Co je/jsou Šalvěj lékařská

Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů šalvěje velmi proměnlivé. Používá se čerstvá i sušená. Hodí se především do nádivek, zejména do vepřového masa a kachny, k sekanému masu, skopovému masu a rybám. S mírou se přidává i do dušených pokrmů a nákypů. Ve větším množství by potlačila jejich chuť. Přídomek lékařské svědčí o tom, že se používá i pro léčebné účely. Například se přidává do kloktadel, protože dobře léčí různé záněty ústní dutiny. Je účinná při dýchacích potížích a proto je často součástí čajů vhodných při onemocnění průdušek. Kromě toho omezuje nadměrné pocení, podporuje trávení a příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku.