Ochutnejte lahodné recepty na vepřový šašlik. Oblíbená východoevropská pochoutka: maso na špejli

Tyto recepty na šašlik z vepřového masa nejsou to samé jako nám známí špíz.

Ukrývají v sobě tajemství, které k nám přišlo z východní Evropy.

O co jde se dozvíte, když budete pokračovat dále ve čtení a přípravě této dobroty.

Originální ruský šašlik z vepřového masa

Naučte se společně s námi připravit ty nejšťavnatější a nejkřehčí grilované vepřové špízy.

Co budeme potřebovat

  • 2 kg vepřové plece
  • 4 střední žlutá cibule
  • 1-2 lžíce koření dle vašeho výběru (př. ½ lžíce mletého černého pepře, ½ lžíce mletého kmínu, ½ lžíce česnekového prášku a ½ lžíce uzené papriky)
  • ½ lžíce soli

Postup

  • Maso nakrájejte na kostky.
  • Nastrouhejte cibuli a poté vymačkejte šťávu. Šťávu si odložte a dužinu vyhoďte.
  • Ve velké míse smíchejte maso, cibulovou šťávu, koření a sůl.
  • Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
  • Předehřejte troubu nebo gril na středně vysokou teplotu. Rošty očistěte a lehce naolejujte nebo vymažte plech do trouby.
  • Maso napíchněte na kovové špejle a narovnejte je na plech.
  • Jakmile je gril pěkně rozpálený, položte špízy na gril a grilujte asi 8 minut, otáčejte ze všech stran. Gril můžete na pár minut zakrýt.
  • Nebo šašlik vložte do předehřáté trouby na plechu a pečte dokud maso není měkké a propečené. Můžete ho přikrýt i alobalem, aby se nespálilo a nevysušilo.
  • Ihned podávejte.

Šťáva z cibule se v používá, protože je schopna masa změknout a zkřehnout. Můžete použít i na měsíčky nakrájenou cibuli, ale výsledný efekt nebude tak dobrý.

Masové kostičky napíchané na kovové špejli a ugrilované do měkka.
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Vepřový šašlik s játry

Tento šťavnatý, jemný a chutný recept na německý šašlik z vepřového masa a vepřových jatérek je perfektním jídlem, které nasytí davy. Vše podávané v kombinaci s domácím pikantním kari kečupem.

Co budeme potřebovat

Na šašlik

  • 1 ½ kg vepřové plece
  • 400 g vepřového bůčku (nakrájeného na plátky)
  • 500 kg papriky (červená, žlutá a zelená)
  • 1 kg cibule
  • 400 g vepřových jater
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Na omáčku

  • 250 ml rajčatového kečupu
  • 4 čajové lžičky kari
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky worchesterové omáčky
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička vody

Postup

  • Vepřové maso, vepřový bůček, játra a papriky nakrájíme na kostky.
  • Oloupejte a nakrájejte cibuli na čtvrtky a rozdělte na jednotlivé části.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Na špejle střídavě nakládejte maso a zeleninu.
  • Začněte masem, následuje paprika, vepřový bůček, cibule, játra a pak cibule.
  • Na plechy naaranžujte šašliky.
  • Navrch nasypte zbylou cibuli a zbylé papriky (pokud nějaké máte) a zalijte polovinou zeleninového vývaru.
  • Plech vložte do předehřáté trouby a nechte 30 minut péct.
  • Mezitím si připravte omáčku.
  • Jednoduše smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
  • Po 30 minutách vyjměte plech z trouby, šašliky otočte a snižte teplotu na 180 °C.
  • Nechte péct dalších 30 minut a hotovo.
  • Na talíř dáme jeden nebo dva šašliky, posypeme solí, paprikou a kari.
  • Navrch pěkně rozetřeme omáčku a ještě jednou posypeme paprikou a kari.
  • Podáváme s houskami, domácím chlebem, opečenými bramborami nebo hranolky.

Jestli jste fanoušky jater na nepřeberné množství způsobu, potom se můžete inspirovat i v našich receptech, kde najdete 6 variant, jak si játra připravit. Zamiluje si je celá rodina.

Tácek s masem na špejli z vepřových jater a plece.
Zdroj: leitesculinaria.com

Maso na špejli s mletým vepřovým masem

Každý má rád tajný recept na šašlik, který se obvykle dědí z rodiny na rodinu. O tom, jak křehký a chutný masový špíz je, často rozhoduje tajná marináda, o kterou se s vámi podělíme.

Co budeme potřebovat

  • 2 kg mletého vepřového masa
  • 1 lžička bobkového listu v prášku
  • 4 střední cibule (nakrájené nadrobno)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pepře podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • 250 ml minerální vody
  • pálivá paprika (volitelně)

Postup

  • Ve velké míse smíchejte maso, nakrájenou cibuli, bobkový list, sůl, olej a vodu.
  • Rukama vše promíchejte, dejte přes noc do lednice marinovat, minimálně však na 4 hodiny.
  • Maso tvarujte do kuliček a ty poté opatrně napíchněte na kovové špejle a položte je na plech do trouby.
  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
  • Vložte šašlik do trouby a pečte přikrytý alobalem přibližně 30 minut.
  • Poté alobal sundejte a pečte dalších 20 minut.
Mleté maso napíchnuté na špejli s omáčkou.
Zdroj: diethood.com

Nejlepší pokrmy východoevropské kuchyně

Lahodné recepty na šašlik nejsou jediné, které k nám z východní Evropy přišly. Pojďte se podívat, jaké další dobroty nám tato část světa může nabídnout a my si na nich můžeme pochutnat!

Syrniki

Syrniki jsou oblíbeným ruským dezertem sestávající ze smažených tvarohových palačinek, které jsou obvykle zdobené medem, ovocným džemem, zakysanou smetanou nebo jablečným pyré. Tvaroh se tradičně nejprve osladí cukrem, poté se spojí s moukou do těsta, které se smaží na rozpáleném oleji, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Syrniki lze podávat ke snídani nebo je konzumovat jako chutný dezert po velkém jídle. A můžete k nim podávat výbornou kávu, kterou si připravíte v nejlepším kávovaru. Jaký si vybrat se dozvíte z recenze na Tchibo kávovary u nás na webu.

Lobiani

Lobiani je oblíbený gruzínský chléb, který se tradičně konzumuje na Barbaroba, svátek svaté Barbory. Je plněný rozmačkanými fazolemi a ochucený cibulí, petrželkou, koriandrem a černým pepřem. Těsto se skládá z mouky, droždí, soli a vody. Existuje také chléb nazývaný rachuli lobiani, který se připravuje se slaninou pro extra chuť. Název lobiani je odvozen z gruzínského slova pro fazole, lobio.

Pampushka

Pampushki jsou malé ukrajinské kynuté buchty. Dají se připravit ve sladké i slané verzi. Těsto se obvykle skládá z mléka, mouky, vajec, cukru, másla, droždí, oleje a soli a následně se z něj tvarují malé kuličky. Sladká verze je často plněná přísadami, jako je ovocný džem, borůvky, čerstvé ovoce nebo tvaroh, zatímco slané nemají náplň, ale jsou tradičně ochucené česnekovou omáčkou a podávají se s borščem.

Zhur

Żurek je tradiční běloruská polévka charakteristická svou výrazně kyselou chutí, které pochází z kvašení chleba a žitné mouky. Polévka také obsahuje maso, jako jsou klobásy, slanina nebo šunka, a zeleninu, jako jsou brambory a houby. Někdy se podává v jedlé misce z chleba, kdy je běžné přidat do polévky polovinu natvrdo uvařeného vejce jako ozdobu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X