Dobroty na Silvestr připravené z oblíbených sýrů

V silvestrovském pohoštění nemůže chybět sýr, který je vynikající surovinou pro různé pochoutky studené kuchyně.

Využít se dají všechny druhy sýrů, od tvarohových, tavených, poloměkkých až po tvrdé sýry. S dalšími ingrediencemi pestře a chutně obohatí silvestrovský stůl.

Vyzkoušejte naše 4 oblíbené sýrové chuťovky. Zamilujete si je.

Tvarohová pomazánka s nivou

Jemnost tvarohu a výrazná chuť nivy se v této pomazánce výborně doplňují.

INGREDIENCE

  • půl vaničky oblíbeného tvarohu
  • množství nivy dle našeho uvážení – vhodné minimálně 100 g
  • máslo cca 50 g
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • pepř, sůl, chilli dle chuti, případně mletá paprika

POSTUP

  1. V misce smícháme tvaroh a máslo, pokud bude třeba, použijte metličky.
  2. Přidáme předem nastrouhanou nivu a na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Vmícháme rozmačkaný stroužek česneku.
  4. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a zvoleným kořením. Obecně platí – čím více dáme do pomazánky nivy, tím méně bychom měli solit – samotná niva je dost slaná.

Servírujeme na oblíbené pečivo, ozdobit můžeme zeleninou (cherry rajčátka, nakládané okurky) či třeba vlašskými oříšky.

Tvarohová pomazánka z nivy ve skleněné míse, ozdobená vlašskými ořechy
Zdroj: trixicooks.com

Hermelínová pomazánka

Hermelín určitě nesmí chybět na silvestrovském stole a proč nezkusit něco jiného než klasické chlebíčky a jednohubky.

INGREDIENCE

  • 2 ks sýru Hermelín
  • 2 ks vajec, uvařených na tvrdo
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • 1 jablko

POSTUP

  1. Do velké mísy nahrubo nastrouháme sýr a vejce.
  2. Přidáme majonézu, bílý jogurt, hořčici a cibuli nakrájenou nadrobno.
  3. Pak už jen osolíme a opepříme.
  4. Můžeme zdobit plátečky jablka.

Servírovat můžeme s čerstvou zeleninou na čerstvé bagetě.

Nakrájená bageta s hermelínovou pomazánkou a čerstvými rajčaty
Zdroj: beautifuleatsandthings.com

Salát s bylinkovým hermelínem

Ne každý má chuť na Silvestra na pomazánky a jednohubky, pokud patříte k lidem vyhledávající odlehčenou stravu, tak tento salát je skvělá volba.

INGREDIENCE

  • minimálně 2 hermelíny
  • rukola
  • rajčata
  • červená cibule
  • toustový chleba na krutony
  • hrst vlašských ořechů
  • máslo
  • sůl. pepř, oblíbené salátové koření (oregáno, tymián, bazalka)
  • olivový olej, ocet balsamico
  • volitelný: česnek

Množství surovin záleží na naší preferenci – zda chceme salát více zeleninový či sýrový.

POSTUP

  1. Abychom samotnou přípravu urychlili, zpracujeme nejdříve ingredience, které potřebují tepelnou úpravu.
  2. Na másle osmahneme na kostičky nakrájený chleba. Smažíme tak dlouho, abychom dosáhli křupavosti dle vlastní preference. Na pánvičku můžeme přidat také česnek nakrájený na tenké proužky.
  3. Jakmile máme hotovo, necháme chladnout a během toho připravíme ostatní suroviny. Rajčata a červenou cibuli nakrájíme na drobno, smícháme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Svou pozornost přesuneme k hermelínům. Od plísně oddělíme krémovou část, kterou v misce smícháme s vybranými bylinkami.
  5. Rukolu a ořechy přidáváme až při servírování.

Vše servírujeme společně na jednom talíři – nakrájenou zeleninu a čerstvou rukolu, hermelínovou pastu (můžeme rozdělit na menší kousky pomocí lžičky), vše posypáno vlašskými ořechy a zakápnuté olivovým olejem a balsamicem.

S ingrediencemi lze také trochu experimentovat – můžeme přidat avokádo, různá semínka či různé druhy salátu.

Zeleninový salát se semínky a sýrem na černém talíře
Zdroj: photodune.net

Plněné hermelínové trojhránky

Tato slaná sýrová pochoutka potěší každého silvestrovského oslavence.

INGREDIENCE

  • 3 hermelíny
  • 1 krémový sýr
  • červená cibule
  • oblíbené koření (vhodné např. na grilovaný hermelín)
  • sůl, pepř, chilli

POSTUP

  1. Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky.
  2. Oddělíme plísňový okraj od krémové části – nic z toho nevyhazujeme!
  3. Červenou cibuli nakrájíme na opravdu drobné kousky.
  4. V misce smícháme vnitřek hermelínu s ostatními surovinami, množství koření volíme dle vlastní chuti – postupně přidáváme a ochutnáváme.
  5. Jakmile máme vše smícháno, naplníme hmotou nechané plísňové okraje.
  6. Před podáváním necháme nějakou dobu v lednici.
  Tip: jako náplň můžeme použít například také česnek s vlašskými ořechy, různé druhy bylinek nebo chilli a sladkou papriku.  
Plněný hermelín krájený na trojhránky, naservírovaný s datlemi na dřevěném podnose
Zdroj: unegrainedidee.com

Mimo uvedených receptů, můžete vyzkoušet přidat sýr i k ovoci a připravit z něj salát, nebo sýrové roládky, použít sýr k tyčinkám nebo k oblíbeným šnekům z listového těsta.

Listové těsto si můžete připravit podle našich dalších receptů, které najdete na webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.