Vyzkoušejte naše recepty na houbovou sekanou s masem i bez. Máme pro vás 4 vynikající varianty

Koupili jste mleté maso a přemýšlíte, co si z něj tentokrát připravíte?

Navíc máte doma i nějaké houby?

Pak se rozhodně inspirujte našimi recepty na sekanou s houbami.

Na své si u nás ale přijdou i vegetariáni.

Tak pojďme na to!

Vepřová sekaná s houbami a ovocným chutney

Tak tohle je naprostá delikatesa, kterou musíte vyzkoušet! Sekaná z mletého vepřového masa, lesních hub a vlašských ořechů potřená ovocným chutney se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, kterou si budete chtít připravovat pořád dokola.

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 400 g lesních hub, nakrájených
  • 750 g mletého vepřového masa
  • 1 a 1/2 šálku strouhanky
  • 1/2 šálku plocholisté petrželky, jemně nasekané
  • 1 vejce
  • 3/4 šálku ovocného chutney
  • salát nebo zelenina, k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na horkovzduch na 180°C.
  • Pečicí formu o rozměrech 10 x 20 cm lehce vymažte tukem.
  • Vložte vlašské ořechy do nepřilnavé pánve na vysoký plamen.
  • Opékejte za častého míchání 5 minut, dokud nebudou opečené.
  • Vyndejte ořechy z pánve a nechte je vychladnout.
  • Do pánve přidejte olej, cibuli a česnek.
  • Snižte plamen na střední.
  • Restujte 3 minuty, dokud cibule nezměkne.
  • Přidejte houby, zvyšte teplotu a restujte, dokud houby nezměknou a veškerá tekutina se neodpaří.
  • Dejte stranou vychladnout.
  • Z vychladlých hub slijte přebytečnou tekutinu a přendejte do velké mísy.
  • K houbám přidejte mleté ​​vepřové maso, strouhanku, petrželku, vejce, sůl, pepř a vlašské ořechy.
  • Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Lžící nalijte směs do vymazané formy.
  • Pomocí rukou pevně přitlačte a vyhlaďte povrch.
  • Pečte 40–45 minut nebo dokud nebude sekaná světle zlatá a propečená.
  • Před překlopením na talíř dejte na 10 minut stranou.
  • Vršek potřete 1 lžící chutney.
  • Nakrájejte a podávejte teplé nebo studené se salátem nebo zeleninou a zbývajícím chutney.
Pokrájená sekaná z mletého vepřového masa, lesních hub a vlašských ořechů potřená ovocným chutney na prkýnku.
www.australianmushrooms.com.au

Vyzkoušejte i naše oblíbené recepty na lahodné čatní aneb omáčky nejen k masu. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Sekaná z mletého masa s žampionovou omáčkou

Troufáme si tvrdit, že toto je nejlepší sekaná, jakou jste kdy měli! Navíc je jednoduchá na přípravu a omáčka ze žampionů ji povyšuje o další úroveň výše.

Co budete potřebovat

  • olej ve spreji na vymazání plechu na pečení
  • 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 šálek nakrájené žluté cibule
  • 1 šálek ochucené Panko strouhanky
  • ½ šálku rajčatové omáčky plus 3 další lžíce
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, nasekané
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Na omáčku:

  • 3 lžíce másla
  • ¼ šálku nakrájené šalotky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 230 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1/8 lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, na ozdobu (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia..
  • Postříkejte olejem ve spreji plech vyložený pečícím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte hovězí maso, vepřové maso, cibuli, strouhanku, ½ šálku rajčatové omáčky, vejce, worchesterskou omáčku, 2 lžíce balzamikového octa, tymián, petrželku, sýr, sůl a pepř.
  • Všechny ingredience míchejte čistýma rukama, dokud se úplně nepromíchají.
  • Vypláchněte chlebovou formu (20 x 10 cm) vodou a do mokré formy vložte masovou směs.
  • Formu opatrně překlopte na vymazaný plech.
  • Pečte 50 minut.
  • Mezitím smíchejte 3 lžíce rajčatové omáčky s 1 lžící balzamikového octa.
  • Dejte stranou.
  • Po 50 minutách sekanou vyjměte z trouby, potřete vršek připravenou rajčatovou omáčkou a vraťte do trouby dopéct dalších 20 minut.
  • Část omáčky si po dopečení nechte na další potření.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně vysokém plameni.
  • Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 2 až 4 minuty.
  • Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
  • Přidejte žampiony a worcesterskou omáčku a vařte odkryté za občasného míchání, dokud lehce nezhnědnou a nepustí tekutinu, asi 8 minut.
  • Vmíchejte mouku.
  • Vařte 3 až 4 minuty.
  • Přidejte balsamico a poté vývar.
  • Pomalu duste a míchejte do zhoustnutí, asi 4 až 5 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Udržujte v teple na mírném ohni.
  • Sekanou přendejte na talíř a nakrájejte.
  • Pokapejte žampionovou omáčkou.
  • V případě potřeby ozdobte nasekanou petrželkou.
Porce masové sekané s omáčkou z hub na talíři s vidličkou.
www.howtofeedaloon.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?


Vegetariánská sekaná s houbami a oříšky

Sušené hříbky a parmezán dodávají této bezmasé sekané sofistikovanou chuť, zatímco ořechy a rýže jí dávají hustou a odolnou texturu podobnou masu. Sekaná je chutná, sytá a skvěle se hodí k bramborám či zeleným fazolkám.

Co budete potřebovat

  • 60 g sušených lesních hub
  • 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké stroužky česneku, nasekané
  • 340 g žampionů, jemně nasekaných
  • 1/4 lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ¼ šálku sherry nebo vína
  • 2 šálky vařené hnědé rýže
  • 2 šálky kešu oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
  • ½ šálku piniových oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
  • 200 g parmezánu
  • 5 vajec

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte olejem bochníkovou formu na chléb o rozměrech 23 x 13 cm.
  • Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte asi 30 minut máčet.
  • Po rehydrataci vyjměte z vody a nakrájejte.   
  • Rozpalte olej na středně vysokém plameni v široké, těžké pánvi nebo hrnci dostatečně velkém, aby pojal všechny ingredience.
  • Když je olej horký, přidejte cibuli.
  • Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí (5 až 7 minut).
  • Přidejte česnek, žampiony, sůl, pepř a tymián.
  • Pokračujte ve vaření za občasného míchání, dokud se neuvolní šťáva z hub a ta se téměř nevyvaří.
  • Když pánev začne vysychat, zakápněte ji sherry nebo vínem a vařte ještě asi půl minuty, aby se sherry nebo víno zredukovalo.
  • Odstraňte pánev ze sporáku.
  • Do žampionů vmíchejte rýži, kešu oříšky, piniové oříšky a nakrájené lesní houby.
  • Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte sýr.
  • Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  • Vmíchejte vejce a důkladně promíchejte.
  • Směs vložte do formy a pečte v předehřáté troubě asi hodinu, dokud nebude sekaná na dotek pevná s lehce křupavými okraji.
  • Nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Jemně přejeďte nožem po okrajích, aby se uvolnily, a poté pomalu a opatrně otočte formu  dnem vzhůru, abyste sekanou vysunuli.
  • Podávejte s omáčkou dle vlastního výběru.
Nakrájená bezmasá sekaná s omáčkou.
www.allwaysdelicious.com

Plněná masová sekaná

Chutné šťavnaté maso plněné houbami, šunkou, uzeným sýrem, vařenými vejci, mrkví a kyselou okurkou se stane vaším oblíbeným pokrmem, který budete servírovat klidně i těm nejnáročnějším hostům. Skvěle se hodí také na slavnostní večeři!

Co budete potřebovat

Na sekanou:

  • 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
  • 500 g mletého vepřového masa (80%-85% tuku)
  • 1 cibule, nastrouhaná nebo najemno nakrájená
  • 2 lžíce sušené saturejky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 plátky chleba bez kůrky
  • 50 g mléka (na namočení chleba)
  • 1 bílek
  • 1 lžíce mouky
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • hrst strouhaného sýra (volitelně)

Na náplň:

  • 2-3 mrkve, uvařené a nakrájené na dlouhé tyčinky
  • 5-6 nakládaných okurek
  • 4 vařená vejce
  • 100 g uzené mozarely, nastrouhané
  • 200 g restovaných hub
  • 100 g uzené šunky, nakrájené na kostičky

Na pečenou zeleninu:

  • 500 g šalotky
  • 500 g mrkve
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Z plátků chleba odstraňte kůrku a nakrájejte chléb malé kousky.
  • Namočte je do mléka a nechte změknout.
  • Ve velké míse smíchejte mleté maso, koření, nastrouhanou cibuli, vejce a namočený chléb.
  • Nechte 1/2 – 1 hodinu odležet v lednici.
  • Zatímco maso odpočívá, uvařte mrkev (potrvá to asi 15 minut), sceďte a nakrájejte na dlouhé tyčinky.
  • Současně uvařte vejce (8 minut), oloupejte a nechte vcelku.
  • Houby orestujte na troše oleje, soli a pepře.
  • Nakrájejte šunku a okurky.
  • Uzenou mozzarellu nastrouhejte nebo nasekejte.
  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Maso rozprostřete na pečící papír do obdélníkového tvaru (přibližně 30 x 25 cm), dokud nebude tlusté asi 1 cm.
  • Ingredience na náplň začněte vrstvit doprostřed podél dlouhé strany obdélníku: na dno položte restované žampiony, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a nakrájené okurky.
  • Náplň trochu zploštěte a položte na ni jedno po druhém oloupaná vařená vejce.
  • Z obou stran vajec přidejte vařenou mrkev.
  • Pomocí pečícího papíru naberte maso z obou stran a vytvarujte do tvaru polena.
  • Pomocí prstů utěsněte všechny mezery.
  • Sekanou položte švem dolů na vymazaný pekáč.
  • Bílek smíchejte s 1 lžící mouky a potřete maso.
  • Pokapejte olivovým olejem a osolte.
  • Šalotku rozčtvrťte, mrkev nakrájejte na silné tyčinky a přidejte do pekáče po obou stranách sekané.
  • Do pekáče přidejte olej, sůl, pepř a asi 1 šálek vody.
  • Pečte cca 45 minut, vyndejte, posypte sekanou sýrem (volitelně) a vraťte do trouby na dalších 10 minut.
  • Před krájením nechte maso 10-15 minut odpočinout (aby se uvnitř zachovala šťáva).
  • Podávejte s pečenou zeleninou, salátem nebo jinou přílohou dle výběru.
Nakrájená sekaná plněná houbami, šunkou, uzeným sýrem, vařenými vejci, mrkví a kyselou okurkou na talíři se salátem.
www.viktoriastable.com

Podívejte se i na naše další recepty na sekanou pečeni jako od babičky! Jakou si zamilujete?

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X