Zeleninu nemáte zrovna v lásce?
Pak nám věřte, že tyto netradiční recepty na saláty z rukoly si zamilujete!
Tato listová zelenina v kombinaci s hrozny, pomeranči, sušenými rajčaty či červenou řepou je prostě dokonalá.
Přesvědčte se sami!
Rukolový salát s hrozny
Tento salát z rukoly s hroznovým vínem, kešu oříšky, nakládanou červenou cibulí a jednoduchou zálivkou z černého pepře je perfektní veganskou přílohou nebo skvělou lehkou večeří.
Ingredience
Na nakládanou červenou cibuli:
- 3/4 šálku červeného vinného octa
- 1/3 šálku šampaňského octa
- 1/3 šálku vody
- 1/3 hrnku cukru
- 1 lžička soli
- 2 červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
Na zálivku z černého pepře:
- 1/3 šálku červeného vinného octa
- 2/3 šálku olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
Na salát:
- 2 a 1/2 šálků červeného hroznového vína, nakrájeného na poloviny
- 2 šálky vařené špaldy nebo quinoy
- 3 šálky rukoly
- 1/4 šálku čerstvých listů bazalky, nakrájených na proužky
- 1/2 šálku sekaných kešu oříšků
Postup
- Připravte si nakládanou cibulku.
- Ocet, vodu, cukr a sůl dejte do nádoby s těsným uzávěrem – protřepejte, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Přidejte nakrájenou červenou cibuli.
- Pro dosažení nejlepší chuti uchovávejte v chladničce alespoň 24 hodin nebo déle.
- Nyní si připravte zálivku.
- Do nádoby dejte ocet, olivový olej, cukr, pepř a sůl.
- Zmáčkněte stroužek česneku a vložte jej do sklenice překrojený na dva kousky – jde o to, že při podávání budete do zálivky stále přidávat čerstvou česnekovou příchuť bez malých kousků syrového česneku.
- Protřepejte, abyste vše dobře spojili.
- Promíchejte hrozny a špaldu asi s polovinou zálivky.
- Přidejte rukolu, bazalku, kešu a hrst nakládané červené cibule.
- Promíchejte.
- Pokud chcete, přidejte další zálivku.
- Nechte salát několik minut odležet a podávejte.

Salát z rukoly, červené řepy a kozího sýra
Kozí sýr v kombinaci s červenou řepou si většinou oblíbí i ti, kteři řepu sami o sobě zrovna nemusí. A co teprve ve spojení s rukolou a jednoduchou hořčičnou zálivkou!
Ingredience
- černý pepř a sůl dle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce sherry octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 230 g dušené červené řepy, nasekané
- 140 g rukoly
- 110 g rozdrobeného kozího sýra
Postup
- Ve velké míse smíchejte olivový olej, ocet, hořčici, špetku soli a trochu mletého černého pepře.
- Přidejte řepu a rukolu a promíchejte.
- Přidejte kozí sýr, znovu lehce promíchejte a podávejte.

Svěží salát z pomerančů a rukoly
Tento úžasný rukolový salát s čerstvými pomeranči, kozím sýrem, mandlemi a ředkvičkami si zamilujete! Jednoduchý citronový dresink vše krásně spojí a vy si zaslouženě pochutnáte.
Ingredience
Na salát:
- ¼ šálku nakrájených mandlí
- 150 g rukoly
- 2 pomeranče, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
- ½ šálku rozdrobeného kozího sýra
- ¼ šálku ředkviček, nahrubo nasekaných
- špetka mleté skořice
Na citronový dresink:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 a ½ čajové lžičky medu
- ¼ lžičky soli
Postup
- Nejprve si opražte mandle.
- Na malé pánvi na středním ohni mandle zahřejte, až budou voňavé a na okrajích začnou zlátnout, za častého míchání (pozor, spálí se!), asi 5 minut.
- Přeneste je do mísy, aby vychladly.
- Rukolu dejte na velký servírovací talíř nebo do velké servírovací mísy.
- Navrch naaranžujte pomeranče, opečené mandle, kozí sýr a ředkvičky.
- Vrch lehce posypte špetkou nebo dvěma skořicí.
- Dejte stranou.
- V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, med a sůl.
- Šlehejte dohromady, dokud se nespojí.
- Ochutnejte a přidejte trochu více medu, pokud je třeba.
- Jakmile budete připraveni podávat, salát zlehka pokapejte zálivkou, promíchejte a ihned podávejte.

