Šípek má celou řadu zdravotních výhod, které získáte pokud si připravíte náš recept na šípkový čaj.
Nejen že vás v chladných měsících zahřeje, ale také vašemu těla velké množství antioxidantů, které bojují proti onemocněním jako je chřipka.
Vyzkoušejte ho sami!
Šípkový čaj z čerstvých šípků
Čaj z čerstvých šípků je starý osvědčený léčivý prostředek podporující naší imunitu v chladných a vlhkých zimních měsících.
Co budeme potřebovat
- 20 šípků
- 250 ml vody
Postup
- Čerstvě natrhané šípky rozpůlíme nebo rozdrtíme, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin vylouhovat.
- Druhý den zahřejeme na teplotu asi 80 °C, odstavíme a necháme 10 minut louhovat.
- Po té čaj přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.
Dávejte si pozor při použití šípků do pečeného čaje, aby se úplně nerozmáčkly a nevypadly z nich semínka. Semínka totiž mají poměrně agresivní chloupky, které můžou dráždit k silnému kašli, až dávení. Proto se čaj z šípků musí cedit přes plátýnko, nestačí přes obyčejné sítko.

Šípkový čaj ze sušených šípků
Jestli nemáte k dostání čerstvý šípek, nezoufejte a kupte si sušený. I z něj si můžete uvařit lahodný a zdravý čaj.
Co budeme potřebovat
- 300 g sušených šípků
Postup
- Večer pokrájíme šípky na poloviny a zalijeme ve větší nádobě studenou vodou.
- Necháme přes noc louhovat.
- Druhý den je čaj připraven a stačí ho zahřát. Jen mírně, aby se nezničily vitamíny.
- Ideálně do 70 stupňů.
Mimo přípravy šípkového čaje můžeme šípky sušit a zamrazit. Nebo zkusit připravit šípkovou marmeládu, sirup, víno nebo omáčku.

Objevte podobné tipy
Pečený čaj z šípku s jablky
Alternativa ke klasice je tento recept na šípkový čaj. Je plný voňavého koření a sladkého jablíčka. Ochutnejte sami.
Co budeme potřebovat
- 1 kg jablek
- 1 lžíci mleté skořice
- 2 ks celé skořice
- 0,5 kg šípků
- 5 ks hřebíčků
- 450 g cukru
- 150 ml rumu
- čerstvý tymián
Postup
- Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.
- Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.
- Pečeme 15 – 20 min. na 220° C.
- Přidáme cukr – na plný velký plech 300 – 450 g a pečeme dalších 20 min.
- Nakonec přidáme rum na plný plech asi 5 lžic a dopečeme posledních 15 min.
- Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.
- Horké plníme do vypařených sklenic.
- Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.
Proč přidáváme do pečeného čaje čerstvý tymián? Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum. Pomáhá především léčit problémy horních cest dýchacích, angínu, ale působí příznivě také na cukrovkáře a revmatiky. Přidejte ho až na úplný závěr, před promícháním, než naplníte čaj do sklenic.

Jaké jsou účinky šípkového čaje?
Šípkový čaj je bylinný čaj vyrobený z plodů rostliny růže. Má jemnou květinovou chuť, která je lehce nasládlá s výrazným kyselým podtónem.
Zde je 8 zdravotních výhod pití šípkového čaje.
Bohatý na antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které chrání nebo snižují poškození buněk způsobené molekulami nazývanými volné radikály.
Ve studii o obsahu antioxidantů v šesti ovocných extraktech bylo zjištěno, že šípek má nejvyšší antioxidační kapacitu.
Může podporovat zdravý imunitní systém
Jednou z nejpůsobivějších výhod šípků je jejich vysoká koncentrace vitamínu C. Vitamin C hraje zásadní roli ve vašem imunitním systému, včetně tvorby bílých krvinek zvaných lymfocyty, které chrání vaše tělo před infekcí.
Může napomáhat hubnutí
Výzkumy naznačují, že šípkový čaj může pomoci při hubnutí. Studie ukazují, že šípky z rostliny Rosa canina mají vysoký obsah antioxidantu zvaného tilirosid, který může mít vlastnosti na spalování tuků.
Může bojovat proti stárnutí pleti
Kolagen je nejhojnější protein ve vašem těle a je zodpovědný za udržení pružnosti pokožky. Šípkový čaj navíc obsahuje karotenoid astaxanthin, který může mít účinky proti stárnutí, protože pomáhá předcházet rozpadu kolagenu.