Vánoční cukroví se skořicí v 6 lahodných receptech

Vánoce jsou spojeny s různými zážitky, lidmi, prožitky, ale také s chutěmi a vůněmi. 

Jednou z typických vůní Vánoc je nezaměnitelná vůně skořice!

Provoňte i Vy svůj byt při pečení výborného skořicového vánočního cukroví!

Který z receptů bude ten Váš oblíbený?

Vánoční skořicové hvězdičky

Ingredience

  • 3 velké vaječné bílky
  • 2 hrnečky práškového cukru
  • 3,5 hrnečku mandlové mouky
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup

  • Troubu předehřejte na 150°C
  • Oddělte 2 lžíce bílků a zbytek šlehejte, dokud se na vzniklém sněhu nebudou tvořit ostré špičky. 
  • Do hotového sněhu vmíchejte práškový cukr.
  • Přidejte mandlovou mouku, skořici, vanilkový cukr a sůl a míchejte, dokud nevznikne jednolité, poměrně tuhé těsto.
  • Těsto vyválejte na zhruba 4 milimetry silný plát a vykrajujte tvary hvězdiček.
  • Pomocí mašlovačky potřete vykrájené tvary zbylými bílky. Potírejte celou plochu až do krajů.
  • Pečte 15-20 minut na 150°C.

Mandlovou mouku v receptu můžete nahradit jinou moukou z ořechů a nebo si nemlít ořechy doma. Použít můžete například lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu a nebo je v různém poměru míchat.

Vytvoříte tak další příchutě tohoto skořicového cukroví.

Cukroví Vám při skladování na suchém a chladném místě vydrží minimálně 2 týdny.

skořicové vánoční hvězdičky s bílkovou polevou
Foto zdroj: www.daringgourmet.com

Skořicové hrudky

Ingredience

Na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce mletého hřebíčku (pokud nemáte, nahraďte kořením do perníku)
  • 2 lžíce kypřicího prášku
  • 2 velká vejce
  • ¼ hrnečku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce smetany
  • kůra se dvou středně velkých pomerančů 

Na polevu

  • 250 g moučkového cukru
  • ¼ hrnečku pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančového likéru – lze nahradit jinými druhy likéru

Postup

  • V misce smíchejte mouku, cukr, kakao, skořici, hřebíček a kypřicí prášek. Míchejte, dokud nevznikne z těchto suchých ingrediencí jednolitá barva.
  • V suché směsi udělejte důlek, do kterého postupně přidávejte vejce, olej, mléko a pomerančovou kůru.
  • Velkou vařečkou míchejte, dokud nevznikne husté těsto. Pro lepší propojení těsta prohnětejte rukama.
  • Hotové těsto přikryjte fólií a nechte 30 minut odpočinout.
  • Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta tvořte na plechu nepravidelné tvary. Výška tvarů by měla být zhruba 2,5 centimentru.
  • Pečte 9 – 11 minut, poté nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí všech hrudek připravte polevu. Do velké misky dejte cukr, pomerančovou šťávu a likér a důkladně promíchejte.
  • Poté do misky po jedné vkládejte a obalujte hrudky a odkládejte na mřížku. 

Pokud se Vám hned na poprvé nepodaří konzistence polevy nezoufejte. Pokud je poleva příliš řídká, přisypte více cukru.

Pokud je naopak příliš hustá, nařeďte vodou nebo pomerančovou šťávou – pozor, přidávejte po lžících!

Doporučujeme použít pomerančovou kůru z bio pomerančů, protože není chemicky ošetřena.

Pokud se Vám nepodaří bio pomeranče sehnat, můžete čerstvou kůru nahradit kandovanou pomerančovou kůrou.

skořicové hrudky obalené v pomerančové polevě
Foto zdroj: www.eatthelove.com

Skořicové strojkové cukroví

Ingredience

  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 125 g práškového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 220 g hladké mouky

Postup

  • Pomocí ručního šlehače vyšlehejte změklé máslo, vejce a práškový cukr do krémové konzistence.
  • Přimíchejte hladkou mouku a skořici.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Pomocí lisu na těsto vytvářejte špalíčky těsta. Na pečicím papírem vyložený plech vytlačujte rohlíčky ve tvaru písmene S. 
  • Pečte na 180°C po dobu 8 – 10 minut. 

Na ozdobu můžete upečené skořicové cukroví ze strojku postříkat rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Pro krásný kontrast se světlými rohlíčky volte mléčnou či hořkou čokoládu.

Pokud místo tvaru písmene S budete tvořit tvary podkovy, můžete do čokolády namáčet i jejich konce.

Z tohoto těsta můžete vytvořit i lepené skořicové cukroví. Při protlačování těsta lisem jednoduše zvolte užší průměr a vytvářejte zhruba 5 centimetrů dlouhé rovné rohlíčky.

Po upečení a zchladnutí slepte oblíbenou marmeládou a konce namočte v rozpuštěné čokoládě.

skořicové strojkové cukroví ve tvaru esíček
Foto zdroj: www.aldi-sued.de

Zdravé skořicové cukroví

Ingredience

  • 100 g sušených datlí
  • 120 g sezamové pasty (prodává se i pod názvem tahin či tahini)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • V malém hrnci nahřejte sezamovou pastu a datle.
  • Až budou datle měkčí, rozmixujte kvalitním tyčovým mixérem.
  • Přidejte ostatní suroviny a dále mixujte, dokud nevznikne hustší jednolité těsto.
  • Vál posypte strouhaným kokosem a moukou. Dejte těsto z misky na vál, vyválejte a vykrajujte požadované tvary.
  • Pečte zhruba 10 minut.

Pokud si chcete usnadnit práci s úpravou těsta před pečením, nemusíte tvary vykrajovat, ale pouze po lžičkách dávat na plech.

Vzniknout Vám tak nepravidelné skořicové hrudky, které budou na talíři také vypadat skvostně.

zdravé jednoduché skořicové placičky
Foto zdroj: www.bestrecipes.com.au

Skořicové rohlíčky

Ingredience

Na těsto

  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 100 g mletých lískových oříšků 
  • 260 g hladké mouky

Na obalení

  • skořicový cukr

Postup

  • Nejprve utřete moučkový cukr s máslem – vznikne hmota pěnové konzistence.
  • Přidejte lžíci skořice, mleté oříšky a mouku a dobře promíchejte.
  • Ze vzniklého těsta vytvořte tři špalíčky a dejte na hodinu vychladit do lednice.
  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Každý váleček nakrájejte na tenké plátky. Z plátků tvořte tvar rohlíčků a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Pečte, dokud rohlíčky lehce nezezlátnou.
  • Po upečení ještě teplé rohlíčky obalte ve skořicovém cukru a nechejte zchladnout.

Namísto kupovaného skořicového cukru si můžete vytvořit domácí variantu. Jednoduše smíchejte 50 g moučkového cukru, 20 g cukru krupice a 1 lžíci mleté skořice.

Tato směs krásně doplní Vaše ořechové vánoční cukroví.

Se skořicí se dá zkrátka čarovat! 

tradiční vánoční skořicové rohlíčky
Foto zdroj: www.gutekueche.at

Skořicový krém na cukroví

Mnohým druhům vánočního cukroví můžete dodat skořicovou chuť tím, že je slepíte skořicovým krémem, jehož výroba je velmi snadná.

Ingredience

  • 70 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce medu

Postup

  • Všechny ingredience dejte do mísy a šlehejte, dokud nevznikne krémová konzistence. 
  • Hotový krém nanášejte na cukroví a slepujte.

Tento recept můžete použít na lepení různých druhů cukroví. Skořicový krém se perfektně hodí například k lineckému cukroví .  

krém na dokončení vánočního cukroví
Foto zdroj: houseofyumm.com

Pokud máte rádi skořici a chcete si ji vychutnat nejen na Vánoce ale i během roku, vyzkoušejte například tento recept na skořicový pletenec, kterým si můžete zpříjemňovat například sobotní rána:

Některé tradiční recepty si bez skořice neumíme ani představit. Takovými recepty jsou třeba ty na štrúdl. Pokud ho máte rádi stejně tak jako my, určitě vyzkoušejte nejlepší recepty na sladký štrúdl a zpříjemněte si tak předvánoční období!

Skořici lze využít v období Vánoc ne jen na pečení, ale perfektně se hodí i na vánoční dekorace. Celá skořice, bude skvěle vypadat na adventním věnci, vedle ořechů a badyánu na dekoračním talíři a nebo třeba na servírovacím tácu vedle Vašeho výborného skořicového cukroví! 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.