Recepty na vynikající omáčky ze šípku plné vitamínů přímo na váš stůl

Šípková omáčka se hodí zejména ke zvěřině. 

Kančí s šípkovou omáčkou jistě zná každý, ale určitě ne všichni měli to štěstí ji ochutnat.

My vám nabídneme varianty, které si můžete připravit i bez zvěřiny. 

Která z nich je pro vás nejvíce lákavá?

Kančí se šípkovou omáčkou 

Divočák se šípkovou omáčkou je prostě klasika, která nezklame.

INGREDIENCE:

  • 1 kg divočáka (kýta nebo plec)
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • 2 dl červeného vína
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 100 g šípkové marmelády
  • trochu citronové kůry a šťávy
  • 10 g cukru

Na mořidlo:

  • 120 g mrkve, celeru a petržele
  • 2 ks cibule
  • pepř celý černý
  • nové koření
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • citronová kůra
  • 1 dl octu
  • 500 ml vody

POSTUP:

  • Maso si očistěte. 
  • Mrkev, celer, cibuli a petržel si očistěte a nakrájejte na kostičky. 
  • Vše dejte spolu s ostatními ingrediencemi na mořidlo.
  • Svařte, nechte vychladnout, a pak mořidlem podlijte maso a nechte 3-5 dní odležet.
  • Každý den maso obracejte, aby ztratilo svůj specifický pach.
  • Po době louhování vyjměte z výluhu zeleninu a osmažte ji na slanině-
  • Přidejte maso, osolte, podlijte vývarem nebo horkou vodou a nechte dusit. 
  • Střídavě podlévejte vodou (vývarem), mořidlem a vínem.
  • Až je maso měkké, dejte jej bokem a omáčku zahustěte jíškou z másla a mouky. 
  • Přidejte šípkový džem, citronovou kůru i šťávu, cukr, sůl a vařte ještě 10 minut.
  • Maso naporcujte na plátky a podávejte se svou oblíbenou přílohou.
Příprava kančího masa s šípkovou omáčkou je sice delší, ale stojí za to.
chalopnikovi.com

Jednoduchá šípková omáčka ze smetany

Díky šípkovému džemu je příprava této omáčky značně kratší. Dáte si ji s kouskem vařeného nebo pečeného masa? 

INGREDIENCE:

  • 1 šalotka
  • máslo
  • cca 2 dl masového vývaru
  • 3 lžíce šípkového džemu
  • 50 g sušených brusinek podle potřeby
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • petržel na ozdobu

POSTUP:

  • Šalotku si osmažte na másle do sklovata a podlijte vývarem. 
  • Přidejte šípkový džem, sušené brusinky, osolte, opepřete, přilijte smetanu a vařte dohusta. 
Tento recept na šípkovou omáčku je obohacen o smetanu. Ve výsledku je tak jemnější.
eatsmarter.com

Šípková omáčka se smetanou a telecími játry

A zde máme recept na šípkovou omáčku s telecími játry. A jestli játra rádi nemáte, klidně ji udělejte s jiným kouskem svého oblíbeného masa.

INGREDIENCE:

  • 600 g telecích jater
  • mouka
  • 2-4 šalotky
  • trochu oleje
  • 3 papriky nebo feferonky (pikantní)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • citronová kůra
  • 2 lžíce šípkové marmelády
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Játra umyjte, osušte, nakrájejte a obalte v mouce. 
  • Osmažte na trošce oleje. 
  • Až budou játra hotová, ve stejném hrnci si osmažte šalotku, přidejte feferonky, hořčici, nastrouhanou citronovou kůru a podlijte smetanou.
  • Ke konci přidejte šípkovou marmeládu.
  • Dochuťte solí a pepřem. 
Svou oblíbenou variantu šípkové omáčky si dejte se svým nejlepším kouskem masa.
eatsmarter.com

Recept na šípkovou omáčku s telecími játry můžete shlédnout zde:

Hagebuttenmarmelade und Kalbsleber mit süß-scharfer Hagebuttensauce

Domácí šípková zavařenina na omáčku

Z této marmelády můžete udělat hory šípkové omáčky. Využít ji ale můžete i jinak.

INGREDIENCE:

  • 1 kg šípků
  • ¼ litru jablečného džusu 
  • 10 g citrusového pektinu 
  • 800 g cukru
  • 1 lžička skořice

POSTUP:

  • Šípky umyjte, odstaňte stopky, přepůlte a vydlubejte dužinu. 
  • Pak všechny šípky důkladně několikrát properte. 
  • Do širokého hrnce nasypte šípky a podlijte džusem, případně přidejte vodu, aby byly ponořené. 
  • Vařte do změknutí, a pak rozmixujte tyčovým mixérem. 
  • Svařte s cukrem smíchaným s pektinem do tuha.
Šípkovou marmeládu můžete použít nejen do omáček.
simplybeyondherbs.com

Šípková omáčka k panence

Podávejte s grilovanou panenkou a šťouchanými brambory.

INGREDIENCE:

  • 250 g hovězího vývaru 
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 120 g šípkového džemu
  • sůl

Na panenku:

  • 800 g vepřové panenky
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP:

  • Z másla a mouky si udělejte jíšku, tu pak podlijte vývarem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. 
  • Nechte 10 minut převařit, přidejte džem a dosolte. 
  • Maso si umyjte, osušte a naporcujte na 4 díly. 
  • Osolte, opepřete a pokapejte olejem. 
  • Na grilu jej opečte z obou stran (z každé strany 2-3 minuty).
  • Dejte ještě dopéct do trouby nahřáté na 200 °C na 8 minut (změřte teplotu masa).
Šípková omáčka se hodí i k vepřové panence.
pinterest.com

Recept na šípkovou omáčku s hovězím je skvělou variantou, kterou můžete podávat spolu s domácím houskovým knedlíkem

Šípky jsou bohaté na vitamín A, B1, B2, B3, C a K. Mají výrazně kyselou chuť, ale přesto jsou velice oblíbené k přípravě domácího šípkového čaje, ale dá se z nich udělat i již uvedená marmeláda, sirup, víno nebo je jen tak nasušit. Vyzkoušet můžete i recept na omáčku s šípky a bílým vínem.

A jak využijete tento zázrak přírody vy?

Zkusíte některý z receptů na šípkovou omáčku?

Napište, jak se povedla. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X