Domácí šťavnatá sekaná masová pečeně

Sekaná pečeně sice není pro zkušené kuchařky žádná novinka, ale protože existuje jenom velmi málo jídel umožňujících takovou variabilitu jako sekaná pečeně, vždy se ještě najde recept, který stojí za to vyzkoušet.

1. Domácí sekaná pečeně z mletého masa

Sekaná pečeně patří mezi tradiční pokrmy. Zkuste vyměnit tu kupovanou plnou éček za poctivou domácí připravovanou s láskou. V našem receptu vám ukážeme jak na to.

SUROVINY :

  • 1 kg mletého masa, půl na půl hovězí a vepřové
  • 1 větší cibule, nakrájená na kostky
  • 2 vajíčka
  • 2–3 stroužky česneku, utřený
  • 2 lžičky soli
  • 1,5–2 lžičky sušené majoránky
  • 1 starší rohlík
  • pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sádla

POSTUP :

  1. Rohlíky nalámeme na kousky a namočíme do trochy vody.
  2. Všechny ingredience dáme do mísy, přidáme i rohlík, ze kterého jsme vymačkali vodu a vypracujeme kompaktní těsto.
  3. Z hmoty vytvarujeme šišku, můžeme posypat drceným kmínem  a vložíme ji do tukem vytřeného pekáče.
  4. Vložíme do trouby a pečeme při 180°C asi 45 minut až 1 hodinu.
  5. Krátce po zapečení sekanou podlijeme trochou vody.
  6. Za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou ji upečeme do nazlátlé barvy.

 

Domácí sekaná pečeně z mletého masazdroj : frekvence1.cz

Proč jíst hovězí maso ?

Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku. Je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce. Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.

2. Domácí sekaná pečeně bez rohlíků

Máte potravinovou alergii na lepek a velkou chuť na sekanou pečeni ? Není problém připravit si sekanou bez použití rohlíků, chuť je stejně báječná a šťavnatá.

INGREDIENCE :

  • 500 g mletého masa, půl na půl hovězí a vepřové
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu (cca 6 větviček)
  • 1/2 hrsti hladkolisté petržele
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • rostlinný olej
  • 1 lžička octu
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Nakrájíme najemno cibulku a prolisujeme česnek.
  2. Nasekáme bylinky a přidáme do cibulovo-česnekové směsi.
  3. Do masové směsi zapracujeme dvě vejce a směs bylinek, česneku a cibule.
  4. Masovou směs dochutíme solí a pepřem, zakápneme octem a podle chuti přidáme hořčici a nakládaný pepř.
  5. Směs pořádně promícháme, aby se všechny ingredience propojily a také aby se ze sekané vyfoukl vzduch.
  6. Vytvarujeme šišku, potřeme jí olejem a vložíme do olejem vymazaného pekáčku.
  7. Sekanou pečeme na 180 stupňů asi 60 minut.

Domácí sekaná pečeně bez rohlíků

zdroj : thechunkychef.com

 3. Plněná sekaná masová pečeně s vejcem

Sekaná pečeně jde dělat na mnoho způsobů. Tentokrát pro vás máme variantu mletého masa plněnou vařenými vejci.

INGREDIENCE :

  • základní ingredience viz. recept domácí sekaná pečeně z mletého masa
  • 3 uvařená vejce

POSTUP :

  1. Uvaříme vejce na tvrdo.
  2. Zpracujeme masovou směs – viz. základní recept na sekanou pečeni z mletého masa
  3. Na masovou směs rozložíme a podélně na ni položíme uvařená a oloupaná vejce.
  4. Ta do ní zabalíme a sekanou dlaněmi zpracujeme  tak, že v ní nezůstanou vzduchové bublinky.
  5. Sekanou svrchu potřeme vodou, položíme ji do pekáčku.
  6. Podlijeme ji vodou do výšky jednoho centimetru.
  7. Pečte při 180 °C asi 70 minut.
  8. Poté teplotu zvýšíme na 200 °C a necháme 10 minut tvořit kůrčičku.

Plněná sekaná masová pečeně s vejcem

zdroj : laurasleanbeef.com

Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše a pikantní kompot nebo zeleninový salát. Lze ji však podávat jen s vařenými brambory nebo s brambory a se zelím nebo také s různými druhy bramborových salátů. Občas se k sekané pečeni podávají různé omáčky a potom může být servírována i s knedlíkem. Sekanou pečeni můžeme podávat i studenou.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *