Už to cítíte? Tu vůni skořice?
Nádherná aromatická vůně se bude linout celým vaším domovem, díky těmto perfektním receptům na skořicové šneky!
Zakousněte se do nadýchaného těsta plného vyvážených chutí a připište si tuto dobrotu mezi své sladké neřesti!
Zkusíte klasiku nebo budete experimentovat?
Skořicoví šneci z listového těsta
Také milujete jednoduché a zábavné recepty, které jsou snadné na přípravu, a přitom vypadají jako z obálky časopisu o vaření?
Ano?
Tak tento recept je ten pravý ořechový, a to doslova! Sladké skořicové rolky z listového těsta, přelité výbornou a jednoduchou cukrovou polevou doplněnou pekanovými ořechy navrchu.
Na skořicové rolky
- 80 g pekanových ořechů
- Balení listového
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 80 g třtinového cukru
- 3 lžíce krystalového cukru
- Lžička mleté skořice
- ½ lžičky soli
Na polevu
- 250 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžíce mléka
Postup
- Troubu i předehřejme na 180 stupňů
- Pekanové ořechy rozložíme na nevymazaný plech na pečení a vložme je do trouby
- Ořechy pečeme asi 8 až 12 minut, dokud nebudou voňavé, opečené, ale uvnitř světle opražené, když je rozlomíme
- Přendáme je na prkénko a poté jemně nasekáme a dáme stranou
- Plech vyložíme pečicím papírem a dáme stranou
- V malé misce smícháme hnědý cukr, krystalový cukr, skořici a sůl
- Na lehce pomoučené pracovní ploše rozložíme 1 plát listového těsta
- Těsto vyválíme
- Plech až po okraje lehce potřeme polovinou rozpuštěného másla
- Na všech stranách listového těsta necháme 3 centimetrový okraj a zbytek těsta posypeme ½ cukrové směsi
- Těsto začneme odspodu rolovat a mírně těsto utahujeme
- Zoubkovaným nožem roládu nakrájíme na 8 stejných dílů
- Každého skořicového šneka položíme ležmo na plech vyložený pečicím papírem
- Ten samý postup opakujeme i s druhým plátem listového těsta a zbývající náplní
- Skořicové rolky rovnoměrně rozmístíme na plech, ale ponecháme jim dostatek prostoru, aby se mohly ještě při pečení roztáhnout
- Rolky vložíme do trouby a pečeme 18 až 22 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavě hnědé a pevné na dotek
- Vyndáme je z trouby a necháme vychladnout
- Zatímco šneci chladnou, připravíme si polevu
- Ve středně velké míse prošleháme moučkový cukr, vanilku a lžíci mléka
- Poleva by měla být trochu hustá.
- Vršky rolek přelijeme polevou a ihned posypeme nasekanými pekanovými ořechy
- Polevu necháme pár minut ztuhnout a teplé podáváme
Mrkněte na další rychlé recepty na rolky z listového těsta! Vyzkoušejte i slanou variantu pizza šneků s pestem nebo v jinou sladkou variantu. Co třeba kombinaci banánu-čokolády a listového těsta?

Skořicoví šneci z kynutého těsta
Toto je ten nejlepší recept na kynuté skořicové rolky na světě. Velké, nadýchané, prostě a jednoduše dokonalé! Jakmile vyzkoušíte tento recept, už se nikdy nevrátíte k žádnému jinému!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 ml teplého mléka
- 100 g krystalového cukru (+ lžíce navíc)
- Lžíce sušeného droždí
- 2 velká vejce
- 90 g rozpuštěného másla
- Lžička vanilkového extraktu
- 560 g hladké mouky
- Lžička mořské soli
- Lžička mleté skořice
Na náplň
- 220 g třtinového cukru
- 2 ½ lžíce mleté skořice
- 90 g změklého másla
Na polevu
- 225 g smetanového sýra
- 60 g změklého másla
- 240 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup
- Na těsto si v mikrovlnné troubě ohřejeme mléko po dobu 45-60 vteřin
- Mléko by mělo být teplé, ale ne horké na dotek
- Do mísy přidáme mléko, poté přidáme lžíci cukru a lžíci droždí
- Zamícháme a necháme pět minut odležet
- Do mísy přidáme zbytek cukru, máslo, vejce a vanilku
- Směs začneme hníst, tak aby nám vzniklo lepivé těsto
- Přidáme mouku, sůl a skořici a pokračujeme v hnětení
- Těsto hněteme, dokud nevznikne velká koule
- Konečná verze těsta by měla být hladká a jen lehce lepivá na dotek
- Pokud je těsto příliš lepivé a netvoří kouli, přidáme po lžících mouku, dokud nevznikne hladká koule
- Těsto přeneseme na pomoučněnou plochu a rukama znovu promneme, dokud nebude hladké a pružné
- Vymažeme si velkou mísu máslem a těsto vložíme dovnitř
- Mísu přikryjeme utěrkou a dáme jí na teplé místo, aby mohlo těsto vykynout
- Těsto necháme kynout asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
- Mezitím si připravíme náplň do skořicových rolek
- V malé misce smícháme máslo, hnědý cukr a skořici, dokud nebude směs jednotná
- Dáme jí stranou
- Vykynuté těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme do tvaru obdélníku
- Pomocí stěrky pomažeme celé těsto náplní
- Těsto poté pevně srolujeme a nakrájí na 12 stejných šneků
- Zapékací mísu nebo plech s okrajem vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem
- Skořicové rolky do mísy vyskládáme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat, aby rolky nakynuly
- Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů a šneky do ní vložíme
- Šneky pečeme 18-20 minut dozlatova
- Zatímco se skořicoví šneci pečou, vyšleháme smetanový sýr, máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt a sůl
- Polevu uchováváme při pokojové teplotě, dokud se rolky neupečou
- Jakmile skořicové šneky vyjmeme z trouby, ještě teplé je potřeme sýrovou polevou

Zdravé dýňové skořicové rolky
Pokud jste hledali zdravou verzi této sladké pochutiny, tak jste narazili na ten nejlepší recept! Tato dobrota je vyrobená z nejlepších zdravých alternativ, které mají nižší obsah cukru a kalorií než tradiční recept na skořicové šneky.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 120 ml mandlového mléka nebo nízkotučného mléka (teplého)
- 30 ml rostlinného oleje (slunečnicový, kokosový olej nebo řepkový olej)
- Vejce
- 110 g dýňového pyré
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžička mleté skořice
- Lžička mletého muškátového oříšku
- 55 g kokosového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 440 g celozrnné mouky
Na náplň
- 60 g másla (změklého)
- 100 g kokosového cukru
- Lžíce skořice
- Lžička perníkového koření
- 2 lžíce rozinek (sušených třešní, vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo sušených brusinek)
Na polevu
- 2 lžíce neslazeného mandlového mléka
- 30 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Do malé misky přidáme teplé mléko, cukr a navrch rozdrobíme droždí
- Necháme 5 minut odpočívat
- Ve velké míse smícháme olej, vejce, vanilku, dýňové pyré
- Směs promícháme, dokud nebude hladká a úplně propojená
- Dýňovou směs zalijeme mlékem s droždím a znovu mícháme, dokud se ingredience nespojí
- Přidáme mouku, koření do těsta a vše společně zapracujeme
- Hněteme 3–5 minut, dokud nezískáme elastické a hladké těsto
- Vytvarujeme kouli a přendáme jí do lehce vymazané mísy
- Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme ho 1–2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem
- Těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu
- Pomocí válečku těsto vyválíme, do tvaru obdélníku
- Povrch těsta potřeme máslem a posypeme cukrem, skořicí a perníkovým kořením
- Těsto srolujeme a nožem ho nakrájíme na 12 šneků
- Rolky vložíme do vymazaného pekáče a přikryjeme
- Takto je necháme kynout asi 30 minut
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Šneky dáme do trouby a pečeme 20–30 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavě hnědé
- Zatímco se skořicoví šneci pečou, si připravíme polevu
- V míse si smícháme moučkový cukr s mlékem a vanilkou
- Po vyndání skořicových rolek z trouby je ihned touto polevou potřeme
Zdravého mlsání není nikdy dost, a proto se inspirujte dalšími recepty na sladké pečení z dýně!

Jableční šneci se skořicí
Během chladnějších podzimních a zimních dnů nic nepřekoná tento recept na skořicové rolky plněné jablky! Nadýchané a vláčné teplo přelité krémovou polevou ze smetanového sýra, nelze odolat!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 530 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka (teplého)
- 70 g krystalového cukru
- 2½ lžičky instantního droždí
- Špetka soli
- 2 vejce
- 75 g másla (rozpuštěného)
Na základní náplň
- 2-3 lžíce rozpuštěného másla
- 70 g třtinového cukru
- Lžíce mleté skořice
Na jablečnou náplň
- 4-5 středních jablek (oloupaných, zbavených jader a nakrájených na tenké plátky)
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka mletého hřebíčku
- Špetka nového koření
- 3 lžíce vlašských nebo pekanových ořechů (mletých)
Na polevu
- 2 lžíce smetanového sýru
- 3-4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce vysokoprocentní smetany
- 4-5 lžic mléka
Postup
- Prosejeme mouku a smícháme jí se solí, dáme stranou
- Mléko nalijeme do misky a vložíme ho do mikrovlnné trouby a zahříváme ho po dobu 20-40 vteřin
- Mléko musí být teplé, ale ne horké
- Smícháme mléko, droždí, cukr, rozpuštěné máslo a vejce ve velké nádobě a necháme vzejít kvásek
- Poté začneme těsto míchat a hníst, dokud se ingredience dobře nespojí
- Přidáme mouku a hněteme, dokud nevznikne těsto
- Těsto by mělo být lehce lepivé, ale nemělo by se lepit na stěnu mísy
- Pokud je příliš lepivé, vmícháme postupně další 2-4 lžíce mouky
- Těsto přemístíme do velké mísy lehce vymazané olejem nebo máslem
- Zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na teplé místo
- Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem
- V tuto chvíli si můžeme připravit základní náplň a jablečnou náplň
- Na základní náplň si v misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme máslo
- Poté v samostatné misce smícháme mletou skořici a hnědý cukr
- Na jablečnou náplň oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na tenké plátky
- Do středně velkého hrnce dáme nakrájená jablka, hnědý cukr, mletou skořici, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek, nové koření a ořechy
- Směs vaříme 7–10 minut, dokud jablka nezměknou
- Jablečnou náplň poté scedíme přes jemné síto a a necháme jí zcela vychladnout
- Plech si vyložíme pečicím papírem
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozválíme do obdélníku
- Těsto potřeme rozpuštěným máslem, poté posypeme hnědým cukrem a směsí mleté skořice
- Navrch nalijeme vychladlou jablečnou náplň, kterou rovnoměrně rozetřeme po těstě
- Těsto pevně srolujeme
- Roládu nakrájíme na 12 stejně velkých kousků a jablečné skořicové rolky vyskládáme na plech
- Přikryjeme je a necháme ještě 20-30 minut odpočívat
- Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů
- Po odpočinutí jablečné rolky pečeme 14–18 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé
- Mezitím si vyrobíme polevu
- Na tu ve středně velké misce smícháme smetanový sýr, moučkový cukr, hustou smetanu a mléko, dokud nedosáhne požadované konzistence
- Skořicové šneky necháme vychladnout na plechu
- Pokapeme je polevou ze smetanového sýra a podáváme

Objevte podobné tipy
Tvarohové rolky se skořicí a citronovou polevou
Tento recept na skořicové šneky s náplní z tvarohu musíte ochutnat. Nejde totiž o klasický recept, ale o jeho obměnu, kdy tvaroh dodává těstu mnohem větší vláčnost a citron kyselost, která je ale krásně vyvážená sladkou polevou.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 lžičky aktivního droždí
- 180 ml mléka (ohřáté)
- 155 g másla (změkčeného)
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z citronu
- 560 g hladké mouky
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
Na citronovou náplň
- 150 g cukru
- Citronová kůra
- 4 lžíce másla (velmi měkkého)
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 60 ml citronové šťávy
- 115 g tvarohu
Na citronovou polevu
- Citron (oloupaný a odšťavněný)
- 230 g smetanového sýra
- 240 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na těsto si do ohřátého mléka rozdrobíme droždí
- Necháme ho pět minut odpočívat, aby vzešel kvásek
- Do mléka při nízké rychlosti mixéru vmícháme změklé máslo, vejce, cukr, vanilku, citronovou kůru a 250 g mouky
- Přidáme sůl a muškátový oříšek
- Přidáme i zbývající mouku, abychom vytvořili měkké, ale lepivé těsto
- Pokračujeme v hnětení, aby vzniklo hladké, vláčné a pružné těsto
- Do lehce vymaštěné mísy vložíme těsto
- Potřeme ho trochou oleje, mísu zakryjeme plastovým obalem a těsto necháme kynout
- Na citronovou náplň si v míse smícháme cukr a citron
- Mícháme 15-20 vteřin, jen aby se obojí spojilo a citronová kůra se více rozdrtila
- Přidáme máslo a muškátový oříšek a šlehejte do husté a krémové hmoty
- Pomalu přidáváme citronovou šťávu a šleháme, dokud se ingredience úplně nespojí
- Zapékací mísu vymažeme máslem
- Na pomoučeném povrchu vyválíme polovinu těsta do tvaru obdélníku
- Potřeme ho polovinou tvarohu
- Poté na něj nalijme polovinu citronové náplně
- Těsto pevně srolujeme
- pomocí nitě nebo nože těsto naporcujeme na 12 stejných rolek válečků a každou rolku vložte do připraveného pekáčku
- postup opakujeme i s druhou polovinou těsta
- Skořicové šneky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě kynout alespoň 30 minut
- Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Vykynuté skořicové šneky vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut, dokud lehce nezhnědnou
- Zatímco se rolky pečou, vyšleháme společně citronovou šťávu, citronovou kůru a smetanový sýr
- Přidáme moučkový cukr a mícháme, dokud nevznikne hladká a krémová poleva
- Rolky po vyndání z trouby necháme 10-15 minut odpočinout, poté je pokapeme polevou

Veganské rolky se skořicí
Slavný recept na veganské skořicové šneky, které zdárně obstojí proti jakékoli neveganské verzi. Servírujte skořicové rolky jako jednoduchý moučník při každé příležitosti.
Co budeme potřebovat
Na kvásek
- 125 ml teplé vody
- 5 g cukru
- 8 g rychle kypřícího instantního droždí
Na těsto
- 430 g hladké mouky
- 70 g kokosového másla
- 125 ml neslazeného mandlového mléka
- 75 g třtinového cukru
- Lžička soli
Na náplň
- 110 g třtinového cukru
- 10 g skořice
- 50 g veganského másla (rozpuštěného)
Na polevu
- 40 g třtinového cukru
- Kokosovou smetanu
Postup
- Pro kvásek si do malé misky přidáme teplou vodu
- Vmícháme cukr, dokud se téměř nerozpustí
- Nyní vmícháme droždí, dokud se nerozpustí
- Směs necháme stranou 6 až 7 minut, aby vzešel kvásek
- Na těsto si do velké mísy přidáme mouku
- Rozpustíme veganské máslo a vmícháme mandlové mléko, cukr a sůl
- Směs by měla být vlažná – pokud je teplejší, necháme ji minutu vychladnout
- Vmícháme kvásek a mícháme, dokud se nespojí
- Mokré ingredience vmícháme do mouky a promícháme
- Těsto začneme zapracovávat, dokud nezapracujeme veškerou mouku
- Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme další 3 až 4 minuty, dokud nepřestane být lepivé
- Z těsta vytvarujeme kouli a vložíme jí do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a umístíme jí na teplé místo, aby těsto vykynulo
- Mezitím si připravíme náplň ze skořicového cukru
- V malé misce smícháme cukr a skořici a dáme stranou
- Připravíme si náplň a v malém hrnci si rozpustíme máslo
- V rozpuštěném máslu, promícháme hnědý cukr, dokud se nespojí
- Když je, těsto vykynuté vyválíme ho do velkého obdélníku
- Cukrářským štětcem na těsto rozetřeme rozpuštěné máslo se skořicí a posypeme ho cukrem
- Těsto srolujeme co nejpevněji a nakrájíme ho na 10-12 rolek
- Skořicové rolky vložíme do připraveného pekáče, několik centimetrů od sebe
- Pekáč zakryjeme plastovou fólií a necháme 45 minut kynout
- Mezitím si připravíme veganskou polevu, kdy vyšleháme kokosovou smetanu s cukrem do husté směsi
- Do předehřáté trouby na 180 stupňů vložíme plech se skořicovými rolkami a pečeme 20-25 minut
- Poté je vyndáme z trouby a necháme skořicové šneky asi na 10 minut vychladnout
- Rolky potřeme kokosovou polevou
- Ihned podáváme

Video recept na skořicové šneky
Pro lepší představu jsme vám sem nahráli přehledný video návod, jak si snadno a rychle poradit s tímto receptem na skořicové rolky! Sami uvidíte, že to není žádná věda.
Zdravotní benefity skořice
Boj s viry a bakteriemi
Skořice má mnoho léčivých a uklidňujících vlastností. Dlouhá staletí je součástí tradiční čínské bylinné medicíny. Esenciální oleje, které obsahuje kůra skořice, vykazují antivirové a antibakteriální vlastnosti.
Podporuje zdraví střev
Skořice má probiotické vlastnosti, což znamená, že tyto bakterie mohou pomoci obnovit rovnováhu bakterií ve vašem střevě, a tím podpořit zdraví trávení a zmírnit zažívací potíže.
Reguluje krevní tlak
Dlouhodobá konzumace skořice může napomoci snížení krevního tlaku.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Skořice je známá tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Dokáže regulovat množství glukózy, které vstoupí do krevního řečiště, a napomáhá funkci hormonu, který reguluje inzulín.
Napomáhá správné funkci mozku
Některé studie ukazují, že by skořice mohla napomáhat při léčbě Alzheimerovy choroby. Skořice totiž podporuje tvorbu dvou proteinů, které napomáhají ke zpomalení této choroby.