Recepty na silvestrovské chuťovky 7x jinak. Inspirujte se v našem článku!

Obložené chlebíčky a klasické jednohubky z bílého pečiva umí skoro každý.

Silvestrovské pohoštění by mělo být chutné, lehké a rychlé na přípravu.

Jaké recepty všach zvolit?

Na co si dát pozor?

Inspirujte se v našem článku! 🙂

Silvestrovské jednohubky z kornbagety

INGREDIENCE

  • 3 kornbagety
  • 300 g třešňových rajčátek
  • 2 velké snítky čerstvé bazalky
  • 1 větší stroužek česneku
  • ½ malé šalotky
  • 4 lžíce krémového balsamica
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g ricotty
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Rajčátka nakrájíme ostrým nožem na čtvrtiny.
  2. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno.
  3. V míse prošleháme krémové balsamico s olejem.
  4. Osolíme, opepříme a zeleninu chvíli marinujeme.
  5. Plátky kornbagety potřme ricottou, obložíme marinovanými rajčátky a posypeme najemno nakrájenými lístky bazalky.
Silvestrovské pochoutky v podobě jednohubek z kornbagety
Zdroj: dokrupava.cz

Tradiční silvestrovské chlebíčky

INGREDIENCE

  • 1 celozrnná veka
  • máslo
  • vejce
  • trvanlivý salám (herkules, uherák …)
  • rajče
  • okurka
  • tatarka

POSTUP

  1. Celozrnnou veku potřeme máslem a poklademe z poloviny kolečky uvařených vajec.
  2. Salám přehneme a vytvoříme z něj ruličku, kterou vtlačíme prsty přímo do bagety.
  3. Přidáme rajče, okurku a tatarku.
Silvestrovské pochoutky v podobě oblíbených chlebíčků
Zdoj: prozeny.cz

Silvestrovské chuťovky v aspiku

INGREDIENCE

na salát

  • 30 dkg měkkého salámu
  • 2 středně velké kyselé okurky
  • 2 středně velké cibule
  • 1 sklenička Moravanky
  • 250 ml majonézy
  • dle chuti pepř, sůl a cukr

na želatinu

  • 1 sáček  želatiny jemně mleté
  • 450 ml vody
  • 3 polévkové lžíce octa
  • ½ polévkové lžíce soli
  • 1 a ½ polévkové lžíce cukru
  • špetka mletého pepře
 

suroviny na rolky

  • 10 plátků šunky
  • 5 ks natvrdo uvařených vajec
  • 5 plátků tvrdého sýra
  • 1-2 kyselé okurky
  • 10 proužků červené papriky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice)

POSTUP

  1. Připravíme si domácí salát.
  2. Salám, okurky, cibuli a Moravanku (bez feferonky) nasekáme nebo nakrájíme nadrobno.
  3. Z Moravanky  slijeme vodu přes sítko.
  4. K surovinám přidáme majolku.
  5. Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
  6. Nachystáme si želatinu.
  7. Do kastrůlku nalijeme studenou vodu a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
  8. Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny.
  9. Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala.
  10. Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme.
  11. Želatina se nesmí vařit.
  12. Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku.
  13. Želatinu necháme zchladit do vlažné podoby.
  14. Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Nejdřív naplníme šunku  salátem., stočíme a rolky uložíme do lednice.
  16. Připravíme přízdoby.
  17. Oloupeme a na plátky nakrájíme vejce, připravíme okurky.
  18. Drobnější okurku přepůlíme a nařízneme do vějířku (na pět spojených plátků). Když máme velké okurky, nařežeme je na šikmé plátky. Nakrájíme kousek kapie na proužky.
  19. Uložíme do lednice.
  20. Podle velikosti rolek vybereme vhodnou formu na aspik. Měla by mít rovné dno a rozměr takový, aby se do něj daly závitky co nejekonomičtěji skládat.
  21. Vychladlý aspik nalijem do misky v asi centimetrové vrstvě. Dáme do chladna.
  22. Aspik necháme tuhnout jen tak, aby už držel tvar, ale ještě nebyl tuhý.
  23. Na tuto vrstvu naskládáme naplněné závitky.
  24. Pak přidáváme na závitky prochladlý aspik, aby přes ně stékal.
  25. Formu naplníme do poloviny výšky závitků a zase dáme ztuhnout, ale zase ne docela, jen do poloměkka.
  26. Nalejeme další malou vrstvu a opět dáme zatuhnout do poloměkka.
  27. Na rolky klademe přízdoby.
  28. Zalijeme vrstvou aspiku měla by sahat asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnout ideálně přes noc v lednici.
Silvestrovské pochoutky v podobě šunkových rolek v aspiku
Zdroj: mimibazar.cz

Určitě přijde u silvestrovského pohoštění k dobru kuřecí nebo hovězí vývar. Během silvestra lze tradiční potraviny již odlehčit i jinými oblíbenými potravinami sýry, uzeným lososem, tuňákem, ovocem, zeleninou a oblíbenými kvalitními potravinami.

Tvarohová pomazánka s nivou

Jemnost tvarohu a výrazná chuť nivy se v této pomazánce výborně doplňují.

INGREDIENCE

  • půl vaničky oblíbeného tvarohu
  • množství nivy dle našeho uvážení – vhodné minimálně 100 g
  • máslo cca 50 g
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • pepř, sůl, chilli dle chuti, případně mletá paprika

POSTUP

  1. V misce smícháme tvaroh a máslo, pokud bude třeba, použijte metličky.
  2. Přidáme předem nastrouhanou nivu a na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Vmícháme rozmačkaný stroužek česneku.
  4. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a zvoleným kořením. Obecně platí – čím více dáme do pomazánky nivy, tím méně bychom měli solit – samotná niva je dost slaná.

Servírujeme na oblíbené pečivo, ozdobit můžeme zeleninou (cherry rajčátka, nakládané okurky) či třeba vlašskými oříšky.

Tvarohová pomazánka z nivy ve skleněné míse, ozdobená vlašskými ořechy
Zdroj: trixicooks.com

Hermelínová pomazánka

Hermelín určitě nesmí chybět na silvestrovském stole a proč nezkusit něco jiného než klasické chlebíčky a jednohubky.

INGREDIENCE

  • 2 ks sýru Hermelín
  • 2 ks vajec, uvařených na tvrdo
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • 1 jablko

POSTUP

  1. Do velké mísy nahrubo nastrouháme sýr a vejce.
  2. Přidáme majonézu, bílý jogurt, hořčici a cibuli nakrájenou nadrobno.
  3. Pak už jen osolíme a opepříme.
  4. Můžeme zdobit plátečky jablka.

Servírovat můžeme s čerstvou zeleninou na čerstvé bagetě.

Nakrájená bageta s hermelínovou pomazánkou a čerstvými rajčaty
Zdroj: beautifuleatsandthings.com

Salát s bylinkovým hermelínem

Ne každý má chuť na Silvestra na pomazánky a jednohubky, pokud patříte k lidem vyhledávající odlehčenou stravu, tak tento salát je skvělá volba.

INGREDIENCE

  • minimálně 2 hermelíny
  • rukola
  • rajčata
  • červená cibule
  • toustový chleba na krutony
  • hrst vlašských ořechů
  • máslo
  • sůl. pepř, oblíbené salátové koření (oregáno, tymián, bazalka)
  • olivový olej, ocet balsamico
  • volitelný: česnek

Množství surovin záleží na naší preferenci – zda chceme salát více zeleninový či sýrový.

POSTUP

  1. Abychom samotnou přípravu urychlili, zpracujeme nejdříve ingredience, které potřebují tepelnou úpravu.
  2. Na másle osmahneme na kostičky nakrájený chleba. Smažíme tak dlouho, abychom dosáhli křupavosti dle vlastní preference. Na pánvičku můžeme přidat také česnek nakrájený na tenké proužky.
  3. Jakmile máme hotovo, necháme chladnout a během toho připravíme ostatní suroviny. Rajčata a červenou cibuli nakrájíme na drobno, smícháme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Svou pozornost přesuneme k hermelínům. Od plísně oddělíme krémovou část, kterou v misce smícháme s vybranými bylinkami.
  5. Rukolu a ořechy přidáváme až při servírování.

Vše servírujeme společně na jednom talíři – nakrájenou zeleninu a čerstvou rukolu, hermelínovou pastu (můžeme rozdělit na menší kousky pomocí lžičky), vše posypáno vlašskými ořechy a zakápnuté olivovým olejem a balsamicem.

S ingrediencemi lze také trochu experimentovat – můžeme přidat avokádo, různá semínka či různé druhy salátu.

Zeleninový salát se semínky a sýrem na černém talíře
Zdroj: photodune.net

Plněné hermelínové trojhránky

Tato slaná sýrová pochoutka potěší každého silvestrovského oslavence.

INGREDIENCE

  • 3 hermelíny
  • 1 krémový sýr
  • červená cibule
  • oblíbené koření (vhodné např. na grilovaný hermelín)
  • sůl, pepř, chilli

POSTUP

  1. Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky.
  2. Oddělíme plísňový okraj od krémové části – nic z toho nevyhazujeme!
  3. Červenou cibuli nakrájíme na opravdu drobné kousky.
  4. V misce smícháme vnitřek hermelínu s ostatními surovinami, množství koření volíme dle vlastní chuti – postupně přidáváme a ochutnáváme.
  5. Jakmile máme vše smícháno, naplníme hmotou nechané plísňové okraje.
  6. Před podáváním necháme nějakou dobu v lednici.
  Tip: jako náplň můžeme použít například také česnek s vlašskými ořechy, různé druhy bylinek nebo chilli a sladkou papriku.  
Plněný hermelín krájený na trojhránky, naservírovaný s datlemi na dřevěném podnose
Zdroj: unegrainedidee.com

Mimo uvedených receptů na silvestrovské pohoštění, můžete vyzkoušet přidat sýr i k ovoci a připravit z něj salát, nebo sýrové roládky, použít sýr k tyčinkám nebo k oblíbeným šnekům z listového těsta.

Listové těsto si můžete připravit podle našich dalších receptů, které najdete na webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.