Koupili jste mleté maso a přemýšlíte, co si z něj tentokrát připravíte?
Navíc máte doma i nějaké houby?
Pak se rozhodně inspirujte našimi recepty na sekanou s houbami.
Na své si u nás ale přijdou i vegetariáni.
Tak pojďme na to!
Vepřová sekaná s houbami a ovocným chutney
Tak tohle je naprostá delikatesa, kterou musíte vyzkoušet! Sekaná z mletého vepřového masa, lesních hub a vlašských ořechů potřená ovocným chutney se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, kterou si budete chtít připravovat pořád dokola.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 400 g lesních hub, nakrájených
- 750 g mletého vepřového masa
- 1 a 1/2 šálku strouhanky
- 1/2 šálku plocholisté petrželky, jemně nasekané
- 1 vejce
- 3/4 šálku ovocného chutney
- salát nebo zelenina, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na horkovzduch na 180°C.
- Pečicí formu o rozměrech 10 x 20 cm lehce vymažte tukem.
- Vložte vlašské ořechy do nepřilnavé pánve na vysoký plamen.
- Opékejte za častého míchání 5 minut, dokud nebudou opečené.
- Vyndejte ořechy z pánve a nechte je vychladnout.
- Do pánve přidejte olej, cibuli a česnek.
- Snižte plamen na střední.
- Restujte 3 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte houby, zvyšte teplotu a restujte, dokud houby nezměknou a veškerá tekutina se neodpaří.
- Dejte stranou vychladnout.
- Z vychladlých hub slijte přebytečnou tekutinu a přendejte do velké mísy.
- K houbám přidejte mleté vepřové maso, strouhanku, petrželku, vejce, sůl, pepř a vlašské ořechy.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Lžící nalijte směs do vymazané formy.
- Pomocí rukou pevně přitlačte a vyhlaďte povrch.
- Pečte 40–45 minut nebo dokud nebude sekaná světle zlatá a propečená.
- Před překlopením na talíř dejte na 10 minut stranou.
- Vršek potřete 1 lžící chutney.
- Nakrájejte a podávejte teplé nebo studené se salátem nebo zeleninou a zbývajícím chutney.

Vyzkoušejte i naše oblíbené recepty na lahodné čatní aneb omáčky nejen k masu. Máme pro vás sladké i slané varianty!
Sekaná z mletého masa s žampionovou omáčkou
Troufáme si tvrdit, že toto je nejlepší sekaná, jakou jste kdy měli! Navíc je jednoduchá na přípravu a omáčka ze žampionů ji povyšuje o další úroveň výše.
Co budete potřebovat
- olej ve spreji na vymazání plechu na pečení
- 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 šálek nakrájené žluté cibule
- 1 šálek ochucené Panko strouhanky
- ½ šálku rajčatové omáčky plus 3 další lžíce
- 2 velká vejce
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, nasekané
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
Na omáčku:
- 3 lžíce másla
- ¼ šálku nakrájené šalotky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 230 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 lžička worcesterské omáčky
- ¼ šálku hladké mouky
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 šálky hovězího vývaru
- 1/8 lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia..
- Postříkejte olejem ve spreji plech vyložený pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte hovězí maso, vepřové maso, cibuli, strouhanku, ½ šálku rajčatové omáčky, vejce, worchesterskou omáčku, 2 lžíce balzamikového octa, tymián, petrželku, sýr, sůl a pepř.
- Všechny ingredience míchejte čistýma rukama, dokud se úplně nepromíchají.
- Vypláchněte chlebovou formu (20 x 10 cm) vodou a do mokré formy vložte masovou směs.
- Formu opatrně překlopte na vymazaný plech.
- Pečte 50 minut.
- Mezitím smíchejte 3 lžíce rajčatové omáčky s 1 lžící balzamikového octa.
- Dejte stranou.
- Po 50 minutách sekanou vyjměte z trouby, potřete vršek připravenou rajčatovou omáčkou a vraťte do trouby dopéct dalších 20 minut.
- Část omáčky si po dopečení nechte na další potření.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně vysokém plameni.
- Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 2 až 4 minuty.
- Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
- Přidejte žampiony a worcesterskou omáčku a vařte odkryté za občasného míchání, dokud lehce nezhnědnou a nepustí tekutinu, asi 8 minut.
- Vmíchejte mouku.
- Vařte 3 až 4 minuty.
- Přidejte balsamico a poté vývar.
- Pomalu duste a míchejte do zhoustnutí, asi 4 až 5 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Udržujte v teple na mírném ohni.
- Sekanou přendejte na talíř a nakrájejte.
- Pokapejte žampionovou omáčkou.
- V případě potřeby ozdobte nasekanou petrželkou.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Vegetariánská sekaná s houbami a oříšky
Sušené hříbky a parmezán dodávají této bezmasé sekané sofistikovanou chuť, zatímco ořechy a rýže jí dávají hustou a odolnou texturu podobnou masu. Sekaná je chutná, sytá a skvěle se hodí k bramborám či zeleným fazolkám.
Co budete potřebovat
- 60 g sušených lesních hub
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
- 340 g žampionů, jemně nasekaných
- 1/4 lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ¼ šálku sherry nebo vína
- 2 šálky vařené hnědé rýže
- 2 šálky kešu oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
- ½ šálku piniových oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
- 200 g parmezánu
- 5 vajec
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte olejem bochníkovou formu na chléb o rozměrech 23 x 13 cm.
- Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte asi 30 minut máčet.
- Po rehydrataci vyjměte z vody a nakrájejte.
- Rozpalte olej na středně vysokém plameni v široké, těžké pánvi nebo hrnci dostatečně velkém, aby pojal všechny ingredience.
- Když je olej horký, přidejte cibuli.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí (5 až 7 minut).
- Přidejte česnek, žampiony, sůl, pepř a tymián.
- Pokračujte ve vaření za občasného míchání, dokud se neuvolní šťáva z hub a ta se téměř nevyvaří.
- Když pánev začne vysychat, zakápněte ji sherry nebo vínem a vařte ještě asi půl minuty, aby se sherry nebo víno zredukovalo.
- Odstraňte pánev ze sporáku.
- Do žampionů vmíchejte rýži, kešu oříšky, piniové oříšky a nakrájené lesní houby.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte sýr.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Vmíchejte vejce a důkladně promíchejte.
- Směs vložte do formy a pečte v předehřáté troubě asi hodinu, dokud nebude sekaná na dotek pevná s lehce křupavými okraji.
- Nechte asi 10 minut vychladnout.
- Jemně přejeďte nožem po okrajích, aby se uvolnily, a poté pomalu a opatrně otočte formu dnem vzhůru, abyste sekanou vysunuli.
- Podávejte s omáčkou dle vlastního výběru.

