Ochutnejte tyto originální recepty na maďarský guláš! Kysané zelí a smetana nikdy nechutnaly lépe

Tyto recepty na segedínský guláš jsou tak lahodné, že je budete vařit skoro pořád!

Vyzkoušejte naše varianty, s vepřovým, hovězím masem nebo bůčkem.

Jaký z nich ochutnáte jako první?

Tradiční maďarský segedínský guláš

Měkké vepřové kousky s omáčkou z kysaného zelí! Mluvíme o recepty na segedínský guláš, jednom z tradičních maďarských gulášů, který je velmi oblíbený i v české kuchyni.

Co budeme potřebovat

  • 680 g vepřové pleci
  • 110 g slaniny
  • 3 cibule střední velikosti
  • 280 g kysané zelí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 720 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli

Postup

  • Vepřové maso nakrájejte na kostky.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku oloupejte a prolisujte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Kysané zelí sceďte (neproplachujte!) a nakrájejte na kousky.
  • V hrnci rozpusťte na střední teplotu polovinu sádla.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a smažte asi 3-5 minut. Občas promíchejte. Vyškvařenou slaninu dejte stranou.
  • Do stejného hrnce dejte zbytek sádla, posypte drceným kmínem. Míchejte.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji orestujte do zlatova.
  • Zvyšte teplotu, přidejte vepřové maso a za častého míchání opékejte maso 3 minuty.
  • Snižte teplotu na střední, poprašte sladkou mletou paprikou.
  • Přidejte prolisovaný česnek. Smažte 1 minutu.
  • Přidejte mouku a smažte další 1 minutu. Dobře promíchejte.
  • Základ na segedínský guláš osolte, zalijte vodou nebo hovězím vývarem.
  • Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit.
  • Teprve nyní přidáme opečenou slaninu, kysané zelí a necháme vařit dalších 30 minut, nebo dokud vepřové nezměkne. Občas promíchejte.
  • Jako poslední krok přidejte zakysanou smetanu, ale již nevařte.
  • Osolte dle chuti a segedínský guláš je hotový!

K maďarskému guláši nemůžete podávat asi nic jiného než knedlíky! Připravte si s námi ty nejlepší a nejnadýchanější knedlíky na pět různých způsobů. Pokud nemáte chuť na knedlíky zkuste tyto recepty na špecle, jsou tak dobré!

Nejlepší omáčka s kyselým selím a knedlíkem.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Pomalu vařený segedínský guláš s vepřovým a hovězím masem

Tento segedínský guláš obsahuje pomalu dušené, šťavnaté maso, cibuli a kysané zelí v úžasně bohatém vývaru s paprikou. Je neuvěřitelně chutný!

Co budeme potřebovat

  • 4 plátky silné slaniny (nakrájené na kostičky)
  • 1 velká žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 zelená paprika (zbavená semínek a nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 velké rajče (nakrájené nadrobno)
  • 680 g vepřového masa (např. plec) a hovězího masa (zbavené tuku a nakrájené na kostky)
  • 4 polévkové lžíce kvalitní sladké maďarské papriky
  • 1,5 lžičky soli
  • špetka mletého černého pepře
  • špetka kmínu
  • 1 bobkový list
  • voda nebo hovězí vývar
  • 140 g kysaného zelí
  • Zakysaná smetana k podávání

Postup

  • V holandské troubě nebo pomalém hrnci opečte slaninu, dokud nebude hotová.
  • Přidejte cibuli a vařte na středně vysoké teplotě dozlatova.
  • Přidejte papriku a česnek a vařte další dvě minuty.
  • Přidejte vepřové a hovězí maso a minutu vařte. Vmícháme papriku a odstavíme z plotny.
  • Přidejte zbývající ingredience kromě kysaného zelí a zakysané smetany.
  • Přidejte jen tolik vývar.
  • Vraťte na plotnu a přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 90 minut.
  • Vmíchejte kysané zelí, vraťte k varu, přikryjte a duste dalších 20 minut.
  • Podle chuti dosolíme.
  • Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
  • Podávejte s křupavým chlebem, domácími Spätzle nebo okurkovým salátem.

