4 recepty na luxusní pomazánku ze škvarků, která bude chutnat každému

Kdybyste měli jmenovat nějakou českou klasiku, co se podává k pivu. Co by to bylo? Pravděpodobně škvarkovka.

Není to sice příliš zdravá záležitost, ale je jednoduše vynikající.

Možná vás překvapí, kolik verzí a receptů existuje. V těch našich najdete klasickou i pikantní variantu a dokonce i bezmasou verzi.

Jak na to?

Inspirujte se některým ze 4 receptů na škvarkovou pomazánku!

Staročeská škvarková pomazánka

Klasické škvarkové nátěrce jako od babičky by jen málokdo odolal. Je v ní vše, co máte rádi. Škvarky, sádlo, vajíčka i trocha kyselé okurky. S čerstvě udělanými topinkami ideální kombinace.

Ingredience:

  • 250 g škvarků
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sádla
  • 1 žlutá cibule pokrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku
  • 3 vejce 
  • 3 menší nakládané okurky 
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  • Vejce uvařte natvrdo, poté oddělte žloutky.
  • Škvarky společně s žloutky, najemno nakrájenou cibulí, hořčicí, sádlem a utřeným česnekem rozmixujte dojemna.
  • Přimíchejte nadrobno nakrájené bílky a kyselé okurky, dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami pomazanými česnekem. 
Škvarková pomazánka s chlebem
guidilo.com

Pikantní nátěrka se škvarky

Máte rádi ostřejší chutě? Poctivá pikantní pomazánka je skvělá třeba k pivu. Pálivé ingredience navíc můžete přidávat podle toho, na co se cítíte. 

Ingredience:

  • 200 g škvarků
  • 3 lžíce sádla
  • 1 menší cibule
  • lžička majoránky
  • ½ lžičky chilli
  • 2 nakládané chilli papričky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • 50 g škvarků dejte stranou, zbytek rozmixujte se sádlem a cibulí.
  • Přidejte majoránku, chilli a sůl.
  • Vmíchejte zbytek škvarků a podle chuti i na drobná kolečka nakrájené chilli papričky (můžete je podívat i zvlášť nebo jimi posypat namazanou pomazánku).
  • Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami. 

TIP: Místo majoránky můžete přidat čerstvou pažitku, jarní cibulku nebo pórek.

Pikantní pomazánka se škvarky a chilli
011info.com

Pohanková pomazánka ala škvarková

Škvarkovka z pohanky? Jedná se o velice oblíbenou a zdravou variantu, která chutná velice podobně, ale nezatíží vaše orgány. Vepřové sádlo jde tentokrát stranou. 

Ingredience:

  • 200 g loupané pohanky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 2 menší lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Uvařte pohanku v poměru 1:1 (jeden díl pohanky, jeden díl vody). Vařte zhruba 2-3 minuty. 
  • Mezitím na pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, po chvilce k ní přidejte prolisovaný česnek. 
  • Odstraňte z tepla a smíchejte s uvařenou pohankou. Přidejte hořčici a nadrobno nakrájenou okurku.
  • Dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
  • Podávejte na lehce opečeném toastovém chlebu nebo pohankovém chlebu. Můžete posypat čerstvými bylinkami.
Čerstvá pohanka
medicalnewstoday.com

TIP: Chutnají vám zeleninové pomazánky? Vyzkoušejte naše recepty na pomazánky z lilku.

Německá pomazánka z vepřových škvarků

Už jste někdy slyšeli o griebenschmalz? Jedná se o škvarkovou pomazánku bez vajec, která se skládá jen z několika málo ingrediencí. Jedna z nich vás však možná překvapí. 

Ingredience:

  • 300 g vepřového boku
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Nakrájejte vepřový bok na malé kostičky. Kostičky dejte opéct do hrnce na středním ohni.
  • Jakmile se začne uvolňovat sádlo, snižte ohřev. Přidejte nastrouhané a oloupané jablko, nadrobno nakrájenou cibuli a bobkové listy. Za občasného míchání opékejte dál, dokud se z bůčku neudělají škvarky. 
  • Poté sundejte z tepla, vyndejte bobkové listy a škvarky s cibulí a jablky rozmixujte.
  • Dochuťte solí a pepřem. 
německá pomazánka se škvarky a chlebem
czechcuisine.net

Tip, jak pomazánku uchovávat

Nespotřebujete všechnu pomazánku najednou nebo ji chcete věnovat někomu jako dárek? Můžete ji jednoduše zavařit. K tomu budete potřebovat pouze uzavíratelné sklenice.

  • Sklenice důkladně vymyjte v horké vodě, vysušte a naplňte je připravenou pomazánkou. 
  • Sterilujte při 100 °C po dobu 90 minut. Takto vydrží v lednici i 14 dní.

Tak co, už se vám sbíhají sliny na tuhle českou dobrotu? S touto pomazánkou jdou vymýšlet hotové divy a je jen na vás, jestli zvolíte jemnější variantu nebo jestli v pomazánce necháte škvarky i trochu křupat.

Můžete je koupit už hotové nebo si je udělat doma z vepřového sádla nebo třeba z boku. Jsou skvělé samostatně jen tak na zobání, ale namazat je na chleba je také dobrá volba.

Jak je máte nejradši?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.