Saturejka

Saturejka voňavá čerstvá bylinka

Patří mezi oblíbenou silně aromatickou bylinku, která se používá jako léčivka, ale najde i své uplatnění v kuchyni.

Vyhledávaná je pro svoji  palčivou kořenitou vůni a chuť podobnou pepři. Saturejku můžeme použít jak čerstvou, tak sušenou.

Jak prospívá saturejka zdraví ?

  • snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení 
  • snižuje nadýmání
  • účinná proti průjmu
  • desinfikuje dýchací cesty 
  • napomáhá při průduškovém astma

Jak můžeme saturejku využít v kuchyni ?

Čerstvou i sušenou saturejku využíváme k ochucení steaků a grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni. Přidáváme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání. Toto koření používáme omezeně, abychom nepřebili chuť jídla. Výborně se dá využít i při nakládaní zeleniny a hub. Saturejka bývá součástí i kořenicích směsí jako například provensálské koření nebo čubrica.

 

 

Saturejka
zdroj : vitalia.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00