Jak vybrat dobrý pomalý hrnec, aby jste si mohli připravit lahodný segedínský guláš? Podívejte se na naše recenze na elektrické hrnce, se kterými si ho můžete uvařit.

Sytě červený guláš s masem a zelím ochucený paprikou.
Zdroj: berliner-kurier.de

Maďarský guláš s bůčkem a brambory

Tento recept na segedínský guláš je sice o něco tučnější, ale o nic méně lahodný! Vyzkoušejte jeho delikátní chuť.

Co budeme potřebovat

  • 500 g vepřového masa
  • 500 g vepřového bůčku
  • 180 g slaniny
  • 400 g cibule
  • 810 g kysaného zelí
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 kostky zeleninového bujonu
  • 1-2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 5 plodů jalovce
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 300 g brambor
  • 500-600 ml vody

Postup

  • Maso a bůček omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky asi 2,5 cm.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Plátky slaniny nakrájejte podélně a poté na malé kousky.
  • V hrnci rozehřejte olej, přidejte slaninu a kostky masa a bůčku a opečte je.
  • Přidejte cibuli a česnek, promíchejte a opékejte asi 5 minut.
  • Smíchejte rajčatový protlak s přísadami a přidejte vodu do hrnce. Navrch přidáme zeleninu, dále přidáme sůl, cukr, papriku, kmín, bobkové listy a jalovce. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a stáhněte teplotu na středně nízkou.
  • Guláš necháme vařit 50 minut. Čas od času maso zkontrolujte a v případě potřeby doplňte odpařenou vodu.
  • Ke guláši přidejte kysané zelí a zakysanou smetanu, dobře promíchejte ingredience a nechte ještě 25 minut vařit.
  • Brambory oloupeme a nastrouháme do guláše pomocí struhadla s jemnými otvory.
  • Za stálého míchání vařte další dvě minuty a vypněte teplo.
  • Odstraňte bobkové listy a jalovce a okořeňte podle své chuti.
  • Segedínský guláš podávejte s vařeným bramborem nebo knedlíkem.
Hrnec a talíř plný lahodného guláše s kysaným zelím.
Zdroj: simply-yummy.de

Historie segedínského guláše

Szekely guláš neboli segedínský guláš je maďarský guláš z vepřového masa a kysaného zelí. Toto jídlo je synonymum pro maďarskou tradiční kuchyni.

Szekely guláš je poněkud neobvyklé jídlo, které nedodržuje základní pravidla tradiční přípravy guláše. Na rozdíl od tradičního guláše je jeho hlavní složkou vepřové maso s přídavkem kysaného zelí a smetany.

Tradičně se připravuje ve větším množství, protože se dá ohřát a s každým ohřevem je chuťově ještě lepší.

Způsob jeho vzniku však mnohé vysvětluje. U tohoto pokrmu je známé i místo a čas, kdy vznikl. Stalo se tak v roce 1846 v restauraci Komlo Garden v dnešní Budapešti.

Podle legendy je původ tohoto pokrmu a jeho název připisován Józsefovi Székelymu. Byl to okresní archivář 19. století, básník a spisovatel. Podle legendy přišel Székely do restaurace se svým přítelem, slavným maďarským básníkem Sándorem Petőfim. Přišli ale na pozdní oběd, když došlo jídlo a jediné, co mohl číšník nabídnout, byly zbytky kysaného zelí a vepřového guláše.

Vtipný Székely to namíchal do jednoho jídla a tak vznikl Székely guláš.

Velmi rychle mnoho budapešťských restaurací mělo toto jídlo na jídelním lístku. Poprvé byl pod tímto názvem zmíněn v Pravé maďarské kuchařce z roku 1899.

Podle jiného výkladu název pochází ze země Székely, z oblasti ve středním Rumunsku. Tato oblast je převážně osídlena Maďary, kterým se říká Székely neboli „Seklerové“.

My ho známe jako segedínský guláš a název odkazuje na město Szeged v jižním Maďarsku, známé pěstováním červené papriky.

Guláš se nejlépe podává s chlebem a zakysanou smetanou a skvěle se hodí ke sklence (nebo dvěma) červeného vína.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X