Šalvěj lékařská prospěšná bylinka v kuchyni i pro zdraví
Jedná se o vytrvalou léčivou bylinu, která roste jako polokeř s výškou od 20 až do 80 cm a pro svou silně aromatickou nahořklou vůni a výraznou chutí se používá také jako koření. Používá se čerstvá i sušená.
Jaké léčivé účinky má šalvěj lékařská ?
při zevním použití :
- protizánětlivé – výplachy odvarem působí při zánětu dásní, aftech, otocích v dutině ústní a bolestech v krku
- antivirotické
- antibakteriální účinky – drobné kožní poranění
vnitřní použití :
- čaj ze šalvěje k odstranění nočního pocení
- pomáhá při přepracování a stresu
- u kojících žen pomáhá při snižování nadměrné tvorby mateřského mléka
- pomáhá při nepravidelné menstruaci
Jak lze použít šalvěj lékařskou v kuchyni ?
Jako koření se šalvěj lékařská používá k vepřovému, jehněčímu, kachnímu a telecímu masu, do omáček, nádivek a k ochucení sýrů. Obecně se její výrazná, hořká vůně s nádechem kafru hodí k tučným rybám a jinému tučnému masu. Podporuje totiž trávení a vylučování žluči, což je u těžších pokrmů vhodné. Používá se i při výrobě paštik a bylinkového másla.
