Kdybyste měli jmenovat nějakou českou klasiku, co se podává k pivu. Co by to bylo? Pravděpodobně škvarkovka.
Není to sice příliš zdravá záležitost, ale je jednoduše vynikající.
Možná vás překvapí, kolik verzí a receptů existuje. V těch našich najdete klasickou i pikantní variantu a dokonce i bezmasou verzi.
Jak na to?
Inspirujte se některým ze 4 receptů na škvarkovou pomazánku!
Staročeská škvarková pomazánka
Klasické škvarkové nátěrce jako od babičky by jen málokdo odolal. Je v ní vše, co máte rádi. Škvarky, sádlo, vajíčka i trocha kyselé okurky. S čerstvě udělanými topinkami ideální kombinace.
Ingredience:
- 250 g škvarků
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce sádla
- 1 žlutá cibule pokrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 3 menší nakládané okurky
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo, poté oddělte žloutky.
- Škvarky společně s žloutky, najemno nakrájenou cibulí, hořčicí, sádlem a utřeným česnekem rozmixujte dojemna.
- Přimíchejte nadrobno nakrájené bílky a kyselé okurky, dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami pomazanými česnekem.

Pikantní nátěrka se škvarky
Máte rádi ostřejší chutě? Poctivá pikantní pomazánka je skvělá třeba k pivu. Pálivé ingredience navíc můžete přidávat podle toho, na co se cítíte.
Ingredience:
- 200 g škvarků
- 3 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- lžička majoránky
- ½ lžičky chilli
- 2 nakládané chilli papričky
- sůl
- pepř
Postup:
- 50 g škvarků dejte stranou, zbytek rozmixujte se sádlem a cibulí.
- Přidejte majoránku, chilli a sůl.
- Vmíchejte zbytek škvarků a podle chuti i na drobná kolečka nakrájené chilli papričky (můžete je podívat i zvlášť nebo jimi posypat namazanou pomazánku).
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.
TIP: Místo majoránky můžete přidat čerstvou pažitku, jarní cibulku nebo pórek.

Objevte podobné tipy
Pohanková pomazánka ala škvarková
Škvarkovka z pohanky? Jedná se o velice oblíbenou a zdravou variantu, která chutná velice podobně, ale nezatíží vaše orgány. Vepřové sádlo jde tentokrát stranou.
Ingredience:
- 200 g loupané pohanky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 kyselé okurky
- 2 menší lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- pepř
Postup:
- Uvařte pohanku v poměru 1:1 (jeden díl pohanky, jeden díl vody). Vařte zhruba 2-3 minuty.
- Mezitím na pánvi opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, po chvilce k ní přidejte prolisovaný česnek.
- Odstraňte z tepla a smíchejte s uvařenou pohankou. Přidejte hořčici a nadrobno nakrájenou okurku.
- Dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
- Podávejte na lehce opečeném toastovém chlebu nebo pohankovém chlebu. Můžete posypat čerstvými bylinkami.

TIP: Chutnají vám zeleninové pomazánky? Vyzkoušejte naše recepty na pomazánky z lilku.
Německá pomazánka z vepřových škvarků
Už jste někdy slyšeli o griebenschmalz? Jedná se o škvarkovou pomazánku bez vajec, která se skládá jen z několika málo ingrediencí. Jedna z nich vás však možná překvapí.
Ingredience:
- 300 g vepřového boku
- 1 jablko
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
Postup:
- Nakrájejte vepřový bok na malé kostičky. Kostičky dejte opéct do hrnce na středním ohni.
- Jakmile se začne uvolňovat sádlo, snižte ohřev. Přidejte nastrouhané a oloupané jablko, nadrobno nakrájenou cibuli a bobkové listy. Za občasného míchání opékejte dál, dokud se z bůčku neudělají škvarky.
- Poté sundejte z tepla, vyndejte bobkové listy a škvarky s cibulí a jablky rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem.

Tip, jak pomazánku uchovávat
Nespotřebujete všechnu pomazánku najednou nebo ji chcete věnovat někomu jako dárek? Můžete ji jednoduše zavařit. K tomu budete potřebovat pouze uzavíratelné sklenice.
- Sklenice důkladně vymyjte v horké vodě, vysušte a naplňte je připravenou pomazánkou.
- Sterilujte při 100 °C po dobu 90 minut. Takto vydrží v lednici i 14 dní.
Tak co, už se vám sbíhají sliny na tuhle českou dobrotu? S touto pomazánkou jdou vymýšlet hotové divy a je jen na vás, jestli zvolíte jemnější variantu nebo jestli v pomazánce necháte škvarky i trochu křupat.
Můžete je koupit už hotové nebo si je udělat doma z vepřového sádla nebo třeba z boku. Jsou skvělé samostatně jen tak na zobání, ale namazat je na chleba je také dobrá volba.
Jak je máte nejradši?