Šípková omáčka se hodí zejména ke zvěřině.
Kančí s šípkovou omáčkou jistě zná každý, ale určitě ne všichni měli to štěstí ji ochutnat.
My vám nabídneme varianty, které si můžete připravit i bez zvěřiny.
Která z nich je pro vás nejvíce lákavá?
Kančí se šípkovou omáčkou
Divočák se šípkovou omáčkou je prostě klasika, která nezklame.
INGREDIENCE:
- 1 kg divočáka (kýta nebo plec)
- 100 g slaniny
- sůl
- 2 dl červeného vína
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 100 g šípkové marmelády
- trochu citronové kůry a šťávy
- 10 g cukru
Na mořidlo:
- 120 g mrkve, celeru a petržele
- 2 ks cibule
- pepř celý černý
- nové koření
- 1 bobkový list
- tymián
- citronová kůra
- 1 dl octu
- 500 ml vody
POSTUP:
- Maso si očistěte.
- Mrkev, celer, cibuli a petržel si očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Vše dejte spolu s ostatními ingrediencemi na mořidlo.
- Svařte, nechte vychladnout, a pak mořidlem podlijte maso a nechte 3-5 dní odležet.
- Každý den maso obracejte, aby ztratilo svůj specifický pach.
- Po době louhování vyjměte z výluhu zeleninu a osmažte ji na slanině-
- Přidejte maso, osolte, podlijte vývarem nebo horkou vodou a nechte dusit.
- Střídavě podlévejte vodou (vývarem), mořidlem a vínem.
- Až je maso měkké, dejte jej bokem a omáčku zahustěte jíškou z másla a mouky.
- Přidejte šípkový džem, citronovou kůru i šťávu, cukr, sůl a vařte ještě 10 minut.
- Maso naporcujte na plátky a podávejte se svou oblíbenou přílohou.

Jednoduchá šípková omáčka ze smetany
Díky šípkovému džemu je příprava této omáčky značně kratší. Dáte si ji s kouskem vařeného nebo pečeného masa?
INGREDIENCE:
- 1 šalotka
- máslo
- cca 2 dl masového vývaru
- 3 lžíce šípkového džemu
- 50 g sušených brusinek podle potřeby
- 2 dl smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- petržel na ozdobu
POSTUP:
- Šalotku si osmažte na másle do sklovata a podlijte vývarem.
- Přidejte šípkový džem, sušené brusinky, osolte, opepřete, přilijte smetanu a vařte dohusta.

Objevte podobné tipy
Šípková omáčka se smetanou a telecími játry
A zde máme recept na šípkovou omáčku s telecími játry. A jestli játra rádi nemáte, klidně ji udělejte s jiným kouskem svého oblíbeného masa.
INGREDIENCE:
- 600 g telecích jater
- mouka
- 2-4 šalotky
- trochu oleje
- 3 papriky nebo feferonky (pikantní)
- 200 ml smetany ke šlehání
- citronová kůra
- 2 lžíce šípkové marmelády
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Játra umyjte, osušte, nakrájejte a obalte v mouce.
- Osmažte na trošce oleje.
- Až budou játra hotová, ve stejném hrnci si osmažte šalotku, přidejte feferonky, hořčici, nastrouhanou citronovou kůru a podlijte smetanou.
- Ke konci přidejte šípkovou marmeládu.
- Dochuťte solí a pepřem.

Recept na šípkovou omáčku s telecími játry můžete shlédnout zde:
Domácí šípková zavařenina na omáčku
Z této marmelády můžete udělat hory šípkové omáčky. Využít ji ale můžete i jinak.
INGREDIENCE:
- 1 kg šípků
- ¼ litru jablečného džusu
- 10 g citrusového pektinu
- 800 g cukru
- 1 lžička skořice
POSTUP:
- Šípky umyjte, odstaňte stopky, přepůlte a vydlubejte dužinu.
- Pak všechny šípky důkladně několikrát properte.
- Do širokého hrnce nasypte šípky a podlijte džusem, případně přidejte vodu, aby byly ponořené.
- Vařte do změknutí, a pak rozmixujte tyčovým mixérem.
- Svařte s cukrem smíchaným s pektinem do tuha.

Šípková omáčka k panence
Podávejte s grilovanou panenkou a šťouchanými brambory.
INGREDIENCE:
- 250 g hovězího vývaru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 120 g šípkového džemu
- sůl
Na panenku:
- 800 g vepřové panenky
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
POSTUP:
- Z másla a mouky si udělejte jíšku, tu pak podlijte vývarem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Nechte 10 minut převařit, přidejte džem a dosolte.
- Maso si umyjte, osušte a naporcujte na 4 díly.
- Osolte, opepřete a pokapejte olejem.
- Na grilu jej opečte z obou stran (z každé strany 2-3 minuty).
- Dejte ještě dopéct do trouby nahřáté na 200 °C na 8 minut (změřte teplotu masa).

Recept na šípkovou omáčku s hovězím je skvělou variantou, kterou můžete podávat spolu s domácím houskovým knedlíkem.
Šípky jsou bohaté na vitamín A, B1, B2, B3, C a K. Mají výrazně kyselou chuť, ale přesto jsou velice oblíbené k přípravě domácího šípkového čaje, ale dá se z nich udělat i již uvedená marmeláda, sirup, víno nebo je jen tak nasušit. Vyzkoušet můžete i recept na omáčku s šípky a bílým vínem.
A jak využijete tento zázrak přírody vy?
Zkusíte některý z receptů na šípkovou omáčku?
Napište, jak se povedla.