Silvestrovské pochoutky v klasické i moderní podobě

Obložené chlebíčky a klasické jednohubky z bílého pečiva umí skoro každý. Silvestrovské pochoutky by měly být chutné, lehké a rychlé na přípravu. Pokud tušíme, že se alkoholu nevyhneme, neuškodí připravit si do zásoby porci vydatné a silné polévky vývar nebo česnečku.

Vývar velmi dobře zasytí a zároveň není příliš kalorický. Zdravý je mimo jiné proto, že obsahuje hodně minerálů (hlavně draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo), navíc pokud nešetříme zeleninou a vaříme ho pomalu, tak v něm najdeme i vitamíny E s beta karotenem, které působí v organismu jako antioxidanty. Samozřejmě je v něm i trochu bílkovin a tuku, které tělo k životu potřebuje také. Slepičí a kuřecí vývary mohou snižovat tlak a omezit riziko vzniku aterosklerózy.

1. Silvestrovské pochoutky v podobě jednohubek z kornbagety

INGREDIENCE :

  • 3 kornbagety
  • 300 g třešňových rajčátek
  • 2 velké snítky čerstvé bazalky
  • 1 větší stroužek česneku
  • ½ malé šalotky
  • 4 lžíce krémového balsamica
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g ricotty
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Rajčátka nakrájíme ostrým nožem na čtvrtiny.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno.
  3. V míse prošleháme krémové balsamico s olejem.
  4. Osolíme, opepříme a zeleninu chvíli marinujeme.
  5. Plátky kornbagety potřme ricottou, obložíme marinovanými rajčátky a posypeme najemno nakrájenými lístky bazalky.

Silvestrovské pochoutky v podobě jednohubek z kornbagety

zdroj : dokrupava.cz

2. Silvestrovské pochoutky v podobě oblíbených chlebíčků

INGREDIENCE :

  • 1 celozrnná veka
  • máslo
  • vejce
  • trvanlivý salám (herkules, uherák …)
  • rajče
  • okurka
  • tatarka

POSTUP :

  1. Celozrnnou veku potřeme máslem a poklademe z poloviny kolečky uvařených vajec.
  2. Salám přehneme a vytvoříme z něj ruličku, kterou vtlačíme prsty přímo do bagety.
  3. Přidáme rajče, okurku a tatarku.

Silvestrovské pochoutky v podobě oblíbených chlebíčků

zdoj : www.prozeny.cz

3. Silvestrovské pochoutky v podobě šunkových rolek v aspiku

INGREDIENCE :

na salát

  • 30 dkg měkkého salámu
  • 2 středně velké kyselé okurky
  • 2 středně velké cibule
  • 1 sklenička Moravanky
  • 250ml majonézy
  • dle chuti pepř, sůl a cukr

na želatinu

  • 1 sáček  želatiny jemně mleté
  • 450 ml vody
  • 3 polévkové lžíce octa
  • ½ polévkové lžíce soli
  • 1 a ½ polévkové lžíce cukru
  • špetka mletého pepře

suroviny na rolky

  • 10 plátků šunky
  • 5 ks natvrdo uvařených vajec
  • 5 plátků tvrdého sýra
  • 1-2 kyselé okurky
  • 10 proužků červené papriky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice)

POSTUP :

  1. Připravíme si domácí salát.
  2. Salám, okurky, cibuli a Moravanku (bez feferonky) nasekáme nebo nakrájíme nadrobno.
  3. Z Moravanky  slijeme vodu přes sítko.
  4. K surovinám přidáme majolku.
  5. Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
  6. Nachystáme si želatinu.
  7. Do kastrůlku nalijeme studenou vodu a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
  8. Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny.
  9. Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala.
  10. Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme.
  11. Želatina se nesmí vařit.
  12. Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku.
  13. Želatinu necháme zchladit do vlažné podoby.
  14. Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Nejdřív naplníme šunku  salátem., stočíme a rolky uložíme do lednice.
  16. Připravíme přízdoby.
  17. Oloupeme a na plátky nakrájíme vejce, připravíme okurky.
  18. Drobnější okurku přepůlíme a nařízneme do vějířku (na pět spojených plátků). Když máme velké okurky, nařežeme je na šikmé plátky. Nakrájíme kousek kapie na proužky.
  19. Uložíme do lednice.
  20. Podle velikosti rolek vybereme vhodnou formu na aspik. Měla by mít rovné dno a rozměr takový, aby se do něj daly závitky co nejekonomičtěji skládat.
  21. Vychladlý aspik nalijem do misky v asi centimetrové vrstvě. Dáme do chladna.
  22. Aspik necháme tuhnout jen tak, aby už držel tvar, ale ještě nebyl tuhý.
  23. Na tuto vrstvu naskládáme naplněné závitky.
  24. Pak přidáváme na závitky prochladlý aspik, aby přes ně stékal.
  25. Formu naplníme do poloviny výšky závitků a zase dáme ztuhnout, ale zase ne docela, jen do poloměkka.
  26. Nalejeme další malou vrstvu a opět dáme zatuhnout do poloměkka.
  27. Na rolky klademe přízdoby.
  28. Zalijeme vrstvou aspiku měla by sahat asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnout ideálně přes noc v lednici.

Silvestrovské pochoutky v podobě šunkových rolek v aspikuzdroj : mimibazar.cz

Jak již bylo zmíněno , tak určitě přijde po silvestrovském večeru k dobru kuřecí nebo hovězí vývar. Během silvestra lze tradiční potraviny již odlehčit i jinými oblíbenými potravinami sýry, uzeným lososem, tuňákem, ovocem, zeleninou a oblíbenými kvalitními potravinami.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *