Šípkový čaj pro zdraví i relaxaci v zimě

Šípkový čaj je možné vařit z plodů růže, šípků. K tomuto účelu se mohou využít téměř všechny šípky, ale cenné jsou pouze ty, které mají vyšší obsah vitamínu C. Proto u nás přicházejí v úvahu především plody plané růže, která roste volně v přírodě prakticky kdekoliv. Šípky jsou svým obsahem vitamínu C na předním místě v prospěšnosti bylinných čajů. Obsah vápníku, rutinu, vitamínu skupiny B a dalších látek zařadil šípky již dávno a dávno do lidového léčitelství. Proto neuškodí uvařit si chuťově velmi příjemný šípkový čaj i dnes.

1. Pečený šípkový čaj s jablky

INGREDIENCE :

  • 1 kg jablek
  • 1 lžíci mleté skořice
  • 2 ks celé skořice
  • 0,5 kg šípků
  • 5 ks hřebíčků
  • 450 g cukru
  • 150 ml rumu
  • čerstvý tymián

POSTUP :

  1. Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.
  2. Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.
  3. Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.
  4. Pečeme 15 – 20 min. na 220°C.
  5. Přidáme cukr – na plný velký plech 300 – 450 g  a pečeme dalších 20 min.
  6. Nakonec přidáme rum na plný plech asi 5 lžic a dopečeme posledních 15 min.
  7. Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.
  8. Horké plníme do vypařených sklenic.
  9. Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.
 TIP : Dávejte si pozor při použití šípků do pečeného čaje, aby se úplně nerozmáčkly a nevypadly z nich semínka. Semínka totiž mají poměrně agresivní chloupky, které můžou dráždit k silnému kašli, až dávení. Proto se čaj z šípků musí cedit přes plátýnko, nestačí přes obyčejné sítko.  Pečený šípkový čaj s jablky

zdroj : cuocadolce.blogspot.com

Proč přidáváme do pečeného čaje čerstvý tymián ? Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum. Pomáhá především léčit problémy horních cest dýchacích, angínu, ale působí příznivě také na cukrovkáře a revmatiky. Přidejte ho až na úplný závěr, před promícháním, než naplníte čaj do sklenic.

2. Šípkový čaj s čerstvých šípků

Čaj z čerstvých šípků je starý osvědčený léčivý prostředek podporující naší imunitu v chladných a vlhkých zimních měsících.

Šípkový čaj dovede napomáhat s nemocemi nervového systému, zvyšuje odolnost lidského těla proti nemocem a má utišující a močopudné účinky.

INGREDIENCE :

  • 20 šípků
  • 1/4 vody

POSTUP :

  1. Čerstvě natrhané šípky rozpůlíme nebo rozdrtíme, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin vylouhovat.
  2. Druhý den zahřejeme na teplotu asi 80 °C, odstavíme a necháme 10 minut louhovat.
  3. Po té čaj přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko.

Šípkový čaj s čerstvých šípků

zdroj : hobbyblesk.cz

3. Šípkový čaj ze sušených šípků

Na co si dát pozor ?

  • Šípek musí být opravdu dobře usušen, svraštělý a barva velmi tmavá
  • Horká vařící se voda v šípkách zabije vše dobré, důležitá je teplota jak při sušení tak louhování
  • Citlivější jedince může dráždit šípkové chmýří, ať už po požití nebo při manipulaci

INGREDIENCE :

  • 300 g sušených šípků

POSTUP :

  1. Večer pokrájíme šípky na poloviny a zalijeme ve větší  nádobě studenou vodou.
  2. Necháme přes noc louhovat.
  3. Druhý den je čaj připraven a stačí ho zahřát. Jen mírně, aby se nezničily vitamíny.
  4. Ideálně do 70 stupňů.

Šípkový čaj ze sušených šípků

zdroj : sipkovycaj.cz

Mimo přípravy šípkového čaje můžeme šípky sušit a zamrazit. Nebo zkustit připravit šípkovou marmeládu, sirup, víno nebo omáčku.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *