Sašimi (Sashimi)

Sašimi (Sashimi) lahůdka japonské kuchyně

Patří k tradičnímu jídlu japonské kuchyně. Sašimi se připravuje  především z nakrájeného syrového rybího masa nejčastěji v podobě plátků. Podává se vždy čerstvé a nijak se tepelně neupravuje.

Kromě ryb se používá i maso ostatních mořských živočichů jako jsou velryby, sépie, chobotnice, škeble nebo mlži.

Které rybí maso se nejčastěji používá pro přípravu sašimi ?

  • tuňák
  • losos
  • maso z ryby fugu

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
TukBílkoviny
Losos
872 kJ14 g19 g
Chobotnice353 kJ1 g16 g
Tuňák žlutoploutvý
540 kJ0,6 g29 g
Krevety
391 kJ1 g20 g
Slávka jedlá
382 kJ2 g14 g
Sépie312 kJ0,73 g16 g

S čím se sašimi podává ?

Podává se sojovou omáčkou, do které se sašimi lehce namáčí se špetkou ostrého wasabi a marinovaným zázvorem nakrájeným na plátky, který má za úkol neutralizovat chutě. Může se zakapávat i trochou citrusové omáčky ponzu.

Sašimi je považováno za lahůdku. Obvykle se servíruje jako předkrm a nechybí při tradičních hostinách.

zdroj : mejoresfotos.eu

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také