Rybí pomazánky patří mezi ty oblíbené a připravují se ve většině domácností.
Znáte ale tu s koriandrem, limetkovou šťávou a olivami?
Nebo s pečeným česnekem, kaparami, chilli a čerstvými bylinkami?
Pokud ne, ale máte chuť vyzkoušet něco nového, pak se podívejte na naše recepty na sardinkové pomazánky 6x jinak.
Paleo sardinkový dip
Zdravá a chutná paleo pomazánka ze sardinek, okurek a červené papriky obohatí váš jídelníček a vy si hravě připravíte lehkou večeři.
Ingredience
- 120 g plechovky sardinek v olivovém oleji
- 1/3 šálku okurky nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
- 1 jarní cibulka, nasekaná
- 1/2 malého citronu
- Piri piri (nebo jiná pálivá omáčka), podle chuti
Postup
- Vyjměte sardinky z plechovky a vložte do malé misky.
- Zalijte jednou lžící olivového oleje ze sardinek.
- Rozmačkejte ryby vidličkou.
- Jemně vmíchejte okurky, červenou papriku a jarní cibulku.
- Do směsi vymačkejte šťávu z 1/2 citronu a podle chuti přidejte pálivou omáčku.
- Podávejte s plátky okurky a chipsy z banánu plantain.

Brazilská sardinková paštika
Lahodná paštika ze sardinek s olivami a koriandrem bude hitem na vašem stole a vaši hosté ji určitě ocení! Je jednoduchá a vy si ji hravě připravíte během chvilky.
Ingredience
- 100 g plechovky sardinek v oleji, scezených
- 10 oliv, nasekaných
- 1/2 cibule, nasekané
- pažitka a koriandr podle chuti, nasekané
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Vyjměte sardinky z plechovky.
- Pomocí malého ostrého nože každou opatrně otevřete a odkryjte páteř.
- Odstraňte a zlikvidujte všechny kosti.
- Pokud chcete, můžete použít i celé sardinky, volba je na vás.
- Přeneste sardinky do střední misky a rozmačkejte je vidličkou do hladké pasty.
- Přidejte nakrájenou cibuli, olivy, nasekanou pažitku a koriandr a dobře promíchejte.
- Dále přidejte limetkovou šťávu, majonézu a olivový olej a dobře promíchejte, dokud nebude paštika hladká.
- Nyní přidejte sůl a pepř podle chuti, naposledy promíchejte a směs přeneste do servírovací misky.
- Chlaďte asi hodinu v ledničce a podávejte ji studenou – chutná božsky!
- Nezapomeňte servírovací misku zakrýt potravinářskou fólií.
- Paštiku podávejte na toastu nebo na sendviči.

Vyzkoušejte i naše recepty na rybí filety na 5 způsobů. Jsou vynikající a zajisté si pochutnáte!
Středomořská pomazánka ze sardinek
Vynikající dip ze sardinek s pečeným česnekem, kaparami, chilli a čerstvými bylinkami je skvělou lehkou večeří či pohoštěním pro vaše hosty. S námi si ho hravě připravíte během chvíle.
Ingredience
- 1 hlava česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 2 plechovky sardinek v oleji (každá po 100 g)
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 2 lžíce scezených kapar
- 1/4 lžičky červených chilli vloček
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru
Postup
- Předehřejte troubu na 220 ° C.
- Odřízněte vrchní část česneku, abyste odkryli stroužky, a položte jej na malý kousek alobalu.
- Zakapejte olivovým olejem a zabalte česnek do alobalu.
- Pečte 25 min do měkka.
- Ochlaďte a poté vytlačte stroužky česneku do kuchyňského robotu.
- Zlikvidujte česnekovou kůži.
- Přidejte do kuchyňského robotu sardinky (včetně oleje v plechovce), citronovou šťávu, kapary, červené chilli vločky a sůl.
- Rozmixujte na hrubou pastu a seškrábejte strany podle potřeby.
- Přidejte petrželku a kopr a pulzujte, dokud se nespojí.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Sardinková paštika se sušenými rajčaty
Tato jednoduchá paštika ze sardinek zachutná i těm, kteří rybí konzervy nemají zrovna dvakrát v lásce. Recept trvá 10 minut, obsahuje pouze 5 klíčových ingrediencí a navíc je velmi zdravý a výživný.
Ingredience
- 120 g plechovky sardinek
- 4 půlky sušených rajčat v oleji
- 1,5 lžíce majonézy
- 1 lžíce nakrájené jarní cibulky nebo červené cibule
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička pikantní omáčky nebo Srirachy (volitelně)
Postup
- Přidejte všechny přísady do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Přeneste do misky a podávejte s křupavým chlebem, nakrájenou zeleninou, nízkotučnými nebo paleo krekry nebo použijte do salátu.

Inspirujte se také našimi recepty na 7 snadných pomazánek z pórku, které zvládne každý.
Uzená sardinková pomazánka
Spojení sardinek, majonézy a uzené papriky vytváří lahodnou krémovou pomazánku plnou bílkovin a omega-3. Užijte si ji!
Ingredience
- 120 g plechovky sardinek ve vlastní šťávě a ve vodě, scezené
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/8 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1 lžička nasekané šalotky
Postup
- Smíchejte všechny ingredience dohromady, dokud se dobře nespojí.
- Dobrou chuť!

Pomazánka ze sardinek se sýrem a pažitkou
Tento dip je jedním z nejjednodušších předkrmů, které můžete udělat a vždy bude dobře přijat. Perfektní pro improvizovaná setkání, protože je velmi rychle hotový a stačí k němu přidat nějaké krekry či zeleninové tyčinky a máte vystaráno.
Ingredience
- plechovka sardinek v olivovém oleji, scezená
- 100 g smetanového sýra
- 1/2 šalotky
- lžíce citronové šťávy
- lžíce olivového oleje
- pažitka
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte šalotku, smetanový sýr, citronovou šťávu, olivový olej a trochu soli a mletého pepře.
- Přidejte sardinky a vše vidličkou promíchejte.
- Dokořeňte dle chuti a přidejte nasekanou pažitku.
- Uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni na podávání.

Připravte si i naše recepty na domácí pomazánky z masa v 7 luxusních provedeních.
Jaké sardinky koupit?
Nejlevnější, nejpohodlnější a nejdostupnější forma sardinek je ta konzervovaná. Můžete je sehnat vykostěné bez kůže, ve vlastní šťávě, v různých olejích, uzené, s rajčatovou či jinou omáčkou. Neotevřené konzervy uložené v chladné, tmavé komoře nebo skříni vydrží až 1 rok. Po otevření skladujte sardinky v těsně uzavřené nádobě v chladničce po dobu 2 až 3 dní.
Pokud máte spolehlivý zdroj na koupi celých sardinek, pak vybírejte pouze ty, které mají jasné oči (bez zarudnutí), jasné žábry, pevné maso a jemnou svěží mořskou vůni (žádný silný ,,rybí“ zápach). Prodejce pak můžete požádat, aby vám sardinky vykuchal a vykostil. Filety ze sardinek nebo celé ryby se nejlépe připravují ve stejný den, kdy je zakoupíte, ale lze je mít v chladničce 1 až 2 dny.
Kvalitní zmrazené sardinky by měly být tvrdé a lesklé. Ty v mrazáku vydrží až 6 měsíců.
A jak vám pomazánky ze sardinek chutnaly? Napište nám do komentářů!