Objevte podobné tipy
Rukolový salát Caprese
Salát z rukoly ve stylu Caprese je perfektní letní večeří, kterou připravíte za 15 minut. Čerstvá rukola, cherry rajčata, a bazalka v kombinaci s kuličkami mozzarelly a zálivkou z balzamikového octa je prostě neodolatelná!
Ingredience
- 2 lžičky olivového oleje
- ½ čajové lžičky balzamikového octa
- ½ čajové lžičky sušeného italského koření
- sůl a pepř na dochucení
- 230 g mini kuliček mozzarelly
- 550 g cherry rajčat, rozpůlených
- 4 šálky rukoly
- 1 šálek listů bazalky, natrhaných nebo ponechaných v celku
Postup
- V salátové míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, italské koření a velké množství soli a pepře.
- Přidejte cherry rajčata a mozzarellu a promíchejte.
- Nechte odležet při pokojové teplotě 30 minut.
- Přidejte rukolu a bazalku a promíchejte, dokud se vše nespojí.
- V případě potřeby přidejte více olivového oleje a soli a pepře.
- Ihned podávejte.

Vyzkoušejte naše recepty na rajčatový salát v 7 různých variantách, které si zamilují i ty největší masožravci.
Salát z rukoly, jablek a pekanových ořechů
Zdravý podzimní salát s rukolou, křupavými jablky a opečenými pekanovými ořechy zalitý jednoduchou citronovou zálivkou je skvělým lehkým rostlinným hlavním jídlem nebo přílohou.
Ingredience
- 1/2 šálku pekanových ořechů
- 200 g rukoly
- 2 malá jablka, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená podélně na tenké plátky
- 1/4 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce sušených brusinek (volitelně)
Na zálivku:
- šťáva z 1 velkého citronu
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1 špetka mořské soli + černý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 176 ° C a na pekáč naaranžujte pekanové ořechy.
- Pekanové ořechy pečte 8–10 minut, dokud nebudou voňavé a sytě zlatohnědé.
- Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Zatímco se pekanové ořechy pečou, připravte si zbývající přísady do salátu a přidejte je do velké mísy.
- Připravte si dresink přidáním všech ingrediencí do mísy a důkladným šleháním je spojte.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Přidejte pekanové ořechy do salátu a zalijte zálivkou.
- Promíchejte a ihned podávejte.

Salát ze sušených rajčat s rukolou
Na tento luxusní salát potřebujete pouze několik klíčových ingrediencí, které jsou smíchány s olejem ze sušených rajčat pro lepší chuť, a minimální čas na přípravu. Užijte si ho!
Ingredience
- 6 šálků rukoly
- 2–3 lžíce oleje ze sklenice sušených rajčat
- 1/2 šálku sušených rajčat
- 1/2 šálku opláchnuté cizrny
- 1/3 šálku sýra feta
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- černý pepř dle chuti
Postup
- Rukolu vložte do velké mísy, pokapejte ji olejem ze sušených rajčat a pomocí rukou nebo kleští vše spojte.
- Poté přidejte zbývající přísady a promíchejte.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na cizrnové saláty 4x jinak!
Salát s rukolou, rajčaty a piniovými oříšky
Rajčatový salát s rukolou je neuvěřitelně snadný a přitom zdravý pokrm, který se hodí k jakémukoli hlavnímu chodu. Připravte si k němu i skvělou zálivku z citronové kůry, olivového oleje a balzamika.
Ingredience
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku balzamikového octa
- 2 lžíce citronové kůry
Na salát:
- 140 g rukoly
- 1,5 šálku cherry rajčat, překrájených na poloviny
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- 1/4 šálku piniových oříšků, lehce opečených
Postup
- Připravte si salátový dresink.
- Ve střední míse smíchejte olivový olej s balzamikovým octem a promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru.
- Ve velké míse smíchejte rukolu a rozpůlená cherry rajčata.
- Zalijte salát zálivkou.
- Nemusíte použít celou zálivku.
- Posypte strouhaným parmazánem a lehce opečenými piniovými oříšky.

Chcete -li snížit hořkost rukoly, namarinujte ji ve směsi kokosového oleje a citronové šťávy po dobu nejméně 30 minut.
A který z receptů na rukolový salát vám chutnal nejvíce? Napište nám do komentářů!