Sauté jednoduchý, chutný a rychlý způsob úpravy surovin. Využijte ho v průběhu rušného týdne

Každý to známe, vytížený pracovní týden a prostě nezbývá čas vařit náročné recepty, proto využijte metodu sauté.

Přečtěte si v našem článku jaké suroviny se k tomu nejlépe hodí, jaké zásady dodržet, aby se pokrm povedl a inspirujte se našimi recepty pro rychlou, ale chutnou rodinnou večeři v průběhu rušného týdne.

Co je to sauté?

Sauté je základní kuchařská technika nezbytná pro mnoho receptů, nám známá jako restování. Základy na polévky a dušená jídla například téměř vždy začínají restováním zeleniny, což zvýrazní jejich chuť. Ale používá se také k vaření celých pokrmů. Například kuřecí sauté s jednoduchou omáčkou na pánvi mohou být hotová za pouhých 20 minut, což je užitečné během vytíženého pracovního týdne.

Sauté znamená jídlo rychle uvařit s minimálním množstvím tuku na relativně vysokou teplotu. Protože jídlo vaří rychle, restování zachovává chutě čerstvé. To je zvláště vítáno u sezónních surovin, jako je jemný chřest. Stejně jako zimní kořenové zelenině prospívá dlouhé a pomalé dušení, jemné jarní suroviny vyniknou, díky technice sauté.

Slovo pochází z francouzského slovesa sauter, což znamená „skočit“, a popisuje nejen to, jak jídlo reaguje, když je vloženo do horké pánve, ale také způsob vhazování jídla do pánve.

Prohazování zeleniny na pánvi na vysokou teplotu.
Zdroj: hillstreetgrocer.com

Jaký je rozdíl mezi sauté a smažením?

Smažení je všeobecný pojem, který zahrnuje restování, ale také hluboké smažení, které využívá mnohem více oleje než restování.

Sauté se obvykle provádí na pánvi na sporáku a zahrnuje zahřívání nejmenšího možného množství oleje na středně vysokou teplotu.

Kdy restovat?

Sauté je ideální pro potraviny, které vyžadují pouze krátké vaření, jako je jemná zelenina, steaky a kuřecí prsa.

Sauté je také ideální pro přípravu aromatických surovin do základů polévek nebo dušeného masa.

Nejlepší tuky pro restování

Vybírejte tuky, jako je ghí, tavený tuk nebo rafinované rostlinné oleje. Šéfkuchaři restují na řepkovém oleji s vysokým bodem kouřivosti a dochucují olivovým olejem, nebo rádi používají přebytečný kachní tuk k restování zeleniny, jako jsou houby.

Nejlepší druhy masa na sauté

Tento způsob úpravy masa je nejvhodnější pro malé porce drůbeže nebo pro malou drůbež vcelku, jako jsou například křepelky nebo malá kuřátka.

Lze použít i jiné druhy masa:

  • vepřové – panenku
  • králičí – hřbet
  • krutí – prsa
  • telecí – kýta
  • hovězí – roštěná

Nejlepší zelenina na sauté

  • zelené fazolky
  • pórek
  • mrkev
  • rajčata
  • špenát
  • cuketa
  • houby

Nejlepší přísady do sauté

  • bílé víno
  • smetana
Nejrůznější druhy zeleniny nakrájené na prkénku.
Zdroj: spaceshipsandlaserbeams.com

Jak připravit suroviny na sauté

Protože restování závisí na velmi rychlém procesu, je důležité nakrájet suroviny na malé, tenké kousky a nechat maso a zeleninu při pokojové teplotě.

Ujistěte se, že jsou vaše kousky masa a zeleniny zbavené vody/ osušené, sauté je metoda suchého vaření, takže nechcete, aby se vaše jídlo začalo, kvůli přebytečné vodě dusit.

Nadrobno nakrájená zelenina připravené v pánvi na restování.
Zdroj: wikihow.com

5 tipů jak udělat správně sauté

  1. Krájení jídla na stejnoměrnou tloušťku a velikost zajistí, že se uvaří rovnoměrně Maso, které je příliš tlusté, nebo zelenina, která je příliš velká se mohou připálit nebo vytvořit tuhou kůrku a maso se nepropeče
  2. Stříknutím kapky vody do pánve, se ujistíte, že je vaše pánev dostatečně rozpálená, aby se maso nebo zelenina mohly rychle orestovat – pokud začne prskat a okamžitě se promění v páru, je dostatečně rozpálená
  3. Na sauté použijte jen trochu tuku, tolik, abyste vymazali pánev. Pokud se vám bude pánev během vaření zdát suchá, přidejte ještě trochu oleje
  4. Chcete-li dosáhnout hnědé kůrky, vyhněte se přílišnému míchání jídla. Potraviny otočte tolikrát, kolikrát je potřeba, aby zhnědly ze všech stran
  5. Nepřeplňujte pánev, která zachytí páru, to zabrání osmažení a suroviny se začnou dusit
Čtyři kroky, které vedou k přípravě sauté.
Zdroj: thespruceeats.com

Deglazování

Deglazování zahrnuje přidání tekutiny, obvykle vína nebo vývaru, do horké pánve po restování. Tekutinu lze pak zamíchat do chutné omáčky nebo šťávy

Nejlepší recepty na sauté

Hovězí sauté s chřestem (přečtete si jak si připravit tento perfektní rumpsteak)
Rybí sauté s česnekem
Kuřecí sauté s bylinkami (připravte si tyto kuřecí prsa s rajčátky)
Restované houby s česnekem
Restovaná cuketa se sýrem (nebo si připravte tyto restované cuketové špagety na nejrůznější způsoby)
Sauté mušle a krevetami s těstovinami
Zelenina upravená restováním a dochucená kořením.
Zdroj: natashaskitchen.com

Je restování zdravé?

Sauté na troše zdravého kuchyňského oleje, jako je extra panenský olivový olej, je skvělý způsob, jak restovat mnoho zeleniny. Zejména proto, že mnoho vitamínů a živin v zelenině je rozpustných v tucích, což znamená, že je vaše tělo v přítomnosti tuku lépe vstřebává.

Použité zdroje

27 Savory Sautéed Recipes for Summer, Laurie Dixon, Taste of Home Logo, 31. 01. 2022, [citováno: 28. 04. 2022]
What Is Sautéeing?, Danilo Alfaro, The Spruce Eats, 27. 07. 2021, [citováno: 28. 04. 2022]
A Guide to Sautéing: How to Master the Sauté Cooking Technique, Master Class Staff, Master Class, 21. 08. 2021, [citováno: 28. 04. 2022]
X