Připravte si recepty na cukroví se skořicí vhodné ke kávě i na sváteční tabuli. Inspirujte se!

Vánoce, Velikonoce, narozeninové oslavy nebo jen odpolední kávy, pro všechny tyto situace se vám hodí recepty na skořicové cukroví.

Neváhejte vyzkoušet naše posbírané recepty, které pohladí vaše chuťové pohárky a vykouzlí úsměv na rtech.

Překvapte své blízké a nachystejte jim tyto skvělé pochoutky kdykoliv vás jen napadne.

Uvidíte, že jedna dávka nebude nikdy stačit, bez ohledu na to, kterou recepturu zvolíte.

Skořicové vánoční cukroví

Pokud milujete skořici, která je pro Vánoce typická, pak jistě tuto lahůdku uvítáte. Cukroví se rozplývá na jazyku a je krásně jemné. No a pro toho, kdo toto koření opravdu zbožňuje a může ho ve všem, jsou tu na vyzkoušení recepty na churros, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Ingredience:

  • 2 vaječné bílky
  • ⅛ lžičky vinného kamene v prášku
  • 120 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 200 g mandlové mouky + na posyp válu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžičky skořice
  • Špetka soli

Postup

  • Předehřejeme troubu na 230 stupňů a připravíme si dva plechy na sušenky s pečícím papírem.
  • Bílky vyšleháme do pěny, přidáme vinný kámen a dále šleháme, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Za stálého šlehání prosejeme moučkový cukr, dokud se dobře nespojí s bílky.
  • Přidáme vanilkovou pastu a šleháme tak dlouho, až se vše bude oddělovat od sebe.
  • Odebereme ¼ hrnku směsi vaječných bílků a dáme stranou. Později je použijeme jako polevu.
  • Do mixovací nádoby přidáme mandlovou mouku, mandlový extrakt, skořici a sůl. Poté šleháme, aby se těsto spojilo a bylo lepkavé.
  • Když bude těsto až moc lepkavé, přisypeme více mandlové mouky s moučkovým cukrem. Pokud je příliš lepivé, přidejte více ořechů a moučkový cukr.
  • Plochu posypeme mandlovou moukou a těsto vyválíme na tloušťku cca 0,4 cm.
  • Vykrájíme hvězdičky a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
  • Zužitkujeme také odřezky těsta a vždy spojíme v kouli, vyválíme a vykrájíme, dokud vše nezpracujeme.
  • Pomocí cukrářského štětce potřeme každý jednotlivý kousek cukroví odloženou směsí z vaječných bílků v tenké vrstvě.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut. Poleva by měla zůstat téměř bílá, jen s lehkým nádechem hnědého odstínu. 
  • Necháme sušenky úplně vychladnout.
Luxusní hvězdičky ze skořice pro vánoční svátky.
Zdroj: https://www.hallmarkchannel.com

Tip: Chystáte pohoštění na svatbu a chcete něco dobrého na zub? Zkuste skořicové mexické svatební cukroví ve stylu sněhových koulí.

Ingredience: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 lžičky mleté ​​skořice, 1/2 hrnku změklého nesoleného másla a 1/4 hrnku moučkového cukru + další na posypání.

Jak na to: Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Vlašáky dáme do mísy, přisypeme mouku, skořici a promícháme. Máslo, cukr i vanilkový cukr dáme do nádoby kuchyňského robota a 4 minuty mixujeme. Postupně po částech vsypeme moučnou směs a mixujeme, až se vše spojí.

Lžící nebo mini naběračkou na zmrzlinu odebíráme kousky těsta a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 15 minut, a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru nebo jen poprášíme.

Slepované skořicové cukroví

Kdykoliv se peče jakékoliv cukroví, kdy se dva kousky lepí k sobě dobrou náplní, stojí to za to. Slepovat můžete máslovým krémem, pikantní marmeládou, nebo také populární Nutellou. V tomto případě použijeme latinskoamerickou verzi mléčného karamelu Dulce de leche.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 hrnku změklého másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 plechovka mléčného karamelu Dulce de leche

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si plech na pečení vyložený pečícím papírem.
  • Ve velké míse smícháme mouku, skořici a kypřící prášek do pečiva.
  • V jiné míse našleháme máslo s cukrem pomocí elektrického ručního mixéru do světlé a nadýchané hmoty.
  • Přidáme vejce, mléko, vanilkový extrakt a znovu důkladně promícháme.
  • Postupně začneme za stálého míchání přisypávat moučnou směs do máslové směsi.
  • Těsto po částech vložíme do lisu na cukroví a vytlačujeme sušenky ve tvaru, který máme zrovna po ruce rovnou na pečící plech.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 10–12 minut, případně dokud nebude mít cukroví zlatavý nádech.
  • Hotové sušenky vyndáme z trouby a necháme pár minut odpočívat na plechu.
  • Poté přendáme na kuchyňskou mřížku, aby cukroví zcela vychladlo.
  • Nakonec potřeme vždy jednu polovinu lžičkou Dulce de leche a přiklopíme druhou polovinou.
  • Kdo chce, může ještě pocákat rozpuštěnou čokoládou, ale není to potřeba.
Vynikající skořicové sušenky s vrstvou lahodné náplně a neodolatelnou chutí.
Zdroj: https://www.wilton.com

Tip: Jak vyrobit skořicové cukroví na stromeček?
Tyto sladké sušenky s příchutí skořice obsahují kokosový cukr a trochu moučkového cukru. Pro zavěšení na stromek použijte nejlépe červenou a zelenou stuhu provlečenou, aby je bylo možné pověsit na stromeček. A když za nimi bliká ještě vánoční osvětlení, vypadá to opravdu nádherně.

Co potřebujeme: 3/4 hrnku pohankové mouky, 1/2 hrnku ledově vychlazeného másla nakrájeného na kostičky, 1/4 hrnku kokosového cukru, 1 lžička moučkového cukru a 2 lžičky kokosového cukru.

Jak na to: Troubu rozehřejeme na 190°. Do velké mísy přidáme všechny suroviny a důkladně zpracujeme, aby vznikla směs, která vypadá jako drobečky. Ruce máslo rozehřejí a postupným zpracováním se směs změní na hladké těsto.

To vytvarujeme do koule, dáme na pomoučenou pracovní plochu, vyválíme na 0,5 cm plát a vykrájíme sušenky různých tvarů. Pomocí brčka na každé sušence vytvoříme dírku pro závěs. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 8 minut dozlatova.

Necháme úplně vychladnout. Kdo chce, může je ozdobit polevou, ale krásné jsou i jen tak bez ničeho. Do každé sušenky provlékneme stuhu a můžeme zavěsit na vánoční stromeček.

Pravá skořice

Když se řekne skořice, každý si většinou vybaví mletou v pytlíku, kterou koupíte v běžném supermarketu. Jenže tu nejvyšší jakost na světě nabízí jedině pravá skořice ze Srí Lanky.

Má to neúžasnější aroma a nezaměnitelnou, zcela charakteristickou chuť. Je dokonale jemná, tak akorát sladká a vyvážená. Nutno podotknout, že je to dost drahá záležitost, ale ta investice rozhodně chutná za to.

Pravá skořice je typická svou světle hnědou barvou, křehkostí a jemnou chutí, která má lehký nádech citronu v kombinaci s tropickými plody.

Oproti tomu Cassia, nepravá skořice nabízená v běžných obchodech má tmavě hnědé zbarvení, je na dotyk dost tvrdá a chuť má ostrou až někdy nepříjemně štiplavou.

Mrkněte na zajímavé video, jak vlastně probíhá proces výroby cejlonské skořice.

The process of making Ceylon Cinnamon spices - Short Documentary

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X