutnají. Připravte si ho den dopředu, protože je ještě lepší, když ho necháte přes noc odležet.

Ingredience

  • 450 g cukety
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce másla
  • pepř dle chuti
  • 40 g řapíkatého celeru, nakrájeného na plátky
  • 30 g jarní cibulky, nakrájené
  • 0,5 šálku majonézy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup                                       

  1. Cuketu oloupejte a poté podélně rozkrojte na polovinu.
  2. Lžící vyškrábněte semínka.
  3. Nakrájejte cuketu na centimetrové plátky.
  4. Dejte ji do cedníku se solí, aby se z ní vypotila voda.
  5.  Nechte působit 5-10 minut a poté z cukety lehce vytlačte zbývající vodu.
  6. Cuketu rychle orestujte na pánvi s máslem na středním ohni.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Cuketu vařte, dokud mírně nezměkne, asi 2–3 minuty.
  9. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
  10. Jakmile jsou cukety vychladlé, přidejte zbývající přísady do mísy, promíchejte a podávejte.
Salát s cuketami, řapíkatým celerem a majonézovým dresinkem servírovaný v hlubokém talíři.
www.ruled.me

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Cuketové plátky s ovocem a mandlemi

Vynikající cuketový salát, který je navíc extrémně jednoduchý! Každé sousto je čerstvé, šťavnaté a krásně krémové. Vychutnejte si ho i vy.

Ingredience

  • 1 malá šalotka, nakrájená na drobno
  • 2 lžíce šampaňského octa
  • 3 lžíce plátků mandlí
  • 2 střední cukety
  • 2 špendlíky (nebo broskve, nektarinky či švestky)
  • 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • ⅓ šálku nasekané listové petrželky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl a mletý černý pepř, podle chuti
  • ½ čajové lžičky mletých sušených chilli papriček nebo podle chuti
  • 56 gramů měkkého veganského sýra, rozpadajícího se

Postup                                       

  1. Šalotku vložte do malé misky a zalijte šampaňským octem.
  2. Nechte odležet 10–15 minut, zatímco připravujete zbytek salátu.
  3. Plátky mandlí opečte jedním ze dvou způsobů: na plechu v troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut nebo na pánvi na středním ohni za častého míchání asi 5 minut.
  4. Odložte stranou vychladnout.
  5. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte cuketu podélně.
  6. Semínka si schovejte do jiných receptů.
  7. Plátky cukety rozložte na servírovací talíř, případně je trochu stočte pro hezčí prezentaci.
  8. Zalijte šalotkou a zbytkem šampaňského octa.
  9. Špendlíky (případně jiné ovoce) nakrájejte na malé kousky a naaranžujte na cuketu.
  10. Posypte nasekaným tymiánem a petrželkou vrch.
  11. Rovněž rovnoměrně pokapejte extra panenským olivovým olejem.
  12. Dokončete salát tak, že jej rovnoměrně dochutíte solí a pepřem.
  13. Vrch posypte mletými papričkami.
  14. Nakrájené opékané mandle prsty jemně rozdrťte a posypte jimi salát.
  15. Rovnoměrně rozetřete malé kousky veganského sýra do vzniklého salátu.
  16. Salát nechte odležet 5-10 minut, aby kyselina z octa a soli mohla cuketu trochu zjemnit.
  17. Salát podávejte hned poté!
Cuketový salát s ovocem a mandlemi servírovaný v míse s vedle položeným příborem.
www.thefirstmess.com

Salát z pečené cukety s jogurtovým dresinkem

Luxusní zdravý salát z pečené cukety s jogurtovo-koprovým dresinkem se připravuje opravdu snadno a je plný barevných zeleninových dobrot. Perfektní příloha, která je navíc bez lepku a bez cukru!

Ingredience

  • 400-500 g cukety
  • 250 g červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 80 g kapustových listů
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/4 šálku neslazeného řeckého jogurtu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malý svazek čerstvého kopru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/2 citronu (volitelně)

Postup                                       

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a velký plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
  2. Oloupejte a nakrájejte cibuli.
  3. Ořízněte a nakrájejte papriku na silné plátky.
  4. Cibuli a papriku rozprostřete na plech a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. ¨
  5. Cibuli a papriku promíchejte rukama v oleji a poté vše rovnoměrně rozprostřete.
  6. Vložte plech do trouby na 10–12 minut.
  7. Zatímco je zelenina v troubě, nakrájejte a nakrájejte cuketu na kolečka o tloušťce 5 mm -1 cm.
  8. Vyjměte plech z trouby a přidejte na plech cuketu.
  9. Přidejte ještě jednu polévkovou lžíci olivového oleje a vše opatrně znovu promíchejte (použijte velkou lžíci nebo špachtli, protože tác bude horký!).
  10. A rovnoměrně rozprostřete.
  11. Plech vraťte do trouby a pečte dalších 10–12 minut, dokud cuketa nezačne měknout.
  12. Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  13. Zálivku připravte smícháním jogurtu, hořčice, olivového oleje a špetky soli a pepře v malé misce nebo hrnku.
  14. Nakrájejte nadrobno pár špetek kopru (upravte podle svých preferencí) a vše rozšlehejte vidličkou.
  15. Pro chutnější dresink přidejte citron.
  16. Pokud chcete, můžete dresink také zředit přidáním vody.
  17. Salát navrstvěte tak, že restovanou zeleninu rozprostřete na kapustové listy a vše vydatně pokapete jogurtovým dresinkem.
  18. Pokud chcete, posypte také trochou čerstvého kopru.
Pečená zelenina servírovaná na salátu a zalitá jogurtovým dresinkem na talíři.
ww.nourisheveryday.com

Nejjednodušší způsob, jak si uchovat cuketu po celý rok, je její zavaření. Inspirujte se našimi recepty!

A jak jste si na cuketových salátech pochutnali vy? Napište nám do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X