Překonaná zima na nás vyžaduje zvýšený přísun vitamínů, především vitamínu C a minerálních látek.
Nejzdravější je dodávat tyto vitamíny přímo z čerstvé zeleniny a proto zapomeneme na sebelépe propagované tablety a poohlédneme se po tom, co se nám nabízí.
Některou zeleninu můžeme pojídat samostatně, ale většina zeleniny, především pak listové, se hodí na saláty.
Hlávkový salát Mimosa
Je ideální pro váš stůl v jarním nebo letním období, kdy je dostatek kvalitního čerstvého salátu.
INGREDIENCE
- 1 hlávkový salát
- 4 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 1/2 menšího citronu
- 6 lžic jemného rostlinného oleje, ideálně lisovaného za studena
- sůl
POSTUP
- Ze salátu odebereme vnější listy, srdíčka šetrně propláchneme a necháme stonkem vzhůru důkladně okapat.
- Strouhanku nasucho opečeme v nepřilnavé pánvi dozlatova.
- Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky.
- Potom je obalíme v teplé opražené strouhance.
- V misce vymícháme metličkou citronovou šťávu, sůl a olej, až vznikne hustá zálivka.
- Srdíčka salátu rozkrojíme na několik kousků anebo rozebereme na lístky a ještě trochu natrháme.
- Promícháme se zálivkou a rozdělíme na dva talíře.
- Salát na talířích posypeme připravenými vajíčky.
- Ihned podáváme, protože křupavá strouhanka stáním vlhne a salát uvadá vlivem zálivky.
zdroj: finecooking.com
Ředkvičkový salát s petrželkou
Jednoduchý, řízný a svěží. Ideální k jarnímu obědu.
INGREDIENCE
- 2 svazky ředkviček
- 1/2 svazku petrželky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Ředkvičky důkladně omyjeme a zbavte kořínků a lístků.
- Nakrájíme je na plátky a dáme do misky.
- Petrželku nasekáme najemno a přidáme k ředkvičkám.
- Ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a pokapeme olejem.
- Podáváme jako přílohu k grilovanému nebo dušenému masu.
zdroj: mealplannerpro.com
Objevte podobné tipy
Rajčatový salát s parmazánem
Jednoduchý salát s čerstvými bylinkami doplněný o skvělý sýr parmazán.
INGREDIENCE
- 6 rajčat, pěkně zralých, nakrájených na kousky
- 1 červena cibule, nakrájená na jemné plátky
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 1 lžička jemně sekaného kopru
- sůl a pepř dle chuti
- 40 g strouhaného parmazánu
POSTUP
- Rajčata a cibuli promíchejte, zasypte koriandrem, koprem.
- A těsně před podáváním osolte a zastřikněte olivovým olejem.
- Posypte parmazánem.
- Podávejte k sendvičům s vepřovým masem.
zdroj: eatwell101.com
Chřestový salát s jahodami a sýrem
Přinášíme recept na pestrý salátek s chřestem, jahodami a pikantní redukcí.
INGREDIENCE
- 500 g zeleného chřestu
- 1 balení polníčku
- 250 g čerstvých jahod
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžičky balzamikové redukce
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 150 g sýru typu Feta
- piniové oříšky na posypání
POSTUP
- Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíme ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2 cm konce, které mohou být dřevnaté.
- Chřest vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty.
- Poté chřest vhodíme do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.
- V míse si připravíme zálivku – vyšleháme spolu olivový olej, balzamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Jahody očistíme a nakrájíme na půl, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražíme dozlatova a dáme stranou.
- Do mísy se zálivkou dáme polníček a pečlivě promícháme.
- Ochucený salát rozdělíme na talíře.
- Na něj dáme na 5 cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch rozdrobíme na kousky sýr.
- Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balzamikové redukce.
zdroj: spoonfulofflavor.com
Kedlubnový salát se šunkou
Z kedluben se dá také vytvořit chutný a rychlý salát, který si můžeme den předem připravit třeba jako svačinku nebo doplněk k večeři.
INGREDIENCE
- 1 kedluben
- 1 jarní cibulka
- 100 g kvalitní šunky
- pažitka
- 1 sýr cottage
- 1 lžíce majonézy
- sůl a pepř
POSTUP
- Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
- Šunku nakrájíme na nudličky, jarní cibulku a pažitku posekáme.
- Vše spojíme sýrem cottage a lžící majonézy.
- Osolíme, opepříme a necháme chvilku uležet v lednici.
- Podáváme s pečivem.
zdroj: inkitchenopen.blogspot.com
Správně a chutně upravená zálivka na salát je jeho velmi důležitým doplňkem.
Zálivky dochucujeme podle toho, jakou chceme mít výslednou chuť, nejčastěji připravujeme zálivky jemné, pikantní, nebo bylinkové.