Skvělé osvěžující koktejly na Silvestr

Rozloučení s právě uplynulým rokem a přivítání roku nadcházejícího se slaví nejen s dobrým jídlem, ale také s dobrým pitím.

A dobré pití představují lákavě vypadající koktejly.

Pojďte vyzkoušet pár našich oblíbených a zlomte stereotyp, že míchané drinky patří jen k létu!

Cuba libre

Známý, jednoduchý a skvěle chutnající. Proč si nepřipravit právě tento?

INGREDIENCE

  • 4 díly coca coly
  • 1 díl bílého rumu
  • šťáva z poloviny limetky (množství pro dva drinky)
  • druhá polovina limetky na dozdobení (množství pro dva drinky)
  • ledové kostky

POSTUP

  1. Naplníme sklenici kostkami ledu. Nejen, že drink zůstane dlouho vychlazený, zároveň působí stylově.
  2. Vymačkáme šťávu z limetky a nalijeme jí na ledy. Druhou polovinu nakrájíme na plátky.
  3. Dolijeme rumem a coca colou.
  4. Pár plátků limetky vhodíme volně do sklenice, jeden nakrojíme a ozdobíme jím okraj.

Cuba Libre servírujeme s brčkem. Aby byly chutě vyvážené, před podáváním brčkem zamícháme.

Cuba libre s kostkami ledu a limetkou
Zdroj: www.essen-und-trinken.de

Mojito

Mojito nechutná skvěle jen v létě, přesvědčte se o tom!

INGREDIENCE

  • 4 díly jemně perlivé neochucené vody nebo sody na přípravu drinků
  • 1 díl bílého rumu (nejlepší karibský)
  • šťáva ze čtvrtiny limetky (ideálně dělat dva drinky naráz a vymačkat polovinu limetky + plátek limetky na ozdobení
  • třtinový cukr (asi dvě lžíce, v závislosti na sklenici – odměřujte tak, aby byly cca 3 mm cukru na dně
  • čerstvá máta
  • ledová tříšť (pokud nemáme možnost vytvořit z ledu tříšť, postačí ledové kostky)

POSTUP

  1. Nejdříve naměříme cukr. Řídíme se velikostí sklenice případně preferencí, zda chceme drinky sladší.
  2. Přidáme mátu a limetkovou šťávu. Promačkáme, aby máta pustila vůni.
  3. Zalijeme dílem rumu a přikryjeme ledovou tříští.
  4. Zbytek sklenice doplníme sodou – podíl by měl vyjít na 4 díly.
  5. Opět vše promícháme.
  6. Na okraj sklenice umístíme naříznutý plátek limetky.
  Tip: Mojitem neurazíme ani abstinenty – místo rumu použijeme jablečnou šťávu nebo džus.  
Koktejl Mojito naservírovaný na dřevěném podnose, ozdobený mátou, limetkou a kostkami třtinového cukru
zdroj: marieclaire.fr

Aperol Spritz

Jednoduchý koktejl, který má každý spojený se zářivě oranžovou barvou, z vás udělá ty nejlepší hostitele.

INGREDIENCE

  • Prosecco
  • Aperol
  • soda
  • tříšť z ledu pro zjemnění
  • plátek pomeranče na ozdobení

POSTUP

  1. Do větší vínové sklenice dáme několik lžic ledu (asi dvě třetiny sklenice).
  2. Nalijeme přesně stejný poměr Prosecca a Aperolu.
  3. Dolijeme sodou po okraj a vše promícháme – k této příležitosti je dobré připravit si brčka. Ve vínové sklenici se mohou zdát dlouhá, proto je můžeme zastřihnout tak, aby bylo pohodlné z nich pít.
  4. Dozdobíme plátkem pomeranče.

Ničím neplýtvejte, ničím nešetřete. Abyste vytvořili správný Aperol Spritz, musíte dodržet správný poměr.

Aperol Spritz s kostkami ledu a černým brčkem
zdroj: nytimes.com

Martini

Také rádi laškujete se slovy „potřepat, nemíchat“? Oslavte Silvestr v bondovském stylu!

INGREDIENCE

  • 5 dílů ginu (na Martini se hodí spíše ty sušší typy, například London Dry Gin či Beefeater – k dostání v klasických supermarketech)
  • 1 díl suchého vermutu
  • kostky ledu
  • zelenou olivu na ozdobném párátku

POSTUP

  1. Kromě sklenic, ze kterých budeme drink pít, si připravíme shaker (šejkr) nebo dvě sklenice, které do sebe zapadají hrdly (nahrazují shaker).
  2. Do shakeru slijeme gin, vermut a vhodíme kostky.
  3. Protřepeme.
  4. Vytvořenou směs nalejeme do skleničky a přidáme párátko s olivou.

Tak na zdraví Jamese Bonda!

suché martini s olivou na černém pozadí
zdroj: dishesdelish.com

Jahodové daiquiri

Nenechejte se zmást barvou, tento drink má sílu!

INGREDIENCE

  • dva panáky bílého rumu
  • 2 lžičky limetkové šťávy nebo panák limetkového džusu
  • lžička třtinového cukru + cukr na ozdobu skleniček
  • pár jahod
  • ledové kostky

POSTUP

  1. Jahody dáme do mixéru s ledem a vytvoříme jahodovou tříšť.
  2. Přidáme ostatní suroviny a pečlivě promícháme.
  3. Namočíme okraje skleniček, do kterých budeme koktejl nalévat.
  4. Nasypeme si cukr do misky a okraje skleniček v něm ponoříme cca na 5 mm – cukr se přichytí na okrajích a vytvoří hezkou ozdobu a dosladí daiquiri.
  5. Drink opatrně přelijeme z mixéru do skleniček.
  6. Můžeme dozdobit jahodami nebo plátky limetky.
Jahodové daiquiri ozdobené plátkem  limetky
zdroj: delish.com

Pokud slavíte příchod nového roku s dětmi, připravte pro ně nealkoholické mléčné koktejly.

Šťastný nový rok!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.