Šípkový čaj je možné vařit z plodů růže, šípků. K tomuto účelu se mohou využít téměř všechny šípky, ale cenné jsou pouze ty, které mají vyšší obsah vitamínu C.
Proto u nás přicházejí v úvahu především plody plané růže, která roste volně v přírodě prakticky kdekoliv. Šípky jsou svým obsahem vitamínu C na předním místě v prospěšnosti bylinných čajů.
A nejen z těchto důvodů jsme pro vás připravili ty 3 nejlepší recepty na zdravé relaxační šípkové čaje.
Pečený šípkový čaj s jablky
INGREDIENCE
- 1 kg jablek
- 1 lžíci mleté skořice
- 2 ks celé skořice
- 0,5 kg šípků
- 5 ks hřebíčků
- 450 g cukru
- 150 ml rumu
- čerstvý tymián
POSTUP
- Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.
- Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.
- Pečeme 15 – 20 min. na 220°C.
- Přidáme cukr – na plný velký plech 300 – 450 g a pečeme dalších 20 min.
- Nakonec přidáme rum na plný plech asi 5 lžic a dopečeme posledních 15 min.
- Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.
- Horké plníme do vypařených sklenic.
- Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.

Proč přidáváme do pečeného čaje čerstvý tymián? Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum. Pomáhá především léčit problémy horních cest dýchacích, angínu, ale působí příznivě také na cukrovkáře a revmatiky. Přidejte ho až na úplný závěr, před promícháním, než naplníte čaj do sklenic.
Objevte podobné tipy
Šípkový čaj s čerstvých šípků
Čaj z čerstvých šípků je starý osvědčený léčivý prostředek podporující naší imunitu v chladných a vlhkých zimních měsících.
Šípkový čaj dovede napomáhat s nemocemi nervového systému, zvyšuje odolnost lidského těla proti nemocem a má utišující a močopudné účinky.
INGREDIENCE
- 20 šípků
- 1/4 vody
POSTUP :
- Čerstvě natrhané šípky rozpůlíme nebo rozdrtíme, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin vylouhovat.
- Druhý den zahřejeme na teplotu asi 80 °C, odstavíme a necháme 10 minut louhovat.
- Po té čaj přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.

Šípkový čaj ze sušených šípků
Na co si dát pozor ?
- Šípek musí být opravdu dobře usušen, svraštělý a barva velmi tmavá
- Horká vařící se voda v šípkách zabije vše dobré, důležitá je teplota jak při sušení tak louhování
- Citlivější jedince může dráždit šípkové chmýří, ať už po požití nebo při manipulaci
INGREDIENCE
- 300 g sušených šípků
POSTUP
- Večer pokrájíme šípky na poloviny a zalijeme ve větší nádobě studenou vodou.
- Necháme přes noc louhovat.
- Druhý den je čaj připraven a stačí ho zahřát. Jen mírně, aby se nezničily vitamíny.
- Ideálně do 70 stupňů.

Mimo přípravy šípkového čaje můžeme šípky sušit a zamrazit. Nebo zkusit připravit šípkovou marmeládu, sirup, víno nebo omáčku.