Obložené chlebíčky a klasické jednohubky z bílého pečiva umí skoro každý.
Silvestrovské pohoštění by mělo být chutné, lehké a rychlé na přípravu.
Jaké recepty všach zvolit?
Na co si dát pozor?
Inspirujte se v našem článku! 🙂
Silvestrovské jednohubky z kornbagety
INGREDIENCE
- 3 kornbagety
- 300 g třešňových rajčátek
- 2 velké snítky čerstvé bazalky
- 1 větší stroužek česneku
- ½ malé šalotky
- 4 lžíce krémového balsamica
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g ricotty
- sůl a pepř
POSTUP
- Rajčátka nakrájíme ostrým nožem na čtvrtiny.
- Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno.
- V míse prošleháme krémové balsamico s olejem.
- Osolíme, opepříme a zeleninu chvíli marinujeme.
- Plátky kornbagety potřme ricottou, obložíme marinovanými rajčátky a posypeme najemno nakrájenými lístky bazalky.

Tradiční silvestrovské chlebíčky
INGREDIENCE
- 1 celozrnná veka
- máslo
- vejce
- trvanlivý salám (herkules, uherák …)
- rajče
- okurka
- tatarka
POSTUP
- Celozrnnou veku potřeme máslem a poklademe z poloviny kolečky uvařených vajec.
- Salám přehneme a vytvoříme z něj ruličku, kterou vtlačíme prsty přímo do bagety.
- Přidáme rajče, okurku a tatarku.

Silvestrovské chuťovky v aspiku
INGREDIENCE
na salát
- 30 dkg měkkého salámu
- 2 středně velké kyselé okurky
- 2 středně velké cibule
- 1 sklenička Moravanky
- 250 ml majonézy
- dle chuti pepř, sůl a cukr
na želatinu
- 1 sáček želatiny jemně mleté
- 450 ml vody
- 3 polévkové lžíce octa
- ½ polévkové lžíce soli
- 1 a ½ polévkové lžíce cukru
- špetka mletého pepře
suroviny na rolky
- 10 plátků šunky
- 5 ks natvrdo uvařených vajec
- 5 plátků tvrdého sýra
- 1-2 kyselé okurky
- 10 proužků červené papriky
- 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku (může být i kukuřice)
POSTUP
- Připravíme si domácí salát.
- Salám, okurky, cibuli a Moravanku (bez feferonky) nasekáme nebo nakrájíme nadrobno.
- Z Moravanky slijeme vodu přes sítko.
- K surovinám přidáme majolku.
- Důkladně promícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
- Nachystáme si želatinu.
- Do kastrůlku nalijeme studenou vodu a ochutíme ji solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
- Vše důkladně rozmícháme a přisypeme sáček želatiny.
- Želatinu metličkou důkladně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočinout, aby želatina nabobtnala.
- Poté ji dáme na mírný plamen a za stálého míchání želatinu zahřejeme.
- Želatina se nesmí vařit.
- Jakmile se z vody začne více kouřit, stáhneme kastrůlek ze sporáku.
- Želatinu necháme zchladit do vlažné podoby.
- Než želatina vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
- Nejdřív naplníme šunku salátem., stočíme a rolky uložíme do lednice.
- Připravíme přízdoby.
- Oloupeme a na plátky nakrájíme vejce, připravíme okurky.
- Drobnější okurku přepůlíme a nařízneme do vějířku (na pět spojených plátků). Když máme velké okurky, nařežeme je na šikmé plátky. Nakrájíme kousek kapie na proužky.
- Uložíme do lednice.
- Podle velikosti rolek vybereme vhodnou formu na aspik. Měla by mít rovné dno a rozměr takový, aby se do něj daly závitky co nejekonomičtěji skládat.
- Vychladlý aspik nalijem do misky v asi centimetrové vrstvě. Dáme do chladna.
- Aspik necháme tuhnout jen tak, aby už držel tvar, ale ještě nebyl tuhý.
- Na tuto vrstvu naskládáme naplněné závitky.
- Pak přidáváme na závitky prochladlý aspik, aby přes ně stékal.
- Formu naplníme do poloviny výšky závitků a zase dáme ztuhnout, ale zase ne docela, jen do poloměkka.
- Nalejeme další malou vrstvu a opět dáme zatuhnout do poloměkka.
- Na rolky klademe přízdoby.
- Zalijeme vrstvou aspiku měla by sahat asi 1 cm nad suroviny.
- Necháme zatuhnout ideálně přes noc v lednici.

