Šalotka

Jemná lahůdková cibule šalotka není kuchyňská cibule

Lidově nazývaná také množilka, jedná se o odrůdu cibule štíhlého vejčitého tvaru, která roste v trsech a její slupky mají žluto-hnědočervenou barvu, uvnitř je bílofialová.

Cibulky šalotky bývají oblíbené pro svoji jemnější nasládlou chuť s mírnou příchutí česneku, proto se místo k vaření spíše využívá v syrovém stavu jako zeleninová ozdoba.

Jaké významné látky obsahuje šalotka ?

  • vitamín C, B6, A, E a PP
  • minerály draslík, železo, zinek, mangan, fosfor, hořčík, vápník, sodík, síra, křemík, jód a selen
  • Dále obsahuje aromatické silice s proti bakteriálním účinkem

Jak ovlivňuje šalotka lidské zdraví ?

  • napomáhá léčbě při nachlazení a onemocnění průdušek
  • vyrovnává krevní tlak i hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje trávení

Jak můžeme šalotku využít v kuchyni ?

Šalotku můžeme použít při přípravě grilovaného a pečeného masa, ale i zvěřiny nebo ryb. Hodí se  do jemných omáček a polévek prostě všude, kde se používá cibule, ale je potřeba jídlo více zjemnit. Lahůdkou je nakládaná šalotka v sladkokyselém nálevu.

Díky své jemné chuti nalezne uplatnění také v mnoha pokrmech studené kuchyně, například v zeleninových salátech, dipech či při přípravě nejrůznějších ochucených octů. Nať šalotky, která se nechá na jaře vyklíčit nahradí pažitku.

 

Šalotka
zdroj : www.myrecipes.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00