Saturejka voňavá čerstvá bylinka
Patří mezi oblíbenou silně aromatickou bylinku, která se používá jako léčivka, ale najde i své uplatnění v kuchyni.
Vyhledávaná je pro svoji palčivou kořenitou vůni a chuť podobnou pepři. Saturejku můžeme použít jak čerstvou, tak sušenou.
Jak prospívá saturejka zdraví ?
- snižuje krevní tlak
- podporuje trávení
- snižuje nadýmání
- účinná proti průjmu
- desinfikuje dýchací cesty
- napomáhá při průduškovém astma
Jak můžeme saturejku využít v kuchyni ?
Čerstvou i sušenou saturejku využíváme k ochucení steaků a grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni. Přidáváme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, způsobujících nadýmání. Toto koření používáme omezeně, abychom nepřebili chuť jídla. Výborně se dá využít i při nakládaní zeleniny a hub. Saturejka bývá součástí i kořenicích směsí jako například provensálské koření nebo čubrica.
