Sašimi (Sashimi) lahůdka japonské kuchyně
Patří k tradičnímu jídlu japonské kuchyně. Sašimi se připravuje především z nakrájeného syrového rybího masa nejčastěji v podobě plátků. Podává se vždy čerstvé a nijak se tepelně neupravuje.
Kromě ryb se používá i maso ostatních mořských živočichů jako jsou velryby, sépie, chobotnice, škeble nebo mlži.
Které rybí maso se nejčastěji používá pro přípravu sašimi ?
- tuňák
- losos
- maso z ryby fugu
Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g
Druh ryby |
Energetická hodnota |
Tuk | Bílkoviny |
|
Losos |
872 kJ | 14 g | 19 g | |
Chobotnice | 353 kJ | 1 g | 16 g | |
Tuňák žlutoploutvý |
540 kJ | 0,6 g | 29 g | |
Krevety |
391 kJ | 1 g | 20 g | |
Slávka jedlá |
382 kJ | 2 g | 14 g | |
Sépie | 312 kJ | 0,73 g | 16 g |
S čím se sašimi podává ?
Podává se sojovou omáčkou, do které se sašimi lehce namáčí se špetkou ostrého wasabi a marinovaným zázvorem nakrájeným na plátky, který má za úkol neutralizovat chutě. Může se zakapávat i trochou citrusové omáčky ponzu.
Sašimi je považováno za lahůdku. Obvykle se servíruje jako předkrm a nechybí při tradičních hostinách.