Plněná masová sekaná
Chutné šťavnaté maso plněné houbami, šunkou, uzeným sýrem, vařenými vejci, mrkví a kyselou okurkou se stane vaším oblíbeným pokrmem, který budete servírovat klidně i těm nejnáročnějším hostům. Skvěle se hodí také na slavnostní večeři!
Co budete potřebovat
Na sekanou:
- 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
- 500 g mletého vepřového masa (80%-85% tuku)
- 1 cibule, nastrouhaná nebo najemno nakrájená
- 2 lžíce sušené saturejky
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky černého pepře
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 2 plátky chleba bez kůrky
- 50 g mléka (na namočení chleba)
- 1 bílek
- 1 lžíce mouky
- 1-2 lžíce olivového oleje
- hrst strouhaného sýra (volitelně)
Na náplň:
- 2-3 mrkve, uvařené a nakrájené na dlouhé tyčinky
- 5-6 nakládaných okurek
- 4 vařená vejce
- 100 g uzené mozarely, nastrouhané
- 200 g restovaných hub
- 100 g uzené šunky, nakrájené na kostičky
Na pečenou zeleninu:
- 500 g šalotky
- 500 g mrkve
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Z plátků chleba odstraňte kůrku a nakrájejte chléb malé kousky.
- Namočte je do mléka a nechte změknout.
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, koření, nastrouhanou cibuli, vejce a namočený chléb.
- Nechte 1/2 – 1 hodinu odležet v lednici.
- Zatímco maso odpočívá, uvařte mrkev (potrvá to asi 15 minut), sceďte a nakrájejte na dlouhé tyčinky.
- Současně uvařte vejce (8 minut), oloupejte a nechte vcelku.
- Houby orestujte na troše oleje, soli a pepře.
- Nakrájejte šunku a okurky.
- Uzenou mozzarellu nastrouhejte nebo nasekejte.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Maso rozprostřete na pečící papír do obdélníkového tvaru (přibližně 30 x 25 cm), dokud nebude tlusté asi 1 cm.
- Ingredience na náplň začněte vrstvit doprostřed podél dlouhé strany obdélníku: na dno položte restované žampiony, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a nakrájené okurky.
- Náplň trochu zploštěte a položte na ni jedno po druhém oloupaná vařená vejce.
- Z obou stran vajec přidejte vařenou mrkev.
- Pomocí pečícího papíru naberte maso z obou stran a vytvarujte do tvaru polena.
- Pomocí prstů utěsněte všechny mezery.
- Sekanou položte švem dolů na vymazaný pekáč.
- Bílek smíchejte s 1 lžící mouky a potřete maso.
- Pokapejte olivovým olejem a osolte.
- Šalotku rozčtvrťte, mrkev nakrájejte na silné tyčinky a přidejte do pekáče po obou stranách sekané.
- Do pekáče přidejte olej, sůl, pepř a asi 1 šálek vody.
- Pečte cca 45 minut, vyndejte, posypte sekanou sýrem (volitelně) a vraťte do trouby na dalších 10 minut.
- Před krájením nechte maso 10-15 minut odpočinout (aby se uvnitř zachovala šťáva).
- Podávejte s pečenou zeleninou, salátem nebo jinou přílohou dle výběru.

Podívejte se i na naše další recepty na sekanou pečeni jako od babičky! Jakou si zamilujete?
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!