Určitě přijde u silvestrovského pohoštění k dobru kuřecí nebo hovězí vývar. Během silvestra lze tradiční potraviny již odlehčit i jinými oblíbenými potravinami sýry, uzeným lososem, tuňákem, ovocem, zeleninou a oblíbenými kvalitními potravinami.
Objevte podobné tipy
Tvarohová pomazánka s nivou
Jemnost tvarohu a výrazná chuť nivy se v této pomazánce výborně doplňují.
INGREDIENCE
- půl vaničky oblíbeného tvarohu
- množství nivy dle našeho uvážení – vhodné minimálně 100 g
- máslo cca 50 g
- 1 cibule
- stroužek česneku
- pepř, sůl, chilli dle chuti, případně mletá paprika
POSTUP
- V misce smícháme tvaroh a máslo, pokud bude třeba, použijte metličky.
- Přidáme předem nastrouhanou nivu a na drobno nakrájenou cibuli.
- Vmícháme rozmačkaný stroužek česneku.
- Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a zvoleným kořením. Obecně platí – čím více dáme do pomazánky nivy, tím méně bychom měli solit – samotná niva je dost slaná.
Servírujeme na oblíbené pečivo, ozdobit můžeme zeleninou (cherry rajčátka, nakládané okurky) či třeba vlašskými oříšky.

Hermelínová pomazánka
Hermelín určitě nesmí chybět na silvestrovském stole a proč nezkusit něco jiného než klasické chlebíčky a jednohubky.
INGREDIENCE
- 2 ks sýru Hermelín
- 2 ks vajec, uvařených na tvrdo
- 100 g bílého jogurtu
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř
- 1 jablko
POSTUP
- Do velké mísy nahrubo nastrouháme sýr a vejce.
- Přidáme majonézu, bílý jogurt, hořčici a cibuli nakrájenou nadrobno.
- Pak už jen osolíme a opepříme.
- Můžeme zdobit plátečky jablka.
Servírovat můžeme s čerstvou zeleninou na čerstvé bagetě.

Salát s bylinkovým hermelínem
Ne každý má chuť na Silvestra na pomazánky a jednohubky, pokud patříte k lidem vyhledávající odlehčenou stravu, tak tento salát je skvělá volba.
INGREDIENCE
- minimálně 2 hermelíny
- rukola
- rajčata
- červená cibule
- toustový chleba na krutony
- hrst vlašských ořechů
- máslo
- sůl. pepř, oblíbené salátové koření (oregáno, tymián, bazalka)
- olivový olej, ocet balsamico
- volitelný: česnek
Množství surovin záleží na naší preferenci – zda chceme salát více zeleninový či sýrový.
POSTUP
- Abychom samotnou přípravu urychlili, zpracujeme nejdříve ingredience, které potřebují tepelnou úpravu.
- Na másle osmahneme na kostičky nakrájený chleba. Smažíme tak dlouho, abychom dosáhli křupavosti dle vlastní preference. Na pánvičku můžeme přidat také česnek nakrájený na tenké proužky.
- Jakmile máme hotovo, necháme chladnout a během toho připravíme ostatní suroviny. Rajčata a červenou cibuli nakrájíme na drobno, smícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Svou pozornost přesuneme k hermelínům. Od plísně oddělíme krémovou část, kterou v misce smícháme s vybranými bylinkami.
- Rukolu a ořechy přidáváme až při servírování.
Vše servírujeme společně na jednom talíři – nakrájenou zeleninu a čerstvou rukolu, hermelínovou pastu (můžeme rozdělit na menší kousky pomocí lžičky), vše posypáno vlašskými ořechy a zakápnuté olivovým olejem a balsamicem.
S ingrediencemi lze také trochu experimentovat – můžeme přidat avokádo, různá semínka či různé druhy salátu.

Plněné hermelínové trojhránky
Tato slaná sýrová pochoutka potěší každého silvestrovského oslavence.
INGREDIENCE
- 3 hermelíny
- 1 krémový sýr
- červená cibule
- oblíbené koření (vhodné např. na grilovaný hermelín)
- sůl, pepř, chilli
POSTUP
- Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky.
- Oddělíme plísňový okraj od krémové části – nic z toho nevyhazujeme!
- Červenou cibuli nakrájíme na opravdu drobné kousky.
- V misce smícháme vnitřek hermelínu s ostatními surovinami, množství koření volíme dle vlastní chuti – postupně přidáváme a ochutnáváme.
- Jakmile máme vše smícháno, naplníme hmotou nechané plísňové okraje.
- Před podáváním necháme nějakou dobu v lednici.

Mimo uvedených receptů na silvestrovské pohoštění, můžete vyzkoušet přidat sýr i k ovoci a připravit z něj salát, nebo sýrové roládky, použít sýr k tyčinkám nebo k oblíbeným šnekům z listového těsta.
Listové těsto si můžete připravit podle našich dalších receptů, které najdete na webu.