Zůstaňte doma a připravte si naše koktejly na Silvestr! Chutnají lépe než na baru

Rozloučení s právě uplynulým rokem a přivítání roku nadcházejícího se slaví nejen s dobrým jídlem, ale také s dobrým pitím.

Přesně k tomuto účelu jsme připravili tyto recepty na silvestrovské koktejly, které rozproudí každou zábavu!

Pojďte vyzkoušet pár našich oblíbených a zlomte stereotyp, že míchané drinky patří jen k létu!

Mojito

Mojito nechutná skvěle jen v létě, přesvědčte se o tom!

Co budeme potřebovat

  • 4 díly jemně perlivé neochucené vody nebo sody na přípravu drinků
  • 1 díl bílého rumu (nejlepší karibský)
  • šťáva ze čtvrtiny limetky (ideálně dělat dva drinky naráz a vymačkat polovinu limetky + plátek limetky na ozdobení
  • třtinový cukr (asi dvě lžíce, v závislosti na sklenici – odměřujte tak, aby byly cca 3 mm cukru na dně
  • čerstvá máta
  • ledová tříšť (pokud nemáme možnost vytvořit z ledu tříšť, postačí ledové kostky)

Postup

  1. Nejdříve naměříme cukr. Řídíme se velikostí sklenice případně preferencí, zda chceme drinky sladší.
  2. Přidáme mátu a limetkovou šťávu. Promačkáme, aby máta pustila vůni.
  3. Zalijeme dílem rumu a přikryjeme ledovou tříští.
  4. Zbytek sklenice doplníme sodou – podíl by měl vyjít na 4 díly.
  5. Opět vše promícháme.
  6. Na okraj sklenice umístíme naříznutý plátek limetky.

Tento silvestrovský koktejl může být i nealkoholický, tudíž neurazíte ani vaše abstinující přátele. Místo rumu použijeme jablečnou šťávu nebo džus.

Sklenička napěchovaná mátou, ledem a limetkou.
Zdroj: cravingsofalunatic.com

Aperol Spritz

Jednoduchý koktejl, který má každý spojený se zářivě oranžovou barvou, z vás udělá ty nejlepší hostitele.

Co budeme potřebovat

  • 3 díly Prosecca
  • 2 díly Aperolu
  • 1 díl sody
  • tříšť z ledu pro zjemnění
  • plátek pomeranče na ozdobení

Postup

  1. Do větší vínové sklenice dáme několik lžic ledu (asi dvě třetiny sklenice).
  2. Nalijeme přesně stejný poměr Prosecca a Aperolu.
  3. Dolijeme sodou po okraj a vše promícháme – k této příležitosti je dobré připravit si brčka. Ve vínové sklenici se mohou zdát dlouhá, proto je můžeme zastřihnout tak, aby bylo pohodlné z nich pít.
  4. Dozdobíme plátkem pomeranče.

Ničím neplýtvejte, ničím nešetřete. Abyste vytvořili správný Aperol Spritz, musíte dodržet správný poměr.

Vinná sklenice po okraj naplněná sladkým koktejlem z aperolu a pomerančů.
Zdroj: behance.net

Cuba libre

Známý, jednoduchý a skvěle chutnající. Proč si nepřipravit právě tento?

Co budeme potřebovat

  • 4 díly coca coly
  • 1 díl bílého rumu
  • šťáva z poloviny limetky (množství pro dva drinky)
  • druhá polovina limetky na dozdobení (množství pro dva drinky)
  • ledové kostky

Postup

  1. Naplníme sklenici kostkami ledu. Nejen, že drink zůstane dlouho vychlazený, zároveň působí stylově.
  2. Vymačkáme šťávu z limetky a nalijeme jí na ledy. Druhou polovinu nakrájíme na plátky.
  3. Dolijeme rumem a coca colou.
  4. Pár plátků limetky vhodíme volně do sklenice, jeden nakrojíme a ozdobíme jím okraj.

Cuba Libre servírujeme s brčkem. Aby byly chutě vyvážené, před podáváním brčkem zamícháme.

Sklenice plná coca coly s limetou a ledem.
Zdroj: alkipedia.com

Piña colada

Tento recept na silvestrovský koktejl se skvěle hodí k tematické novoroční oslavě! Tropická směs bohaté kokosové smetany, bílého rumu a sladkého ananasu, rozproudí každou zábavu!

Co budeme potřebovat

  • 120 ml ananasové šťávy
  • 60 ml bílého rumu
  • 60 ml kokosové smetany
  • plátek ananasu, na ozdobu

Postup

  • Všechny ingredience spolu s hrstí ledu rozmixujte v mixéru do hladka. Nalijte do vysoké sklenice a ozdobte dle libosti.
Vysoká sklenice plná krémového nápoje z ananasu a mléka.
Zdroj: thefauxmartha.com

Margarita

Tequila a triple sec se snoubí v tomto báječném silvestrovském koktejlu smíchaným s limetkovou šťávou. Okraj sklenice ozdobte solí pro extra šmrnc!

Co budeme potřebovat

  • led
  • 50 ml tequila reposado
  • 25 ml limetkové šťávy
  • 20 ml triple sec (pomerančový likér)

Na ozdobu

  • Sůl
  • 2 klínky limetky

Postup

  • Posypte malý talíř několika lžičkami soli.
  • Okraj sklenice potřete jedním klínkem limety a poté jej obalte v soli tak, aby byl celý okraj pokrytý.
  • Naplňte koktejlový šejkr ledem, poté přidejte tequilu, limetkovou šťávu a triple sec.
  • Třepejte, dokud na vnější strana šejkru necítíte chlad.
  • Směs přeceďte do připravené sklenice přes čerstvý led.
  • Podávejte s plátkem limetky.
Široká sklenička ozdobená solí a naplněná limetkovou šťávou.
Zdroj: recipegirl.com

Cosmopolitan

Nenechejte se zmást barvou, tento drink má sílu!

Co budeme potřebovat

  • 45 ml citronové vodky
  • 15 ml triple sec (pomerančový likér)
  • 30 ml brusinkové šťávy
  • 10 ml limetkové šťávy
  • led

Na ozdobu

  • pomerančová kůra nebo klínek limetky na okraj sklenice

Postup

  • Ingredience protřepejte v koktejlové šejkru s ledem a sceďte do koktejlové sklenice.
  • Na výrobu ozdoby držte 3 cm kousek pomerančové kůry asi 10 cm nad vaším koktejlem a velmi opatrně s ním mávejte nad zapálenou sirkou nebo plamenem zapalovače.
  • Ohněte vnější okraj kůry směrem k plamenu, aby se uvolnily pomerančové oleje, a poté kůru vložte do nápoje.
Sklenička plná růžového alkoholického nápoje.
Zdroj: williams-sonoa.com

Nový rok v historii a ve světe

Již tisíce let se slaví začátek nového roku.

Někdy to byla jen příležitost pro lidi k jídlu, pití a zábavě, ale na některých místech byly slavnosti spojeny s přírodními nebo astronomickými událostmi.

Například v Egyptě se začátek roku shodoval s tím, kdy se zaplavila řeka Nil, a to se normálně stalo, když vycházela hvězda Sirius.

Peršané a Féničané zahájili svůj nový rok jarní rovnodenností (to je kolem 20. března, kdy Slunce svítí víceméně přímo na rovník a délka noci a dne je téměř stejná).

Nejstarší oslava Nového roku
Město Babylon ve starověké Mezopotámii bylo místem, kde byly zhruba před 4000 lety zaznamenány první oslavy Nového roku.

Moderní oslavy
V mnoha městech po celém světě se po půlnoci 31. prosince konají velkolepé ohňostroje. V posledních letech bylo Sydney v Austrálii hostitelem jedné z prvních z těchto oslav, protože Nový rok tam dorazí dříve než většina ostatních velkých mezinárodních měst.

Tradiční oslavy Nového roku
Ve Skotsku se Silvestr nazývá Hogmanay neboli „první noha“ je to zvyk, při kterém těsně po půlnoci navštěvují domy přátel a sousedů. První osoba, která navštíví váš dům, by měla přinést dárek, protože to bude znamenat štěstí.

Ve Španělsku je zvykem sníst 12 hroznů při zvonění zvonů o půlnoci 31. prosince. Při každém zvuku zvonu se sní jeden hrozen a každý hrozen má přinést štěstí na každý měsíc v nadcházejícím roce.

V Brazílii, Ekvádoru, Bolívii, Venezuele a některých dalších zemích Střední a Jižní Ameriky nosí lidé na Silvestra speciální spodní prádlo různých barev. Červená má v novém roce přinášet lásku, žlutá zase peníze.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X