Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská prospěšná bylinka v kuchyni i pro zdraví

Jedná se o vytrvalou léčivou bylinu, která roste jako polokeř s výškou od 20 až do 80 cm a pro svou silně aromatickou nahořklou vůni a výraznou chutí se používá také jako koření. Používá se čerstvá i sušená.

Jaké léčivé účinky má šalvěj lékařská ?

při zevním použití :

  • protizánětlivé – výplachy odvarem působí při zánětu dásní, aftech, otocích v dutině ústní a bolestech v krku
  • antivirotické
  • antibakteriální účinky – drobné kožní poranění

vnitřní použití :

  • čaj ze šalvěje k odstranění nočního pocení
  • pomáhá při přepracování a stresu
  • u kojících žen pomáhá při snižování nadměrné tvorby mateřského mléka
  • pomáhá při nepravidelné menstruaci

Jak lze použít šalvěj lékařskou v kuchyni ?

Jako koření se šalvěj lékařská používá k vepřovému, jehněčímu, kachnímu a telecímu masu, do omáček, nádivek a k ochucení sýrů. Obecně se její výrazná, hořká vůně s nádechem kafru hodí k tučným rybám a jinému tučnému masu. Podporuje totiž trávení a vylučování žluči, což je u těžších pokrmů vhodné. Používá se i při výrobě paštik a bylinkového másla.

 

Šalvěj lékařská
zdroj : www.jesmondfruitbarn.com.au

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00